🐶 Rase de Câini

Top 3 cele mai apreciate Rase de Caini din 2023

 

Anul 2023 este unul special pentru relatia dintre oameni si caini. Evenimentele recente au dus la o apropiere din ce in ce mai stransa intre cei doi.

Tocmai de aceea, am vrut sa va aratam care sunt cele ravnite dar si cele mai iubite rase de caini de anul acesta:

 

Locul 1 – Labrador Retriver

Labrador Retriever-ul este una dintre cele mai populare rase de câini în întreaga lume. Originar din Newfoundland, Canada, acest câine a fost inițial crescut pentru pescuit, ajutând pescarii să aducă mreana înapoi în barcă. Cu timpul, Labradorul a devenit un companion iubitor și un excelent câine de lucru în diverse domenii.

 

Această rasă se remarcă prin personalitatea sa prietenoasă și veselă. Labradorii sunt cunoscuți pentru loialitatea lor față de stăpânii lor și pentru capacitatea lor de a se înțelege cu copiii și alte animale de companie. Sunt extrem de inteligenți și pot fi instruiți ușor, făcându-i alegerea ideală pentru diverse sarcini, de la câine de terapie până la câine de serviciu pentru persoane cu dizabilități.

 

Locul 2 – Rasa de caini Rotweiller

Rottweilerii sunt cunoscuți drept câini puternici și loiali, având o istorie lungă și variată. Această rasă își are originile în orașul german Rottweil, unde era folosită pentru munci diverse precum pază, tracțiune și paza turmelor. Cu un aspect masiv, cu blană scurtă și groasă, acești câini au o construcție atletică și musculatură bine definită.

 

Personalitatea Rottweilerilor se caracterizează prin loialitate și devotament față de familia lor. Sunt adesea văzuți ca niște câini de pază și protecție excelenti, având un comportament protector față de cei dragi. Cu toate acestea, socializarea timpurie și o dresaj adecvat sunt esențiale pentru a asigura o conduită echilibrată. Dacă sunt crescuți într-un mediu potrivit, pot coexista armonios cu copiii și alte animale de companie.

 

În ciuda reputației lor, Rottweilerii pot fi prietenoși și iubitori cu oamenii, fiind deseori considerați niște gigantzi cu inimă blândă. Cu toate acestea, natura lor protectoare poate face ca ei să devină suspicioși față de străini, făcându-i să fie aleși ca câini de pază excelenti.

 

Locul 3 – Ciobanesc german

Câinii Ciobănești Germani reprezintă o rasă canină cunoscută pentru inteligența, loialitatea și abilitățile lor de lucru remarcabile. Acești câini au o istorie îndelungată de a fi folosiți în diverse roluri, cum ar fi câini de pază și protecție, câini de turmă și chiar ca animale de salvare.

 

Acești câini se remarcă prin talia lor impresionantă și musculatura bine dezvoltată. Au o blană densă, cu variante în diferite culori precum negru și foc, gri sau maro. Ochii lor expresivi și urechile în formă de triunghi adaugă la aspectul lor nobil. Datorită combinației dintre putere și agilitate, sunt adesea aleși ca parteneri de lucru pentru poliție, armată sau în echipe de căutare și salvare.

 

Câinii Ciobănești Germani necesită o pregătire și socializare adecvată încă de la vârste fragede, pentru a se dezvolta în adulți echilibrați și blânzi în prezența altor oameni și animale. Activitățile fizice regulate și stimularea mentală sunt esențiale pentru acești câini inteligenți și energici.

 

Datorită naturii lor loiale și devotate, câinii Ciobănești Germani fac adesea membri minunați ai familiilor active și iubitoare de animale. Cu toate acestea, proprietarii trebuie să fie pregătiți să investească timp și efort în îngrijirea, antrenamentul și interacțiunea cu acești companioni extraordinari pentru a-i menține fericiți și echilibrați.

Numai în Statele Unite, lista de rase de câini AKC include în prezent 190 de rase de câini. La nivel mondial, FCI listează 360 de rase recunoscute oficial. Acestea nu includ rase experimentale care încă au atins statutul oficial.

Selectați o categorie sau răsfoiți lista completă a raselor de câini de mai jos:

Rase de câini de talie mare

Unii oameni trăiesc conform devizei „mai mare înseamnă mai bine”, iar asta se aplică și când vine vorba de câinii lor. În ciuda dimensiunilor masive ale acestora, ei sunt de fapt animale alături de care e minunat să trăiești, deoarece majoritatea preferă să se relaxeze toată ziua și sunt relativ calmi, în casă. Câinii de talie mare se potrivesc cel mai bine persoanelor care locuiesc în suburbii, la casă, sau la țară, deoarece asta înseamnă mai mult spațiu în care câinii se pot destinde. Însă cei care locuiesc la apartament nu trebuie să se impacienteze: mulți câini de talie mare sunt fericiți să doarmă toată ziua, atât timp cât le oferiți exerciții fizice zilnice, pentru a-și consuma energia. Întrucât, inițial, au fost crescuți pentru a fi vânători și au un instinct natural de pază și de protecție, activitatea regulată este o condiție necesară.

Dog German

Poate fi extrem de mare și de puternic, însă Dogul german este cunoscut ca un „uriaș blând” datorită dispoziției sale calme și iubitoare. Sunt excelente animale de companie de familie, având nevoie de îngrijire minimă și de exerciții fizice zilnice.

Cu o înălțime de aproximativ 81 de centimetri până la umăr, Dogul german se înalță deasupra majorității celorlalți câini – iar atunci când se ridică pe picioarele din spate, sunt mai înalți decât majoritatea oamenilor. Acești uriași puternici sunt imaginea eleganței și a echilibrului, cu mersul lin și ușor al nobililor înnăscuți. Blana lor poate avea diverse culori și modele, cel mai cunoscut fiind probabil modelul pestriț alb-negru cunoscut sub denumirea de „arlechin”.

În ciuda naturii lor drăgălașe, dogii germani sunt paznici vigilenți ai casei. Numai la vederea acestor uriași blânzi, oaspeții nepoftiți se vor gândi de două ori înainte de mai face vreun pas. Însă cei atât de naivi încât să interpreteze atitudinea prietenoasă a acestei rase drept inacțiune vor întâlni un dușman puternic, cu un curaj și un spirit veritabile. Răbdători cu copii, dogii german vor să fie pe placul oamenilor, făcându-și cu ușurință prieteni.

Mastiff

Deși este unul dintre câinii cei mai mari recunoscuți de Asociația Chinologică Americană, puternicul Mastiff este un tovarăș blând și loial. Mastiffii adoră să fie în preajma oamenilor și formează relații strânse cu familiile lor. Au nevoie de exerciții ușoare și de îngrijire minimă.

Pentru cei neinițiați, o întâlnire față-n față cu acești uriași cu bot negru poate fi șocantă. Un mascul atinge o înălțime de cel puțin 76 de centimetri până la umăr și poate depăși în greutate mulți bărbați adulți. Corpul alungit este suplu, cu mușchi bine definiți, acoperit de un strat dublu scurt de blană cafenie, portocalie sau maronie, dungată. Capul este lat și masiv, iar o frunte încrețită accentuează o expresie vigilentă și prietenoasă. Mastiffii sunt tovarăși răbdători și iubitori, fiind adevărați gardieni care răspund cel mai bine unui dresaj blând. Mastiffii veșnic fideli sunt protectori ai familiei, iar atitudinea precaută pe care o au în mod natural față de străini face ca dresajul și socializarea de timpuriu să fie esențiale. Mastiffii sunt animale de companie magnifice, însă achiziționarea unui câine puternic de talie mare este un angajament care trebuie tratat cu toată seriozitatea.

Mastiff Napoletan

Mastifful napoletan este un câine masiv, având drept caracteristică distinctivă pielea lăsată și încrețită. Sunt câini puternici, pașnici, foarte loiali familiilor lor, dar pot fi excesiv de protectori în prezentța străinilor. Au o blană ușor de îngrijit, dar tind să saliveze mult. Au nevoie de exerciții fizice zilnice de intensitate moderată.

Dacă nu cumva ai fost în Jurassic Park, nu ai văzut niciodată ceva asemănător unui Mastiff napoletan. Acești gardieni maiestuoși cu aspect uimitor sunt câini masivi și puternici. Conform descrierilor făcute de Clubul Stăpânilor de Mastiffi napoletani din SUA, capul acestor câini este „uluitor” – și le oferim credit pentru că au ales exact adjectivul potrivit. Multitudinea de încrețituri și falduri și buzele căzute fac ca un Mastiff napoletan să arate ca un Mastiff de marțipan care a stat prea mult timp în căldura soarelui. Și totuși, demnitatea și nobilitatea proprii acestei rasei nu pot fi numite altcumva decât frumoase.

Bullmastiff

Deși este puternic și cu o constituție solidă, un Bullmastiff este docil și drăgălas în raport cu familia lui. Acești câini sunt gardieni înnăscuți care nu latră prea mult și nu necesită multe exerciții fizice sau îngrijire.

Bullmastifful nu este chiar la fel de mare ca vărul său apropiat, Mastifful. Totuși, cu o înălțime de aproximativ 68 de centimetri până la umăr și cântărind între 45 și 58 de kilograme, este, totuși, un câine de talie mare. Prima impresie lăsată de dimensiunile unui Bullmastiff indică faptul că elementul care transmite esența rasei este capul său lat și mare: ochii de culoare închisă, urechile în formă de V, poziționate în partea superioară a capului și botul lat și alungit se combină pentru a expune inteligența, vigilența și siguranța de sine care fac din Bullmastiff un protector de talie mondială și un tovarăș al familiei. Blana lui poate fi de culoare neagră, roșcată sau maronie, dungată.

Sunt creaturi ascultătoare și de încredere, dar, ca în cazul oricărui câine de pază de talie mare, stăpânii trebuie să înceapă dresajul și socializarea devreme, cât timp cățelușul este încă suficient de mic pentru a fi controlat.

Saint Bernard

Saint Bernardul este puternic și musculos, dar are un temperament blând. Se împacă foarte bine cu copiii, fiind minunate animale de companie pentru familie. Câinii Saint Bernard năpârlesc de două ori pe an, iar stăpânii ar trebui să fie pregătiți pentru salivarea excesivă a acestora.

Nefiind clasificat foarte sus în rapoartele Asociației Chinologice Americane, acest uriaș prietenos se numără totuși printre cele mai cunoscute și iubite rase din lume. Descrierile Saint Bernardului abundă de expresii precum „foarte puternic”, „extraordinar de musculos”, „impunător” și „masiv”. Masculii au o înălțime de cel puțin 70 de centimetri până la umăr; femelele sunt mai mici și au o constituție mai delicată. Capul imens prezintă o frunte încrețită, un bot scurt și ochi de culoare închisă, care se îmbină pentru a le oferi câinilor Saint Bernard expresia inteligentă și prietenoasă care a reprezentat o atât de binevenită prezență pentru atâția alpiniști.

Rase de câini de talie mică

Câinii de talie mică se regăsesc în numeroase grupuri ale membrilor Asociației Chinologice, așa că există o rasă perfectă pentru orice iubitor de câini de talie mică, atunci când vine vorba de personalitate, nivel de activitate și tip de blană. Nu trebuie neapărat să-și consume multă energie, așa că sunt destul de potriviți pentru viața la apartament. Însă nu toți câinii de talie mică sunt blânzi și liniștiți! Unii pot avea personalități foarte puternice. Anumite rase, precum Teckelii sau terrierii de talie mică, adoră viața la țară și ocazia de a alerga. Dacă familia ta include copii foarte mici, asigură-te că, pentru câinele pe care îl ai în vedere, există un spațiu în care poate fi singur atunci când este necesar, sau caută, poate rase care s-ar putea potrivi mai bine stilului de viață al familiei tale. Unii câini de talie mică sunt prea delicați pentru a concura cu o familie zgomotoasă, cu copii mici, și trebuie să trăiască în medii mai liniștite.

Affenpinscher

Affenpinscher (însemnând, în germană, „terrier-maimuță”) are o personalitate veselă și iubitoare, uneori neastâmpărată, cu fața și natura năzdrăvană a unei maimuțe. Affenpinscher este una dintre cele mai vechi rase de câini de talie mică și a fost denumită „micul diavol cu ​​mustață” în Europa Centrală, unde a fost creată. Această rasă care amintește de terrieri, cu blană sârmoasă, se crede un câine mult mai mare decât este de fapt.

Aspectul asemănător cu al unei maimuțe al câinilor Affenpinscher a fost descris în multe moduri. Au fost numiți „câini maimuță” și „terrieri maimuță”. Francezii le spun „diablotin moustachu” („micul diavol cu mustață”), iar fanii Star Wars nu pot cădea de acord dacă arată ca un Wookie sau ca un Ewok.

Măsurând mai puțin de 30 de centimetri înălțime, acești câini puternici, asemănători cu terrierii, își trăiesc viața cu multă încredere. „Nu e o rasă pe care s-o poți dresa”, ne spune un dresor profesionist de câini, „Sunt ca niște oameni. Te împrietenești cu ei.” Blana deasă și aspră e descrisă drept „frumoasă, dar lățoasă” și se prezintă în diverse culori; mersul lor este lin și încrezător.

Griffonul de Bruxelles

Griffonii pot avea patru culori (roșcat, negru, negru cu cafeniu și maroniu negru-roșiatic (numit și bej), două tipuri de blană (moale și aspră) și au o barbă foarte drăguță! Câinii din această rasă preferă să fie aproape de stăpânii lor. Fiind sociabili, prietenoși și ușor de dresat, griffonii se înțeleg bine de obicei cu alte animale de companie din familie și cu copiii cuminți.

Cu această rasă, veți avea parte de o personalitate măreață într-un „ambalaj” de de 2,2 – 6,8 kilograme. După o singură privire în ochii lui mari, ca ai unui om, te va cuceri. Griffonii  au patru culori – roșcat, negru cu maro-roșcat (numit și bej), negru cu cafeniu, și negru – și cu blană moale (ca a unui Pug) sau aspră (ca a unui Schnauzer). Botul și mustățile lor negre le-au adus porecla de „câini cu barbă”, în cântecele populare vechi. Ochii mari și negri ai unui griffon – descriși ca „aproape umani” – însoțiți de o barbă în franjuri și mustăți care îi acoperă botul scurt îi oferă aerul unui filosof francez monden. Trupul unui griffon este îndesat și solid, acesta deplasându-se cu pași hotărâți care arată că știe ce vrea.

Cavalier King Charles Spaniel

Această rasa de talie mică elegantă și plină de energie se integrează perfect în familie. Se poate adapta cu ușurință la orice locuință și este ușor de dresat.

Frumusețea generală a cavalierilor, grația nobilă și chiar temperamentul îi poziționează la loc de cinste în regatul câinilor. Un spaniel cu o înălțime de cel mult 33 de centimetri, Cavalierul atrage datorită feței: expresia drăgălașă, blândă și înduioșătoare emanată de ochii mari și rotunzi este caracteristic acestei rase. Un alt semn distinctiv este blana mătăsoasă, în culori bogate, care poate fi de patru tipuri distincte.

Chiar dacă sunt aristocrați, cavalierii sunt bucuroși să revină cu picioarele pe pământ pentru a se zbengui prin curte sau pentru a alerga veverițe. Se înțeleg bine cu copiii și cu alți câini. Cavalierii, ușor adaptabili, sunt potriviți atât pentru stăpânii activi, cât și pentru cei mai puțin aventuroși – pot fi sportivi vioi sau pot lenevi pe canapea, în funcție de stilul de viață al stăpânului.

Chihuahua

Câinii chihuahua, atât cei cu blană lungă, cât și scurtă, sunt câini foarte mici, cu personalități uriașe. Animați, entuziaști și loiali, câinii din această rasă se cred regii sau reginele casei. Câiniilor chihuahua le place să alerge, să se joace și să petreacă mult timp stând în poala stăpânilor lor.

Chihuahua este un câine echilibrat, grațios, cu comportament asemănător terrierului, cântărind mai puțin de 2,7 kilograme. Capul rotunjit „ca un măr” este caracteristic rasei. Urechile ascuțite, îndreptate în sus și ochii proeminenți și luminoși sunt extrem de expresive. Blana lor poate avea diverse culori și modele și poate fi atât lungă, cât și scurtă. Soiurile sunt identice, cu excepția blănii.

Câinii chihuahua dau dovadă de loialitate, farmec și de atitudine de câine mare. Chiar și câinii de talie foarte mică necesită dresaj și, în lipsa acestuia, ștrengarul ăsta mic și deștept va pune stăpânire pe casa ta ca un mic Napoleon. Cu o constituție compactă și plini de încredere, câinii chihuahua sunt animale de companie ideale pentru oraș. Sunt prea mici pentru a se juca cu copiii și necesită o atenție specială pe timp de vreme rece, dar chihuahua se adaptează – atât timp cât petrec mult timp de calitate în poala stăpânului.

Câinele chinezesc cu creastă

Versiunea fără blană a Câinelui chinezesc cu creastă – cu piele roz pestriță, creastă de păr ascuțită și picioare îmblănite – este cea mai populară, însă rasa se regăsește și în varianta „powderpuff”, cu blană lungă, dublă. Rasa este jucăușă, iubitoare și devotată stăpânilor. Soiul fără blană are avantaje în plus, printre care lipsa mirosului specific, pielea moale și caldă, perfectă pentru a încălzi patul în nopțile reci, precum și un grad redus de năpârlire.

Câinele chinezesc cu creastă, o rasă de câini de talie foarte mică plină de viață și vigilentă, cu o înălțime cuprinsă între 28 și 33 de centimetri, poate fi fără blană sau cu blană. Soiul fără blană are pielea netedă și moale și smocuri de păr pe cap, la coadă și la glezne. Soiul cu blană, denumit „powderpuff”, este acoperit de o blană moale și mătăsoasă. Cu excepția prezenței blănii, există foarte puține diferențe între powderpuff și fratele său fără blană. Ambele soiuri sunt caracterizate de o eleganță rafinată și de mișcări grațioase.

Rase de câini de pază

Există multe motive pentru a care ți-ai putea dori un câine de pază: pentru protecția personală, protecția proprietății sau pur și simplu pentru a ști când ai un vizitator la ușă. Din păcate, câinii de pază capătă uneori o reputație proastă, când, în realitate, trăsăturile care îi fac protectori feroce sunt, de asemenea, cele care îi fac animale de companie incredibile (și să fim serioși, majoritatea ciobăneștilor germani sunt doar niște uriași simpatici).

Potrivit Asociației Chinologice Americane, cei mai buni câini de pază sunt devotați, curajoși și știu când să lupte împotriva unui intrus – dar asta nu înseamnă că sunt răi în viața de zi cu zi. Dacă le oferi dresajul de care au nevoie atunci când sunt pui, aceste animale de companie vor face tot ce pot pentru a te proteja. La fel de important e că te vor face să te simți în siguranță și îți vor oferi o viață plină de dragoste și de afecțiune. Iar pentru căței mai impunători, vă invităm să citiți articolul nostru despre cele mai bune rase de câini de talie mare care pot fi animale de companie grozave.

Akita

Câinii akita au o constituție mare (uită-te doar la mărimea capetelor lor!) ceea ce îi face puternici. Dacă îi obișnuiești să se simtă confortabil în preajma familiei și a prietenilor de când sunt pui, vor ști față de cine își pot afișa latura veselă și jucăușă.

Câinii akita sunt câini solizi, de tip spitz, cu oase masive și o statură impunătoare. Cu o înălțime cuprinsă între 60 și 70 de centimetri până la umăr, câinii akita au o blană deasă, care poate fi de diverse culori, inclusiv albă. Capul este lat și masiv, fiind echilibrat în partea din spate de o coadă stufoasă, curbată. Urechile ascuțite și ochii închiși la culoare și strălucitori contribuie la expresia lor vigilentă, un semn distinctiv al rasei.

Câinii akita sunt liniștiți și conștiincioși. Rezervați față de străini și de multe ori intoleranți cu alte animale, câinii akita își vor împărtăși cu bucurie latura haioasă și afectuoasă față de familie și prieteni. Se simt grozav în compania oamenilor. Câinii akita, cu o gândire independentă, are o înclinație înnăscută de a-i protejarea pe cei pe care îi iubesc. Trebuie să fie învățați să socializeze încă de la naștere, cu oameni și cu alți câini.

Ciobănescul de Appenzell

Deși este de talie mai mică decât o parte dintre ceilalți câini de pază, Ciobănescul de Appenzell reprezintă o alegere excelentă drept câine de pază, datorită agilității și energiei lui. Acești câini fost la început câini de fermă, așa că inteligența și obediența lor îți vor impresiona întreaga familie.

Ciobănescul de Appenzell este, de asemenea, cunoscut sub denumirea de câine de munte de Appenzell sau câine pastoral Appenzell. Este plin de viață, sigur pe el, de încredere și neînfricat. Ușor bănuitor față de străini, e un bun câine de pază care nu poate fi mituit. Inteligența rasei îi face să aibă o mare capacitate de învățare. Datorită personalității și a nevoilor sale privind exercițiile fizice, nu este potrivit pentru traiul în apartament.

Ciobănescul australian

Ciobănescul australian de talie medie este deopotrivă frumos și curajos. În elementul lui atunci când se află la o fermă sau într-un rodeo, acest câine este un ciobănesc înnăscut și va profita de orice ocazie pentru a disciplina alte animale. Mai mult decât atât, acești câini sunt parteneri de joacă plini de energie potriviți pentru copii și sunt niște animale de companie minunate.

Ciobănescul australian, câinele de pază preferat al cowboy-ilor, este un câine solid de talie mijlocie, cu o privire ascuțită și pătrunzătoare. Blana ciobănescului australian are un aspect variat, inclusiv de tip marmorat (un model pestriț cu nuanțe contrastante albăstrui sau roșcate). În toate privințele, aceștia întruchipează imaginea unor conducători de turme robuști și agili. Câinii ciobănești australieni prezintă un impuls irezistibil de a conduce turma, indiferent din ce e formată aceasta: din păsări, câini sau copii. Această dorință puternică poate face ca Ciobănescul australian să fie prea solicitant pentru un stăpân sedentar. Câinii ciobănești australieni sunt remarcabil de inteligenți, capabili să inducă în eroare un stăpân naiv și novice. Pe scurt, acest câine nu este un animal de companie potrivit pentru toată lumea. Dar dacă ești în căutarea unui partener inteligent, neobosit și dresabil pentru muncă sau sport, căutarea ta s-ar putea să se încheie aici.

Câinele Leopard Catahoula

Acești câini sunt cunoscuți pentru modelele și petele unice de pe blana lor. Dacă nu ești sigur că te-ai descurca să crești un pui, câinii Leopard Catahoula încep să se comporte ca niște adulți de la 10 luni.

Câinele Leopard Catahoula este un câine de talie medie-mare, cu blană scurtă, cunoscut pentru numeroasele culori și modele ale blănii și ochilor. Cuvântul catahoula provine din limba tribului Choctaw și se traduce ca „lac sacru”. Câinii Catahoula sunt singura rasă de câine care își are originea istorică în statul Louisiana. Câinii din această rasă necesită îndrumare fermă și socializare timpurie, întrucât au tendința de a fi independenți, teritoriali și protectori. Din aceleași motive, ei nu permit nimănui să-i maltrateze și se vor impune prin autoapărare. Odată ce își găsesc locul în familie, sunt afectuoși, loiali și blânzi. Sunt, de asemenea, denumiți Catahoula Hog Dog, fiind folosiți drept câini ciobănești, câini de vânătoare, câini limieri, câini de pază și, desigur, drept tovarăși fideli.

Doberman Pinscher

Nu te lăsa păcălit de corpul elegant al Dobermanilor – sunt puternici, rapizi și curajoși, fiind ideali pentru a-ți păzi casa. Necesită multe exerciții, așa că fii pregătit să faci plimbări lungi cu tovarășul tău.

Dobermanii sunt câini cu o constituție compactă – musculoși, rapizi și puternici – atingând între 60 și 70 de centimetri înălțime până la umăr. Au corpul elegant, dar solid, acoperit cu o blană strălucitoare de culoare neagră, albăstruie, roșcată sau cafenie, cu modele ruginii. Aceste calități elegante, înnobilate de un cap nobil alungit, ca o pană, și un mers atletic, le-au conferit Dobermanilor reputația de regi ai imperiului canin. Un Doberman bine instruit aflat în gardă va descuraja și cel mai viclean intrus.

Rase de câini de apartament

Persoanele care locuiesc în apartamente au multe rase de câini din care pot alege atunci când caută un animal de companie. Dimensiunile locuinței tale nu sunt singurul criteriu de avut în vedere, deoarece mulți câini de talie mare au un nivel de activitate mai scăzut și sunt fericiți să se relaxeze pe canapea. Există rase de câini care necesită un nivel ridicat de energie și mult spațiu, așa că e posibil să nu fie cele mai potrivite pentru un apartament mai mic. Unele rase de câini de talie mică cu un nivel ridicat de energie se mulțumesc cu joaca în casă sau cu o plimbare rapidă. Asigură-te că te gândești și la vecini atunci când alegi un câine: caută un animal de companie care nu latră neîncetat și se poartă frumos atunci când intră în contact cu alte persoane, în lift, pe scări sau în hol.

Bichon Frise

Hipoalergenici și foarte fermecători, bichonii învață rapid și îndrăgesc mai pe toată lumea. Cântărind aproximativ 6,8 kilograme, acesta este un tovarăș jucăuș care, în plus, nu ocupă prea mult spațiu pe canapea.

Un bichon de dimensiuni normale va avea puțin sub 30 de centimetri înălțime până la umăr. Gloria acestei rase o reprezintă blana lor albă, hipoalergenică, pufoasă și catifelată la atingere, cu formă rotunjită în jurul capului, care scoate în evidență ochii mari, de culoare închisă și pielea neagră a nasului și a buzelor.

Bichonii sunt tovarăși adaptabili care se înțeleg bine cu alți câini și cu copiii. Vigilenți și curioși, bichonii sunt mici câini de pază numai buni – dar sunt iubitori, nu sunt agresivi și merg pe principiul că nu există străini, ci doar prieteni pe care nu i-au cunoscut încă. Siguranța lor de sine și dimensiunile îi fac să fie câini de oraș ideali. Bichonii se dresează cu ușurință și se bucură să facă demonstrații pentru cei dragi. În sfârșit, personalitatea vioaie a bichonilor atrage zâmbete și îmbrățișări oriunde merg.

Bulldogul francez

Popularitatea acestei rase a crescut în ultima vreme printre milenialii locuitori ai zonelor metropolitane, însă bulldogii francezi erau foarte populari în Paris încă din secolul al XVIII-lea. O plimbare rapidă în fiecare este de ajuns pentru a-i menține în formă, iar acești câini latră doar rareori (o mare binecuvântare pentru vecini).

Bulldogul francez arată ca un bulldog în miniatură, cu excepția „urechilor de liliac” mari și ascuțite, care reprezintă caracteristica distinctivă a rasei. Capul este mare și pătrățos, cu încrețituri adânci care se desfășoară deasupra botului extrem de scurt. Corpul de sub blana netedă și strălucitoare este compact și musculos.

