Brac german

caine Brac German cu par Scurt
  • Origine: Germania
  • Grupa: Sporting
  • Greutate: 35 – 60 kg
  • Inaltime: 55 – 65 cm
  • Culori: alb-maro cu nuante de alb, negru, culoarea ficatului, s.a.
  • Dresaj: este inteligent si incapatanat, se dreseaza usor
  • Ingrijire: minima, are nevoie de miscarea zilnica
  • Temperament: inteligent, curajos, afectuos
  • Sanatate: in general sanatos, fara probleme medicale majore
  • Pui: 7 – 8
  • Media de varsta: 12 – 15 ani
  • Alte nume: Brac, Deutscher kurzhaariger Vorstehhund, Deutsch Kurzhaar, Kurzhaar, German Shorthaired Pointer (GSP)

Origine

Bracul german provine din pointerul spaniol, care a fost adus in Germania in anii 1600. Istoria Bracului German cu Par Scurt incepe cu cainii care erau folositi la vanatoarea cu plase a vanatului cu pene, in special in tarile Mediteraneene, in combinatie cu falconeria. Pointerii au ajuns la curtile germane via Franta, Spania si Flandra.

Cea mai importanta caracteristica a acestor caini era performanta aretului. Dupa ce in anul 1750 a fost inventata arma de foc cu doua tevi, necesitatea cainelui de aret a devenit stringenta. Vanatul cu pene era impuscat in fata cainelui. Acesta a fost inceputul tranzitiei de la un simplu pontator la un caine de aret versatil.

In anul 1872 cand rasa avea deja o dezvoltare si erau numerosi crescatori, a inceput inregistrarea cainilor intr-o carte de origine. Primul caine inscris in cartea de origine a fost Hektor I un mascul alb-maro, crescator si proprietar Hess, din Zienitz/Goehrde, nascut in 1872 din Diana si Hektor.

Paul Kleemann a fost unul dintre promotorii rasei, influenta sa punandu-si amprenta pe activitatea de crestere a Bracului German cu Par Scurt. Numele sau e nemuritor pentru pasionatii rasei – incepand cu anul 1939, cel mai prestigios si elitist examen al rasei ii poarta numele.

Hrana Brac German 

Dieta unui Brac German este bine sa fie bazata pe un tip de hrana adaptat varstei, dinamicii specifice si taliei si, sustinem noi, este ideal sa fie reprezentata de hrana gatita, cu aport de legume, fainoase si produse animale bine tratate.

Este adevarat, am mai spus-o si cu alta ocazie, pregatirea hranei adecvate, sanatoase pentru un caine (cu pastrarea balantei de vitamine, minerale, saruri, grasimi) poate fi considerata o practica care va consuma timpul, in vremuri in care aceasta resursa devine tot mai neindestulatoare.

Uneori poate fi considerata si costisitoare, dar aceasta opinie poate fi contrazisa cu usurinta. In mod indiscutabil insa este foarte sanatoasa, evita o mare parte a chimicalelor (aditivi, conservanti, coloranti, etc.) incluse in procesul de fabricare a hranei pentru caini de provenienta comerciala si, lucru foarte important, intareste legatura afectiva stapan-animal.

Cei care indragesc vanatoarea si o practica de multa vreme vor sustine teoria conform careia orice caine de vanatoare trebuie sa aiba inclusa in meniu si carnea cruda, preferabil de vanat.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Brac German 

Bracul german are culoarea maro inchis (culoarea ficatului) sau negru (monocolor), ori combinatii de alb si una dintre cele doua culori amintite anterior, fie pe fond alb, pete si stropi colorati, fie amestec uniform de fire albe si colorate, cu sau fara pete mai extinse maro sau negre. Acesti caini se remarca prin suplete, alura atletica si o anume eleganta in atitudine si miscare.

Fara a fi prea greu, cainele Brac German este puternic, cu coapse musculoase, capabil de miscari rapide si dese schimbari de directie in alergare si salt. Caine de vanatoare prin excelenta, are un bot lung si puternic, care ii permite sa angajeze lupta cu vanatul greu. Ochii trebuie sa fie cat mai inchisi la culoare. Ochii de culoare deschisa sunt considerati defect la aceasta rasa de caini. Crescatorii prefera sa amputeze coada la cateva zile dupa nastere, lasand aproximativ jumatate din lungimea naturala.

Blana unui Brac German cu parul scurt este neteda dar nu suficient de deasa pentru a deveni impermeabila. Varietatea cu par sarmos este mai recomandata vanatorii in regiuni cu subarboret, tufisuri si vegetatie deasa, iar cea cu parul scurt pentru vanatoarea de balta. Acesti caini deosebiti se incadreaza intr-una din putinele rase de vanatoare ce pot indeplini toate rolurile specifice domeniului.

Orice Brac German este pointer (adica indica locul unde este vanatul), caine de urma dar si retriever (aduce vanatul dupa ce a fost impuscat). Acest animal suplu dar rezistent dovedeste foarte bune resurse in teren accidentat, mlastinos sau ses, este si un bun inotator. Poate fi folosit si pentru vanat mare. Este un caine tenace, rezistent si de incredere.

Comportament Brac German

Temperamentul corect pentru un Brac German standard este cel de caine inteligent, curajos, afectuos cu stapanul si familia acestuia, cooperant si usor de dresat. Este cainele de vanatoare al familiei, capabil si doritor sa-l insoteasca pe stapan la o partida cinegetica, dar petrecand fericit restul timpului cu ceilalti membri de familie.

Este foarte bun cu copiii, dar pentru ca are o mare predispozitie pentru joaca trebuie temperat si ghidat spre educare si dresaj. Timiditatea, frica, supunerea exagerata sau agresivitatea neprovocata sunt considerate deviante si nu reprezinta rasa pura.

Acest caine apreciaza familiile active si care poseda experienta in interactiunea cu cainii. Nu se recomanda familiilor fara experienta, ori celor cu tendinte sedentare. Intrusii sunt semnalati pe teritoriu, cu latrat sonor (sunt caini cu o voce remarcabila), dar nu poate fi categorisit drept caine de paza.

Este obisnuit cu interactiunile din grupurile mari si eterogene de vanatori, deci va trata sociabil si calm pe straini. Instinctul de vanatoare puternic este corect, deci atentie la animalele mici din gospodarie. Tinut izolat si inactiv acest caine dinamic si plin de energie va deveni posac si va dezvolta comportamente distructive.

Dresaj Brac German 

Bracul german cu parul scurt este un caine inteligent, foarte usor de dresat, dar poate fi, de asemenea, incapatanat si neascultator. Dresajul ferm, consecvent si corect este necesar. Daca este dresat corespunzator, acest pointer poate excela in supunere si la vanatoare. Acest caine are un instinct protector nativ si trebuie sa beneficieze cel putin de un dresaj de supunere, de baza.[3]

Fiind dotat foarte bine pentru un domeniu complex si cu grad mare de risc asa cum poate fi considerata vanatoarea, acest caine talentat ar trebui, in principiu, initiat in dresaj de persoane cu experienta. Primele exercitii de dresaj de comportament si lectiile de socializare debuteaza in cazul cainilor din rasa Brac German in standardul general al oricarei rase de caini.

De la trei luni micului catel ii vor fi inoculate, cu rabdare, tenacitate si afectiune primele notiuni de dresaj, va invata primele comenzi (NU/NU-I VOIE, AICI, SEZI, CULCAT, PAS, STAI etc.) si va fi socializat cu elementele de decor si cu anumite persoane, cu accent pe aspectele care-l individualizeaza pe fiecare exemplar (identificarea fobiilor si tabu-urilor fiecarui catel, de foarte timpuriu, va va da sansa sa le corectati evitand astfel deviantele comportamentale).

Dar, incepand cu varsta de 6 luni (si cel tarziu cu debut la 8 luni) un caine rasa Brac German trebuie sa fie initiat in ceea ce putem numi „vocatia” sa: dresajul de vanatoare. Este adevarat, si multi iubitori ai acestei rase o pot confirma, zestrea nativa a unui Brac German il face destul de util in procesul vanatorii si fara un dresaj specific asiduu. Altfel spus, se poate califica si la „locul de munca”.

Dar, asa cum am mai spus, vanatoarea reprezinta o activitate cu grad de risc semnificativ si cu un nivel de stres ridicat, asa ca orice caine de vanatoare trebuie sa parcurga un stagiu specific de dresaj. Exista multi instructori autorizati capabili sa educe la standarde ridicate un caine de vanatoare, dar vestea buna este ca, acumuland un bagaj teoretic nu foarte mare (accesibil din numeroase surse, carti de specialitate, site-uri de Internet etc.) puteti chiar voi sa va ocupati de dresaj in cazul unui Brac German, pentru acest caine este, repetam, foarte inteligent si creat special pentru domeniu.

Vestea mai putin buna este ca trebuie sa aveti la dispozitie un teren adecvat, foarte intins, variat, obligatoriu cu vanat pe el. Facem referire la un camp de vanatoare, sau cel putin la un spatiu larg, salbatic sau propice sustinerii vanatului (lastaris de balta, margine de padure, dealuri de pasunat, camp recoltat sau intelenit). Altfel spus, pentru dresaj eficient cu acest caine aveti nevoie de un „laborator”, acolo unde comenzile pot fi intelese si reactiile instinctive ale cainelui pot fi descoperite, monitorizate si educate.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Brac German

Rasa este relativ usor de intretinut, dar trebuie, obligatoriu, sa i se asigure miscarea zilnica.

Daca este lasat singur, bracul german cu parul scurt va gasi ceva de facut si are tendinta, in general, de a deveni distructiv.

Bracul german cu parul scurt are o blana scurta care necesita o minima ingrijire.

Saptamanal, stergerea cu un prosop umezit ii va mentine blana curata si stralucitoare.

Boli Brac German

In general, cainele Brac German – fie ca vorbim despre vaietatea cu parul scurt, ori de cea cu parul sarmos, este un animal sanatos cu putine probleme de ordin medical. Totusi, medicii veterinari cu exeperienta, crescatorii autorizati si cei implicati in monitorizarea si conservarea acestei rase de caini relateaza despre urmatoarele boli si afectiuni a caror frecventa este mai ridicata:

Torsiunea (dilatatia) gastrica – o afectiune brusca ce poate pune in pericol viata unui caine asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia;

Displazia de sold – este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva. Aceasta afectiune este comuna multor rase de caini si are o incidenta mai ridicata la cainii cu nivel de activitatea mai intens.

Cum cainele Brac German este prin excelenta predispus (si creat) pentru efort fizic intens, ca si caine de vanatoare cu redutabile calitati, atentia acordata acestei boli trebuie intensificata. In general, daca un catel este hranit in exces in primele 8 luni de viata si i se stimuleaza, astfel, o crestere brusca si disproportionata, pericolul aparitiei displaziei de sold va fi considerabil mai mare;

Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza adecvat. In lipsa unei cantitati suficiente de hormoni tiroidieni, se poate produce imbolnavirea. Vizitele regulate la un cabinet veterinar si consultarea atenta de catre specialist pot preveni instalarea bolii;

Otita externa – este o infectie a urechilor la caine. Daca aveti un Brac German cu care participati la partide de vanatoare, verificati cu atentie urechile cainelui dupa incheierea activitatii, mai ales daca a fost cazul de aport din apa. Urechile acestui caine trebuie mentinute uscate si curatate de eventuali paraziti sau murdarie;

Granulomul – determinat prin linsul excesiv este considerat o tulburare de comportament, care se poate produce ca raspuns la o multitudine de factori de stres ce pot influenta cainele. Urmariti cu atentie reactia cainelui vostru Brac German la influentele mediului extern, respectati un nivel moderat in sedintele de dresaj si socializare evitand sa puneti prea des animalul in situatii tensionate, oferiti-i recompense de fiecare data cand realizeaza performante pozitive si, foarte important, asigurati cainelui vostru un ritm de activitate adecvat si variat.

Poze Brac German

Canise Brac German

  1. Canisa Maier

2. CANISA VON HUNTERKRIS

3. Canisa Patrick Haus

Alte rase de caini

 

Alte articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii