Shih Tzu

caine Shih Tzu
  • Origine: China
  • Grupa: Toy
  • Greutate: 4 – 7 kg
  • Inaltime: 20 – 30 cm
  • Culori: Negru, maro inchis, gold, alb, tigrat, albastru, s.a.
  • Dresaj: ferm, bland si cu rabdare
  • Ingrijire: necesita periere si miscare periodica
  • Temperament: activ, jucaus, alert, loial, gentil
  • Sanatate: in general sanatos
  • Pui: 2 – 6 pui
  • Media de varsta: 10 – 16 ani
  • Alte nume: Chinese Lion Dog, Chrysanthemum Dog, Lion Dog, Shih Tzu dog

Origine

Au pe buna dreptate o atitudine regala, fiind animalele de casa favorite ale imparatilor chinezi din dinastia Manchu, de la jumatatea secolului XIX, numele lor Shih-Tzu semnificand in limba chineza cainele leu.

Dar istoria lor incepe cu secole mai devreme, cainii Shih-Tzu fiind unii din cainii-leu ai Tibetului, un grup exclusivist de caini crescut de catre calugarii budisti, ce include Lhasa Apso si Tibetan Spaniel. In anii 1850, asa cum era obiceiul, calugarii au trimis cateva exemplare pretioase de caini de templu imparatilor Manchu, iar chinezii au numit aceste animale Tibetan Shih Tzu Kou, sau Cainele Leu Tibetan.

Acesti caini erau crescuti special spre a face pe plac imparatilor in fiecare palat, au dus aici vieti luxoase si au avut parte de dragoste si rasfat.

Chinezii au pretuit exemplarele cele mai mici dintre cainii Lhasa trimisi in tara lor, preferand cateii cu fete foarte scurte. De-a lungul secolelor specimenele de talie cat mai mica, cu picioare si boturi cat mai scurte au fost selectate si incrucisate cu rase miniaturale locale, iar rezultatul a fost cainele de rasa Shih-Tzu modern.

In 1908, Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, a trimis cateva exemplare mici de Shih-Tzu, imparatesei Tzu Hsi, din dinastia Manchu, o cunoscuta crescatoare si iubitoare a rasei Pechinez Imperial. Imparateasa a vegheat ca trasaturile de rasa ale cainilor Shih-Tzu sa se conserve intacte, dar dupa moartea ei s-au produs incrucisari cu rasele Pechinez si Mops.

In urmatorii patru ani a existat o competitie stransa intre diferitele palate, pentru a produce caini Shih-Tzu cu o blana de o culoare si textura cat mai distinsa, asa ca detalii cu privire la incrucisari au fost tinute strict secrete si nu s-au pastrat dovezi scrise.

Cainii de slaba calitate erau vanduti la targuri, iar cei de inalta calitate erau crescuti in palate si oferiti in dar vizitatorilor straini sau nobilimii chineze. Dinastia Manchu a fost izgonita de la putere in anul 1912, s-a instaurat in China guvernarea comunista, iar in lumile ce au urmat instalarii noului regim numeroase exemplare de caini imperiali au fost macelariti.

Din fericire, suficiente exemplare au fost aduse in Anglia si Norvegia, aici au ajuns sa fie apreciate si iubite de catre numerosi crescatori si iubitori de animale. Soldatii americani, cantonati in Anglia pe parcursul celui de-al Doilea Razboi Mondial, au ramas fermecati de aceste patrupede miniaturale si au adus cateva cu ei la reintoarcerea in Statele Unite.

Acest trecut tumultuos nu i-a afectat cainelui Shih-Tzu popularitatea actuala, intr-un top realizat de American Kennel Club, ocupand pozitia 12. Doar doua rase de caini jucarie sunt mai populare decat cea Shih-Tzu , e vorba de Pomeranian si Yorkshire Terrier, ocupand pozitiile zece, respectiv unsprezece in top.

Hrana Shih Tzu

Daca iti iei Shih Tzu, ii dai in primul rand hrana uscata, mai putina hrana umeda si cat mai rar sau deloc alte alimente. E mai simplu, mai sigur si mai sanatos.

Sigur ca exista diferente mari de la exemplar la exemplar si se poate intampla sa refuze cu obstinatie sa manance hrana speciala. Atunci va trebui sa alegi o alta varianta. Ii poti da mangare gatita.

Nu uita ca toate rasele de caini au nevoie de apa curata, schimbata zilnic la discretie pentru a-si potoli setea.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Shih Tzu

Shih tzu este un caine robust, asemanator rasei Lhasa Apso, acoperit in intregime de o blana dubla formata din fire de par lungi si un puf profund pufos. Capul acestor caini este rotund, cu un bot acoperit cu peri scurti, cu barba si mustata dese. Stopul este evident. Ochii sunt mari, rotunzi, caprui sau negrii. Coada stufoasa este rasucita peste spate. Shih tzu are un nas scurt si turtit, de culoare neagra sau maro, la cainii cu roba rosu-vinetiu.

La Shih tzu blana este, in mod natural, lunga si deasa, necesitand o ingrijire periodica. Parul de la nivelul fetei este, in general, prins cu ajutorul unei agrafe sau a unui elastic de par in varful capului sub forma unui mot. Pentru a diminua necesitatea unei perieri zilnice, unele persoane le trimeaza parul similar terrier-ilor. Shih tzu poate avea blana de orice culoare sau combinatii de culori. Shih tzu adult are o inaltimea la nivelul greabanului de pana la 28 cm si o greutatea corporala de 4-7 kg.

Comportament Shih Tzu

Cateii de talie mica de rasa Shih-Tzu sunt companioni excelenti, fiind mai putin suspiciosi fata de straini decat verii lor Lhasa, sunt vivace si atletici pentru talia lor miniaturala. Adora compania oamenilor, sunt plini de incredere in sine si consideratie, comportamentul lor usor arogant intra in standardul rasei. Cateii de rasa Shih-Tzu sunt distinsi si demni, dar pot fi si clovni fermecatori, de asemenea sunt sensibili, sesizand imediat orice schimbare de dispozitie a stapanului.

Vesel si incapatanat, catelul Shih-Tzu poseda un caracter puternic, are o demnitate roiala, un curaj deosebit si uneori este arogant. Rasa Shih-Tzu este compatibila cu copii politicosi, care nu tachineaza inutil un animal si care stiu cum sa se joace cu un ghemotoc de blana plin de viata.

Deosebit de loiali si gentili, cateii din rasa Shih-Tzu se imprietenesc usor si raspund pozitiv dresajului bazat pe consecventa, rabdare si fermitate. La pedepse raspund negativ, se inchid in sine, rasa Shih-Tzu fiinf una mandra si sensibila, de aceea dresajul trebuie sa fie motivational si distractiv. Daca este efectuat corect, acesta va reusi sa stabileasca limitele comportamentului acceptabil, ii va institui respect fata de stapan, il va transforma intr-un locatar placut al caminului si ii vor stimula gandirea.

Sunt caini de paza foarte alerti, vor da alarma ca se apropie cineva strain cu un latrat surprinzator de puternic, dar natura lor deosebit de sociabila ii va face sa il trateze fara pic de agresivitate. Desi adora sa latre, sunt de obicei linistiti in interiorul casei.

Cateii rasa Shih-Tzu, incapatanati si inteligenti, sunt deosebit de jucausi, plini de viata si de un optimism molipsitor. Acest caine miniatural, afectuos si tandru, traieste pentru a fi in preajma oamenilor, iar cu alte animale poate convietui in armonie. Daca este lipsit de contactul si interactia umana, se va simti singur si nefericit, iar aceste trairi vor fi exprimate prin comportament distructiv. Sunt catei pe care veti fi tentati sa ii rasfatati, ei considera ca merita sa fie tratati ca niste regi.

Stapanii nu trebuie sa cedeze tentatiei de a ii alinta excesiv, animalele fiind dotate cu un simt puternic al propriei valori, ci trebuie sa se impuna in fata lor. Daca cainii nu vor intelege cine domnina situatia si detine controlul vor ajunge adevarati tirani ai caminului. Dorinta lor arzatoare de a capta toata atentia familiei asupra lor, ii fac sa nu fie recomandati celor cu bebelusi sau copii mici. Sunt deseori gelosi pe cei mici, e posibil sa izbucneasca daca sunt provocati de copii care nu stiu cum sa se comporte cu animalele si ii bruscheaza. Insa este un partener de joaca si un prieten la catarama al copiilor mai mari, mai ales daca lor le face placere sa ii pieptene blana bogata.

Dresaj Shih Tzu

Are nevoie de un dresaj consecvent, destul de ferm, bland facut cu rabdare, fara a-l repezi. Dresajul de baza la Shih tzu este recomandat pentru a-l face un membru al familiei placut si supus.

Shih tzu nu este, in mod uzual, dresat pentru a efectua activitati si se descurca cel mai bine in a fi un animalut de casa afectuos.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Shih Tzu

Trebuie sa ii duceti la un control periodic al dintilor la veterinar, fiindca sunt predispusi sa isi piarda dantura la varsta tineretii. Trebuie sa le asigurati o dieta echilibrata, sa evitati excesele alimentare, deoarece cainii Shih-Tzu castiga usor in greutate.

Atentie sporita trebuie alocata igienei urechilor si a ochilor, mai ales ca au ochi sensibili.Cainii din rasa Shih-Tzu necesita o plimbare zilnica, oricat de multe exercitii fizice ar executa pe parcursul unei zile, ele nu suplinesc nevoia lor de a se plimba alaturi de stapan, prilej de a explora si de noi provocari. Cainii carora nu le este satisfacut acest instinct primar de a se plimba, sunt mai predispusi sa manifeste probleme comportamentale. Aceasta iesire zilnica impreuna cu proprietarul lor semnifica privelisti interesante si mirosuri noi, ce ii vor mentine mintea alerta.

Unii proprietari prefera sa-i tunda scurt pentru a le usura intretinerea. Curatarea pavilionului urechii si a conductului auditiv, precum si curatarea zonei din jurul ochilor trebuie sa devina o indeletnicire aproape zilnica. Shih tzu este o rasa care naparleste putin sau aproape deloc.

Boli Shih Tzu

Ca si in cazul altor rase de caini, Shih tzu nu este lipsit de sensibilitati de ordin medical. Dintre acestea, cu o frecventa crescuta au fost semnalate urmatoarele: Urolitiaza este o tulburare care afecteaza tractusul urinar avand ca rezultat formarea pietricelelor la nivelul vezicii urinare.

Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce la orbirea animalului. Atopia este o afectiune asociata alergiilor. Ulcerele corneene sunt frecvent intalnite la Shih tzu datorita protruziei globilor oculari (ochi iesiti din orbite).

Discopatia intervertebrala este o boala care afecteaza discurile intervertebrale determinand aparitia durerii, dificultati in mers si, in cele din urma, paralizie.

Agenezia renala, boala renala asociata cu lipsa dezvoltarii unuia sau ambilor rinichi se pare ca este genetica la Shih tzu.

Cainii din rasa Shih tzu sunt predispusi otitelor, afectiunilor respiratorii, afectiunilor dentare, avand tendinta de a-si pierde dintii mai repede in comparatie cu alte rase si obezitatii, motiv pentru care nu trebuie hraniti in exces. Vizita la clinica veterinara cu periodicitate este foarte indicata.

Durata medie de viata a unui caine din rasa Shih tzu-ului este de 14-16 ani.

Poze Shih Tzu

Canise Shih Tzu

  1. Canisa Rega Voise
  • Adresa: Str.: Progresului, Nr. 21, Cod Postal: 317405, Loc.: Vladimirescu, Jud.: Arad
  • Telefon: 004 – 0726 264645
  • Email: mircealuxor@yahoo.com
  • Website: http://www.shih-tzu.ro/

2. Canisa Diamond Alma’s

3. Canisa Minidog

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

 

Alte articole

Cele mai citite articole