Bulldogul francez inteligent și afectuos este un animal fermecător. Câini taciturni, buldogii francezi nu latră prea mult – însă vigilența lor îi face să fie excelenți câini de pază. Se adaptează cu succes la stilul de viață al persoanelor singure, al cuplurilor sau al familiilor și nu necesită mule exerciții în aer liber. Se înțeleg bine cu alte animale și le place să-și facă noi prieteni din specia umană. Nu e de mirare că o mulțime de oameni, din Paris până la Peoria apreciază această rasă extrem de distractivă și prietenoasă.

Ogarul englez

N-ai crede că cel mai rapid câine din câți există s-ar adapta la locuințele cu trei camere, însă acestor câini sprinteni le place, de fapt, să se relaxeze în cea mai mare parte a zilei. Du-l în parcul pentru câini pentru o sesiune de exerciții fizice și te vei întoarce cu un suflețel care moțăie în timp ce tu te uiți la televizor.

Ogarii englezi sunt esența crezului crescătorului de câini conform căruia „Forma urmează funcția”. De la capul îngust și aerodinamic, până la pernuțele de la picioare care atenuează șocurile, ogarii englezi au constituția ideală pentru urmăririle în mare viteză. Frumusețea suplă a ogarului englez, care ia forma unui „S inversat”, creat de pieptul alungit care se curbează ușor înspre talia subțire, a reprezentat obiectul fascinației multor artiști, poeți și regi, încă de la începuturile civilizației umane. Ogarii englezi sunt matricea de la care au fost concepuți și alți câini de curse.

Mopsul

Puțin obraznici, dar întru totul iubitori, câinii din rasa mops le fac viețile ușoare persoanelor care locuiesc la apartament, cu natura lor casnică. Aveți grijă dacă locuiți în zone în care sunt temperaturi extreme și atenție la recompense – dragostea mopsului pentru mâncare și preferința de a lenevi pe canapea îi predispune la obezitate.

Deviza mopsului este expresia latină „multum in parvo” (mult în puțin) – o descriere adecvată a acestei rase mici, dar musculoase. Acești câini pot avea trei culori: argintiu sau oranj-cafeniu cu fața neagră sau complet negri. Capul mare și rotund, ochii mari, sclipitori și fruntea încrețită îi oferă mopsului o serie de expresii asemănătoare celor umane – uimire, fericire, curiozitate – lucru care i-au încântat pe stăpâni secole de-a rândul.

Stăpânii de câini mops spun că rasa aceasta reprezintă câinele ideal pentru casă. Câinii mops sunt fericiți în oraș sau la țară, cu copii sau cu oameni în vârstă, ca animal de companie singur sau în haită. Le place să mănânce și trebuie să aveți grijă pentru a-i menține în formă. Se simt cel mai bine în zone cu temperaturi moderate dar, cu îngrijirea adecvată, mopsul poate să se simtă confortabil oriunde.

Bichon Havanez

Salutare, blănosule de 4,5 kilograme. La fel ca strămoșii lor din capitala cubaneză, bichonii havanezi se simt excelent în centrul orașului, perfect mulțumiți să te însoțească și să facă pe clovnii. Acesta ar putea fi noul tău prieten, dacă dorești un câine sociabil, cu un sistem de divertisment încorporat. Puteți să-i lăsați blana mătăsoasă să crească sau s-o tundeți scurt pentru o rutină de îngrijire mai ușoară.

Caracteristicile distinctive ale bichonului havanez includ o coadă curbată și o blană mătăsoasă și superbă, care poate avea diverse culori. Unii stăpâni preferă să le aranjeze blana în codițe răsucite, asemănătoare cu blana Puli-ului, iar alții o scurtează pentru a reduce timpul de îngrijire. Din fericire, bichonii havanezi sunt la fel de drăguți, indiferent de coafura pe care le-o faci.

Corpul mic, dar rezistent, natura adaptabilă și abilitățile sociale fac ca bichonul havanez să fie un câine de oraș ideal, însă acești câini sunt bucuroși să se afle oriunde pot atrage atenția admiratorilor de toate vârstele. Bichonii havanezi, extrovertiți, inteligenți și ușor de dresat, cu instinctele comice ale unui clovn înnăscut, sunt câini meniți să facă trucuri.

Rase de câini pentru copii

Câinii pot fi grozavi pentru copii. Nu numai că sunt o sursă de iubire necondiționată, ci îi pot învăța să fie responsabili și cooperanți. Când alegi un câine pentru familia ta, gândește-te la stilul tău de viață și la vârstele copiilor tăi. Unele rase au o răbdare infinită, altele se joacă în continuu, iar altele sunt, în mod natural, protectoare cu copiii. Chiar dacă majoritatea câinilor sunt receptivi la dresaj, e posibil să fie nevoie să vă pregătiți și copiii într-o oarecare măsură, pentru a-i învăța cum să interacționeze cu noul membru al familiei.

Ciobănescul de munte de Berna

Familiile care gândesc la scară largă pot opta pentru un uriaș blând precum ciobănescul de munte de Berna. Aceștia pot atinge o greutate de peste 100 de kilograme, dar dincolo de blana pufoasă se află un animal de companie drăgălaș, iubitor, cunoscut pentru natura lui blândă în relația cu copiii.

Ciobănescul de munte de Berna este un câine mare, puternic și solid, care poate atinge peste 68 de centimetri înălțime până la umăr. Blana deasă, mătăsoasă, de lungime medie, e colorată în trei nuanțe: negru, alb și ruginiu. Marcajele distinctive de pe corp și față sunt caracteristice rasei și, alături de sclipirea inteligentă din ochii negri, contribuie la aura nobilă, maiestuoasă, a ciobănescului de Berna. Fiind un câine rezistent, obișnuit cu vremea rece, atât mintea cât și forța ciobănescului i-au permis să-și dezvolte versatilitatea, la fermele și pe pășunile din Elveția.

Bernerii se înțeleg cu întreaga familie și sunt deosebit de blânzi cu copiii, dar adesea vor deveni mai atașați de un singur om norocos. Bernerii sunt impunători, dar nu amenințători și își mențin o demnitate îndepărtată cu străinii.

Malamutul de Alaska

Malamuții de Alaska sunt devotați haitei lor, fie canină, fie umană. Această trăsătură îl face să fie potrivit în rolul de câine de sanie. Cu o constituție care are scopul de a da randament, acești câini puternici au nevoie de un lider care să le stabilească un regim bine definit de antrenament si de exerciții. (Acum este șansa ta să încerci plimbarea cu schiul tras de câini.) Câinele te va răsplăti cu o fățucă loială, prietenoasă și cu un fluturat din coada stufoasă.

Malamuții de Alaska ating la 58-63 ​​de centimetri înălțime până la umăr și cântăresc 34-38 de kilograme. Întregul aspect al malamuților indică originea lor de câini de sanie: oasele masive, pieptul lat, umerii puternici și blana deasă și rezistentă la intemperii parcă urlă „Lucrez din greu!”, însă ochii lor căprui, migdalați, au o sclipire afectuoasă, care sugerează că malamuților le place să se cuibărească lângă stăpân după o zi de trudă. Malamuții sunt animale de haită. Iar în „haita” familiei tale, liderul trebuie să fii tu. Dacă un malamut nu te respectă, va ajunge să te stăpânească el pe tine, în loc să fie invers. Dresajul ferm, dar plin de afecțiune, ar trebui să înceapă de când animalul este pui. Un malamut bine-crescut îți va aduce infinită bucurie – e jucăuș, blând, prietenos și se comportă minunat cu copiii.

Boston Terrier

Cântărind mai puțin de 11 kilograme, acești cățeluși prietenoși cu oamenii au blana asemeni unui frac, ușor de întreținut. După cum le sugerează numele, Boston Terrierii se adaptează destul de ușor traiului la apartament – însă apreciază plimbările prin cartier și joaca cu copiii.

Boston Terrierii sunt câini mici, cu corpul îndesat, cu coada scurtă, bine echilibrați, care cântăresc mai puțin de 11 de kilograme. Blana lor elegantă, ca un frac, poate fi albă în combinație cu negru, model tărcat sau cafeniu (negru cu o nuanță roșcată, atunci când este privit în lumina soarelui sau o altă lumină strălucitoare). Capul are aspect pătrat, botul e scurt, iar în ochii mari și rotunzi se pot citi bunătatea, curiozitatea sau neastâmpărul. În permanență atenți la împrejurimilor lor, Boston Terrierii se deplasează în pas săltat și ritmic.

E de la sine înțeles că rasele denumite după orașe – de exemplu, Bichonul Havanez sau Griffonul de Bruxelles – reprezintă animale de companie excelente în mediul urban.

Golden Retriever

Un alt favorit al tuturor, Golden Retrieverii fac cinste reputației lor de câine de familie. Învață rapid și necesită activitate fizică din plin: alergare, înot, aport și multă joacă. În schimb, îți vor oferi o companie veselă, amestecată cu mult amuzament.

Golden Retrieverul este un câine solid, musculos, de talie medie, faimos pentru blana bogată, deun auriu strălucitor, care dă numele rasei. Capul lat, cu ochi prietenoși și inteligenți, urechile scurte și botul drept sunt caracteristice rasei. Surprinși în mișcare, Golden Retrieverii se deplasează cu pași lini, fermi, purtându-și coada pufoasă, așa cum spun fanii rasei, cu o „mișcare veselă”.

Cele mai complete documente despre evoluția Golden Retrieverilor sunt incluse în rapoartele păstrate din 1835 până în jurul anului 1890 de către paznicii de vânătoare de la proprietatea Guisachan a Lordului Tweedmouth din Inverness-Shire, Scoția. Aceste rapoarte au fost făcute publice în revista Country Life în 1952, când strănepotul lui Lord Tweedmouth, al șaselea Conte de Ilchester, istoric și sportiv, a publicat materiale rămase de la strămoșul său. Acestea au oferit o confirmare documentară a poveștilor transmise de-a lungul generațiilor.

Beagle

Drăguț? Bifat. Prietenos? Bifat. Absolut adorabil? Bifat de două ori. Câinii Beagle pur și simplu adoră compania; Zilele lungi petrecute în singurătate nu i se potrivesc acestui animal de haită. Privirile lor rugătoare pot ascunde și o altă provocare: Acești câini pot deveni artiști ai evadării dacă simt un miros tentant.

Există două soiuri de Beagle: cei cu o înălțime de sub 33 de centimetri până la umăr și cei între 33 și 38 de centimetri. Ambele soiuri sunt rezistente, solide și „mai puternici de cât par”, după cum spun iubitorii de câini. Au culori plăcute, precum gălbui, roșcat cu alb și tricolor. Farmecul unui Beagle este fața adorabilă, cu ochi mari, căprui sau de culoarea alunei de pădure, încadrați de urechi lungi și vioaie, îndreptate în jos, pe un cap lung.

Descrisă drept „veselă” de către admiratorii săi, rasa Beagle este iubitoare și îndrăgită, fericită și o companie plăcută – toate fiind calități care îi fac să fie excelenți câini de familie. Nu este de mirare că, de ani de zile, Beagle e cea mai populară rasă de câini în rândul stăpânilor de animale de companie din America. Sunt câini curioși, deștepți și energici, care au nevoie de multă joacă.

Cele mai îndrăgite rase de câini

shibaa

SHIBA INU

ORIGINE SHIBA INU Cainele din rasa Shiba Inu s-a dezvoltat pe pantele abrupte ale muntilor Japonezi. In
MAI MULT
american-bulldog-cu-ham-rosu

BULLDOG AMERICAN

  Origine: USA Grupa: Ciobanesti Greutate masculi: 32–54 kg (71–119 lb) Greutate femele: 27–41 kg
MAI MULT
dog argentinian in padure

DOG ARGENTINIAN

Origine: Argentina Grupa: Hunting/Non-sporting Greutate: 36–45 kg Inaltime: 60–67 cm Culori: alb
MAI MULT
caine-bully-kuta-culcat-in-lesa

BULLY KUTTA

Origine: Pakistan, India Grupa: Mastiff Greutate: 70 – 90 kg Inaltime: Masculi: 81-89 cm Femele: 71-81 cm
MAI MULT
caine-buhund-norvegian-wallpaper

BUHUND NORVEGIAN

  Origine: Norvegia Grupa: Spits/Working/Herding Greutate: Masculi:14-18 kg Femele: 12-16 kg
MAI MULT
caine Jindo cap atent

JINDO

Origine: Korea Grupa: Vanatoare Greutate: Masculi: 18-23 kg Femele: 15-19 kg Inaltime:
MAI MULT
caine Corgi Pembroke in parc

PEMBROKE CORGI

Origine: Tara Galilor Grupa: Working/ De cireada Greutate: 11 – 14 kg Inaltime: 25 – 30 cm Culori:
MAI MULT
caine Weimaraner la concurs

WEIMARANER

Origine: Germania Grupa: Sporting Greutate: Masculi: 30–40 kg Femele: 25–35 kg Inaltime:
MAI MULT

Intrebari frecvente despre caini:

Cate rase de caini se cunosc in lume?

Potrivit Federation Cynologique Internationale exista sute de rase oficial nerecunoscute, dar daca numarati numai rasele oficiale, pe glob exista 344 de rase de caini si ele se clasifica in mai multe grupuri.

Care este cea mai veche rasa de caini?

Xolo este una dintre rasele cele mai rare si mai vechi din lume. Datand de peste 3000 de ani, cainii din aceasta rasa au fost considerati ca fiind animale cu puteri de vindecare.

Care este cea mai prietenoasa rasa de caini?

Una dintre cele mai prietenoase rase de caini este considerata Labrador Retriever. Este considerate o rasa vesela si fidela stapanilor, implicit familiilor. Cainii din aceasta rasa sunt supranumiti ,,Einstein ai cainilor”.

Care sunt cele mai potrivite rase de caini pentru copii?

Rasa Beagle este considerate una dintre cele mai bune rase de caini pentru cei mici, fiind clasificata drept perfecta pentru copii. Cainii din aceasta rasa sunt energici si foarte prietenosi.

De ce este cainele cel mai bun prieten al omului?

Exista o vorba potrivit careia cainii iti reintorc dragostea de zeci de ori. Cainii ne asigura o stare de bine emotionala, datorita iubirii lor neconditionate si, de aceea, sunt o buna companie pentru toata lumea.

Care rasa de caini este cel mai usor de dresat?

Un caine destept, ce iubeste copiii si care adora sa fie dresat este cel din rasa Golden Retriever. Poate invata pana la 200 de comenzi, este loial si foarte prietenos cu oamenii.

Alte rase de câini

Rasa Ciobanesc Englezesc Bobtail

Origine: Anglia Grupa: Ciobanesti de vanatoare Greutate masculi: 21–28 kg Greutate femele: 18–23 kg Inaltime masculi: 56–61 cm Inaltime female: 51–56 cm Culori: tricolor, gri-alb, alb-negru Dresaj: relativ usor de dresat Temperament: activ, prietenos, inteligent Ingrijire: permanenta Sanatate: in general sanatos Pui: 1-12 (8 medie) Media de varsta: 10-14 ani  Pret: 400 – 1000 euro Particularitati: rezistent la intemperii Alte nume: Old English Sheepdog (OES), Bob-tailed sheep-dog,…

MAI MULT

Rasa Alapaha Blue Blood Bulldog

Origine: USA Grupa: Mastiff Greutate: Male: 25–45 kg Inaltime: 48–66 cm Culori:  alb, negru, maro, tigrat, gri Dresaj: iubitor, protector Ingrijire: blana scurta Sanatate: are nevoie de exercitii si miscare Pui: 4 – 8 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Otto, Otto Bulldog Origine Rasa de caine Alapaha Blue Blood Bulldog este rezultatul unui program de reproducere de trei generatii al lui PaPa…

MAI MULT

Alaskan Klee Kai – Husky pitic

Origine: USA Grupa: Spitz Greutate: 5 – 7 kg Inaltime: 33 – 43 cm Culori: alb-negru, alb-gri sau alb-roscat Dresaj: este inteligent si se dreseaza usor Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: inteligent, energic, loial, teritorial, curios Sanatate: Predispus la cateva boli Pui: 1 – 5 pui Media de varsta: 12 – 16 ani Alte nume: AKK, Klee Kai dog, Miniature Alaskan Husky, Mini Husky Origine Alaskan…

MAI MULT

Ciobanesc de Malinois

  Origine: Belgia Grupa: Ciobanesti Greutate: 25–34 kg Inaltime: 56–66 cm Culori: bicolor, gri, negru, maro Dresaj: ferm, au nevoie de socializare Temperament: inteligent, agil, energic, dedicat Ingrijire: blana scurta si moale Sanatate: fara probleme de sanatate Pui: 5 Media de varsta: 10 – 14 ani Particularitati: Detine recordul la saritura in inaltime: 2.8 m Alte nume: Malinois dog…

MAI MULT

Rasa de Caine Limierul Hanoveran

Limierul Hanoverian este o rasa veche creata o data cu aparitia primelor arme de foc folosite la vanatoare. Tara de origine este Germania. In anul 1894 Verein Hirschmann a creat un club in care a inregistrat si protejat rasa si calitatile de vanatoare prin metode consacrate de dresaj. A fost creat pentru luarea urmei de sange…

MAI MULT

Caine Lup Cehoslovac

Origine Lupul Cehoslovac este un mix intre lupul carpatin si ciobanescul german, creat in 1955 intr-un experiment cehoslovac. Inginerul ceh Karel Hartl a initiat crearea acestei rase. Planul de dezvoltare a rasei a fost conceput in 1965, dupa terminarea experimentului. Scopul era integrarea calitatilor folositoare ale lupului cu cele ale cainelui. Avand atat de mult…

MAI MULT

Rasa Ciobanesc de Maremma

Cainele ciobanesc de Maremma este originar din centrul italiei, mai exact din regiunile Abruzzo si Maremma. Este folosit de secole la manatul cirezilor de vite si la paza oilor de lupi. In prezent joaca un rol important in economia rurala ramanand un paznic de nadejde. Rase similare sunt Kuvasz, Ciobanescul de Pirinei si altii. Hrana Ciobanesc de…

MAI MULT

Cainele Spitz Ciobanesc Islandez

Origine: Islanda Grupa: Ciobanesti si de cireada Greutate: 9 – 14 kg Inaltime: Masculi: 46 cm Femele: 42 cm Culori: alb-auriu, alb-gri, alb-negru, alb-ciocolata Dresaj: usor de dresat Ingrijire: are nevoie de multa miscare Temperament: alert, energic, agil Sanatate: robust si rezistent Pui: 4 – 8 pui Media de varsta: 12 – 14 ani Alte…

MAI MULT

Caine Peruvian fara Par

Origine: Peru Grupa: Ogari Greutate: 12 – 23 kg Inaltime: 40-50 cm Culori: alb, negru, gri, roz, maro Dresaj: usor de dresat Ingrijire: are nevoie de protectie solara Temperament: Vioi, calm, inteligent, iute, agil Sanatate: predispusi la afectiuni dentare si ale pielii Pui: 3 – 5 pui Media de varsta: 11 – 12 ani Alte…

MAI MULT

Rasa Mastif Englezesc

Origine: Anglia Grupa: working/mastiff Greutate: 65 – 115 kg Inaltime: 70 – 76 cm Culori: piersica, maro si dungat Dresaj: se face cu rabdare, inteligent Ingrijire: blana scurta Temperament: inteligent, docil si curajos Sanatate: predispus la obezitate, displazie de sold si torsiune gastrica Pui: 5 – 10 Media de varsta: 9 – 12 ani Alte…

MAI MULT

Rasa Bulldog Francez

Origine: Franta Grupa: Companie/Non-sporting Greutate: 9-13kg Inaltime: 27-30cm Culori: negru, alb, tarcat(brindle), cafeniu Dresaj: incapatanat Ingrijire: blana scurta Temperament: jucaus, curajos, vioi Sanatate: diverse probleme Media de varsta: 12 – 14 ani Alte nume: The French Bulldog, Frenchie Dog, Frog-dog, bat-dog Origine Bulldog Francez Rasa de caine bulldog francez are originile in Anglia. Pana aici…

MAI MULT

Rasa Copoi Ardelenesc

Origine: Romania Grupa: Copoi Greutate: 1.8 – 2.7 kg Inaltime: 45 – 65 cm Culori: negru, galben, alb Dresaj: greoi, este incapatanat Ingrijire: blana scurta Temperament: devotat, perseverent, loial, Sanatate: Rezistent, nu se cunosc boli ereditare. Pui: 6 – 8 Media de varsta: 10 – 12 ani Alte nume: Copoi ardelenesc, Capau, braco Transylvanicus, Hungarian…

MAI MULT

Caine Ciobanesc de Shetland

Origine: Scotia Grupa: Ciobanesti si de cireada Greutate: 9 – 11 kg Inaltime: 33 – 41 cm Culori: tricolor(alb, negru, maro) Dresaj: usor, este inteligent si are disponibilitate pentru a invata Ingrijire: blana dubla necesita periere deasa Temperament: inteligent, activ, calm, energic Sanatate: ia in greutate usor Pui: 4 – 6 pui Media de varsta:…

MAI MULT

Rasa Copoi de Artois

Origine: Franta Grupa: Ogari/Copoi Greutate: 25 – 30 kg Inaltime: 50 – 58 cm Culori: Tricolor: negru, alb, maro Dresaj: se face cu rabdare si perseverenta Ingrijire: blana scurta necesita periere periodica Temperament: puternic, energic, curajos, loial Sanatate: fara probleme de sanatate Pui: 8 – 15 Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume:…

MAI MULT

Rasa Rat Terrier

Origine: S.U.A. Grupa: Terrier Greutate: 5 – 11 kg Inaltime: 25 – 46 cm Culori: tricolor, alb-negru, alb, alb-albastru, alb-maro Dresaj: usor de dresat Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: activ, alert, inteligent, iubitor Sanatate: in general sanatos Pui: 5 – 7 pui Media de varsta: 15 – 18 ani Alte nume: Feist, American Rat Terrier,…

MAI MULT

Rasa Coton de Tulear

Origine: Madagascar Grupa: Toy Greutate: 5 – 7 kg Inaltime: Masculi: 25–30 cm, Femele: 22–27 cm Culori: negru, alb, tricolor, alb-gri Dresaj: usor de dresat Ingrijire: necesita periere periodica Temperament: jucaus, galagios, inteligent, iubitor Sanatate: in general sanatos Pui: 4 – 6 pui Media de varsta: 14 – 16 ani Alte nume: Zwergspitz, Dwarf Spitz,…

MAI MULT

Rasa de Caini Beauceron

Origine: Franta Grupa: Ciobanesc si de cireada Greutate: Masculi: 32 – 45 kg, Femele: 30 – 39 kg Inaltime: Masculi: 66 – 71 cm, Femele: 64 – 66 cm Culori: tricolor, negru-maro, arlechin, negru-ruginiu Dresaj: usor de dresat Ingrijire: are nevoie de multa miscare Temperament: protector, prietenos, calm, neinfricat, inteligent Sanatate: in general sanatos Pui:…

MAI MULT

Rasa de Caine Tibetan Terrier

Origine: Tibet(China) Grupa: Terrier Greutate: 8 – 14 kg Inaltime: 36 – 43 cm Culori: alb, negru, auriu, gri, tricolor, tigrat Dresaj: relativ usor Ingrijire: necesita periere periodica Temperament: gentil, rezervat, energic, iubitor Sanatate: in general sanatos Pui: 5 – 8 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Tsang Apso, Dokhi Apso,…

MAI MULT

Elkhound Norvegian

Origine: Norvegia Grupa: Vanatoare Greutate: 20 – 25 kg Inaltime: 45 – 55 cm Culori: gri, argintiu Dresaj: mediu Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: indraznet, alert, loial, jucaus, incapatanat Sanatate: in general sanatos Pui: 5 – 10 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Norsk Elghund Gra, Norsk Elghund Sort, Norwegian Elkhound…

MAI MULT

Russkiy Toy Terrier

Origine: Rusia Grupa: Toy Greutate: 1 – 3 kg Inaltime: 20 – 26 cm Culori: negru-maro, maro, albastru-maro Dresaj: usor de dresat Ingrijire: are nevoie de multa miscare Temperament: activ, inteligent, optimist, loial Sanatate: posibile alergii la medicamente Pui: 2 – 5 pui Media de varsta: 11 – 12 ani Alte nume: Russian Toy Terrier,…

MAI MULT

Brac de Bourbonnais

Origine: Franta Grupa: Sporting/Gun dog Greutate: 16 – 25 kg Inaltime: 44 – 58 cm Culori: alb cu puncte si/sau pete maro Dresaj: usor, este inteligent si ascultator Ingrijire: blana scurta, se recomanda periere periodica Temperament: elegant, iute, tenace, inteligent Sanatate: fara probleme de sanatate majore Pui: 3 – 6 pui Media de varsta: 12…

MAI MULT

Brac Francez

Origine: Franta Grupa: caine de vanatoare (gun dog, pointing) Greutate: 17 – 25 kg Inaltime: 48 – 63 cm Culori: maro sau alb-maro Dresaj: usor de dresat Ingrijire: blana scurta Temperament: bland, prietenos, loial, activ Sanatate: in general sanatos Pui: 6 – 10 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Brac Francez,…

MAI MULT

Rase de Caini Briard

Origine: Franta Grupa: Caini ciobanesti si de cireada Greutate: 25 – 40 kg Inaltime: 58 – 69 cm Culori: negru, maro si crem Dresaj: este inteligent si dominant, se recomanda dresaj de supunere Ingrijire: greoaie Temperament: inteligent, credincios, independent, incapatanat Sanatate: Este rezistent la boli Pui: 8 – 10 pui, 17 cel mai mult Media…

MAI MULT

Pumi

Origine: Ungaria Grupa: Ciobanesc si de cireada Greutate: Masculi: 10–15 kg Femele: 8–13 kg Inaltime: Masculi: 41–47 cm Femele: 38–44 cm Culori: negru, gri, argintiu, ruginiu, crem Dresaj: relativ usor Ingrijire: necesita periere periodica/zilnica Temperament: galagios, protector, activ, inteligent Sanatate: in general sanatos Pui: 7 – 8 pui Media de varsta: 12 – 14 ani…

MAI MULT

Rasa de Caini Basenji

Origine: Congo (Africa) Grupa: Vanatoare Greutate: Masculi: 10–12 kg Femele: 9–11 kg Inaltime: Masculi: 41–43 cm Femele: 38–41 cm Culori: negru, roscat, tricolor, tigrat, alb-negru Dresaj: dificil, este incapatanat si independent Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: jucaus, alert, curios, energic, inteligent Sanatate: atentie la bolile ereditare Pui: 4 – 6 pui Media de varsta: 12…

MAI MULT

Rasa Puli

Origine: Ungaria Grupa: Ciobanesc si de cireada Greutate: Masculi: 11-16 kg Femele: 9-14 Inaltime: Masculi: 39–45 cm Femele: 36–42 cm Culori: alb, negru, crem, argintiu, maro, tigrat Dresaj: usor de dresat Ingrijire: Atentie la blana Temperament: agil, obedient, loial, energic, inteligent Sanatate: rezistent la boli Pui: 4 – 6 pui Media de varsta: 12 –…

MAI MULT

Rasa Akbash

Origine: Turcia Grupa: Working Greutate: 40 – 60 kg Inaltime: Masculi: 71–86 cm Femele: 69–81 cm Culori: alb Dresaj: relativ usor Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: loial, curajos, independent Sanatate: in general sanatos Pui: 7 – 9 pui Media de varsta: 10 – 11 ani Alte nume: Coban Kopegi, Akbas Coban Kopegi, Akbash dog Origine…

MAI MULT

Ciobanesc Caucazian

Origine: Rusia/Georgia/Armenia/Azerbaijan Grupa: Working Greutate: 45 – 50 kg Inaltime: 65 – 75 cm Culori: Aproape toate culorile mai putin negru si culoarea ficatului Dresaj: are nevoie de disciplina Ingrijire: periere regulata obligtoriu Temperament: activ, calm, suspicios, puternic Sanatate: este o rasa rezistenta Pui: 5 – 8 pui Media de varsta: 10 – 12 ani…

MAI MULT

Bichon Bolognez

Origine: Italia Grupa: Toy Greutate: 2 – 4 kg Inaltime: 25 – 30 cm Culori: alb Dresaj: usor de dresat Ingrijire: necesita pieptanare zilnica Temperament: rezervat, serios, docil, loial, inteligent Sanatate: una dintre cele mai sanatoase rase Pui: 6 – 7 pui Media de varsta: 12 – 14 ani Alte nume: Bichon Bolognese dog Origine…

MAI MULT

Rhodesian Ridgeback

Origine: Rhodesia (Africa) Grupa: Vanatoare Greutate: Masculi: 36–41 kg Femele: 29–34 kg Inaltime: Masculi: 63–69 cm Femele: 61–66 cm Culori: maro, maro-roscat Dresaj: usor de dresat Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: puternic, loial, inteligent, supus Sanatate: robust si rezistent Pui: 7 – 8 pui Media de varsta: 10 – 12 ani Alte nume: Ridgeback, Lion…

MAI MULT

Rasa de Caini Pug

Origine: China Grupa: Toy Greutate: Masculi: 6-9 kg Femele: 6-8 kg Inaltime: Masculi: 30-35 cm Femele: 25-30 cm Culori: negru, maro, caisa, argintiu Dresaj: usor de dresat Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: jucaus, haios, docil, destept, incapatanat, sociabil Sanatate: racesc usor Pui: 4 – 5 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume:…

MAI MULT

Bichon Maltez

Origine: Europa Grupa: Toy Greutate: 3 – 4 kg Inaltime: 20 – 25 cm Culori: alb Dresaj: usor de dresat Ingrijire: trebuie periat zilnic Temperament: jucaus, gentil, docil, inteligent, activ, curajos Sanatate: in general sanatos Pui: 1 – 6 pui, in medie 3-4 Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Maltese dog, Bichon…

MAI MULT

Basset de Gascogne

Origine: Franta Grupa: Vanatoare Greutate: 15 – 20 kg Inaltime: 30 – 40 cm Culori: Tricolor, alb-negru, albastru, albastru-negru Dresaj: usor de dresat Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: agil, curios, activ, iubitor Sanatate: predispus la torsiunea de stomac Pui: 6 – 8 pui Media de varsta: 12 – 14 ani Alte nume: Basset Bleu de…

MAI MULT

Gordon Setter

Origine: Scotia Grupa: Sporting Greutate: Masculi: 25–36 kg Femele: 20–32 kg Inaltime: Masculi: 61–69 cm Femele: 58–66 cm Culori: negru-maro Dresaj: relativ usor Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: alert, loial, increzator, neinfricat Sanatate: posibile sensibilitati ereditare Pui: 6 – 8 pui Media de varsta: 10 – 12 ani Alte nume: Gordon Setter dog Origine Gordon…

MAI MULT

Spitz Finlandez

Origine: Finlanda Grupa: Non-Sporting Greutate: 14 – 16 kg Inaltime: Masculi: 44–50 cm Femele: 39–45 cm Culori: roscat, auriu, auriu-roscat Dresaj: mediu-dificil Ingrijire: relativ usor de ingrijit, trebuie periat Temperament: jucaus, galagios, loial, inteligent, independent Sanatate: robust si rezistent Pui: 3 – 6 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Suomenpystykorva, Finsk…

MAI MULT

American Foxhound

Origine: S.U.A. Grupa: Vanatoare Greutate: 30-35 kg Inaltime: 50-65 cm Culori: alb-maro, roscat, albastru, alb, tricolor, crem Dresaj: usor de dresat Ingrijire: are nevoie de multa miscare Temperament: loial, inteligent, independent, curajos Sanatate: robust si rezistent Pui: 5 – 7 pui Media de varsta: 10 – 12 ani Alte nume: Foxhound, American Foxhound dog Origine…

MAI MULT

Akita American

Origine: Japonia Grupa: Working Greutate: Masculi: 45–59 kg Femele: 32–45 kg Inaltime: Masculi: 66–71 cm Femele: 61–66 cm Culori: alb, roscat, maro, tigrat Dresaj: usor-mediu Ingrijire: necesita periere zilnica Temperament: alert, docil, prietenos, curajos Sanatate: predispusi la displazia de sold Pui: 3 -12 pui, in medie 7 – 8 Media de varsta: 10 – 12…

MAI MULT

Field Spaniel

Origine: Anglia Grupa: Sporting Greutate: 16 – 22 kg Inaltime: 43 – 46 cm Culori: negru, maro, negru-maro Dresaj: usor de dresat Ingrijire: are nevoie de miscare Temperament: adaptabil, docil, sociabil, calm Sanatate: robust si rezistent Pui: 4 – 6 pui Media de varsta: 10 – 12 ani Alte nume: Field, Field Spaniel dog Origine…

MAI MULT

English Springer Spaniel

Origine: Anglia Grupa: Sporting Greutate: Masculi: 20-25 kg Femele: 18-23 kg Inaltime: Masculi: 48-56 cm Femele: 46-51 cm Culori: alb-portocaliu, alb-maro, tricolor, alb-roscat, alb-negru Dresaj: usor de dresat Ingrijire: are nevoie de socializare si miscare Temperament: Alert, activ, inteligent, iubitor Sanatate: predispus infectiilor urechilor Pui: 4 – 10 pui Media de varsta: 12 – 14…

MAI MULT

Bloodhound

Origine: Anglia/Franta Grupa: Vanatoare Greutate: Masculi: 40-50 kg Femele: 35-45 kg Inaltime: Masculi: 65-70 cm Femele: 58-64 cm Culori: maro, roscat, negru-maro Dresaj: mediu (este incapatanat) Ingrijire: usot de ingrijit Temperament: gentil, incapatanat, iubitor Sanatate: Atentie la bolile ereditare Pui: 8 – 10 pui Media de varsta: 10 – 12 ani Alte nume: St. Hubert…

MAI MULT

Lhasa Apso

Origine: Tibet Grupa: Non-Sporting Greutate: Masculi: 6-8 kg Femele: 5-7 kg Inaltime: 25 – 30 cm Culori: negru, auriu, maro, crem, gri Dresaj: usor de dresat Ingrijire: blana necesita periere periodica Temperament: jucaus, devotat, alert, obedient, energic, prietenos, inteligent Sanatate: robust si rezistent Pui: 4 – 6 pui Media de varsta: 12 – 14 ani…

MAI MULT

Pechinez

Origine Cainele pechinez este semnalat istoric cu 2000 de ani inaintea erei noastre! Pictori si sculptori din China Antica l-au reprezentat in arta lor exact asa cum il cunoastem astazi. De asemenea, analizele ADN au prelevat dovezi ca reprezinta una din cele mai vechi si mai stabile rase, cu cel putin o gena ancestrala curata,…

MAI MULT

Rasa Samoyed

Origine: Rusia (Siberia) Grupa: Working/Spits Greutate: Masculi: 20-32 kg Femele: 17-25 kg Inaltime: Masculi: 53-60 cm Femele: 48-53 Culori: alb, crem, alb-galbui Dresaj: mediu (oportunist) Ingrijire: predispus la supraincalzire (prefera anotimpul rece), blana trebuie periata des Temperament: activ, alert, jucaus, prietenos, incapatanat, sociabil Sanatate: atentie la bolile genetice Pui: 4 – 6 pui Media de…

MAI MULT

Rasa Vizsla

Origine: Ungaria Grupa: Sporting Greutate: 18 – 27 kg Inaltime: 50 – 65 cm Culori: auriu, roscat, ruginiu Dresaj: relativ usor Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: gentil, loial, energic, tacut, iubitor Sanatate: in general sanatos Pui: 6 – 8 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Hungarian Short-haired Pointing Dog, Rovidszoru Magyar…

MAI MULT

Leonberger

Origine: Germania Grupa: Working Greutate: Masculi: 50-75 kg Femele: 40-60 kg Inaltime: Masculi: 70-80 cm Femele: 65-75 cm Culori: crem, mahon, galben, roscat Dresaj: usor-mediu Ingrijire: blana lunga necesita periere Temperament: adaptabil, obedient, loial, iubitor, neinfricat Sanatate: robust si rezistent Pui: 6 – 14 pui Media de varsta: 9 – 14 ani Alte nume: Leonberger…

MAI MULT

Ciobanesc Corb

Origine: Romania Grupa: Ciobanesti si de cireada Greutate: 50 – 60 kg Inaltime: 65 – 75 cm Culori: negru Dresaj: usor Ingrijire: blana trebuie periata periodic Temperament: calm, protector, puternic, prietenos Sanatate: rezistent, nu este predispus la boli Pui: 6 – 10 pui Media de varsta: 12 – 14 ani Alte nume: Ciobanesc Romanesc Corb,…

MAI MULT

Dingo

Origine: Australia Grupa: Vanatoare Greutate: 13 – 20 kg Inaltime: 50 – 60 cm Culori: auriu, mar Dresaj: dificil, aproape imposibil Ingrijire: se ingrijeste singur Temperament: activ, agil, loial, Sanatate: sanatos, robust Pui: 4 – 6 pui Media de varsta: 13 – 15 ani Alte nume: Australian Dingo, Australian Native Dog, Maliki, Warrigal, Noggum, Mirigung,…

MAI MULT

Shikoku Inu

Origine: Japonia Grupa: Vanatoare Greutate: 16 – 25 kg Inaltime: 43 – 55 cm Culori: maro-roscat, negru-roscat, roscat Dresaj: mediu (este incapatanat) Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: agil, loial, energic, curajos, inteligent Sanatate: in general sanatos Pui: 3 – 4 pui Media de varsta: 10 – 12 ani Alte nume: Kochi-ken, Shikoku-Ken, Shikoku dog Origine…

MAI MULT

Rasa Tosa Inu

Origine: Japonia Grupa: Working/ Mastiff Greutate: 40 – 80 kg Inaltime: 60 – 82 cm Culori: negru, rosu, maro, tigrat Dresaj: usor-mediu Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: suspicios, neinfricat, curajos, agresiv, inteligent Sanatate: sanatos, robust Pui: 6 – 8 pui Media de varsta: 10 – 12 ani Alte nume: Tosa, Japanese Tosa, Tosa-Inu, Tosa-Ken, Japanese…

MAI MULT

Kerry Blue Terrier

Origine: Irlanda Grupa: Terrier Greutate: 15 – 18 kg Inaltime: 44 – 51 cm Culori: albastru-negru, negru, gri, argintiu, albastru Dresaj: usor de dresat Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: activ, agil, loial, iubitor Sanatate: in general sanatos Pui: 5 – 8 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Irish Blue Terrier, Kerry…

MAI MULT

Cainele Karelian

Origine: Finlanda Grupa: Working Greutate: 20 – 23 kg Inaltime: 54 – 60 cm Culori: 70% negru 30% alb Dresaj: relativ greu, trebuie sa fie ferm si consecvent Ingrijire: periere saptamanala, nu tolereaza temperaturile extreme Temperament: curajos, inteligent, dominant, independent Sanatate: rezistent, fara probleme medicale Pui: 2 – 4 pui Media de varsta: 11 –…

MAI MULT

Rasa de Caini Kai Ken

Origine: Japonia Grupa: Working Greutate: 14 – 18 kg Inaltime: 43 – 56 cm Culori: gri-tigrat, rosu-tigrat, negru-tigrat Dresaj: relativ usor Ingrijire: are nevoie de miscare zilnica Temperament: alert, agil, loial, curajos, inteligent Sanatate: rezistenti la boli Pui: 1 – 5 pui Media de varsta: 14 – 16 ani Alte nume: Kai Dog, Kai Ken…

MAI MULT

Hokkaido

Origine: Japonia Grupa: Working Greutate: 20-30 kg Inaltime: 46-52 cm Culori: alb, negru, roscat, tigrat, maroniu Dresaj: : usor de dresat Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: indraznet, alert, docil, curajos Sanatate: in general sanatos Pui: 7 pui Media de varsta: 11 – 13 ani Alte nume: Ainu Inu, Ainu-Ken, Dō-ken, Hokkaido Dog, Hokkaido Ken, Hokkaidoken,…

MAI MULT

Schnauzer Urias

Origine: Germania Grupa: Working Greutate: Masculi: 27-48 kg Femele: 25-34 kg Inaltime: Masculi: 66-71 cm Femele: 58-66 cm Culori: negru, negru-maro, maro Dresaj: mediu Ingrijire: relativ usor de ingrijit Temperament: puternic, loial, inteligent, dominant Sanatate: predispusi la unele boli Pui: 5 – 10 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Riesenschnauzer, Giant…

MAI MULT

Mastif Brazilian

Origine: Brazilia Grupa: Paza si protectie Greutate: 40-50 kg kg Inaltime: Masculi: 65-75 cm Femele: 60-70 cm Culori: negru, roscat, galben, tigrat Dresaj: usor-mediu Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: docil, obedient, loial, curajos, agresiv Sanatate: in general sanatos Pui: 4 – 10 pui Media de varsta: 9 – 11 ani Alte nume: Brazilian Mastiff, Brazilian…

MAI MULT

Estrela

Origine: Portugalia Grupa: Ciobanesc si de cireada Greutate: Masculi: 40-50 kg Femele: 30-40 kg Inaltime: Masculi: 65-75 cm Femele: 62-70 cm Culori: galben, maro, gri, tigrat Dresaj: mediu Ingrijire: necesita periere periodica Temperament: protector, suspicios, incapatanat, vigilent Sanatate: in general sanatos Pui: 6 – 8 pui Media de varsta: 10 – 12 ani Alte nume:…

MAI MULT

Anatolian Shepherd

Origine: Turcia Grupa: Working Greutate: Masculi: 50-65 kg Femele: 40-55 kg Inaltime: Masculi: 74-80 cm Femele: 70-80 cm Culori: Roscat, maroniu, alb, tigrat Dresaj: mediu Ingrijire: are nevoie de miscare Temperament: indraznet, mandru, independent, inteligent Sanatate: Atentie la bolile ereditare Pui: 5 – 10 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Coban…

MAI MULT

Bull terrier

Origine: Anglia Grupa: Terrieri Greutate: 22 – 38 kg Inaltime: 45 – 55 cm Culori: alb, maro, crem, alb-negru Dresaj: relativ greu, este inteligent Ingrijire: usoara, blana scurta Temperament: inteligent, activ, afectuos, incapatanat Sanatate: in general fara probleme, posibil surditate la nastere Pui: 5 – 10 Media de varsta: 11 – 14 ani Alte nume:…

MAI MULT

West Highland White Terrier

Origine: Scotia Grupa: Terrier Greutate: Masculi: 8-10 kg Femele: 6-8 kg Inaltime: Masculi: 25-30 cm Femele: 23-28 cm Culori: alb Dresaj: usor de dresat Ingrijire: are nevoie de periere relativ des Temperament: activ, prietenos, curajos, independent Sanatate: in general sanatos Pui: 2 – 5 pui Media de varsta: 12 – 16 ani Alte nume: Westie,…

MAI MULT

Rasa Welsh Terrier

Origine: Tara galilor (Marea Britanie) Grupa: Terrier Greutate: 9 – 10 kg Inaltime: 40 cm Culori: negru-maro, cenusiu-maro Dresaj: usor de dresat Ingrijire: nu-l lasa singur, se plictiseste repede Temperament: alert, prietenos, inteligent Sanatate: rezistent si robust Pui: 4 – 6 pui Media de varsta: 10 – 12 ani Alte nume: Welsh Terrier dog Origine…

MAI MULT

Soft coated Wheaten Terrier

Origine: Irlanda Grupa: Terrier Greutate: Masculi: 16-18 kg Femele: 14-16 kg Inaltime: Masculi: 46-48 cm Femele: 43-46 cm Culori: culoarea graului, de la bej la gold Dresaj: relativ usor Ingrijire: este de ajuns o periere periodica Temperament: jucaus, energic, inteligent, curajos, vioi Sanatate: in general sanatos Pui: 5 – 6 pui Media de varsta: 12…

MAI MULT

Fox Terrier

Origine: Anglia Grupa: Terrier Greutate: 7 – 10 kg Inaltime: 35 – 40 cm Culori: alb, tricolor, alb-maro, alb-negru Dresaj: mediu Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: jucaus, alert, neinfricat, activ, inteligent Sanatate: in general sanatos Pui: 4 – 6 pui Media de varsta: 13 – 15 ani Alte nume: Smooths, Fox Terrier Smooth Coat, Smooth…

MAI MULT

Skye Terrier

Origine: Scotia Grupa: Terrier Greutate: Masculi: 16-18 kg Femele: 12-14 kg Inaltime: Masculi: 24-25 cm Femele: 20-24 cm Culori: negru, maro, albastru, gri Dresaj: usor de dresat Ingrijire: necesita periere periodica Temperament: loial, prietenos, inteligent, curajos Sanatate: atentie la dezvoltarea fizica Pui: 4 – 6 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume:…

MAI MULT

Silky Terrier

Origine: Australia Grupa: Terrier Greutate: 4 – 5 kg Inaltime: 23 – 26 cm Culori: maro-argintiu, maro-gri, maro-negru Dresaj: usor de dresat Ingrijire: necesita periere zilnica Temperament: alert, rapid, prietenos, energic Sanatate: in general sanatos Pui: 3 – 5 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Sydney Terrier, Australian Silky Terrier, Silky…

MAI MULT

Schnauzer pitic

Origine: Germania Grupa: Terrier Greutate: 5-9 kg Inaltime: 30 – 36 cm Culori: negru, alb, gri Dresaj: usor de dresat Ingrijire: ingrijire minima Temperament: activ, obedient, inteligent, prietenos, neinfricat Sanatate: fara probleme de sanatate Pui: 3 – 6 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Zwergschnauzer, Mini Schnauzer, Dwarf Schnauzer, Miniature Schnauzer…

MAI MULT

Manchester Terrier

Origine: Anglia Grupa: Terrier Greutate: 6 – 10 kg Inaltime: 30 – 40 cm Culori: negru, negru-maro, albastru, maro Dresaj: usor de dresat Ingrijire: are nevoie de miscare Temperament: devotat, activ, inteligent, elegant Sanatate: atentie la arsurile de piele Pui: 2 – 4 pui Media de varsta: 14 – 16 ani Alte nume: English Toy…

MAI MULT

Lakeland Terrier

Origine: Marea Britanie/Anglia Grupa: Terrier Greutate: 7 – 8 kg Inaltime: 33 – 38 cm Culori: negru, maro, roscat, albastru, negru-maro Dresaj: usor de dresat Ingrijire: are nevoie de miscare Temperament: prietenos, inteligent, independent, vesel, activ Sanatate: in general sanatos, rezistent Pui: 3 – 5 pui Media de varsta: 12 – 16 ani Alte nume:…

MAI MULT

Jack Russell Terrier

Origine: Anglia Grupa: Terrier Greutate: 6 – 8 kg Inaltime: 25 – 40 cm Culori: alb-negru, alb-maro Dresaj: usor de dresat Ingrijire: are nevoie de multa miscare Temperament: galagios, atletic, activ, energic, incapatanat, neinfricat, inteligent Sanatate: sanatos si longeviv Pui: 4 – 8 pui Media de varsta: 13 – 16 ani Alte nume: Jack Russell…

MAI MULT

Terrier Irlandez

Origine: Irlanda Grupa: Terrier Greutate: 11 – 12 kg Inaltime: 43 cm Culori: rosu, maro, crem Dresaj: usor de dresat Ingrijire: are nevoie de multa miscare Temperament: protector, respectuos, inteligent, dominant Sanatate: rasa robusta si rezistenta Pui: 4 – 6 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Irish Red Terrier, Irish Terrier…

MAI MULT

Glen of Imaal Terrier

Origine: Irlanda Grupa: Terrier Greutate: 16 kg Inaltime: 30 – 36 cm Culori: crem, albastru, tigrat Dresaj: usor de dresat Ingrijire: are nevoie de periere si socializare Temperament: sprinten, gentil, agil, curajos, activ Sanatate: rasa robusta si puternica Pui: 3 – 5 pui Media de varsta: 13 – 14 ani Alte nume: Irish Glen of…

MAI MULT

English Toy Terrier

Origine: Anglia Grupa: Toy Greutate: 2.5 – 3.5 kg Inaltime: 25 – 30 cm Culori: negru-maro Dresaj: usor de dresat Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: abil, alert, incapatanat, inteligent Sanatate: in general sanatos Pui: 2 – 4 pui Media de varsta: 15 ani Alte nume: English Toy Terrier, Black and Tan Terrier, Black and Tan…

MAI MULT

Dandie Dinmont Terrier

Origine: Scotia Grupa: Terrier Greutate: 8 – 11 kg Inaltime: 20 – 30 cm Culori: gri, maro Dresaj: relativ usor, se face cu perseverenta Ingrijire: trebuie periat regulat Temperament: activ, determinat, iubitor, independent Sanatate: in general sanatos Pui: 2 – 4 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Dandie, Hindlee Terrier, Dandie…

MAI MULT

Cesky Terrier

Origine: Cehia Grupa: Terrier Greutate: 3-5kg Inaltime: 29 – 30 cm Culori: gri, argintiu, negru, brun Dresaj: usor de dresat Ingrijire: periere regulata Temperament: inteligent, calm, sociabil, curajos, alert, vioi, Sanatate: in general sanatos Pui: 2 – 8 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Cesky Terrier, Bohemian Terrier Origine Este o…

MAI MULT

Cairn Terrier

Origine: Scotia Grupa: Terrier Greutate: 6 – 8 kg Inaltime: 23 – 33 cm Culori: roscat, tigrat, negru, gry, crem Dresaj: necesar, are instinct de vanator Ingrijire: necesita periere periodica Temperament: vesel, alert, sociabil Sanatate: mici probleme genetice cu incheieturile Pui: 2 – 10 pui Media de varsta: 10 – 12 ani Origine Cairn-ii sunt…

MAI MULT

Border Terrier

Origine: Marea Britanie (Anglia/Scotia) Grupa: Toy Greutate: Masculi: 6-7 kg Femele: 5 – 6.5 kg Inaltime: Masculi: 33-40 cm Femele: 28-35 cm Culori: rosu, maro, crem, maro-albastru Dresaj: usor de dresat Ingrijire: relativ usor de ingrijit Temperament: alert, obedient, inteligent, neinfricat, iubitor Sanatate: in general sanatos Pui: 4 – 5 pui Media de varsta: 12…

MAI MULT

Bedlington Terrier

Origine: Marea Britanie / Anglia Grupa: Terrier Greutate: 7.5 – 10 kg Inaltime: 38 – 43 cm Culori: albastru, culoarea ficatului, crem, gri Dresaj: mediu, este nevoie de multa perseverenta si rabdare Ingrijire: are nevoie de foarte multa miscare si pieptanare periodica Temperament: foarte incapatanat, inteligent, iubitor, loial Sanatate: in general sanatos Pui: 3 –…

MAI MULT

Australian Terrier

Origine: Australia Grupa: Terrier Greutate: 4 – 6 kg Inaltime: 23 – 28 cm Culori: maro, roscat, roscat-negru, maro-negru Dresaj: usor de dresat Ingrijire: naparleste constant Temperament: sprinten, alert, loial, curajos Sanatate: in general sanatos Pui: 4 – 6 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Aussie, Aussie Terrier, Australian Terrier dog…

MAI MULT

Pit Bull Terrier

Origine: Germania Grupa: Toy Greutate: Masculi: 16-30 kg Femele: 14-27 kg Inaltime: 50 cm Culori: alb, negru, rosu, gri, maro, tigrat, albastru, crem Dresaj: mediu Ingrijire: atentie la arsurile solare Temperament: puternic, obedient, loial, prietenos, haios, incapatanat, curajos Sanatate: sanator, rezistent Pui: 5 – 10 pui Media de varsta: 12 ani Alte nume: Pit Bull,…

MAI MULT

Kuvasz

  Origine: Ungaria Grupa: Working Greutate: Masculi: 45-52 kg Femele: 35-40 kg Inaltime: Masculi: 70-76 cm Femele: 65-70 cm Culori: alb Dresaj: mediu (consecvent) Ingrijire: are nevoie de multa miscare Temperament: protector, loial, haios, rabdator, inteligent Sanatate: Sensibil la boli Pui: 6 – 8 pui Media de varsta: 10 – 12 ani Alte nume: Hungarian…

MAI MULT

Ciobanesc de Pirinei

Origine: Franta/Spania Grupa: Working Greutate: Masculi: 50-55 kg Femele: 36-41 kg Inaltime: Masculi: 70-82 cm Femele: 65-74 cm Culori: alb, rosu, gri, maro Dresaj: trebuie sa fie ferm, consecvent Ingrijire: necesita periere frecventa Temperament: gentil, increzator, neinfricat, rabdator, iubitor Sanatate: in general sanatos Pui: 6 – 12 pui Media de varsta: 10 – 12 ani…

MAI MULT

Ciobanesc de cireada elvetian

Origine: Elvetia Grupa: Ciobanesc si de cireada Greutate: Masculi: 60-70 kg Femele: 50-60 kg Inaltime: Masculi: 65-72 cm Femele: 60-68 cm Culori: tricolor (alb-negru-maro) Dresaj: mediu Ingrijire: are nevoie de miscare Temperament: devotat, protectiv, alert, neinfricat Sanatate: in general sanatos Pui: 5 – 10 pui Media de varsta: 10 – 11 ani Alte nume: Great…

MAI MULT

Terrier Negru Rusesc

Origine: Rusia Grupa: Terrier Greutate: Masculi: 45-68 kg Femele: 36-60 kg Inaltime: Masculi: cm Culori: negru, gri Dresaj: mediu Ingrijire: necesita periere regulata (si eventual tuns) Temperament: energic, increzator, curajos, incapatanat Sanatate: robust si rezistent Pui: 6 – 12 pui Media de varsta: 10 – 14 ani Alte nume: Russian Black Terrier dog, Russkiy Tchiorny…

MAI MULT

Wetterhoun

  Origine: Olanda Grupa: Vanatoare Greutate: 25 – 35 kg Inaltime: 55 – 60 cm Culori: negru, crem, alb, alb-negru, ficat Dresaj: inteligent, se dreseaza usor Ingrijire: are nevoie de miscare Temperament: tacut, incapatanat, inteligent, curajos, curios Sanatate: in general sanatos Pui: 3 – 7 pui Media de varsta: 12 – 13 ani Alte nume:…

MAI MULT

Terra Nova

  Origine: Canada Grupa: Working Greutate: Masculi: 60-70 kg Femele: 45-55 kg Inaltime: Masculi: 70-75 cm Femele: 60-70 cm Culori: negru, gri, maro, alb-negru Dresaj: usor de dresat Ingrijire: necesita periere, saliveaza excesiv Temperament: inteligent, docil, prietenos, calm Sanatate: Atentie la bolile genetice Pui: 8 – 10 pui Media de varsta: 9 – 15 ani…

MAI MULT

Caine de apa spaniol

  Origine: Spania Grupa: Ciobanesti si de cireada Greutate: Masculi: 18-22 kg Femele: 14-18 kg Inaltime: Masculi: 42-52 cm Femele: 38-48 cm Culori: alb, negru, alb-maro, maro, alb-negru Dresaj: usor de dresat Ingrijire: necesita periere periodica Temperament: agil, loial, inteligent, activ Sanatate: in general sanatos Pui: 4 – 6 pui Media de varsta: 10 –…

MAI MULT

Caine de apa portughez

  Origine: Portugalia Grupa: Working Greutate: Masculi: 19-27 kg Femele: 16-23 kg Inaltime: Masculi: 50-57 cm Femele: 43-52 cm Culori: alb-maro, alb, maro, negru, alb-negru Dresaj: usor de dresat Ingrijire: are nevoie de miscare Temperament: docil, obedient, curajos, inteligent Sanatate: in general sanatos Pui: 4 – 8 pui Media de varsta: 12 – 15 ani…

MAI MULT

Otterhound

  Origine: Marea Britanie Grupa: Vanatoare Greutate: 30 – 50 kg Inaltime: 60 – 65 cm Culori: negru, ficat, gri, negru-maro, maro Dresaj: se dreseaza putin mai greu Ingrijire: necesita periere periodica Temperament: social, inteligent, vesel, prietenos, echilibrat Sanatate: robust si rezistent Pui: 4 – 14 pui Media de varsta: 10 – 13 ani Alte…

MAI MULT

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

  Origine: Canada Grupa: Sporting Greutate: 17 – 23 kg Inaltime: 43 – 53 cm Culori: rosu, golden, cupru Dresaj: usor de dresat Ingrijire: necesita periere regulata Temperament: alert, rabdator, inteligent, iubitor Sanatate: in general sanatos Pui: 5 – 10 pui Media de varsta: 12 – 14 ani Alte nume: Little Red Duck Dog, Little…

MAI MULT

Lagotto Romagnolo

  Origine: Italia Grupa: Sporting Greutate: Masculi: 13-16 kg Femele: 11-14 kg Inaltime: Masculi: 43-50 cm Femele: 35-40cm Culori: alb-maro, alb-portocaliu, maro, crem Dresaj: usor de dresat, inteligent, sociabil Ingrijire: minima Temperament: Loial, activ, prietenos, sociabil, inteligent Sanatate: sanatos si rezistent la boli Pui: 4 – 6 pui Media de varsta: 15 – 17 ani…

MAI MULT

Irish Water Spaniel

  Origine: Irlanda Grupa: Sporting Greutate: Masculi: 25-30 kg Femele: 20-26 kg Inaltime: Masculi: 55-61 cm Femele: 53-58 cm Culori: maro, culoarea ficatului Dresaj: relativ usor Ingrijire: se recomanda periere periodica Temperament: Alert, iute, haios, activ, inteligent Sanatate: Atentie la bolile ereditare Pui: 4 – 12 pui Media de varsta: 10 – 12 ani Alte…

MAI MULT

Curly Retriever

Origine: Anglia/UK Grupa: toy Greutate: 25 – 39 kg Inaltime: 63 – 69 cm Culori: negru, culoarea ficatului, maro Dresaj: usor, este un caine inteligent Ingrijire: moderata, atentie la blana carliontata Temperament: inteligent, energic, vesel, zgomotos Sanatate: poate avea probleme la ochi, epilepsie sau displazie de sold Pui: 7 – 8 Media de varsta: 8…

MAI MULT

Chesapeake Bay Retriever

Origine: S.U.A Grupa: Sporting/Retriever Greutate: 25 – 36 kg Inaltime: 53 – 66 cm Culori: toate nuantele de maro Dresaj: rasa dominanta, se recomanda dresaj de mic Ingrijire: blana dubla si deasa are nevoie de ingrijire, nu tolereaza temperaturile ridicate Temperament: independent, veseli, alerti Sanatate: Rasa in general rezistenta le boli Pui: 7 – 10…

MAI MULT

Boykin Spaniel

Origine: S.U.A. Grupa: Sporting Greutate: 25 – 40 kg Inaltime: 36 – 46 cm Culori: negru, alb, maro si alte culori Dresaj: maro inchis, culoarea ciocolatei Ingrijire: nu prea tolereaza temperaturile ridicate, este recomandata miscarea Temperament: sociabil, prietenos, obedient Sanatate: In general sanatos, fara afectiuni ereditare majore Pui: 5 – 7 Media de varsta: 13…

MAI MULT

Barbet

Origine: Franta Grupa: Sporting Greutate: 17 – 28 kg Inaltime: Masculi: 57-66 cm Femele: 52-62 cm Culori: alb, negru, gri, maro Dresaj: usor de dresat, inteligent Ingrijire: trebuie periat frecvent Temperament: obedient, inteligent, energic Sanatate: Atentie la alergii Pui: 5 – 9 pui Media de varsta: 13 – 15 ani Alte nume: French Water Dog,…

MAI MULT

Saluki

Origine: Orientul mijlociu (Persia) Grupa: Ogar Greutate: 17 – 30 kg Inaltime: 58 – 71 cm Culori: alb, rosu, maro, crem, gold Dresaj: relativ usor, se face cu rabdare Ingrijire: are nevoie de multa miscare Temperament: inteligent, activ, tacut, cuminte Sanatate: in general sanatos Pui: 4 – 8 pui Media de varsta: 10 – 12…

MAI MULT

Ogar spaniol

Origine: Spania Grupa: Ogari Greutate: 20 – 30 kg Inaltime: 60 – 70 cm Culori: multe (tigrat, negru, gold, galben, alb, rosu, etc.) Dresaj: usor de dresat Ingrijire: are nevoie de multa miscare Temperament: inteligent, curios, jucaus, sensibil, alert Sanatate: in general sanatos Pui: 6 – 8 pui Media de varsta: 12 – 15 ani…

MAI MULT

Ogar Italian

Origine: Italia Grupa: Ogar Greutate: 4 – 8 kg Inaltime: 33 – 38 cm Culori: negru, rosu, ciocolata, albastru, galben, gri, tigrat, albastru, s.a. Dresaj: usor de dresat Ingrijire: minima Temperament: atletic, agil, inteligent, iubitor Sanatate: atentie la bolile ereditare Pui: 2 – 4 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: italian…

MAI MULT

Ogar Irlandez

Origine: Irlanda Grupa: Vanatoare Greutate: 40 – 70 kg Inaltime: 70 – 90 cm Culori: alb, negru, rosu, gri, maro, tigrat Dresaj: se face cu rabdare Ingrijire: necesita periere periodica Temperament: loial, rabdator, incapatanat, bland Sanatate: atentie la bolile genetice Pui: 2 – 12 pui Media de varsta: 6 – 10 ani Alte nume: Cu…

MAI MULT

Ogarul de Ibiza

  Origine: Spania Grupa: Ogar Greutate: 20 – 30 kg Inaltime: Masculi: 66-72 cm Femele: 60-67 cm Culori: alb, rosu, alb-rosu, maro Dresaj: relativ usor, are nevoie de socializare Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: haios, incapatanat, activ, inteligent Sanatate: in general sanatos Pui: 6 – 12 pui Media de varsta: 10 – 12 ani Alte…

MAI MULT

Sloughi

Origine: Africa de Nord Grupa: Vanatoare Greutate: Masculi: 22-28 kg Femele: 18-23 kg Inaltime: Masculi: 66-72 cm Femele: 61-68 cm Culori: negru, crem, tigrat, gri Dresaj: se face cu rabdare si perseverenta Ingrijire: usoara Temperament: Alert, credincios, inteligent, sensibil Sanatate: sanatos si robust Pui: 4 – 8 pui Media de varsta: 10 – 16 ani…

MAI MULT

Ogar Afgan

Origine: Afghanistan, Iran, Pakistan Grupa: Vanatoare Greutate: 25 – 35 kg Inaltime: Masculi: 68-75 cm Femele: 60-70cm Culori: negru, rosu, crem Dresaj: se face cu rabdare si fermitate Ingrijire: trebuie pieptanat des Temperament: optimist, independent, impunator,demn Sanatate: sanatos, rezistent la boli Pui: 3 – 12 pui Media de varsta: 12 -14 ani Alte nume: Afghanischer…

MAI MULT

Borzoi

Origine: Rusia Grupa: Hounds Greutate: 25 – 48 kg Inaltime: 68 – 88 cm Culori: Toate culorile Dresaj: greu, nu este ascultator Ingrijire: medie Temperament: inteligent, curajos, energic, bland, Sanatate: sensibilitate crescuta la unele medicamente si alimente Pui: 1 – 11 pui, media este de 6 pui Media de varsta: 10 – 12 ani Alte…

MAI MULT

Deerhound

Origine: Scotia Grupa: Vanatoare Greutate: 35 – 50 kg Inaltime: 70 – 80 cm Culori: roscat, galben, gri, albastru, tigrat Dresaj: usor de dresat Ingrijire: periere periodica si miscare zilnica Temperament: gentil, docil, prietenos, demn, alert Sanatate: in general sanatos Pui: 4 – 7 pui Media de varsta: 8 – 11 ani Alte nume: Scottish…

MAI MULT

Ogarul de Azawakh

  Origine: Mali, Africa Grupa: Vanatoare Greutate: 15 – 25 kg Inaltime: 60 – 75 cm Culori: negru, maro, crem, tigrat, cenusiu Dresaj: se dreseaza mai greu Ingrijire: are nevoie de multa miscare Temperament: rafinat, robust, atent, afectuos Sanatate: in general sanatos Pui: 4 – 6 pui Media de varsta: 11 – 14 ani Alte…

MAI MULT

Alabai

Origine: Asia centrala/Uniunea sovietica Grupa: Working Greutate: Masculi: 55-80 kg Femele: 40-65 kg Inaltime: Masculi: 65-80 cm Femele: 60-70 cm Culori: alb, negru, gri, tigrat, ruginiu, pestrit Dresaj: relativ usor, necesita rabdare Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: curajos, adaptabil, curios, puternic, independent Sanatate: in general sanatos Pui: 5 – 7 pui Media de varsta: 12…

MAI MULT

Ciobanesc carpatin

  Origine: Romania Grupa: Caini ciobanesti si de cireada Greutate: 32 – 45 kg Inaltime: 60 – 75 cm Culori: alb, gri, alb-gri, negru Dresaj: relativ greu, este incapatanat, dominant, independent Ingrijire: blana lunga si deasa trebuie intretinuta Temperament: curajos, tenace, hotarat Sanatate: foarte rezistenti, fara probleme sanatate Pui: 5 – 10 pui Media de varsta:…

MAI MULT

Ciobanesc de bucovina

  Origine: Romania Grupa: Caini de cireada si de munte, molossoizi Greutate: 60 – 78 kg Inaltime: 64 – 78 cm Culori: alb cu negru, grey, maro si alte culori Dresaj: usor de dresat Ingrijire: dificila, blana lunga Temperament: calm, echilibrat, demn, foarte devotat Sanatate: blana lunga si groasa il protejeaza de intemperii Pui: 6…

MAI MULT

Whippet

Origine: Anglia Grupa: Vanatoare Greutate: 7 – 14 kg Inaltime: 45 – 55 cm Culori: negru, alb, rosu, maro, tigrat, albastru Dresaj: usor de dresat Ingrijire: este o rasa de interior Temperament: gentil, prietenos, tacut, inteligent, afectuos Sanatate: rezistent la boli Pui: 5 – 8 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume:…

MAI MULT

Brac german

Origine: Germania Grupa: Sporting Greutate: 35 – 60 kg Inaltime: 55 – 65 cm Culori: alb-maro cu nuante de alb, negru, culoarea ficatului, s.a. Dresaj: este inteligent si incapatanat, se dreseaza usor Ingrijire: minima, are nevoie de miscarea zilnica Temperament: inteligent, curajos, afectuos Sanatate: in general sanatos, fara probleme medicale majore Pui: 7 – 8…

MAI MULT

Setter Englez

Origine: Marea Britanie Grupa: Sporting Greutate: 20 – 35 kg Inaltime: 60 – 70 cm Culori: portocaliu, lamaie, ficat, tricolor, albastru Dresaj: mediu, necesita rabdare Ingrijire: are nevoie de periere periodica Temperament: jucaus, gentil, energic, inteligent Sanatate: in general sanatos Pui: in jur de 6 pui Media de varsta: 10 – 12 ani Alte nume:…

MAI MULT

Boerboel

  Origine: Africa Grupa: Molos/Working Greutate: 70 – 90 kg Inaltime: Masculi: 64-70 cm Femele: 59-65 cm Culori: mahon, rosu, maro, tigrat, crem Dresaj: mediu. Se recomanda dresaj bazat pe ascultare si supunere Ingrijire: nu este pentru apartament, necesita stapan cu experienta Temperament: obedient, Confident, inteligent, Dominant, teitorial Sanatate: in general sanatos Pui: 7 –…

MAI MULT

Papillon

Origine: Spania/Franta Grupa: Toy Greutate: Masculi: 4-5kg Femele: 3-4 kg Inaltime: 20 – 28 cm Culori: alb-maro, alb, alb-rosu, alb-negru Dresaj: usor Ingrijire: necesita periere periodica Temperament: energic, vesel, inteligent Sanatate: atentie la ranile accidentale Pui: 3 – 4 pui Media de varsta: 13 – 15 ani Alte nume: Continental Toy Spaniel, Phalene, Epagneul nain…

MAI MULT

Mastiff francez

  Origine: Franta Grupa: Working Greutate: 55 – 65 kg Inaltime: Masculi: 60-67 cm Femele: 57-65 cm Culori: maro, rosu, mahon Dresaj: necesita stapan cu experienta Ingrijire: usor de ingrijit, saliveaza Temperament: vigilent, devotat, loial, curajos Sanatate: atentie la bolile genetice Pui: 6 – 8 pui Media de varsta: 5 – 6 ani Alte nume:…

MAI MULT

Komondor

Origine: Ungaria Grupa: Working Greutate: 50-60 kg Inaltime: Masculi:71-76 cm Femele: 64-69 cm Culori: alb Dresaj: mediu-dificil Ingrijire: dificila Temperament: neinfricat, gentil, calm, iubitor, independent Sanatate: in general sanatos Pui: 6 – 12 pui Media de varsta: 10 – 12 ani Alte nume: Komondorok (plural), Hungarian Sheepdog, Hungarian Komondor, Mop Dog, Komondor dog Origine Originile…

MAI MULT

Rasa Presa Canario

Origine: Germania Grupa: Caine de lucru/Molos Greutate: 36 – 45 kg Inaltime: 55 – 65 cm Culori: Negru, rosu, maro, tigrat, gri-tigrat Dresaj: necesita dresaj de supunere si ascultare Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: gentil, calm, suspicios, dominant Sanatate: in general sanatos Pui: 7 -9 pui Media de varsta: 9 – 11 ani Alte nume:…

MAI MULT

Rasa de Caini Cane Corso

Origine: Italia Grupa: Working Greutate: 40 – 50 kg Înălțime: 60 – 68 cm Culori: negru, gri, maro, roșcat Dresaj: Se realizează cu fermitate și perseverență Îngrijire: Periere periodică Sănătate: Câine de dimensiune mare, robustă Pui: 4 – 13 pui Media de vârstă: 10 – 12 ani Alte denumiri: Cane di Macellaio, Sicilian Branchiero, Italian…

MAI MULT

Rasa Bulldog Englez

Origine: Anglia Grupa: Non-Sporting Greutate: Masculi:24-25kg Femele:22-23 kg Inaltime: 30 – 40 cm Culori: maro-alb, gri tigrat, rosu, maro, alb-rosu Dresaj: Trebuie sa fie simplu, calm, facut cu blandete Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: Docil, prietenos, gregar Sanatate: in general sanatos Pui: 3-5 pui Media de varsta: 8 – 10 ani Alte nume: English Bulldog,…

MAI MULT

Yorkshire Terrier

Origine: Anglia Grupa: Toy Greutate: 3 – 7 kg Inaltime: 17 – 20 cm Culori: albastru-crem, negru-gold, negru-maro, albastru-gold Dresaj: consecvent, variat si cu blandete Ingrijire: ochii si urechile trebuiesc curatate frecvent Temperament: increzator, curajos, inteligent, independent Sanatate: in general sanatos Pui: 3 – 5 pui Media de varsta: 13 – 16 ani Alte nume:…

MAI MULT

Rasa de Caini Teckel

Origine: Germania Grupa: Toy Greutate: Standard: peste 5kg Miniature: sub 5kg Inaltime: Standard: 20-27cm Miniature: 13-18cm Culori: negru, ciocolata, rosu, albastru, crem, maro Dresaj: incapatanat, relativ usor Ingrijire: usor de ingrijit Temperament: jucaus, devotata, destept, incapatanat, curajos Sanatate: in general sanatos Pui: 4 – 8 pui Media de varsta: 14 – 17 ani Alte nume:…

MAI MULT

Shih Tzu

Origine: China Grupa: Toy Greutate: 4 – 7 kg Inaltime: 20 – 30 cm Culori: Negru, maro inchis, gold, alb, tigrat, albastru, s.a. Dresaj: ferm, bland si cu rabdare Ingrijire: necesita periere si miscare periodica Temperament: activ, jucaus, alert, loial, gentil Sanatate: in general sanatos Pui: 2 – 6 pui Media de varsta: 10 –…

MAI MULT

Shar Pei

  Origine: China Grupa: Non-Sporting Greutate: Masculi:25-30 kg Femele: 18-25 kg Inaltime: 46-51 cm Culori: Negru, rosu, crem, liliac Dresaj: ferm, este incapatanat Ingrijire: are nevoie de miscare Temperament: devotat, suspicios, dragastos, independent Sanatate: Atentie la bolile ereditare Pui: 4 – 6 pui Media de varsta: 9 – 11 ani Alte nume: Shar Pei Chinezesc,…

MAI MULT

Scottish Terrier

Origine: Scotia Grupa: Terrier Greutate: 8-10 kg Inaltime: 25 – 30 cm Culori: negru, tigrat, crem Dresaj: se face cu rabdare Ingrijire: periere periodica Temperament: jucaus, alert, independent, iute Sanatate: in general sanatos Pui: 4 – 6 pui Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Scottie, Aberdeen Terrier, Scottish Terrier dog Origine Scottish…

MAI MULT

Rottweiler

Origine: Germania Grupa: Working Greutate: Masculi:43-59 kg Femele:38-52 kg Inaltime: Masculi:61-69 cm Femele:56-63 cm Culori: negru-maro Dresaj: se recomanda dresor cu experienta, inteligent Ingrijire: verificati periodic urechile si unghiile Temperament: calm, neinfricat, obedient, devotat Sanatate: Atentie la displazia de cot sau sold Pui: 8 – 12 pui Media de varsta: 8 – 10 ani Alte…

MAI MULT

Rasa Pudel

Origine: Franta/Germania Grupa: Non-Sporting Greutate: 1 – 3 kg Inaltime: toy:24-28 cm, Miniature: 28 – 35 cm, Standard: 45 – 60 cm, Mediu: 35 – 45 cm Culori: negru, alb, rosu, gri, albastru, maro, argintiu, caisa Dresaj: usor de dresat Ingrijire: necesita periere zilnica Sanatate: Atentie la balonare Pui: 1 – 5 – 8 pui…

MAI MULT

Pomeranian

Origine: Germania Grupa: Toy Greutate: 1 – 3 kg Înălțime: 18 – 30 cm Culori: negru, alb, gri, maro, crem, portocaliu Dresaj: relativ ușor Temperament: jucăuș, prietenos, activ, inteligent, sociabili Îngrijire: necesită periere zilnică Sănătate: robust Pui: 1 – 5 pui Media de vârstă: 12 – 16 ani Alte nume: Zwergspitz, Dwarf Spitz, Loulou, Pom,…

MAI MULT

Pinscher Pitic

Origine: Germania Grupa: Toy Greutate: Masculi: 4-5 kg, Femele: 3.5-4 kg Inaltime: 25-30 cm Culori: Rosu, Ciocolata, Negru-maro, negru-ruginiu Dresaj: ferm, consecvent, necesita rabdare Ingrijire: usor de ingrijit Sanatate: Atentie la dislocarea rotulei Pui: 2 – 6 pui Media de varsta: 13 ani Alte nume: Zwergpinscher, Min Pin, Miniature pinscher dog Origine Pinscherul pitic, care…

MAI MULT

Labrador

  Origine: Canada(Newfoundland) Grupa: Sporting Greutate: Masculi: 29–36 kg, Femele: 25–32 kg Inaltime: Masculi: 57–62 cm, Femele: 55–60 cm Culori: Negru, ciocolata, crem-galben Dresaj: usor de dresat, inteligent, energic Ingrijire: usor de intretinut Sanatate: in general sanatos Pui: 5 – 10 pui Media de varsta: 10 – 12 ani Alte nume: Black Labrador Retriever, Yellow…

MAI MULT

Husky Siberian

Origine: Siberia Grupa: Working Greutate: Femele: 16-23 kg; Masculi: 20-27kg Inaltime: Femele: 50–56 cm; Masculi: 54–60 cm Culori: Negru, rosu, gri, negru-maro, maro, alb-negru, argintiu, alb Dresaj: inteligent, incapatanat, jucaus Ingrijire: se recomanda perierea zilnica Sanatate: evitati temperaturile ridicate Pui: 4 – 8 pui Media de varsta: 12 – 15 ani ani Alte nume: Chukcha,…

MAI MULT

Dalmatian

Origine: Croatia Grupa: utilitar Greutate: 15 – 32 kg Inaltime: 53 – 66 cm Culori: alb cu pete negre Dresaj: relativ usr de dresat, inteligent Ingrijire: blana scurta Sanatate: predispus la obezitate Pui: 9 – 13 pui Media de varsta: 11 – 13 ani Alte nume: Carriage Dog, Spotted Coach Dog, Firehouse Dog, Plum Pudding…

MAI MULT

Ciobanesc german

  Origine: Germania Grupa: Ciobanesti si de cireada Greutate: Femele:22-32 kg Masculi: 30-40 kg Inaltime: Femele:55-60 cm Masculi: 60-65 cm Culori: Negru, Maro-negru, Albastru, Rosu-negru Dresaj: usor de dresat Ingrijire: normala Sanatate: in general sanatos Pui: 8-12 pui Media de varsta: 9 – 13 ani Alte nume: Caine lup, German Shepherd dog, Alsatian, Deutscher Schaferhund,…

MAI MULT

Cocker Spaniol Englez

Origine: Anglia Grupa: Sporting Greutate: 12 – 16 kg Inaltime: 38 – 45 cm Culori: negru, negru cu alb,rosu, culoarea ficatului Dresaj: bun ascultator, invata repede Ingrijire: are nevoie de ingrijire periodica Sanatate: poate avea alergii, cataracta Pui: 5 pui in medie Media de varsta: 11 – 12 ani Alte nume: Cocker, Cocker Englez, Merry…

MAI MULT

Cocker Spaniel American

Origine: S.U.A. Grupa: Sporting Greutate: 7 – 14 kg Inaltime: 35 – 38 cm Culori: negru, alb, maro, gri, roscat Dresaj: usor de dresat, inteligent Ingrijire: blana scurta, poate lasa bale Sanatate: predispus la obezitate Pui: 2 – 7 Media de varsta: 12 – 15 ani Alte nume: Cocker, Merry Cocker, Cocker Spaniel Origine Cuvantul…

MAI MULT

Ciobanesc mioritic

  Origine: Romania Grupa: Ciobanesti/paza Greutate: 40 – 60kg Inaltime: 65 – 85 cm Culori: alb, galbui, cenusiu deschis Dresaj: usor de dresat Ingrijire: Blana este moale, lunga si densa Sanatate: de fier (are blana all season) Pui: 6-8 Media de varsta: 12 – 14 ani Alte nume: Ciobanesc mioritic, mioritic romanesc, ciobanesc mioritic romanesc…

MAI MULT

Chow Chow

Origine: China Grupa: Working Greutate: 25 – 32 kg Inaltime: 43 – 51 cm Culori: roscat, Cinnamon (maro deschis – maro inchis), negru, Albastru Dresaj: are personalitate puternica, se dreseaza greu Ingrijire: blana dubla si deasa Sanatate: Atentie la alergii Pui: 3 – 6 Media de varsta: 9 – 15 ani Alte nume: Chow, Chowdren,…

MAI MULT

Boxer

Origine: Germania Grupa: paza si protectie Greutate: 27-32 kg Inaltime: 57-63 cm Culori: maroniu cu fata neagra si marcaje albe Dresaj: usor de dresat Ingrijire: blana scurta Sanatate: in general sanatos Pui: 6-8 Media de varsta: 10 ani Alte nume: German Boxer, Deutscher Boxer, Boxer dog Origine Rasa Boxer este parte a grupului molosoid (caini…

MAI MULT

Border Collie

Origine: Anglia Grupa: Ciobanesc si de cireada Greutate: 12 – 20 kg Inaltime: 46 – 56 cm Culori: negru si alb Dresaj: usor de dresat, inteligent Ingrijire: trebuie periat si pieptanat periodic Sanatate: rezistent si sanatos cu putine sensibilitati medicale Pui: 4-8 pui Media de varsta: 11 – 14 ani Alte nume: Scottish Sheep Dog,…

MAI MULT

Basset Hound

Origine: Franta Grupa: Hound/copoi Greutate: 20 – 30 kg Inaltime: 28 – 38cm Culori: maro, negru si alb Dresaj: fire independenta Ingrijire: blana scurta si moale Sanatate: predispusi la probleme auriculare Pui: 5 – 10 pui Media de varsta: 9 – 15 ani Alte nume: Basset, Hush Puppy, Basset Hound dog Origine Descinde dintr-o rasa…

MAI MULT

Amstaff

Origine: Anglia Grupa: terrier/molosser Greutate: 28 – 40 kg Inaltime: 43 – 48 cm Culori: negru, albastru, maro, si altele Dresaj: incapatanat Ingrijire: blana scurta Sanatate: predispus la cateva boli Pui: 5 – 10 pui Media de varsta: 9 – 15 ani Alte nume: Staffy, Staffie, Stafford, Staff, Amstaff dog, American Staffy, Amstaff Origine Amstaff-ul…

MAI MULT

Airedale Terrier

Origine: Germania Grupa: pinscheri/schnauzeri Greutate: 3 – 5kg Inaltime: 25 – 38cm Culori: negru, gri, roscat, cafeniu Dresaj: usor de dresat Ingrijire: blana scurta Sanatate: nu tolereaza temperaturile ridicate si umiditatea Pui: 6 – 8 Media de varsta: 11 ani Alte nume: Airedale, Bingley Terrier, King of Terriers, Waterside Terrier Origine Primii caini Airdale terrier…

MAI MULT