- Origine: Siberia
- Grupa: Working
- Greutate: Femele: 16-23 kg; Masculi: 20-27kg
- Inaltime: Femele: 50–56 cm; Masculi: 54–60 cm
- Culori: Negru, rosu, gri, negru-maro, maro, alb-negru, argintiu, alb
- Dresaj: inteligent, incapatanat, jucaus
- Ingrijire: se recomanda perierea zilnica
- Sanatate: evitati temperaturile ridicate
- Pui: 4 – 8 pui
- Media de varsta: 12 – 15 ani ani
- Alte nume: Chukcha, Chuksha, Husky, Sibe, Husky Siberian dog
Origine
Au fost adusi in Alaska in anul 1909, datand de de mii de ani in Siberia, unde au fost crescuti de catre eschimosi, pentru a trage saniile, la vanatoarea de reni, fiind atat un protector al caminului, cat si un companion apreciat.
Datorita fortei fizice impresionante, a puterii de munca si a abilitatii de a se integra in haite mici, erau cea mai buna alegere pentru conditiile aspre de munca din Siberia. Au ajuns in America impreuna cu negustorii de blana, cu scopul de a participa la cursele arctice.
In 1925, a fost o epidemie de difterie in orasul Nome, Alaska si echipe de caini Husky Siberian aduceau pretioasele medicamente in oras. In zilele noastre, in timp ce sunt in continuare utilizati la tractarea saniilor si participa la concursurile de sanii trase de caini, sunt pe zi ce trece companioni din ce in ce mai populari si mai iubiti.
Unii il gasesc dupa haski sau haskiy. Denumirea corecta este Husky.
Hrana Husky Siberian
In situatia in care v-ati hotarat sa cumparati un pui de Husky, crescatorul va va aduce la cunostinta informatii utile despre dieta pe care a urmat-o catelul, astfel incat acesta sa fie alimentat cu acelasi tip de hrana cu care a fost obisnuit, precum si amanunte despre alimentatia necesara in continuare adultului.
Dieta puiului ar trebui mentinuta dupa ce l-ati adus acasa cel putin pana cand acesta se va obisnui cu noul domiciliu. Dupa aceea, daca doriti si constatati ca este necesar, puteti sa o schimbati treptat. Nu trebuie sa uitati ca schimbarile bruste in alimentatia puiului pot genera probleme ale sistemului digestiv.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Husky Siberian
Datorita ochilor albastri si a mastii (care nu este obligatorie in standardul rasei, dar care este prezenta la majoritatea exemplarelor de la noi din tara) expresia fetei unui husky transmite un amestec contradictoriu de mesaje, pare prietenos dar in acelasi timp serios; cei care descriu aspectul fetei unui husky folosesc expresii de genul: are o privire de nebun inteligent, pare ca intelege tot dar nu-ti da dreptate, te simti tolerat in preajma lui, pare ca stie mai mult decat tine, privirea lui ma sperie dar ma si indeamna sa ma apropii.
Capul este de dimensiuni medii, proportionat cu restul corpului, usor rotunjit in partea superioara, stopul bine marcat. Privit din toate unghiurile, capul unui husky nu trebuie sa fie nici prea alungit, nici prea indesat. Botul este si el de dimensiuni medii, cu buzele bine inchise. Muscatura trebuie sa fie corecta, in foarfeca.
Ochii au forma alungita, sunt pozitionati usor oblic si la distanta moderata unul fata de celalalt. Culoarea albastra este o caracteristica a rasei, dar nu este obligatorie, standardul acceptand si ochii caprui sau brun inchis si chiar de culori diferite (ceacar).
Urechile sunt de dimensiuni medii, nici foarte mari, nici foarte mici, triunghiulare, carnoase si bine imblanite, pozitionate sus, destul de apropiate una de cealalta. Varfurile stau perfect ridicate si sunt usor rotunjite.
Culoarea nasului trebuie sa fie in concordanta cu culoarea de baza a blanii; astfel, husky cu blana predominant neagra, cenusie sau bruna vor avea nasul negru; husky cu blana roscata vor avea nasul maro inchis; la husky albi, nasul va fi rozaliu.
Masculul atinge 20 – 28 kg; femela atinge 16 – 23 kg. Greutatea este proportionala cu inaltimea la greaban. Gatul este arcuit si bine pozitionat. Pieptul este adanc si puternic, dar nu exagerat de lat iar umerii sunt musculosi si bine dezvoltati.
Coastele sunt usor aplatizate pe lateralele corpului. Spatele unui husky este drept si puternic; crupa coboara intr-o panta usoara catre baza cozii, care este stufoasa, purtata pe spate cand cainele este alert, coborata drept cand cainele este in repaus si pozitionata sub linia imaginara trasata intre greaban si crupa.
Picioarele sunt puternice, cu osatura bine dezvoltata dar nu masiva, cu labe ovale, nu foarte alungite si bine inchise, cu blana deasa intre degete. Degetul redundant de la picioarele din fata se poate inlatura chirurgical.
Blana este alcatuita din doua straturi, par si sub-par, cu fir de lungime medie, foarte deasa. Sub-parul este moale si dens dar este normal sa lipseasca in timpul perioadelor de naparlire sau sa fie putin reprezentat la Husky tinuti in interior tot timpul anului.
Blana trabuie sa fie placuta la atingere, nu prea aspra, cu textura neteda. Culorile acceptate variaza in toata gama posibila, de la negru la complet alb. Masca si trefla de pe frunte, desi caracteristice rasei, nu sunt obligatorii.
In miscare, husky da senzatia ca pluteste la suprafata solului, alergand intr-un trap corect, aparent fara efort. In repaus, husky are o pozitie mandra a corpului si capului, inspirand putere si agilitate.
Comportament Husky Siberian
Cateii de rasa Husky Siberian au fost, timp se secole, caini de paza a caminului si companioni excelenti. Aceste doua servicii pe care le-au indeplinit si-au lasat amprenta asupra personalitatii lor, printr-o blandete si un devotoment deosebit catre stapan si familie.
Cainele Husky Siberian are un temperament deosebit de placut, fiind jucaus, afectuos si binevoitor chiar si cu alte animale de casa, daca au fost crescuti de pui impreuna. Este recunoscut pentru devotamentul deosebit si relatiile stranse pe care le stabileste cu familia.
Catelul Husky Siberian este inteligent, docil, foarte iubitor si sociabil, fiind plin de energie in special la aceasta varsta. In inima lor raman catei pe toata durata vietii, sunt prietenosi cu strainii si nu sunt buni caini de paza deoarece latra putin si indragesc repede pe oricine.
Sunt caini de sanie trup si suflet, mananca frugal si veti constata ca au nevoie de mai putina mancare decat ar parea tinand cont de talia lor.
Dresajul este dificil deoarece sunt incapatanati ,au gandirea lor proprie si vor executa o comanda doar daca ii inteleg rostul. Pentru un dresaj adecvat stapanul trebuie sa dea dovada de rabdare, stabilitate in ceea ce cere de la caine si sa cunoasca temperamentul cainelui Arctic.
Recompensele alimentare sunt cele care functioneaza cel mai bine daca doriti sa il invatati lucruri noi, dar trebui in permanenta sa dati dovada de stapanire de sine si de fermitate pentru a stavili tendinta cainelui Husky Siberian de a prelua controlul in relatia cu dumneavoastra.
Cele mai citite articole
Citeste si despre Husky pitic – Alaskan Klee Kai
Daca sunt lasati singuri, se plictisesc usor si pot avea tendinte de comportament distructiv. Nu suporta sa fie lasati singuri in custi, au metodele lor de a roade chiar si in custile metalice.
Cateii Husky Siberian sunt gazde excelente atunci cand un musafir le trece pragul caminului, rareori latra sau se comporta teritorial, poseda totusi un urlet interesant, asemanator cu cel al lupului.
Cainii Husky Siberian adora sa hoinareasca, sa sape gauri si sa captureze animale mici, motiv pentru care trebuie sa va asigurati ca gardul curtii in care sta e inalt si sa il plimbati doar cu lesa.
Sunt companioni minunati pentru acei oameni ce sunt constienti la ce trebuie sa se astepte de la aceste animale frumoase si inteligente. Prea multi oameni sunt atrasi de aspectul fizic superb al acestui caine si nu tin cont de cat de multa activitate fizica are nevoie acest caine utilitar.
Dresaj Husky Siberian
Cainii din rasa Husky Siberian sunt blanzi si jucausi, dar incapatanati si rautaciosi. Acesti caini plini de veselie si viata sunt foarte legati de familie. Sunt caini inteligenti, si iubitori, lipsiti de griji si calmi.
Cu toate acestea, acesti caini au foarte multa energie, mai ales cand sunt catei. Sunt buni cu copiii si prietenosi cu strainii, deci nu sunt buni caini de paza, atat timp cat latra putin si sunt prietenosi si iubesc pe toata lumea.
Cainii Husky sunt foarte inteligenti si usor de dresat, dar le place sa fie independenti si vor asculta o comanda numai daca ii vor pricepe rostul. Dresajul canin al acestor caini cere multa rabdare, consecventa si o buna intelegere a caracterului Arctic canin.
Acesti caini vor profita atunci cand li se va oferi ocazia. Cainii Huski sunt excelent companioni pentru jogging, atat timp cat nu este prea cald afara. Acestor caini le place sa faca galagie si se plictisesc repede.
Nu le place deloc sa fie lasati singuri, prin urmare, daca va doriti mult aceasta rasa de caini, este mai bine sa va luati doi. Un caine Husky lasat singur poate fi destul de distrugator.
Sunt caini buni cu alte animale de companie daca sunt crescuti impreuna cu acestea de mici catei. Husky sunt mancatori economi si au nevoie de mai putina mancare decat v-ati astepta. Este o rasa de caini careia ii place sa hoinareasca.
Cainii Siberian Husky sunt companioni minunati pentru oamenii care sunt constienti de ce sa se astepte de la aceste animale frumoase si inteligente.
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Husky Siberian
Cap: scalp de marime medie, bine proportionat, usor rotund in varf, stop bine definit.
Ochi: migdalati, situati la o distanta moderata, usor oblic. Este o conceptie gresita foarte des intalnita ca toti cainii Husky Siberian au ochii albastri, ei in realitate pot fi albastri, maronii, de culoarea chihlimbarului. Cateii Husky Siberian pot fi bioculari, in sensul ca pot avea un ochi albastru si unul de culoarea chihlimbarului.
Urechi: triunghiulare, prinse sus si erecte.
Piept: puternic, proieminent, coastele sunt aplatizate pe laterale spre a permite libertatea miscarii.
Coada: Este foarte bine imbracata si, datorita asemanarii cu coada de vulpe, se mai numeste si „fox-brush”. Prinsa sub linia superioara, este purtata gratios peste spate, in forma de secera atunci cand cainele este in miscare sau in atentie.
Coada tinuta in jos este normala pentru pozitia de repaus. Atunci cand este purtata in sus, coada nu se incolaceste si nici nu are voie sa stea plata pe spate.
Parul care imbraca coada este de lungime medie, putin mai lung decat pe celelalte parti ale corpului. Muscatura: in foarfeca.
Boli Husky Siberian
Cateii rasa Husky Siberian au predispozitie spre displazia de sold, precum si afectiuni oculare, dintre care mai frecvente sunt cataracta juvenila si distrofia corneana.
In general, blana scurta a acestor caini este usor de periat si de ingrijit, dar primavara si toamna naparlesc abundent si atunci se recomanda perierea zilnica cu un pieptene metalic.
Datorita blanii lor masive prefera sa traiasca in climate reci si trebuie sa nu depuna efort excesiv atunci cand este vreme torida.
Poze Husky Siberian
Canise Husky Siberian
- Canisa Brigimerci Siberian Husky kennel
- Adresa: Oradea, Romania
- Email: brigimerci@yahoo.com
- Website: http://brigimerci.blogspot.ro/
2. Canisa Husky siberian Posoloaca
- Adresa: Sat.Posoloaca nr.48,com.Tileagd,jud.Bihor
- Telefon: 0747114273
- Email: cazacugrigore033@gmail.com
- Website: –
3. Canisa Wolf Point
- Adresa: Str. Cantonului Nr. 42 ACorbeanca, Ilfov, Romania
- Telefon: 0 722 516 398
- Email: wolf_point@hotmail.com
- Website: http://www.wolf-point.ro/