Tonkineza

pisica Tonkineza
 • Origine: Canada
 • Obtinere: Incrucisare
 • Greutate: 2.5 – 5.5 kg
 • Culori: Toate culorile
 • Blana: scurta
 • Temperament: activa, curioasa, sociabila
 • Sanatate: in general sanatoasa
 • Pui: 4 – 8 pui
 • Media de varsta: 9 – 15 ani
 • Alte nume: Pisica Manx, Manks, Manx cat
 • Pret: 200$ – 500$

Origine

Imperecherea planificata, selectiva, a Tonkinezei nu a fost initiata pana in anii 1960, dar incrucisarile naturale cu Siameza si Burmeza s-au produs de cateva sute de ani.

Pisicile brune uni si siamezele ciocolatii, cel mai probabil Burmezele si Tonkinezele initiale, au venit pentru prima data in Anglia din Siam la sfarsitul anilor 1800. La inceput, toate varietatile erau etalate in expozitiile feline britanice, dar la inceputul anilor 1900 numai Siamezele cu ochii albastri erau acceptate in salile de expozitie.

Pisicile care nu aveau ochii albastri nu erau acceptate in competitii si au disparut treptat din felise.

Tonkineza si-a facut reaparitia la inceputul anilor 1960 cand crescatoarea canadiana Margaret Conroy a incrucisat o Burmeza neagra cu o Siameza varietatea seal point.

Pisoii erau de culoare maro deschis cu ochii azurii si personalitati placute. La acel moment, nici Burmeza si nici Siameza nu erau regasite la formele lor extreme de astazi, astfel ca Tonkineza initiala avea o silueta intermediara celor doua rase mentionate anterior, silueta care s-a pastrat nemodificata pana astazi.

La inceput denumita Siameza aurie, Tonkineza a fost redenumita in 1971, dupa cate se pare dupa tinutul Tonkin Lowland, considerat leaganul civilizatiei vietnameze. Desi Tonkineza nu provenea din acea regiune, numele ii dadea o rezonanta exotica placuta.

Desi Tonkineza a fost foarte controversata la inceput, astfel ca nici crescatorii de siameza si nici cei de burmeze nu-si doreau sa aiba de-a face cu ea, rasa si-a castigat constant popularitatea. Canadian Cat Association a fost primul oficiu felin care i-a recunoscut statutul de membra, iar astazi, toate asociatiile feline din America de Nord accepta Tonkineza ca membra.

Pisicile din rasa Tonkineza sunt in mod special apreciate de catre iubitorii de pisici care indragisera siameza traditionala (stilul vechi) si care-si doreau o pisica cu o infatisare mai putin extrema si cu o fizionomie a fetei frecvent intalnita la pisicile de expozitie de astazi.

Citeste si despreÔÇŽ┬áAlimentatia pisicii

Aspect Pisica Tonkineza

Tonkineza nu este nici robusta ca Burmeza si nici zvelta ca Siameza, ci se situeaza undeva la mijloc intre cele doua. Surprinzator de grea atunci cand este ridicata, Tonkineza este o pisica de talie medie, dar musculoasa si atletica.

Capul este de forma conica, usor rotunjit, iar urechile, de lungime medie sunt purtate ridicate. Ochii migdalati sunt in general usor oblici, de culoare albastru-verzui.

Membrele ei sunt musculoase si suple, iar cele posterioare sunt o idee mai lungi decat cele anterioare. Labele sunt ovale, iar coada sa este supla si are o lungime considerabila.

Intrucat Tonkineza mosteneste genele care determina coloritul si modelul de la ambele rase parentale, aceasta pisica se gaseste in trei modele in functie de genele mostenite: uni ca Burmeza, pointed (cu extremitatile de alta culoare, de obicei mai inchisa) ca Siameza si Mink, o varietate undeva intre cele doua rase.

Varietatea mink (vizon) este o caracteristica a Tonkinezei si este considerata un etalon al veridicitatii rasei in standardele multor asociatii, desi unele dintre ele accepta si varietatile pointed si uni. In orice caz, chiar si varietatile uni au extremitatile corpului de o culoare mai inchisa, dar contrastul dintre cele doua nuante este mult mai putin evident.

Varietatea mink (vizon) apare atunci cand pisica mosteneste o copie a genei de siameza si o copie a genei de burmeza. Din moment ce ambele gene sunt recesive, rezultatul este aparitia unei nuante usor mai deschise a corpului fata de coloritul extremitatilor. Coloritul ochilor, albastru-verzui, este de asemenea o caracteristica a varietatii si a rasei. Tonkinezele pointed au ochii albastri, iar cele uni au ochii de la verde pana la auriu.

Culorile acceptate sunt natural (brun cu extremitatile brun inchis), sampanie (crem-galbui pana la bej cu extremitatile cafenii), albastru (gri-albastrui pal in nuante calde cu extremitatile albastru ardezie) si platinat (gri-argintiu pal cu extremitatile gri-argintiu inchis).

Cele mai citite articole

Contrastul dintre culoarea de fond si culoarea extremitatilor variaza in functie de model. Alte culori ca rosu, scortisoara, cafeniu si crem exista, dar sunt rar intalnite si nu sunt acceptate de toate asociatiile.

Tonkineza adulta cantareste in jur de 2,5-5,5 kg, masculii fiind putin mai mari in comparatie cu femelele.

Comportament Pisica Tonkineza

Tonkineza are o personalitate interesanta, fascinanta, fapt ce nu ar trebui sa va surprinda din moment ce Burmeza si Siameza sunt apreciate pentru temperamentele lor. Tonkineza a mostenit tot ce era mai bun din caracterul stramosilor ei, curiozitatea, istetimea si comunicativitatea Siamezei si vioiciunea si sociabilitatea Burmezei.

Vocile lor sunt mai slabe si mai putin stridente in comparatie cu ale Siamezelor si, in general, nu sunt atat de galagioase. In orice caz, ele cred in exprimarea libera a felinelor si isi doresc sa va relateze toate aventurile prin care au trecut cat timp ati lipsit de acasa.

Tonkinezele fac din orice activitate o joaca, indiferent daca asta inseamna sa va ajute sa faceti patul sau sa va asiste la pregatirea cinei. Foarte sociabile, Tonkinezele tanjesc dupa afectiune si companie.

Ele isi creaza legaturi puternice cu companioni lor umani, tinandu-se ca scaiul dupa acestia, asa ca daca va petreceti mult timp departe de casa, Tonkineza nu este o buna alegere pentru dumneavoastra.

In lipsa companiei umane, a altui tovaras felin sau de alta specie, Tonkineza poate deveni deprimata sau irascibila si in consecinta un companion dezagreabil. De aceea, cel mai bine ar fi sa ii oferiti Tonkinezei voastre un tovaras felin pentru a-i tine companie.

Particularitati Pisica Tonkineza

Blana sa foarte scurta si matasoasa are nevoie de o minima ingrijire.

Perierea o data pe saptamana va va mentine Tonkineza splendida.

Ea va trebui imbaiata numai in situatia in care se murdareste cu diferite substante periculoase, altfel ea va reusi sa se autoingrijeasca fara vreo interventie din partea dumneavoastra.

Urechile si unghiutele vor fi verificate si toaletate periodic.

Boli Pisica Tonkineza

Tonkinezele sunt in general pisici rezistente si sanatoase, dar asigurati-va ca va achizitionati companionul de la un crescator cu renume si care sa va puna la dispozitie un certificat de sanatate.

Ca si stramoasa ei siameza, Tonkineza este predispusa gingivitei, astfel ca intretinerea, ingrijirea danturii si controalele anuale sunt obligatorii.

Masculii, ca in cazul oricarei alte rase de pisici, nu sunt feriti de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avuta o atentie sporita asupra alimentatiei si a aparitiei eventualelor dificultati de urinare.

Ideal este ca dupa varsta de 6-8 ani, chiar daca aveti un exemplar sanatos, sa-i faceti un control de rutina si cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si urina) pentru a depista din timp eventualele sensibilitati si pentru a incerca remedierea acestora printr-o alimentatie corespunzatoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat.

Media de viata este de 9 – 15 ani.

Poze Pisica Tonkineza

Felise Pisica Tonkineza

in curand..

Cele mai citite articole