Boxer

Caine Boxer
  • Origine: Germania
  • Grupa: paza si protectie
  • Greutate: 27-32 kg
  • Inaltime: 57-63 cm
  • Culori: maroniu cu fata neagra si marcaje albe
  • Dresaj: usor de dresat
  • Ingrijire: blana scurta
  • Sanatate: in general sanatos
  • Pui: 6-8
  • Media de varsta: 10 ani
  • Alte nume: German Boxer, Deutscher Boxer, Boxer dog

Origine

Rasa Boxer este parte a grupului molosoid (caini cu cap masiv, de tip rotund sau cubic, bot relativ scurt, buze groase si lungi, stop remarcabil si corp masiv, puternic), creata in Germania la sfarsitul anilor 1800 din Bullenbeisser (rasa descendenta din Mastiff, astazi disparuta) si buldogii adusi din Marea Britanie. Bullenbeisserii erau folositi in cadrul vanatorilor de ursi, mistreti si cerbi, avand rolul de a retine prada pana la sosirea vanatorilor.

Mai tarziu, cand au fost preferati cainii mai rapizi, un Bullenbaisser de talie mai mica a fost obtinut in regiunea Brabant din nordul Belgiei. Este un fapt unanim acceptat ca Bullenbeisser Brabanter este stramosul direct al Boxerului de astazi.

In anul 1984, trei germani: Roberth, Konig si Hopner, au hotarat sa fixeze rasa si sa o expuna la un spectacol canin. Lucrul acesta s-a realizat in 1985, la Munchen, iar in anul urmator ei au fondat primul Boxer Club si anume Deutscher Boxer Club. Clubul a publicat standardele rasei in 1902, un document detaliat care nu s-a schimbat prea mult pana in zilele noastre. Totusi, primul care a elaborat o documentatie privind caracteristicile rasei este Friedrich Robert, un alt crescator german de caini. El este si cel care a numit aceastã rasa, pentru prima datã, Boxer.

Rasa Boxer a ajuns in restul Europei la sfarsitul secolului 19, iar in Statele Unite ale Americii la inceputul secolului urmator. Asociatia Chinologica Americana (American Kennel Club-AKC) a inregistrat primul Boxer campion, pe Dampf vom Dom, in 1915. In timpul Primului Razboi Mondial, Boxerii au fost folositi de militari ca mesageri, caini de lupta si de paza. Totusi, popularitatea lor la nivel global a inceput sa creasca abia la sfarsitul celui de-al II-lea Razboi Mondial, cand soldatii intorsi acasa i-au prezentat lumii intregi, facandu-i rapid favoriti ca si animale de companie, de concurs si de paza.

Fiind o rasa atletica, exercitiile fizice sunt importante pentru Boxer. Trebuie avut in vedere cã exercitiile prea intense pot afecta dezvoltarea osaturii puilor. Totusi, Boxerul matur este un excelent partener de jogging. Datorita craniului hidrocefalic (cu aspect turtit), nu se simt bine in medii calduroase or cu grad mare de umiditate, si bunul-simt trebuie sa prevaleze cand ii antrenati in asemenea conditii.

Hrana Boxer

Puiul de Boxer are o crestere destul de rapida si deci are nevoie de o hrana adecvata acestei necesitati. Pentru a atinge o dezvoltare normala si armonioasa, hrana trebuie sa fie de calitate, Boxer-ul fiind un mare consumator de proteine si de grasimi. In primele 6-8 luni de viata, necesarul de vitamine si mai ales calciu si minerale este semnificativ.

Hrana industriala specifica rezolva foarte bine problema sus amintita. Sa nu uitam ca Boxer-ul este una dintre rasele cu o medie de viata mai mica decat multe altele, el traieste intens fiecare clipa, este plin de energie si chiar daca un adult nu consuma o cantitate foarte mare de hrana, are totusi nevoie de alimente de calitate pe tot parcursul vietii.

In general, Boxer-ul este un caine sanatos, mai ales daca este corect intretinut. Daca locuiti la bloc, trebuie sa-i asigurati suficienta miscare, caci este usor predispus la obezitate. Daca locuiti la curte, aveti grija ca pe timp de iarna sa aiba un adapost care sa-l fereasca de vant si, pe cat posibil, de umezeala, iar daca hrana, in acest anotimp, este ceva mai bogata in proteine si grasimi, nu veti avea neplaceri cu animalul.

Problemele cu care se confrunta Boxer-ul pe timp de vara sunt soarele si canicula, fiind una dintre cele mai predispuse rase la insolatie si soc termic. Este o ciudatenie faptul ca suporta usor iarna, dar indura cu greu caldura torida a verii. Fiind un caine foarte jucaus si, in general, foarte activ, este de preferat ca ratia zilnica sa fie impartita in doua mese, pentru a evita torsiunea de stomac.

