Cariile sunt afectiuni ale dintilor cauzate de bacteriile de pe suprafata dintelui. Daca dintii nu sunt ingrijiti va aparea si mirosul urat al respiratiei cainelui. In general „cainii nu au carii”. Cele mai frecvente afectiuni sunt tartrul si abcesele.
Tartrul la caini
Tartrul este depunerea unei pelicule calcaroase pe zmaltul dintilor. El se compune din resturi alimentare si bacterii. Are o culoare gri-deschis pana la negru. Daca este lasat sa se imprastie pe mai multi dinti si ajunge la gingie.
Cu timpul apare punga de puroi ca se mareste din ce in ce mai mult. Astfel apar dureri din ce in ce mai mari.
Depunerile superficiale se pot indeparta cu bicarbonat de sodiu pus pe tifon de 4-5 ori pe an. Daca tartrul se aduna in cantitati mari este necesar detartraj.
In urma unui studiu s-a observat ca 80% din cainii care trec de 5 ani au o afectiune dentara.
Abcesul dentar
Apare cel mai des la cainii batrani din cauza tartrului care se extinde. In timp apar inflamatii care pot degenera in pungi de puroi. Este o infectie a osului alveolar. Tratamentul se face cu antibiotice.
De multe ori este necesara extragerea dintelui care se face sub anestezie. Ca si la om uneori extractia implica taierea dintelui din cauza radacinelor multiple curbate.
Cum stim daca cainele are carii ?
Este bine sa ne uitam o data la cateva luni. Daca este o rasa de caini cu sensibilitate la alimente este necesara perierea periodica a dintilor.
Un factori important in aparitia cariilor il are alimentatia. Dietele de slaba calitate cu deficit de vitamine si substante nutritive pot sa dezvolte afectiuni ale dintilor.
In stanga puteti vedea dinti cu tartru. In poza din dreapta rezultatul dupa detartrare.
Cele mai citite articole
Periatul dintilor cainelui
Nu toti cainii au nevoie de periaj. Acest lucru se stabileste in functi de starea dintilor, sensibilitati, hrana, si altele.
Ca si la copii, perierea nu este un lucru placut pentru caini mai ales daca patrupedul are gingiile sensibile sau imflamate.
Periajul se face cu o perie moale si cu pasta de dinti speciala pentru caini. Aceasta poate fi cumparata din pet shop-uri si farmaciile veterinare.
Periajul poate fi facut zilnic, dupa masa sau periodic. In timpul perierii se acorda o atentie speciala caninilor si maselelor pentru ca acestea sunt cele mai predispuse la tartru si placa bacteriana.
Tratament
Tartrul se elimina relativ usor de catre medicul veterinar. Dar dupa se recomanca periere periodica pentru improspatarea mirosului din gura cainelui.
Abcesele se trateaza cu antibiotice. Cu cat dintii sunt ingrijiti mai bine in aceasta perioada cu atat gingia se va vindeca mai repede. Si dupa aceata operatiune se recomanda periere periodica.
Alimentatia este motivul principal pentru care apar problemele dentare la caini. Mancarea gatita sau umeda (la plic sau conserva) se depune cel mai repede. Boabele si mancarea uscata ajuta in prevenirea tartrului. Este bine ca macar o data pe saptamana sa va hraniti patrupedul cu boabe.
Concluzii
Neingrijirea dintilor cainelui duce la salivare, respiratie urat mirositoare si dureri.
Este bine ca aceste probleme sa fie tratate in timp. Astfel vor fi evitate extractiile, durerile si facturile de la medicul veterinar.
Primele semne sunt respiratia urat mirositoare si ingalbenirea dintilor.
Citeste si Alimentatia cainelui
Bibliografie:
- http://cdn2-b.examiner.com/sites/default/files/styles/image_content_width/hash/41/91/4191aece8b0e2e089735b70cb38c457e.jpg?itok=xZZkZ8LI
Comentarii