Mamiferele sunt o clasa de vertebrate care nasc pui vii, hraniti cu lapte. Sunt homeoterme, adica isi pot regla temperatura corpului, astfel putand vietui in medii foarte variate, de la temperaturi foarte ridicate la temperaturi foarte scazute.
Corpul mamiferelor este acoperit cu par, blana sau tepi. Pielea este foarte complexa alcatuita din epiderma, derma si hipoderma. In piele sunt prezente vase de sange si glande sudoripare (glandele care secreta transpiratia si care ajuta la racorirea corpului. Nu toate mamiferele au glande sudoripare. Inima este tetracamerala (avand patru camere). Sistemul nervos este foarte dezvoltat, creierul prezinta numeroase cute, numite circumvolutiuni.
Mamiferele se pot adapta unui numar mare de medii de viata: acvatic (vidra de mare, cetaceele, focile, morsele), aerian (liliacul) si terestru.
Monotremata
Monotremele sunt cele mai vechi mamifere; ele depun oua si hranesc puii cu lapte. Spre deosebire de celelalte mamifere, monotremele sunt poichiloterme, adica au temperatura corpului variabila, nu si-o pot regla. Prezinta un singur orificiu comun pentru caile urinare, genitale si excretoare, care se deschid in cloaca. Aria de raspandire cuprinde Australia, Tasmania si Noua Guinee. Reprezentanti ai acestei subclase sunt: echidna şi ornitorincul, ambii fiind acvatici.
Marsupialele
Principala caracteristica este faptul că prezintă o punga tegumentara, in care isi cresc puii, numita marsupiu. Dupa nastere, embrionii se agata de corpul mamei şi se deplaseaza spre marsupiu, unde isi continua dezvoltarea. Marsupialele nu prezinta placenta, de aceea la nastere puii sunt incomplet dezvoltaţi. Nu toate marsupialele prezinta marsupiu. Reprezentanti ai acestui grup sunt: cangurul, koala, tigrul marsupial (disparut) şi oposumul. Mamiferele sunt raspandite in Australia, Tasmania şi America de Sud. Lupul marsupial, denumit şi tigrul marsupial este unul pradator disparut la venirea colonistilor in Australia.
Placentarele
Placentarele nasc pui vii si ii hranesc cu lapte. Prezinta placenta, un organ care face legatura dintre corpul mamei si corpul embrionului, embrionul fiind hranit cu substante preluate de catre placenta din corpul mamei.
Cetaceele
Cetaceele sunt un ordin de placentare adaptate exclusiv mediului acvatic si lipsite de par. Din acest ordin fac parte balenele si delfinii. Cetaceele sunt unele dintre cele mai inteligente animale, posedand chiar si un sistem de comunicare foarte complex.
Carnivorele
Carnivorele sunt un ordin de mamifere foarte vast, ai carui reprezentanti se hranesc in special cu alte animale, dupa cum spune si numele acestui ordin. Din acest ordin fac parte ursidele (familie din care fac parte toate speciile de ursi), canidele (din care fac parte lupul, vulpea, câinele si alte animale asemănătoare) si felinele (leul, tigrul, leopardul, puma etc). Aceste mamifere au o dentitie caracteristică: prezintă carnasieri si canini foarte dezvoltati.
Paricopitatele
Sunt un ordin de mamifere erbivore care prezinta un numar par de degete invelite in copite. Din acest ordin fac parte porcii, camilele, girafele, lamele, bovidele etc.
Imparicopitatele
Imparicopitatele sunt un ordin de mamifere erbivore cu numar impar de degete invelite în copite. Din acest ordin fac parte: caii, magarii, rinocerii, zebrele.
Pinipedele
Pinipedele sunt mamifere amfibii, care traiesc in ambele medii de viata atat in cel acvatic, cat si in cel terestru. Vaneaza in apa dar se retrag la mal pentru a se odihni si imperechea.
Primatele
Sunt un ordin de mamifere ai carui reprezentanţi sunt unele dintre cele mai evaluate mamifere. Din acest ordin face parte şi
Calendar Evenimente