Dresaj profesionist de caini

caine de vanatoare face aport

Acesta include un dresaor de caini si/sau o scoala de dresaj. Comenzile, executarea lor si metodele de invatare sunt mai complexe. Este nevoie de un dresor cu experienta care are control total asupra cainelui atat cand acesta este singur cat si cand sunt alti caini sau alte distractii in apropiere.

Cainele de vanatoare trebuie obisnuit cu focurile de arma si trebuie sa execute intocmai orice comanda.

Un caine bun de aret poate sa caute si la 150 de metri in camp deschis, el ponteaza vanatul si sta in aret pana la sosirea stapanului. Acesta sta linistit pana stapanul impusca si ii da comanda sa plece sa aporteze.

brac german la vanatoare

Dresajul cainelui de vanatoare

Se face numai de scolile de dresaj specializate si contine mai multe tipuri de dresaj in functie de rasa de caini:

  1. Dresaj pentru lucrul la camp
  • obisnuirea cainelui de vanatoare cu terenul de lucru
  • aret la vedere,dar si la nas
  • cheta de vanatoare
  • disciplinarea cainelui in teren
  • obinuirea cainelui cu focul de arma
  • aportul
  • urma tarata de vanat
  1. Dresaj pentru lucrul la apa
  • deprinderea cainelui de vanatoare cu apa;
  • scotocirea in balta cu/fara vanat;
  • urmarirea vanatului in apa;
  • aportul din apa acoperita cu vegetatie inalta;
  • disciplinarea cainelui.
  1. Dresaj pentru lucrul in padure:
  • disciplina cu lesa/liber in padure
  • lucrul pe urma tarata de vanat
  • aportul pierdut
  • comanda down
  • asteptarea langa hochstand
  • dresajul pe urma de sange

Pretul pentru dresarea unui caine de vanatoare este de 400 – 1000 de euro. Acesta poate include dresajul respectiv, pensiune, hrana.

Sunt si preturi per sedinta. Acestea pot fi de 50-200 de lei.

Dresaj profesionist de caini pointer

Exemplu de dresaj cu iepurele de casa

Se ia un iepure adult si se duce pe un teren care este bine sa fie cat mai mare dar ingradit. Se lasa iepurele sa putin timp sa faca urme, dupa care se pune cainele pe urma lui.

La inceput cainele va cauta iepurele dupa miros apoi va urma alergarea/haituirea vanatului.

Invatarea prin imitatie este mai usoara. Dupa ce se da drumul la iepure se aduce un caine cu experienta in paralel cu cel care trebuie sa invete. Acesta va invata vazand alti caini la lucru si vanand impreuna in haita.

Scoala de dresaj canin Kris ofera dresaj profesional pentru cainii de vanatoare. O puteti contacta AICI.

caine de vanatoare face aport

caine de vanatoare face aport

Dresajul cainelui de trufe

Cele mai potrivite rase de caini pentru cautarea de trufe sunt  Lagotto romagnolo, Wiszla, Brac german, Pointerul, Labrador si Beagle.

Varsta ideala pentru a achizitiona un catel pentru trufe este de 2-4 luni. Incepand cu aceasta varsta este foarte receptiv.

Căţeii pentru căutat de trufe se pot dresa şi cu biluţe din lemn de mărimea unei mingi de tenis care au un orificiu în interior unde se pot introduce materiale textile care în prealabil s-au îmbibat în ulei de trufe.

Italienii au o branza speciala cu care dreseaza cateii sa gasească trufe. In Franta si in alte tari se foloseste un ulei vegetal pe baza de trufe cunoscut sub numele de Canitruf.

Nu trebuie sa puneti ulei de trufe pe mancarea cainelui pentru ca atunci cand va gasi trufele le va manca. Intotdeauna momeala cu trufe trebuie protejata astfel incat cainele sa nu aiba acces la ea. Acesta trebuie s-o gaseasca dar sa n-o manance.

Blândeţea câinelui, lipsa de agresivitate în relaţie cu alţi câini sau cu oamenii constituie din start un avantaj. Este deosebit de important ca animalul să nu prezinte interes pentru vânătoare sau pentru sălbăticiuni.

In italia trufarii au mai multi caini pe care ii scot prin rotatie la cautat de trufe. Acestia sunt intr-o selectie permanenta in functie de interesul cainelui pentru a cauta trufe.

lagotto cu trufe

Cele mai citite articole

Si in cautarea de trufe, ca si la cainii de vanatoare, se practica invatarea prin initatie. Cainii care cauta in haite invata de la varste fragete unii de la altii.

In cazul cautatorilor de trufe se recomanda ca animalul sa ajunga la stapan la varsta de 8 – 12 saptamani pentru ca in perioada aceasta se pot forma legaturi stranse intre cei doi.

Apoi poate incepe instruirea care contine 4 etape: Educarea, dresarea, exersarea si repetarea.

Cel mai important principiu de educare al cainelui este consecventa. 

„Dacă jocul care implică aportul este practicat în fiecare zi pentru puţin timp, educaţia câinelui poate evolua în mod satisfăcător. Pe măsură ce câinele se maturizează, trebuie să creştem şi nivelul de dificultate a jocului. Iniţial putem arunca trufa în aşa fel, încât câinele să nu observe şi s-o găsească ghidându-se după mirosul specific al acestuia.

Dacă şi exerciţiul acesta a devenit rutină, putem arunca mai multe trufe deodată ca să îngreunăm sarcina câinelui. În final, putem îngropa trufa în pământ pentru a obişnui câinele şi cu săpatul.

Considerăm, totodată, că schimbarea locaţiilor jocului devine din ce în ce mai importantă odată cu evoluţia dresajului; altfel, câinele ar învăţa să asocieze jocul cu un loc anume. Intr-o fază mai înaintată a instruirii putem încerca să nu-i mai dăm comanda de căutare, ci trecând prin zona unde se află trufa, să-l lăsăm să-l caute din propria iniţiativă, independent.

Etapa ultimă se exersează în pădure. Dacă lucrurile merg bine şi aici, urmează căutarea trufei în habitatul său natural. Acest ultim pas reprezintă un obstacol semnificativ pentru majoritatea câinilor.

Mirosul trufei este un pic diferit în pădure faţă de mediile artificiale ale dresajului, şi uneori nici trufarul nu ştie în ce parte să-şi trimită câinele, unde să-l încurajeze să caute.

In cazul în care nu reuşim să trecem de această ultimă etapă, să cerem ajutorul câinilor deja antrenaţi: între ei, câinii învaţă mai repede unul de la celălalt frumuseţea meseriei de trufar.”

Trufe in padure

Intrebari:

  1. Conteaza sexul cainelui ?

Nu. Atat masculii cat si femelele sunt la fel de potriviti. Desi exista diferente de comportament intre sexe s-a dovedit ca pot lucra la fel de bine. Poate masculii sunt putin mai incapatanati.

2. Exista o regula in dresarea cainilor ?

Nu. Sunt mai multe modalitati de dresare. Fiecare dresor are metodele lui. Unele sunt mai eficiente, altele mai putin eficiente, in functie de indemanare sau experienta.

beagle la vanatoare

Concluzie:

Dresajul cainilor de vanatoare trebuie sa fie exact asa ca nu se recomanda sa fie facut acasa de catre amatori in primul rand pentru siguranta cainelui.

Motivarea cainilor este individuala, depinde de natura, psihologia fiecăruia.  Cei mai mulţi câini apreciază recompensele care constau în mâncare, dar sunt şi cei care se mulţumesc cu lauda sau – dacă nu există altă variantă – cu bucuria jocului de aportare.

Motivarea cu recompense are numeroase avantaje, nu necesită mult timp, iar bucăţelele de mâncare îi transmit câinelui mesajul clar al aprecierii noastre, ceea ce – în unele situaţii – poate constitui o motivaţie în plus.

Citeste si alimentatia cainelui

Bibliografie:

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii