Dresajul cainelui de companie

caine cu lesa in gura

Dresajul cainelui de companie

Desi traieste alaturi de om de sute de ani cainele are aceleasi instincte si obiceiuri primare de haita. Dresajul cainelui trebuie sa fie usor, eficient si distractiv in reprize de 15-30 de minute pe zi.

Pentru a putea comunica un caine trebuie sa stie cateva comenzi de baza.

dresaj caine comanda culcat

dresaj caine comanda culcat

Comenzile de baza ale cainelui care pot fi invatate acasa

1. Chemarea de urgenta
Este una dintre cele mai importante comenzi. Rolul ei este de a face cainele sa vina alergand spre tine. Foarte important este tonul vocii. Este folosita in situatiile de urgenta, cum ar fi cand apare un caine mai mare care poate fi agresiv sau cainele tau poate iesi in fata unei masini.

De obicei aceasta comanda include numele cainelui si o comanda cu executie imediata rostite ferm. De exemplu: Max, vino! I se atrage atentia si i se spune sa vina la stapan.

2. Comanda Stai
Comanda stai este o comanda simpla in care cainele trebuie sa stea, de obicei, cateva secunde. In general se foloseste alaturi de cateva cuvinte sau lucruri pe care cainele, daca le aude des, le invata in timp si devine mai rabdator.

 • Stai sa-ti pun lesa
 • Stai sa iau mingia
 • Stai sa-ti pun mancare
 • Stai sa te perii, etc.

3. Comanda Asteapta
Asteapta este o comanda importanta mai ales cand esti cu cainele la plimbare indiferent daca este sau nu in lesa. Comanda se invata ceva mai greu pentru ca include comanda STAI. Cainii isi pierd rabdarea mai repede decat oamenii.

Un mod de a folosi aceasta comanda este cand mergi in magazine in care nu ai voie sa intri cu animale. Fiind pe teren strain poate fi distras de multe lucruri.

Vezi si cum castigi dragostea unui caine

4. Sezi
Comanda Sezi este una din primele comenzi pe care trebuie sa le invete si sa le stie cainele.

Aceasta se invata usor si face cainele sa-si schimbe intentiile cu usurinta. Nici un caine nu poate sari sau alerga cat timp se afla in comanda sezi.

Dupa aceasta comanda poate urma comanda Asteapta.

5. Lasa
Lasa este o comanda aparent simpla care se invata usor de orice caine. Scopul ei este de a elibera orice tine in gura.

Este o comanda puternica daca este utilizata la cainii de lupta care tind sa-si inclesteze dintii. Daca este utilizata in curte la mingii sau alte jucarii nu va fi nici o problema.

6. La pas
Este o comanda care se invata usor. Cand te plimbi cu cainele in lesa si acesta crea sa mearga mai repede ii adresezi comanda si tragi putin de lesa inapoi ca sa il domolesti. De fiecare data cand se liniteste si tine pascul cu tine da-i o recompensa.

7. Alte comenzi

 • Culcat – cainele sta in pozitia culcat
 • Liber – a terminat ultima comanda, se poate plimba in voie
 • NU – este interzis acel lucru sau acea actiune
 • Pe loc – se ridica in picioare in acel loc
 • Aport – aduce la stapan jucarii, vanat, etc.
 • Da labuta – ridica una din labute
 • si altele…

 

Dresajul cainelui comanda stai

Dresajul cainelui comanda stai

Dresajul cainelui acasa

Dresajul cainelui trebuie facut cu rabdare, fara sa te enervezi. Cainele invata tot timpul si acest lucru vine in avantajul stapanului.

Cele mai citite articole

Cainele este ca un copil. Daca il certi si imediat dupa se joaca cu cineva uita ca a fost certat.

Din lipsa de timp sau din comoditate, proprietarii de caini nu exerseaza suficient cu animalul lor sau dimpotriva streseaza cainele cu prea multe exercitii.

Secretul este sa faci 1-2 doua antrenamente scurte pe zi, de 10-25 minute. Cainele este concentrat si exerseaza foarte bine.

Dupa 20 – 30 de minute cainele oboseste, devine stresat si nu va mai raspunde la fel de bine la comenzi.

dresajul cainelui acasa

dresajul cainelui acasa

Ce NU are voie

Nu are voie sa sara pe tine. Daca ii permiti sa sara pe tine va sari si cand este ud sau cu murdar de noroi.

Nu primeste mancare in timpul mesei. Nu se uita in gura mea cand mananc. Daca ii dai mancare cand esti la masa el crede ca are voie sa manance acea mancare si va fura de pe masa. Daca consideti ca trebuie sa ii dai si lui, o poti face dupa ce termini de mancat in castronul lui.

Nu trage in lesa. Omul plimba cainele si nu cainele omul. Daca trage in lesa inseamna ca se merge in ritmul lui unde vrea el. Iesim sa ne plimbam nu sa facem curse de caini sau sa ne plimbe cainele.

Nu se mangaie la cererea lui. Mangai cainele cand il laud pentru ca face ceva bine sau cand vreau eu. Cainele care cerseste mangaiere este rasfatat si invatat prost. Un caine dresat vine la mangaiat cand este chemat.

3 greseli in dresajul cainelui de companie !

 1. Bagatul cu nasul in rahat. Prin asta cainele intelege ca nu are voie sa-si faca nevoile. Nu are de unde sa stie ca nu are voie sa faca in casa si data viitoare cand nu se poate abtine o sa se ascunda.
 2. Este certat dupa ce greseste. Sa certi cainele cand ajungi de la munca este un lucru gresit. Trebuie sa ii spui ca un lucru este gresit in acel moment, nu dupa cateva minute sau ore.
 3. Mesajul gresit. Daca vedeti un caine ca face un lucru gresit ii spuneti NU si ii aratati cum se face. De exemplu, daca vrea sa faca in casa ii spuneti ferm NU si il duceti afara. Dupa ce face un lucru corect trebuie laudat.
caine cu lesa in gura

caine cu lesa in gura

Daca doriti sa treceti la nivelul urmator sau sa invatati cainele mai multe comenzi si nu aveti timp, puteti apela la o scoala de dresaj.

Una din cele mai cunoscute scoli de dresaj este a lui Gabriel Cocu, o puteti accesa la adresa: www.cainiutilitari.ro

Concluzie:

Dresajul ideal se face cand cainele este pui si are pana la un an de zile. Cu cat stie mai multe comenzi cu atat comunicarea cu el este mai usoara.

Pentru informatii despre dresaj profesionist de caini de vanatoare sau dresajul cainilor cautatori de trufe puteti accesa linkul urmator..

Citeste si despre dresajul profesionist de caini…

Un factor la fel de important este alimentatia cainelui

Bibliografie:

http://www.barkbusters.com/images/home-training-stay.jpg
http://www.caninedimensions.com/wp-content/themes/theme53093/images/dogtraining.jpg
http://www.caninedimensions.com/wp-content/uploads/2016/01/back-yard-dog-training.jpg
http://static.animalzoo.ro/uploads/2013/11/22article-dog-train-lay-650×432.jpg

Cele mai citite articole