Pisica Chausie

Pisica Chausie
 • Origine: Egipt
 • Obtinere: Hibrid
 • Greutate: 9 – 10 kg
 • Culori: negru, gri, maro
 • Blana: scurta
 • Temperament: inteligenta, sociabila, curioasa, energica
 • Sanatate: atentie la alergii alimentare
 • Pui: 3 pui
 • Media de varsta: 12 – 16 ani
 • Alte nume: Pisica de jungla Chausie, Chausie cat
 • Pret: 1000$ – 2000$

Origine

Pisica Chausie este o rasa domesticita la sfarsitul mileniului trecut. Este o pisica domestica iubitoare si afectuoasa cu aspect de pisica salbatica, un hibrid intre pisica domestica si cea salbatica.

In salbaticie traieste pe teritorii mari in Asia Centrala, Africa de Nord, Afganistan, Pakistan si India. Prefera zonele mlastinoase, greu accesibile cu tufisuri.

Numele Chausie vine de la pisica de jungla Felis Chaus. Crescatorii vor sa reproduca pisica africana de jungla cat mai bine. Primele incercari de a obtine pisici domestice s-au facut incepand cu anii 1960.

Rasa pe care o stim astazi a fost definitivata de niste crescatori americani in anii 1990. In 1995 a obtinut certificarea de rasa noua, in 2013 a obtinut certificatul de campion al TICA, iar in prezent este in curs de omologare la federatia felina mondiala.

Este cunoscuta si sub numele de Lynx de mlastina, pisica de stuf, Jungle Curl, Stone Cougar (Puma de piatra) sau Mountain Cougar (Puma de munte).

Citeste si despreÔÇŽ Alimentatia pisicii

Aspect Chausie

Pisica Chausie are inaltime de 45 de cm si o greutate de 7-12 kg, aproape de doua ori greutatea unei pisici de casa. Corpul este mare, umerii sunt lati, urechile sunt mari si drepte, iar coada este scurta.

Picioarele sunt lungi, cele din spate sunt usor mai mari decat cele din fata. Maturitatea este atinsa la varsta de 2-3 ani.

Blana are culorile aurie, neagra sau argintie cu pete negre. Aspectul salbatic a cucerit multi iubitori de pisici si in prezent numarul iubitorilor acestei rase este in crestere. Este considerata una dintre cele mai frumoase rase de pisici.

Comportament Chausie

Pisica Chausie este o pisica inteligenta. Socializeaza bine cu animalele de companie. Este neastamparata, curioasa si energica. Recomandata celor activi care isi petrec mult timp acasa.

Cele mai citite articole

Nu este recomandat sa fie lasata singura in casa perioade lungi (12-16h) pentru ca se plictiseste. Rar sta in acelasi loc mult timp. Are multa energie pe care trebuie sa o consume. Nu tolereaza temperaturile scazute.

Se spune ca iubitorii rasei de pisica Chausie stiu ca este o pisica deosebita datorita caracterului ei aparte. Nu este o pisica agresiva. Nu ataca si nu trebuie sa zgarie sau sa muste in conditii normale.

Ii place sa-si foloseasca abilitatile de vanatoare chiar si cand se joaca. Fura mici jucarioare pe care le „pastreaza” in locurile preferate.

Particularitati Chausie

Fiind o pisica mai mare decat pisica medie domestica iese in evidenta prin viteza de reactie si saltul in inaltime de aproape doi metri.

Ii place apa pentru ca in salbaticie pescuieste in zone mlastinoase. Blana scurta este usor de intretinut, o periere saptamanala este suficienta.

Nu este recomandata ca prima pisica ci dimpotriva, este o pisica recomandata pentru cei cu experienta. Unele exemplare pot fi alergice la gluten.

Au aparatul digestiv destul de sensibil. Prefera alimentele bogate in proteine. Este recomandata hrana bazata pe carne.

O pisica Chausie este are un pret destul de mare, un exemplar poate ajunge la 1000-2000 de dolari.

Boli Chausie

Chausie nu sufera de boli genetice. Principala problema semnalata este sensibilitatea stomacului. Aveti grija la alimentatie. Poate dezvolta alergii la macarea din petshopuri.

Speranta de viata este de 12-16 ani.

Poze Chausie

poze pisica chausie

poze pisica chausie

Felise Chausie

in curand..

Alte rase de pisici

Cele mai citite articole