Rasa Mastif Englezesc

caine Mastif Englezesc
 • Origine: Anglia
 • Grupa: working/mastiff
 • Greutate: 65 – 115 kg
 • Inaltime: 70 – 76 cm
 • Culori: piersica, maro si dungat
 • Dresaj: se face cu rabdare, inteligent
 • Ingrijire: blana scurta
 • Temperament: inteligent, docil si curajos
 • Sanatate: predispus la obezitate, displazie de sold si torsiune gastrica
 • Pui: 5 – 10
 • Media de varsta: 9 – 12 ani
 • Alte nume: Mastif Englezesc, Old English Mastiff, English mastiff, Mastiff

Origine

Mastiff-ul sau Mastiful Englezesc este o rasa de caine originara din Anglia. Fiind o rasa veche nu se stie originea exacta, dar se presupune ca la originea mastiff-ului englezesc sta mastifful tibetan.

Este un caine popular care si-a lasat amprenta in istorie prin diverse activitati. A fost crescut pentru lupte cu alti caini sau animale salbatice, a participat la razboaie.

In momentul de fata este mai raspandit in America de Nord decat in Europa. Poate fi remarcat cu usurinta dupa forma si marimea capului si dupa numarul de culori reduse.

In timpul razboaielor mondiale era sa dispara ca rasa din cauza foametei.

Hrana Mastif Englezesc

Cantiatea de hrana a oricarui caine se calculeaza in functie de marine, greutate, nivelul de activitate. Mastifful este un caine de talie mare si trebuie luat in calcul si aspectul financiar. De multe ori se intampla sa coste mai mult hrana lui decat a unui adult.

Hrana trebuie sa fie bazata pe oase(calciu) si carne (proteine). Se recomanda ca portia de hrana zilnica sa fie servita in 3 mese pentru a evita boli intestinale. Daca animalul are o alimentatie sanatoasa si isi face exercitiile zilnica va avea o viata sanatoasa si frumoasa.

Astazi au aparut multe marci de mancare canina pentru diferite tipuri de caini. Puii trebuie hraniti cu vitamine, minerale, grasimi si proteine pentru o dezvoltare sanatoasa.

Pentru a afla care sunt cantitatile optime pentru fiecare mastiff in functie de nivelul de activitate trebuie sa mergeti la un medic veterinar. sa nu va mire daca puii mananca mult sau mai mult decat ar fi normal, la nivelul lor de activitate este normal.

Cand mastifful devine adult rebuie avut grija la cantitatea de hrana pentru ca este predispus la obezitate. Nu uitati de mscarea zilnica si de apa.

Apa proaspata este o necesitate pentru o dezvoltare sanatoasa. Aceasta nu trebuie servita cu masa. Apa trebuie sa fie la discretie pentru ca patrupedul sa-si potoleasca setea cand are nevoie.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Mastif Englezesc

Mastiful englez este un caine de talie mare. Este printre cele mai mari rase de caini si are o greutate pe masura egala cu a unui om de marime medie.

Masculii cantaresc 70 – 113 kg, iar femelele 50 – 90 kg. Cel mai mare mastiff a avut greutatea de 156 de kg si s-a numit Aicama.

Era de marimea unui magar mai mic si avea lungimea de 251cm de la nas la varful cozii. Inaltimea unui mastiff obisnuit este de 76cm. Cele trei culori ale blanii sunt piersica, maro sau maro-in chis dungat.

Capul mare si greoi are fruntea lata patratoasa. Botul relativ scurt se termina cu un nas mare si negru. Ochii sunt de culoare inchisa, urechile in V rotunjite la varf lasate.

Coada este de lungime medie, mai groasa la baza se subtiaza catre varf. Blana este scurta si deasa.

Comportament Mastif Englezesc

Mastiful englez este un caine calm, inteligent, docil si curajos.

Singurul motiv pentru care nu este recomandat pentru copiii mici sa se joace cu mastifful este din cauza marimiii sale impresionalte, sa nu fie loviti din greseala. Mastifful adora si tolereaza foarte bine copiii, este un caine de familie.

De-a lungul timpului rasa mastiff a aparut in numeroase publicatii, reclame (McDonalds) si filme (Rocky, Sherlock Holmes, Transformers, Marmaduke).

Daca vreti sa achizitionati un pui de mastiff nu uitati sa-i faceti testele de tiroida si displazie de sold.

Dresaj Mastif Englezesc

Dresajul mastiffului nu trebuie sa fie extenuant. Desi se recomanda inca de pui acesta trebuie facut cu rabdare si consecventa pana la o anumita limita. Cainele este in dezvoltare si datorita greutatii oasele se pot deforma daca repeta exercitii incorect sau sunt solicitate peste masura.

Este apreciat pentru ca raspunde foarte bine la dresaj desi pentru el este un proces destul de dificil.

Dupa ce a invatat comenzile de baza si le stapaneste bine se poate trece la pasul urmator de socializare.

Acest lucru poate fi facut cel mai simplu mergand cu cainele in zone din ce in ce mai aglomerate. Este recomandat sa se treaca treptat de la zone linistite la zone aglomerate atat cu oameni cat si cu caini.

In general este un caine caruia ii place sa socializeze asa ca dupa ce se obisnuieste va aprecia daca este dus printre semeni cat mai des.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Mastif Englezesc

Mastifful este un caine destul de activ care are nevoie de exercitii si miscare zilnica. Acestea sunt obligatorii pentru a evita si a tine la departare problemele de sanatate.

Ingrijirea se face usor datorita blanii scurte. Este necesara o periere periodica cu exceptie perioada de naparlire in care trebuie periat zilnic.

Cotetul sau locul in care sta cel mai mult trebuie sa fie confortabil pentru a peveni calusurile, artrita altele.

La inceput rasa a fost apreciata pentru aparare si paza. Astazi i se spune gigantul bland pentru ca este pasnic si iubitor cu copiii.

Boli Mastif Englezesc

La nastere trebuie avut grija la pui pentru ca au oasele moi. S-au intamplat cazuri in care femela s-a asezat pe ei, iar greutatea mare si-a spus cuvantul.

Cei care stau la bloc (sper ca nu este cazul) au probleme cu spalarea, balele si sforaitul (mai mult sau mai putin in functie de exemplar). Curatati bine urechile, ochii si unghiile.

Trebuie avut grija in special la displazia de sold si torsiunea gastrica. Alte probleme minore sunt obezitatea, inima, ochii, alergii sau ruptura de ligamente.

Speranta de viata a mastifului englez este de 7 – 11 ani.

Poze Mastif Englezesc

poze mastiff englezesc

poze mastiff englezesc

Canise Mastif Englezesc

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole