
In general, este recomandat ca pisicile sa fie sterilizate cat mai repede posibil, din diverse motive. De fapt, se prefera sterilizarea de la o varsta cat mai frageda, inainte ca pisicile sa atinga pubertatea. De ce? Pentru ca odata ce ating pubertatea incep sa aiba cicluri numite estre.
In functie de locul unde se afla si de climat, estrele au loc de obicei din ianuarie pana in august. Aceste cicluri o vor face sa se concentreze doar pe nevoie de imperechere, deranjand-o atat pe ea, cat si pe stapani. in aceste perioade poate fugi de acasa in cautare de un partener si va face tot ce poate pentru a-si satisface nevoile.
In timpul estrului, creste productia de substante inrudite cu estrogenul, produse de foliculii ovarieni. Nu are nicio legatura cu menstruatia la oameni, desi ocazional pot avea loc scurgeri de mucus.
Pisicile au ovulatie indusa, ceea ce inseamna ca ovulatia nu va avea loc fara imperechere sau stimulare manuala. Daca pisica nu se imperecheaza in timpul estrului, nivelul de hormoni va scadea, insa ciclul se va repeta din nou peste 2-3 saptamani.
Pisica are o pozitie anume de a semnala ca este disponibila pentru imperechere: isi tine capul jos, indoaie labutele din fata si ridica partea din spate, ca si cand ar face pasi pe loc. In timp ce masculul se asaza in spatele ei, o va musca de gat pentru a o tine pe loc, dar si pentru a stimula o anumita parte din creierul femelei care induce ovulatia.
Penisul masculului seamana cu un carlig de pescuit, cu mici „spini” pe el. Acesti „spini” ajuta la stimularea ovulatiei la femela. De fapt, unii stapani de pisici folosesc stimulatoare false asemanatoare ca forma penisului mascului pentru a grabi sfarsitul estrului la pisicile care nu sunt gata de imperechere. Ovulatia apare de obicei la 20-50 de ore dupa imperechere, iar ovulele pot fi fertilizate timp de o zi. Ovulele fecundate ajung in uter intre 10 si 12 zile.
Deseori, pisicile care traiesc pe strada, de exemplu, se imperecheaza cu masculi diferiti in timpul aceluiasi estru. De aceea pot iesi pisoi in culori diferite in aceeasi serie. Mai mult decat atat, chiar si dupa ce naste, pisica poate ramane gestanta din nou, de aceea este recomandabil sa fie tinuta in casa si/sau sterilizata cat mai curand posibil. si pisoii ar trebui sterilizati, indiferent daca vor fi pastrati sau dati spre adoptie.
Desi in general femelele devin mature sexual undeva intre varsta de 5 si 12 luni, nu este ceva ciudat ca o pisica sa isi inceapa estrele chiar si de la 4 luni. Daca va deveni gestanta de la o varsta asa mica, sarcina va fi o problema atat pentru ea, cat si pentru pui, deoarece pot aparea numeroase complicatii. Tocmai de aceea, multi veterinari recomanda sterilizarea cat mai curand posibil.
E bine de stiut si faptul ca, la 48 de ore dupa operația de sterilizare, apare un dezechilibru hormonal care care scade necesarul de enegie al pisicii cu 30% dar si creste apetitul cu 20%. De aceea este bine ca alimentația sa fie alcatuita din hrana de calitate pentru pisici sterilizate.
Sunt multe produse pe piața dedicate acestor pisici. Sterilizarea nu este deloc un lucru rau pentru pisici. Nu numai ca vei ajuta la prevenirea suprapopularii, dar indirect vei salva si cateva vieti nevinovate numai daca te gandesti cat de multi pisoi fara stapan exista.
Citeste si alimentatia pisicii
Bibliografie: