Bichon Maltez

caine Bichon Maltez
  • Origine: Europa
  • Grupa: Toy
  • Greutate: 3 – 4 kg
  • Inaltime: 20 – 25 cm
  • Culori: alb
  • Dresaj: usor de dresat
  • Ingrijire: trebuie periat zilnic
  • Temperament: jucaus, gentil, docil, inteligent, activ, curajos
  • Sanatate: in general sanatos
  • Pui: 1 – 6 pui, in medie 3-4
  • Media de varsta: 12 – 15 ani
  • Alte nume: Maltese dog, Bichon Maltese dog

Origine

Rasa de caine maltez prezinta o istorie lunga si deosebita. Fiind membru cu aspectul cel mai frapant al grupei raselor de jucarie, roba lor alba, lunga, atarnanda este posibil sa fie fost motivul pentru care a devenit favoritul Reginei Elizabeth I. Blana Bichon-ului Maltez necesita o ingrijire zilnica.

Originea acestui caine, cunoscut si ca Bichon Maltez, este oarecum neclara. Se apreciaza ca stramosii lui au parcurs un drum lung prin Europa, de-a lungul Orientului Mijlociu, impreuna cu triburile migratoare.

Insula Malta – un ciob de stanca in mijlocul Marii Mediterane a reprezentat inca de foarte timpuriu un centru de schimburi comerciale si o escala importanta a navigatorilor din bazinul mediteraneean, si se pare ca primele exemplare au fost lasate de negustori pe insula ca plata in cadrul unor schimburi, posibil ca rezerva de hrana.

Crescuti in tarcuri stramte, pe corabii sau pe uscat, primii reprezentanti ai rasei, au suferit o micsorare constanta a taliei. Insusi marele Darwin, autorul Teoriei Evolutioniste, plaseaza punctul de start al acestei rase de caine undeva acum 6000 sau chiar 8000 de ani!

Aristotel face cateva referiri la existenta acestei rase in Europa de Sud, iar ‚confratii’ sai: Timon, Callimah, Aelian, Artimidorus, Epaminodus, Strabon, Pliniu cel Batran si Sfantul Clement din Alexandria il amintesc in scierile lor.

Femeile romane din inalta aristocratie il purtau in maneca rochiei si il culcau cu ele in pat si cu toate acestea cainele si-a mentinut cota de simpatie si in randul barbatilor epocii. Imparatul roman Claudius detinea un Maltez, iar guvernatorul Romei in Malta, Publius, avea o Malteza, Issa, care a insemnat mai mult decat orice pentru el, fapt dovedit si de poemul scris de un anume Marcus Martialis: ‚Issa este mult mai zburdalnica decat un canar/ Issa este mai alba decat un porumbel pur,/ Issa este mai blanda ca o fata virgina,/ Si mai pretioasa ca bijuteriile din India…’. Impresionant, nu ? Se vede ca barbatii romani bogati din acea vreme nu aveau un Rolls Royce alb la capitolul optiuni !

Maltezul a avut partea sa de glorie si in Egiptul antic (cele mai vechi reprezentari dateaza din aprox. 600 i.e.n., la Fayum), aici faraonii daruindu-l doamnelor din suita sau harem. El dormea intotdeauna cu stapanii si, la un moment dat, i-au fost atribuite proprietati curative!

Medicii recomandau plasarea cainelui pe perna, la capataiul persoanei aflate in suferinta. Datorita acestei practici precum si gratie taliei mici, caracterului afectuos si a corpului cald, Maltezul a fost denumit in epoca „Mangaietorul”.

Hrana Bichon Maltez

Bichonul maltez are nevoie de o alimentatie echilibrata de vitamine, minerale si proteine.

Principala sursa de proteine este carnea de diferite tipuri (porc, peste, etc.).

Porumbul si ciocolata nu sunt recomandate.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Bichon Maltez

Maltezul este o rasa alba micuta de caini apartinand grupului animalelor de casa si poodle.

Bichonul Maltez nu pierde mult par si este acoperit din cap pana in picioare cu o roba matasoasa de blana alba.

O specie veche asociata cu insula Malta si-a pastrat aspectul distinct de veacuri intregi.

Se ataseaza foarte mult si de foarte multe ori se inteleg bine si cu ceilalti caini. Secretiile lacrimale formeaza pete rosii in jurul ochilor, si de aceea blana lor ar trebui ingrijita cu foarte multa atentie.

Comportament Bichon Maltez

Bichonul Maltez este un caine de companie pretabil familiilor, devotat si iubitor.

Poate petrece ore intregi pe genunchii proprietarului, savurand momentele de atentie acordate, din moment ce sunt mititei, nu sunt recomandati pentru familiile cu copii mici, foarte energici sau copii mai mari pusi pe giumbuslucuri.

Maltez-ul este un caine excelent pentru persoanele in varsta.

Cainii din aceasta rasa se remarca prin Blana lunga care „curge” pe langa corp si poate ajunge pana aproape de sol.

Parul de pe capul acestui catel se poate lega in codita. Acesti caini sunt intotdeauna albi, cu trufa si pernutele negre.Sunt foarte draguti si jucausi.

Dresaj Bichon Maltez

Maltez-ul este un animal de companie complet.

In afara de insusirea supunerii, el nu necesita un dresaj mai amanuntit.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Bichon Maltez

Parul lor lung si care atarna necesita o periere zilnica.

Persoanele care nu sunt in stare sa-i perie zilnic, cateodata, aleg sa le scurteze parul.

Boli Bichon Maltez

Luxatia patelara este o tulburare care implica migrarea patelei (rotulei) din santul de culisare la la nivelul extremitatii distale a femurului.

Hipoglicemia este o tulburare a diminuarii glucozei din sange caracterizata prin atacuri de lesin si pierderea cunostiintei cu intepenirea cainelui (contractura generalizata). Criptorhidismul este o tulburare reprezentata de lipsa coborarii unuia sau ambelor testicule in scrot.

Boala tremuratului la albinosi (White shaker disease) este o stare de tremur sesizata la cainii mici albi.

In plus, Maltezii sunt susceptibili la orbire, surditate, stagnarea lacrimilor si la blocarea canalelor lacrimale. Toate acestea impun vizita la medicul veterinar cu regularitate.

Durata medie de viata a Maltezilor este de 12-15 ani.

Poze Bichon Maltez

poze caine bichon maltez

poze caine bichon maltez

Canise Bichon Maltez

in curand..

Alte rase de caini

 

Alte articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii