Un caine curat si sanatos se observa dupa cat de activ este si cat de mult ii straluceste blana. Daca blana cainelui este curata se spune ca si cainele este sanatos. Spre deosbire de pisica el nu se curata singur, deci are nevoie de ajutoru stapanului.
Cand se face baie la caine ?
Chiar daca ii place apa, in mod normal cainele nu se spala des pentru ca apa si solutiile folosite ii usuca pielea. De obicei cainele se spala numai in urmatoarele situatii:
- cand se murdareste de o substanta toxica sau uleioasa
- cand se pateaza de o substanta care trebuie indepartata
- cand face bai prin lacuri si balti (pot contine paraziti)
- inainte de concursuri si expozitii
Pielea diverselor rase de caini este diferita de cea a oamenilor. Fiind acoperita tot timpul cu par aceasta are alte proprietati. In timp dezvolta o substanta unsuroasa care impiedica pielea sa nu se usuce. De aceea nu este recomandata spalarea cainelui prea des. Daca nu este o necesitate se recomanda o spalare la 2-3 luni.
Cat de des se perie cainele ?
Depinde de lungimea blanii, de tipul de blana si de activitatea cainelui. Daca zburda pe camp si se umple de praf si ciulini trebuie periat zilnic. Daca sta in apartament si este scos afara in lesa si are blana scurta poate fi periat si o data pe saptamana.
In general cu cat este mai lunga blana cu atat se recomanda perierea lui mai des pentru indepartarea firelor moarte. Unii stapani ca sa scape de periat tund cainele. In unele cazuri nu este rau, dar are nevoie si de periere.
Vezi si cum se curata urechile cainelui
Cum se perie cainele ?
Un caine sanatos obisnuit de mic cu toaletatea nu va avea probleme la maturitate. Acesta va sta la periat. O periere regulata tine naparlirea sub control si reduce foarte mult cantitatea de par lasata.
Periajul ajuta la:
- descalcirea parului
- eliminarea parului in perioada de naparlire
- depistarea eventualelor probleme la nivelul pielii si blanii
De exemplu Beagle are blana scurta si necesita o periere ocazionala, iar Saint Bernard are blana lunga si are nevoie de un periaj regulat. La Husky Siberian perierea poate fi dificila.
Cele mai citite articole
Citeste si cum castigi dragostea unui caine
Fiecare rasa are blana diferita si necesita ustensile adecvate.
- Peria obisnuita poate fi folosita pentru majoritatea tipurilor de par. Perierea se face cu miscari scurte in sensul de crestere al firului de par.
- Peria deasa este recomandata pentru parul scurt
- Peria cu dinti metaliti cu capetele indoite se foloseste pentru parul lung. Se perie incet pentru ca poate fi dureros pentru animal.
- Manusa este preferata de multe rase de caini pentru ca da senzatia de masaj. Dezavantajul este ca nu perie edanc blana. Este buna pentru blana scurta.
Cum se tunde cainele ?
Nici un caine nu se tunde la zero ! Pielea expusa la soare risca sa faca arsuri pentru ca este sensibila.
Este o operatiune destul de dificila chiar si cu masina de tuns. Pentru a evita ca animalul sa arate urat, ciupirea sau expunerea pielii la soare se recomanda sa mergeti la un specialist.
Blana lunga cainelui nu ii tine neaparat de cald. Daca este curata ea protejeaza cainele de caldura pentru ca este aerisita si pielea poate respira. Schimbul de caldura cu mediul exterior se face mai usor.
Concluzii
Blana cainelui trebuie curatata in primul rand pentru sanatatea cainelui. In functie de rasa aceasta trebuie toaletata mai rar sau mai des.
Avantaje curatarii blanii cainelui sunt urmatoarele:
- parul mort nu se mai imprastie in casa
- periajul stimuleaza circulatia sangelui si reda blanii stralucirea
- blana neincalcita este usor de intretinut
- riscul de paraziti scade
- monitorizarea sanatatii, observati daca animalul are vreo durere
Dezavantaje
- blana poate mirosi urat
- cainele poate avea discomfort fizic si termic
- cresc sansele sa aiba purici sau paraziti in blana
Citeste si alimentatia cainelui
Bibliografie: