Rasa de Caini Pug

caine Pug
  • Origine: China
  • Grupa: Toy
  • Greutate: Masculi: 6-9 kg Femele: 6-8 kg
  • Inaltime: Masculi: 30-35 cm Femele: 25-30 cm
  • Culori: negru, maro, caisa, argintiu
  • Dresaj: usor de dresat
  • Ingrijire: usor de ingrijit
  • Temperament: jucaus, haios, docil, destept, incapatanat, sociabil
  • Sanatate: racesc usor
  • Pui: 4 – 5 pui
  • Media de varsta: 12 – 15 ani
  • Alte nume: Mops, Chinese Pug Dog, Carlin, Dutch Bulldog, Dutch Mastiff, Pug dog

Origine PUG

Originile cainilor din rasa Mops se plaseaza in China, vechimea rasei fiind estimata la peste 2000 de ani. Prima descriere in scris a unui caine asemanator, denumit „caine cu bot scurt”, s-a consemnat in jurul anului 600 i.e.n.

In dictionarul complet al caracterelor chinezesti comandat de imparatul Kang Hsi (aprox. 950 e.n.) sunt consemnate caracterele „caine cu picioare scurte” si „caine cu cap scurt” care, in opinia expertilor, face referinta la rasa Mops.

Calatoria Mopsului spre „batranul continent” isi are punctul de start pe la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea, odata cu schimburile comerciale initiate intre marinarii-negustori chinezi si cei europeni (portughezi, spanioli, olandezi si englezi).

Acceptati rapid ca si caini de companie de talie mica, Mopsii s-au raspandit relativ repede mai intai in Olanda, unde au primit denumirea de Mopshond (radacina numelui popular de astazi).

Un exemplar al rasei i-a fost de mare ajutor Printului Willem de Orania (zis si Taciturnul), latratul sau sonor anuntandu-l despre apropierea trupelor spaniole si salvandu-i pozitia in cadrul conflictului. De asemenea, caini din rasa Pug (rasa Mops) i-au insotit pe William al III-lea si Mary a II-a (de Orania) cand au acces pe tronul Angliei (1688).

Debutul in lumea selecta a artei (filiera engleza) si l-au facut gratie penelului lui William Hogarth care i-a imortalizat in celebrul „House of Cards”- tabloul infatisand caini de rasa Mops jucand carti. Au primit nume diferite in tarile europene in care si-au castigat popularitatea, precum Carlin in Franta, Dogullo in Spania, Mops in regatele germane si Caganlino in Peninsula Italica.

Vectorul de popularizare a cainilor de companie din rasa Pug (Mops) in Franta a fost Josephine Bonaparte cu exemplarul sau Fortune. Faimosul Goya a pictat si el mopsi, in 1785, el redand exemplare cu urechile decupate. Incepand cu secolul XVIII rasa devine mult mai standartizata, fiind separata in nuantele de baza: castaniu („Isabella”) si nuantele inchise, pana la negru.

Hrana Pug

Hrana cainelui vostru Mops (Pug) este cel mai indicat sa fie servita la temperatura camerei. Va poate fi mult mai comod sa o scoateti din frigider si sa o transferati in bolul sau, dar in acest fel il expuneti indigestiilor, blocajelor intestinale sau chiar temutei crize de torsiune gastrica.

Verificati periodic greutatea cainelui vostru. Un Mops cantareste, in medie, intre 6-8 kilograme (in functie de sex, masculii fiind mai robusti si cu osatura mai solida). Daca a depasit pragul de 10 kilograme deja nu mai este vorba de o gluma.

Nu aveti un catel rotofei in acest caz, ci unul de-a dreptul obez. Nu lasati acest caine sa se ingrase, chiar daca pofta lui de mancare pare insatiabila. Tineti mereu cont de dificultatile si asa destul de mari impuse de conformatia brahicefalica si imaginati-va cat de mult le poate amplifica obezitatea.

Cel mai adesea, cand observati ca o astfel de situatie este pe cale sa se produca, va trebui sa mariti timpul alocat miscarii in aer liber si exercitiilor, concomitent cu o ajustare a ratiei zilnice de hrana.

Evitati oasele fierte, iar in cazul celor de pui interdictia este totala. Ca orice caine, Mops-ul este foarte atras de oase, dar nu le va mesteca eficient, iar cele fierte devin casante si, odata ingurgitate, pot sa sparga peretii stomacali sau intestinali, provocand hemoragii interne.

In ultima instanta, oasele de dimensiuni mai mari, crude, pot fi oferite din cand in cand in ideea protejarii danturii impotriva depunerii tartrului. Dar in acest caz, doar alegeti partea cu rotula, unde se gaseste si cartilaj, iar textura este mai spongioasa, nu atat de dura si nu exista pericolul de a rezulta fragmente taioase.

