Limbajul cozii la pisici

pisica Tonkineza se intinde

Totul despre limbajul cozii pisicii. Coada este una din metodele de comunicare ale pisicii. Ce mesaje transmite cu ajutorul cozii pisica ? De ce dau pisicile din coada ? Este coada barometrul starii de spirit al pisicii ? Cum se misca coada pisicii si mai ales de ce !

Majoritatea a vazut cum sta pisica intinsa si da din coada, dar putini sunt cei care stiu ca pisica, cu ajutorul cozii, transmite mai multe mesaje ale starilor de spirt in care se afla in acel moment. Coada pisicii este o continuare a coloanei vertebrale.

Este formata din aproape 24 de vertebre caudale si masoara aproape o trime din lungimea corpului. Cateva din utilitatile cozii sunt: transmiterea emotiilor, mentinerea echilibrului sau jucarie. Este important ca stapanii de pisici sa cunoasca semnificatia libajului cozii pisicii/pisicilor pentru a putea intelege comportamentul acestora.

Coada zbarlita

Dupa cum puteti vedea si in poza cand pisica isi zburleste coada iese din zona de confort si este ori speriata ori nervoasa. Se intampla sa se sperie de obicei cand este luata prin surprindere sau cand vede un lucru pe care nu il cunoaste sau ii este frica, cum ar fi un ou, aspiratorul, etc.

Pisica se enerveaza mai greu sau mai repede. In functie de starea de spirit, de motivul pentru care se enerveaza sau de persoana care o enerveaza. Poate sa o mangaie o persoana placuta ea sa nu agreeze persoana respectiva. Poate sa nu accepte mangaierea pentru ca persoana respectiva si-a dat cu crema pe maini, ii miros mainile a ceva sau probabil are un caine. Cand pisica mea isi zbarleste coada imi aduce aminte de peria cu care spala mama sticlele.

Echilibrul

Echilibrul este vital pentru animale in general. Pisicile au avantajul de a cadea mereu in picioare pentru ca se pot rasuci in aer. Coada ii ofera un mare avantaj animalului in multe situatii.

O ajuta cand sare de pe un obiect pe altul, cand se urca in copac, cand alearga, cand merge pe gard, etc. In alergare si viraje coada are rol de carma si contragreutate. Chiar daca pare haios greutatea mica a cozii cantareste foarte mult cand este urmarita de un caine pentru ca isi modifica centrul de greutate.

Limbajul Cozii la pisici

Pozitia lumanare

Cand pisica tine coada ridicata este bucuroasa si fericita sa te vada. Probabil cel mai des se intampla acest lucru cand vine persoana draga de la munca.

Eu cand vin acasa ea vine la usa cu coada ridicata, miauna ca si cum ma saluta apoi isi modifica pozitia cozii si se freaca de picioarele mele in semn de afectiune.

Cele mai citite articole

Pisica este un animal caruia ii place rutina si daca o obisnuiesti asa ea va veni in fiecare zi sa te salute.

Coada „suparata”

Daca pisica da din coada la fel ca un sarpe cu clopotei este bine s-o lasi sa se linisteasca altfel ai cele mai mari sanse sa te zgarie. Aceasta miscare a cozii lateral lenta cu miscarea varfului tremurat este semn rau. Pisica este suparata si cu cat miscarea cozii devina mai rapida cu atat pisica se supara mai tare.

Multi necunoscatori confunda aceasta miscare a cozii cu cea a cainilor care daca dau din coada se bucura. Pisicile nu sunt caini. Daca insistati sa o mangaiati cand este suparata o sa zgarie, scoate sunete de amenintare si scuipa. Cum pisicile se pun pe primul loc nu mai tin cont de stapan si pana nu se simt in siguranta si reintra in zona de confort nu asculta de stapan.

Coada „misterioasa”

Cand pisica este in locuri straine este in alerga de grad zero pentru ca nu stie de unde poate veni pericolul. De obicei unei pisici ii ia cateva zile pana se acomodeaza cu o casa noua. Ea invata sunetele, stie cine, cand, cu cine pe unde vine si mai ales la ce distanta sunt. O pisica care nu este in casa ei va fi o pisica stresata.

Daca aduceti un obiect nou in casa este curioasa. Il miroase si stie ca a apartinut altcuiva. Trateaza problema cu seriozitate pentru ca poate fi ceva periculos, mai ales in cutiile care fac zgomot. Pisica este mereu in alerta. Aceasta isi tine coada in echilibru si se concentreaza numai asupra acelui lucru. Cel mai bun exemplu este ca daca o speriati isi incordeaza muschii si face si salturi de un metru sau mai mult.

Chiar daca pisica are o fire sensibila este bine sa nu va jucati cu simturile ei pentru ca se poate imbolnavi. N-o speriati.

Coada intre picioare

Cand pisica isi tine coada intre picioare este vulnerabila. Poate sa fie din cauza sanatatii sau a oboselii. Pisica are o autonomie foarte mica in raport cu omul sau cu alte animale. Doarme foarte mult (10-16h/zi) si este activa putin.

De obicei pisicile de casa nu au motiv sa tina coada jos decat daca sunt bolnave. Cele de afara este mai dificil sa-si intretina blana si coada pentru ca stau in praf si se spala mai rar. Pisica isi mai tine coada intre picioare cand ii este frica rau de tot, daca este incoltita de un saint bernard sau in fata unei masini. Atunci intepenesc si fac ochii cat farurile de la masina.

Citeste si Alimentatia pisicii

 

Bibliografie:

  • http://www.supereva.ro/Images/ce%20spune%20coada%20pisicii.jpg

Cele mai citite articole