In tara noastra, desi numeric rasa a fost si este destul de bine reprezentata, din pacate numarul exemplarelor de calitate este, in continuare, mic. Nici inainte de decembrie 1989 si nici acum nu se poate vorbi despre o miscare boxerista, in adevaratul sens al cuvantului.

Despre ceea ce a fost acum 12-15 de ani nu putem vorbi, caci n-a ramas nimic. Astazi, doar cativa impatimiti ai rasei se straduiesc din rasputeri, ce-i drept, sa relanseze aceasta minunata rasa. Din nefericire, nu exista in nici o asociatie teritoriala, cu exceptia Bucurestiului, un club Boxer, iar incercarea Boxer-clubului de la Bucuresti de a forma un club national, s-a soldat cu un esec lamentabil, caci o alta cruda realitate este aceea ca cei cativa crescatori (putini oricum) ai momentului nu coopereaza intre ei.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Boxer

Boxerul este un caine de talie mijlocie, cu aspect atletic, corp solid, scurt, care se inscrie in forma patrata, cu musculatura bine dezvoltata, proeminenta. Miscarile sale sunt vioaie, mersul elegant, tinuta mandra si nobila. Forma capului da acestei rase o fizionomie caracteristica. In primul rand, trebuie sa fie bine proportionat fata de restul corpului; partea superioara a capului, putin bombata, trebuie sa fie svelta, fara obraji proeminenti.

Frumusetea capului depinde de proportia armonioasa intre bot si partea superioara a capului, care nu trebuie sa fie prea mica. Botul trebuie sa fie bine dezvoltat, nici prea scurt, nici prea ascutit nici prea lung. Forma lui este influentata de aspectul celor doua maxilare si de dantura.

Maxilarul inferior il depaseste ca lungime pe cel superior, insa ambele trebuie sa fie mari. In fata, comisurile trebuie sa fie groase si sa prezinte falduri groase si negre. Dantura este puternica si regulata. Nasul usor turtit, insa mai putin plat decat al Bulldogului; obrajii bine dezvoltati acopera usor botul.

Urechile situate in in varful capului pot fi taiate sau netaiate, de lungime potrivita si purtate vertical. Ochii Boxerului exprima energie si inteligenta, sunt inchisi la culoare, de forma aproape rotunda. Gatul este rotund si gros, destul de lung, tare si musculos, totusi are un aspect uscativ, fara piele in falduri. Ceafa este preminenta, toracele adanc iar greabanul bine dezvoltat. Coada este taiata scurt, iar parul trebuie sa fie scurt si lucios.

Comportament Boxer

Cainii Boxeri sunt bine dispusi, spirituali, jucausi, curiosi si foarte energici. Sunt caini inteligenti, ageri, care invata repede orice procedura sau tehnica de dresaj canin. Uneori, pot fi mai incapatanati si plictisiti. Cainii din rasa Boxer sunt buni pentru dresajul competitional. Sunt mereu in miscare, foarte legati de familia proprietarului. Sunt caini loiali si afectuosi si sunt foarte cunoscuti pentru modul unic in care se inteleg cu copiii. Un caine Boxer bine crescut si socializat cum trebuie se va intelege de minune si cu alti caini sau alte animale de companie de pe langa casa ta.

Totusi, un stapan de caine Boxer a povestit cum, desi catelul lor este cel mai bun prieten cu toate pisicile pe care el le mai are prin curte si cu cel de-al doilea caine, uneori boxerul urmareste si vaneaza toate ratele si alte animale de ferma pe care le prinde in zona sa de actiune. Femela de caine boxer va intra in lupta deseori cu alte femele canine, incercand sa-si impuna propria dominatie.

Daca cineva detine o femela boxer si o alta femela de la alta rasa de caini, cele doua se vor intelege foarte bine si se vor juca impreuna cea mai mare parte a timpului, totusi vor exista si lupte din cand in cand. Se spune ca numele cainilor Boxer provine din felul in care lor le place sa foloseasca labele din fata pentru a face aproape orice.

Daca observi un caine boxer atunci cand este lasat singur, vei vedea cum isi foloseste labele din fata pentru a se juca cu jucariile sale, pentru a trage de castronul de mancare si asa mai departe. Prin natura lor, cainii din rasa Boxer doresc sa te protejeze pe tine, familia ta, si casa ta. Vizitatorii cunoscuti vor fi mereu intampinati mai zgomotos. Sunt caini mereu gata de munca sau de joaca. De asemenea, acesti caini au nevoie de mult companie umana.

Se stie despre ei ca se pastreaza atletici chiar si la varste inaintate. Aceasta rasa de caini este considerata excelenta pentru paza datorita curajului sau. De altfel, cainii Boxer sunt utilizati foarte mult in munca de politie si in armata.

Dresaj Boxer

Boxerul este un caine extrem de jucaus, eneric si cu siguranta util. Aceasta rasa este extrem de loiala si cand o prietenie este formata, aceasta dureaza pentru totdeauna. Daca esti nou posesor al unui boxer trebuie sa fi foarte atent si sa ai grija ca el are nevoie de multa atentie si de un antrenament corect. Sunt caini extrem de inteligenti, ceea ce poate fi in avantajul tau cand vine vorba de antremanemt, dar de asemenea poate fi si in dezavantaj cand isi folosesc inteligenta pentru a obtine ce-si doresc.

Dresajul boxerului consta in antrenarea lui pentru a deveni caini de paza, aceasta este profesia lor principala, daca vreti. Cei care nu cunosc boxerii au tendinta de a presupune ca acestia sunt in mod natural agresivi si e de fapt nu sunt, ei de fapt pot fi mai jucausi decat multi alti caini. Datorita fizicului ferm si privirii agresive, oamenii presupun automat ca acest caine face mai mult rau decat bine. Daca nu dresezi corect boxerul s-ar putea sa ca acei oameni sa aiba dreptate.

Din cauza inteligentei lor, Boxerii pot fi foarte incapatanati, dar cand vine vorba de formare a unui boxer, aceasta poate fi un lucru foarte util. Proprietarii trebuie sa-si aduca aminte ca vor fi dati cand cand ii vor cere boxerului sa faca ceva si el te va privi in ochi spunandu-ti parca sa faci tu, el stiind ca ar trebui sa faca acel lucru, dar nu se deranjeaza, pentru ca este comod.

Principalul lucru pe care trebuie sa vi-l amintiti este sa aveti rabdare.Incepand de la 6 saptamani ar trebui sa incepeti dresajul, deoarece acest lucru il va ajuta atunci cand va creste, socializati cu el, jucati-va cu el, invatati-l. Faceti aceste lucruri intr-un mod interesant si o sa va asculte mai usor.

Principalul aspect in formarea unui boxer este socializarea. Boxerii pot fi caini foarte prietenosi, dar trebuiesc dresati pentru asta. Ei au nevoie sa se obisnuiasca cu alti caini si cu oamenii. Cel mai bun mod pentru a face acest lucru este sa fie dat la cursuri de pregatire la timpul potrivit.

Asa boxerul dumneavoastra va fi dresaj alaturi de alti caini. Cand boxerul atinge 13 – 16 saptamani este timpul pentru un dresaj de formare al boxerului. Acesta este stadiul in care va face testul pentru dominare. El o sa incerce sa va arate ca el este care domina prin faptul ca nu va mai asculta. Trebuie sa fi un lider puternic si trebuie sa ii arati ca acest tip de comportament nu se tolereaza.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Boxer

Cainii boxer nu necesita o ingrijire speciala, dar necesita un antrenament consistent si consecvent. Blana sa scurta necesita o minima de ingrijire. Desi, sunt animale de companie excelente, cainii din rasa Boxer au tendinta de a se lupta intre ei, in special daca celalalt Boxer este de acelasi sex. Cea mai mare problema in ceea ce-i priveste pe Boxer-i este frecventa crescuta a cancerului in comparatie cu alti caini de rasa.

Boli Boxer

Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se dezvolta intre varsta de 2-5 ani. Discopatia intervertebrala este o afectiune ce implica discurile vertebrale situate intre vertebre. Cainii afectati prezinta durere. In cazuri grave, severe se poate produce paralizia membrelor posterioare. Dilatatia cardiaca este o afectiune cardiaca care are ca rezultat marirea, subtierea muschiului cardiac ce formeaza peretii inimii. Mastocitoamele sunt tumori maligne care se pot dezvolta atat la nivelul pielii, cat si in organele interne.In plus, desi acestea nu apar foarte frecvent, urmatoarele afectiuni au fost de asemenea, relatate: Hiperadrenocorticismul este o tulburare care afecteaza glandele adrenale (suprarenale). Cand sunt supraactive, glandele adrenale secreta in exces cortizol, producand starea de boala. Criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot. Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza adecvat. In lipsa unei cantitati suficiente de hormon tiroidian, imbolnavirea se poate produce. Axonopatia progresiva este o boala degenerativa a sistemului nervos, care multumita eforturilor crescatorilor de Boxer, este astazi, rara. Cainii Boxer este predispusi diferitelor tumori si cancere, afectiunii oculare cherry eye, demodeciei, atopiei, acneei, surditatii si incontinentei urinare.Durata medie de viata a Boxer-ului este de 9-10 ani.

Poze Boxer

Canise Boxer

  1. Canisa Teodora Boxers
  • Adresa: Bucuresti, sector 3 , strada Col. Iosif Albu nr. 76
  • Telefon: 0732 45 45 45
  • Email: simion_vet@yahoo.com
  • Website: www.quantaskennel.com

2. Canisa Teodora Boxers

3. Canisa Olympia Kennel

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii