Caine agresiv

caine bulldod suparat

Agresivitatea se datoreaza comportamentului cainelui, de cele mai multe ori necorespunzator.

Acesta poate fi rezultatul lipsei de dresaj sau stresului si este influentata de varsta, hormoni sau teritoriu.

Temperamentul unui caine depinde de bagajul genetic cu care este inzestrat, dar si de impactul pe care il are mediul in care traieste asupra sa.

Alte motive ale agresivitatii sunt teama si nesiguranta fata de persoane sau imprejurari. La cainii care au camin nou trebuie sa aveti rabdare pana au incredere.

Tipuri de stari de agresivitate la caini:

 • caine agresiv cu stapanul
 • caine agresiv cu oameni
 • caine agresiv  cu alti caini
 • caine agresiv cu cu copiii
 • caine agresiv la mancare
 • caine agresiv dupa castrare
 • caine agresiv la dresaj

caine bulldod suparat

Caine agresiv cu alti caini

De obicei cainii cu gradul cel mai mare de agresivitate sunt cei de acelasi sex. Masculii sunt cei mai agresivi de obicei si agresivitatea lor are legatura cu echilibrul hormonal.

Confruntarile agresive se pot desfasura sub forma de intreceri pentru mancare, teritoriu, o femela in calduri.

Agresivitatea cu alti caini poate fi dominanta. Cainii traiesc in structuri sociale si ierarhia se mentine prin mesaje de dominare si subordonare dintre mebrii aceleiasi grupe. Cainele cel mai dominant are cea mai mare influenta asupra tuturor celorlalti membri din grupa.

In cele mai multe cazuri luptele intre caini sunt provocate de nerespectarea limitelor de teritoriu. Acestia isi marcheaza cu urina limita teritoriului si o data delimitat simpte nevoia sa il protejeze.

caine agresiv

Caine agresiv cu stapanul

Agresivitatea fata de stapan este datorata, in general, din cauza pornirii dominante. Din lipsa unui dresaj sau a unui dresaj corect cainele se crede liderul turmei si considera ca el este cel care ia deciziile.

Gelozia. Daca sunt rasfatati de mici foarte mult de o singura persoana, cainele are tendinta sa devina gelos.

Joaca. Intotdeauna cand un stapan se joaca cu un catel cel care trebuie sa castige este intotdeauna stapanul. Se recomanda sa observati starea cainelui cand acesta depune efort si sa fie stapanul cel care face primul pauza sau intrerupe jocul. Astfel cainele se invata ca cel care ia deciziile este stapanul.

Pentru a evita un caine sa fie agresiv este recomandat sa i se faca un dresaj de supunere si invatare a comenzilor de baza (stai, sezi, asteapta, si altele) pentru a putea comunica mai usor cu stapanul si a stii ca nu el este liderul haitei.

caine negru rau

Caine agresiv cu oamenii

Cainii dominanti pot deveni agresivi cu oamenii daca sunt deranjati. Cel mai des se intampla asta la cainii nedresati sau nedresati corepunzator cand patrupedul se crede superior ierarhic fata de stapan.

Cele mai citite articole

Daca nu sunt lasati sa faca ce vor, daca sunt treziti din somn, luati in brate, periati sau mangaiati acestia pot lua pozitii agresive.

Agresivitatea poate fi si cauza geloziei, a protectiei (unor obiecte sau a teritoriului) sau a lipsei de disciplina.

Cele mai intalnite cazuri de caini agresivi cu oamenii sunt:

 • cand un strain incearca sa intre in curte
 • cand cineva suna la usa
 • cand cainele nu este dresat si are tendinta sa muste oamenii
 • cand este gelos sau protectiv
 • cand are un obiectiv de pazit

Observati ca sunt si cazuri in care agresivitatea este buna, daca seara cineva incearca sa intre in spatiul protejat de caine acesta ia masuri imediat daca persoana este straina.

Caine agresiv la mancare

Daca ai un caine care in general este cuminte, dar cand vine vorba de mancare maraie sau musca inseamna ca:

 1. Poate sa fie o problema de comportament
 2. Pot sa fie sechele din trecut
 3. Ii este frica sa nu ii iei mancarea

Cainii care sunt cuminti si se comporta diferit numai cand au mancare in castron inseamna ca le este teama sa nu le ia cineva mancarea.

Sunt si caini dominanti care se cred liderul haitei si considera ca toata mancarea este a lor si nimeni nu are dreptul sa se apropie de ea fara acordul lor.

chihuahua caine nebun

Dresarea cainilor agresivi

Cele mai multe cazuri de agresivitate ale cainilor sunt din cauza lipsei unui dresaj corect. Un caine dresat poate comunica cu stapanul prin comenzi simple pe care le intelege.

Evita jocurile cu carpa in care cainele trage de ea. Acestea nu fac decat sa mareasca gradul de agresivitate.

Primii pasi a unui comportament corect incepe cu relatia stapanului sau a familiei fata de caine. Acesta trebuie sa invete ca nu el este stapanul si ca trebuie sa se supuna unor comenzi.

 1. Cainele nu sta unde vrea el, ci sta unde i se permite. Daca vrei sa il dai jos din pat sau de pe canapea si nu devine agresiv (maraie, latra sau vrea sa muste) lasa-i pusa o lesa ca sa poti sa-l tragi din acel loc.
 2. Evita situatiile in care este agresiv. Lasa-l fara jucarii, fara patura preferata si schimba decorul. Este timpul pentru o schimbare cu noi reguli.
 3. Ignora-l cand cerseste mancare, mangaiere sau atentie.  Cand face ceva pozitiv este bine sa fie laudat cateva secunde.
 4. Omul conduce, nu cainele. Daca are tendinta sa iasa primul din casa si sa traga in lesa da-i comanda „sezi” si „asteapta” apoi fa cativa pasi si cheama-l dupa cateva secunde.
Concluzie:

Cainii agresivi sunt caini care au tulburari psihice sau probleme de comportament. La masculi echilibrul hormonal are o mare influenta asupra agresivitatii, asa ca sunt cazuri in care agresivitatea scade o data ce cainele este castrat.

Dresajul si socializarea joaca un rol foarte important in viata unui caine. Acesta trebuie invatat de mic cum sa reactioneze in cat mai multe situatii pentru a nu avea probleme cand devine adult.

Un caine trebuie pedepsit cand nu se comporta adecvat, dar trebuie laudat si recompensat cand se comporta cum trebuie.

Important este sa aveti rabdare cu el, sa mergeti zilnic in parcuri unde poate vedea alti caini si poate socializa cu acestia.

yorkshire caine serios

Citeste si despre alimentatia cainelui

Bibliografie:

Cele mai citite articole