Istoria pisicii

pisica-neagra

Pisica a fost alaturi de om de la inceputul existentei acestuia. Dovezi arheologice au confirmat ca pisica a trait alaturi de om si in urma cu cel putin 10.000 de ani. Primul job al pisicii, cel pe care il indeplineste cu excelenta oricand este prinderea soarecilor. Acesta a fost motivul pentru care a fost domesticita.

Raspandirea pisicilor

Cu timpul oamenii au inceput sa indrageasca pisica nu doar pentru utilitatea ei, dar si pentru gratia si comportamentul ei. Zeita Bastet, zeita pamantului si a fertilitatii, avea cap de pisica. Se credea ca felina este sacra.

Pisica era hranita cu cele mai bune bucata si crescuta in sanctuare. Avea preoti si enoriasi. Multa vreme s-a crezut ca este inrudita cu zeul soarelui Ra, pentru abilitatea sa de a-si modifica pupilele dupa intensitatea luminii.

In India si Egipt cine facea rau vreunei rase de pisici era pedepsit cu moartea. Intre om si pisica exista o legatura spirituala. Se credea ca pisica trebuie sa-si urmeze stapanul si in lumea de dincolo.

Arheologii au gasit figuri de pisici de lut in Siria, Turcia si Israel. Egiptenii nu ar fi vrut ca raspandirea pisicii sa se faca, dar abilitatile sale (in special prinderea soarecior, pasarilor si pescuitul) nu au trecut neobservate si in scurt timp a ajuns in Europa, si Asia, iar mai tarziu in America.

pisica-neagra

Pisica: spirit bun sau rau ?

Dupa cum am vazut mai sus pisica era un spirit bun si era venerat. Dar nu toata lumea era de acord cu acest lucru. Peste tot in lume sunt raspandite superstitii pozitive sau negative despre pisici. Una din multele superstitii de care se tine cont si la noi in ziua de astazi este „Daca iti taie calea o pisica neagra o sa ai ghinion toata ziua”. Alta superstitie din egiptul antic spune ca „O pisica neagra imi sta pe suflet”. Aceasta face referire la gandurile apasatoare pe care le are persoana respectiva.

Unii cred ca pisica are puteri fermecatoare, dar din pacate puteri intunecate. Se crede ca aceasta vede spiritele rele si asculta comenzile lor. In casele unde erau morti se aduceau pisici pentru a pazi casa de spirite. In India inca mai persista credinta ca pisica absoarbe energia de la oameni in timpul somnului. Pentru marinarii englezi pisica neagra inseamna noroc.

Ele nu faceau decat ce stiau mai bine, mancau peste si prindeau soareci. In caz de naufragiu pisicile erau salvate primele. Budistii spun ca reincarnarea in pisica este penultimul pas pe care il face un om inainte de a ajunge in rai.

Asadar exista posibilitatea ca in milioanele de pisici care exista pe planeta sa fie o multime de lucruri bune, de ingeri. Si chinezii au o parere buna despre pisici, in afara faptului ca sunt gustoase. Pisicile sunt dusmanii spiritelor rele, ai demonilor, ele au puteri magice pe care le folosesc sa ii salveze pe cei din lumea vazuta. In Japonia pisica este considerata „animalul norocos”.

Cele mai citite articole

Legenda spune ca o pisica a salvat viata unui calugar ademenindu-l de sub un copac inainte ca acesta sa fie lovit de fulger. In Europa pisicile erau obiectul superstitiilor. Deseori lumea le asocia cu raul si credea ca sunt investite cu puteri malefice. Erau asociate cu vrajitori si alteori erau considerate ca intruchipeaza diavolul.

Cei care detineau pisici erau suspecti de vrajitorie si erau condamnati la moarte impreuna cu pisicile. Pisicile erau vanate, torturate sacrificate si arse de vii in urma unei celebrari. Iar cand numarul acestora a scazut, nu a mai avut cine prinde sobolanii si s-a raspandit ciuma si alte boale in Europa. Preotesele din temple intonau incantatii pentru sufletele felinelor.

Templele erau pline de sculpturi si gravuri ce reprezentau pisici. In fiecare reprezentare pisica avea o laba ridicata pentru a saluta. Aceasta este si reprezentarea clasica a pisicii japoneze Maneki-Neko.

Maneki-neko

Cum este pisica de fapt

Pisica este un animal domestic fantastic. In afara de instinctele materne de a vana, manca si de a se odihni, pisica este si ramane un animal uimitor din mai multe puncte de vedere. Ca orice felina are simturile dezvoltate extrem de bine si le foloseste de cate ori are ocazia.

Multi savanti si calugari spune ca omul trebuie sa studieze pisica. Intelignta si intelepciunea ei ne pot invata multe. Se spune ca trebuie sa te odihnesti ca pisica. Sunt momente in care pisica doarme atat de propund ca parca intra in transa.

Pisica simte bolile stapanului. Ea poate sa stii cu o zi inainte ca stapanul o sa aiba o criza de epilepsie(in cazul in care acesta este epileptic). In secolul 17 pisica a inceput sa-si recastige locul de companion al omului si a fost lasata in pace sa elimine rozatoarele. Cardinalul Richelieu era renumit pentru dragostea sa fata de pisici.

Diversi scriitori francezi si englezi au inceput sa detina pisici ca animale de companie. Cele mai celebre pisici sunt Tom, din celebrele desene animate Tom si Jerry sau Motanul incaltat care este tradus in toate limbile. Rasa de pisica Egipteana Mau este considerata una din cele mai vechi rase de pisici din lume.

Citeste si Alimentatia pisicii

Bibliografie:

Cele mai citite articole