Daca aveti mai multi caini din aceasta rasa (sau din alte rase), nu le oferiti hrana intr-un singur vas de dimensiuni mai mari. Fiecare va trebui sa aiba propriul sau vas.

Proteine din carne (evitati carnea de porc), legume (morcovi, telina, ardei, pastarnac, gulie, mazare) si fructe (mere, pepene, portocale). Combinatia aceasta este ideala, asigura toate ingredientele necesare pentru o dieta echilibrata. Carnea tocata nu este atat de daunatoare pentru caine ca si pentru om si, prin nivelul inalt de grasimi, se constituie intr-o sursa majora de calorii.

Pui si curcan – iata doua surse de carne foarte indicate. Sunt usor de digerat, au un nivel scazut de calorii, deci sunt recomandate cainilor cu stomac mai sensibil si celor care nu desfasoara activitati cu caracter fizic prea intens.

Pastele si taieteii sunt surse bune de carbohidrati, dar nu au o aroma si un gust convingatoare pentru caini. Ele trebuie condimentate cu sos de carne – de exemplu – sau folosite in amestec cu alte ingrediente usor acceptate.

Iaurturile si branza de vaci reprezinta o sursa buna de nutrienti si in general sunt agreate de acesti caini. Orezul (de preferinta cel brun) este usor de digerat si, in combinatie cu carnea de pui reprezinta o dieta indicata in cazul cainilor de rasa Mops (Pug) covalescenti.

Ouale de gaina, fierte sau preparate sub forma de omleta reprezinta un aliment usor si nutritiv. Ouale sunt foarte indicate pentru catelusi, in primele luni de viata.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Pug

In ciuda faptului ca este o rasa foarte veche, Pug-ul n-a suferit prea multe transformari de-a lungul anilor. Rasa este cea mai mare dintre rasele „de jucarie” miniaturale, cu un corp compact, indesat, scund si musculatura bine dezvoltata.

Pug-ii au capul masiv, rotund cu bot scurt si patratos, de culoare neagra si cute adanci la nivelul fetei. Au ochi proeminenti, expresivi, luciosi, de culoare inchisa. Dintii trebuie sa prezinte o anumita calcatura a celor doua arcade dentare, astfel incisivii inferiori trebuie sa se aseze inaintea celor superiori.

Spatele este scurt, cu aspect usor oblic catre membrele posterioare. Picioarele sunt drepte si puternice, ceea ce ii confera o miscare eleganta, leganata, care le este oarecum caracteristica. Coada este rasucita peste solduri. Au o blana moale, lucioasa de culoare caisei, neagra, cafenie si argintie cu o masca de o culoare cat mai inchisa.

Inaltimea la greaban este de 30-36 cm la mascul si de 25-30 cm la femela. Masa corporala variaza in jur de 6-10 kg la mascul si de 6-8 kg la femela.

Comportament Pug

Sunt plini de viata, exsuberanti, loiali, afectuosi si grijulii, intotdeauna cu o atitudine optimista. Sunt jucausi si fascinanti, inteligenti si neastamparati. Pot fi usor incapatanati, inflexibili. Deloc irascibil, Pug-ul este o rasa afectuoasa, simpatica si chiar temperata cu mult sarm si demnitate.

Sunt inteligenti si neastamparati cu o inclinatie spre a hoinari. Pug-ii adora sa socializeze, vrand sa fie cel mai bun prieten al oricui si se vor bosumfla cand nu vor mai avea activitati. Sunt sensibili la tonalitatea vocii, asa ca pedepsele sau certurile dure nu sunt necesare.

Nu este nici foarte energic, dar nici inactiv. Sunt caini de paza buni, foarte devotati, care nu latra excesiv. Nu uitati, totusi, ca necesita multa atentie si pot deveni gelosi, daca stapanul lor ii ignora.

Pug-ii au fost intotdeauna caini de companie prietenosi. Adora sa fie un membru al familiei. Pug-ii sunt caini buni de paza, prieteni de joaca plini de viata pentru copii si se vor incolaci bucurosi pe genunchii tai pentru a trage un pui de somn. Sunt toleranti cu alti caini sau alte animale de companie si se poarta impecabil atat cu copiii, cat si cu musafirii.

Se adapteaza usor la viata intr-un apartament. Sunt relativ inactivi in interiorul casei si se vor descurca bine, fara a necesita o curte.

Dresaj Pug

Un caine nu va tine niciodata cont de talia sa. Iar perceptia unui Mops despre propria talie … ei bine echivaleaza cu cea a unui elefant. Asa cum circula o gluma in China, pe seama acestui „pitic curajos”, un caine Pug nu va fi niciodata de acord ca are talie prea mica; ci doar ca prea multe animale sunt diforme in comparatie cu el.

Dresajul unui caine de talie mica devine cu atat mai important cu cat valorizam urmatorul adevar: fiindu-ne animal de companie, mereu in proximitate, aproape tot ceea ce face se deruleaza in fata ochilor nostri, actiunile sale ne influenteaza pas cu pas. De aceea este nevoie de o coordonare buna si de o colaborare in acest sens, toate obtinute printr-un dresaj inteligent, de calitate.

In relatia cu un catel Mops (Pug) de abia sosit in mijlocul familiei nu prea putem vorbi despre „perioada de gratie”.

Indiferent de cum suna aceasta fraza, este cat se poate de adevarata. Mops-ul (Pug-ul) este activ, temperamental mai ales in prima parte a vietii sale, alert si incapatanat. Primele obiceiuri deprinse, primele nuante comportamentale venind din partea membrilor familiei si care il favorizeaza vor fi foarte greu corectate ulterior.

Nu scapati niciodata din vedere valabilitatea expresiei ,”un caine mare intr-un trup mic”, foarte potrivita in cazul unui caine de rasa Mops (Pug).

Dotat cu o vointa de fier si cu o inteligenta ascutita, un Pug se plictiseste repede daca i se repeta o comanda prea des. Dincolo de faptul ca este un caine de talie mica, se dovedeste un caine de paza eficient, in sensul ca strainii care se apropie vor fi semnalati prompt, dar nu se va implica agresiv in abordarea acestora.

Eventualele tendinte in acest sens observate la masculii tineri trebuie imediat corectate, fiind considerate deviante comportamentale de la standard. Relatia cea mai stransa o va dezvolta cu cel mai autoritar si influent membru al familiei.

Nu uitati ca aceste animale inteligente percep autoritatea reala in termeni de o mai mare acuratete decat noi. Daca un Mops (Pug) alege individual o anume persoana din familie si se va posta mereu in preajma acesteia, acordandu-i intreaga sa atentie, acea persoana trebuie sa se implice cel mai mult in dresaj. Astfel vor fi obtinute cele mai bune rezultate in timp scurt.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Pug

Pug-ii sunt nefericiti in zilele prea calde, reci sau umede datorita boturilor lor scurte si patratoase. Ei nu trebuie lasati afara sau in masinile incuiate pe lunile de vara sau iarna.

Pug-ii necesita un timp adecvat pentru miscare. Adora jocurile si va fi mentinut intr-o stare de sanatate corespunzatoare daca i se acorda timp pentru miscare. Nu sunt foarte pretentiosi din acest punct de vedere, multumindu-se cu o ora de plimbare sau joaca in parc pe zi. Nu trebuie suprasolicitati, mai ales cand ii vedeti ca incep sa gafaie.

Pug-ii au o blana lucioasa si neteda care este usor de ingrijit cu o perie din par de porc sau un pieptan. Trebuie imbaiate numai acele regiuni care sunt imperios necesare. Dupa imbaiere, uscati-l rapid si meticulos pentru a preveni debutarea vreunei raceli. De asemenea, trebuie toaletate si curatate cutele de la nivelul fetei pentru a preveni acumularea secretiilor si aparitia dermatitei faciale.

Pug-ul naparleste sezonier, dar abundent.

Boli Pug

Sunt caini care racesc usor si sunt usor stresabili de climatele prea reci sau prea calduroase. Sunt predispusi la alergii, keratite si ulcere corneene. Ochii lor delicati sunt predipsusi la lacrimare excesiva si conjunctivite.

Botul lor scurt contribuie la dezvoltarea afectiunilor respiratorii cronice, suferind si de o ventilatie saraca. Au tendinta de a gafai si de a sforai. Aveti grija sa nu-i hraniti excesiv intrucat au tendinta la obezitate, care antreneaza alte afectiuni care le-ar putea scurta viata.

Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.

Luxatia patelara este o tulburare care afecteaza patela (rotula).

E este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.

Raia demodectica este o boala de piele parazitara determinate de un acarian. Caderea parului si pruritul (scarpinatul) sunt semne frecvent intalnite.

Expunerea la calduri ridicate este grija de luat in serios la Pug datorita botului sau scurt.

Encefalita Pug-ului este o inflamatie a creierului care adesea determina stari epileptiforme (lesinuri).

In plus, Pug-ul este susceptibil la obezitate, artrite, cardiopatii, hipercheratoza faciala (formarea de incretituri la nivelul pielii fetei) si pseudohermafrodism.

Durata medie de viata a Pug-ului este de 12-14 ani.

Poze Pug

poze caine pug

poze caine pug

Canise Pug

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

 

Alte articole

Cele mai citite articole