Sindromul cainelui mic

sindromcaine2

Sindromul cainelui mic se poate asocia cu copiii rasfatati. Cand spunem sindromul cainelui mic nu trebuie sa ne gandim la o boala pentru ca nu este.

Sunt doar o serie de deprinderi intalnite la cainii de talie mica cum ar fi dresajul insuficient sau deloc, toleranta la anumite lucruri care nu ar trebui sa aiba voie sau acces, si altele. Partea neplacuta este ca pentru toate aceste deprinderi nevative, de care sunt de vina stapanii, sufera multi altii.

Nu putine sunt cazurile in care diversi stapani urca cu patrupedul in autobuz si, cand acesta incepe sa latre sau musca o domna de fusta pentru ca miroase a pisica, acesta se scuza ca „e micut”.

Chiar daca este micut trebuie dresat. Nu trebuie sa faca galagie in autobuz, nu trebuie tolerat sa isi bage nasul peste tot sau sa i se permita o serie de lucruri interzise pentru el.

sindromcaine2

Ierarhia

Cainele nu poate decat sa profite de situatie daca asa s-a invatat, daca merge si daca tine, de ce sa n-o faca ? Ca multe animale el se considera intr-o haita, iar intr-o haita cineva trebuie sa fie liderul.

Daca stapanul nu reuseste sa onoreze aceasta functie, daca animalul crede ca nu este in lider bun, nu se simte in siguranta, nu face ce trebuie, atunci ia masuri si devine el liderul.

Dintr-o astfel de postura statura nu il avantajeaza si ca se faca remarcat latra cat poate de tare, musca, se baga in fata sa-si spuna punctul de vedere, sa vada care-i treaba ca doar e lider.

Statura

Daca e sindromul cainelui mic inseamna ca numai cainii mici il pot avea. Ganditi-va la un pui de rottweiler si un pui de chihuahua. Sunt amandoi dragalasi. Dupa varsta de un an amandoi se maturizeaza la fel doar ca unul creste mai mult si unul mai putin.

Greseala pe care o fac multi stapani este ca Chihuahua este tratat tot timpul ca un pui, desi el nu este decat in prima parte a vietii. Daca Rottweilerul face pipi in casa este certat, dar daca chihuahua face pipi in casa este iertat.

Cainilor mici le sunt iertate si trecute cu vederea multe lucruri, mult mai multe decat ar trebui, si asta ii afecteaza comportamentul. Daca nu i se acorda putina personalitate, sa inteleaga ca este important, dar nu poate fi el liderul haitei, isi va face de cap si va realiza ca nu exista limite pentru comportamentul lui.

Superficialitate

Multi stapani posesori de caine mic se considera experti in cresterea cainilor si habar n-au ce fac. o dovada in acest sens este longevitatea redusa al acestor goange mici. Nu stiu sa-l hraneasca, nu stiu sa-l educe, nu stiu sa aiba grija de el, nu prea stiu de nici unele. Din aceasta cauza multi caini de talie mica isi devin gelosi, galagiosi sau nervosi peste limita pentru ca li se permite.

Afara cand latra la un caine de talia lui sau mai mare el nu stie ca este mic sau mare, pur si simplu reactioneaza. Diferenta este in personalitatea cainelui nu in marime.

Ti se urca in brate cand esti la birou sau mananci pentru ca vrea si el atentie sau mancare. Este vorba de respectarea spatiului celuilalt. Cainele stie ce vrea si are pretentia sa i se respecte spatiul si intimitatea. O parte din oameni se pare ca nu stiu asta .. Este ok sa stea in brate, dar numai cand este invitat.

sindromcaine

Cele mai citite articole

Dominare

In continuare o sa insir cateva semne de dominare pentru a vedea cine este liderul in casa voastra. Primul semn, poate si unul din cele mai usoare, este incapatanarea. Cand cainele trebuie sa faca un lucru sau i se spune sa se dea jos de pe fotoliu, sa stea sa i se puna lesa, etc. si nu vrea pentru ca este incapatanat inseamna ca nu asculta.

Se crede liderul haitei si decat sa faca ce vrei tu prefera sa faca ce vrea el. (a nu se confunda cu problemele de comunicare).

Citeste si despre caini agresivi

Insistenta este alt semn. Insista sa te joci cu el, sa il mangai, sa ii oferi atentie, sa orice pentru ca el este liderul si vrea sa faci acel lucru atunci. Alt semn: insista sa mearga in fata cand este in lesa. Practic multi oameni sunt plimbati de caini si nu invers.

Cainele trebuie sa mearga langa om sau in fata, DACA PREFERA OMUL, nu sa-l tracteze ca pe o masina stricata. Alt semn este reactia agresiva cand se apropie cineva de mancarea lor.

Alt semn este ca nu executa comenzile invatate. Altul ca maraie. Un caine normal nu maraie decat daca se apara sau apara ceva sau ii este frica. Daca mai maraie din alte motive (se apropie cineva de castronul lui, se joaca cu mingea sau jucariile lui, etc.) inseamna ca acel caine are o problema de comportament. Daca este mic se numeste sindromul cainelui mic.

Semnele de dominare sunt multe, trebuie doar cineva sa le vada.

Stiu pe cineva care se lauda ca fiind mare crescator de caine. Creste caini de ani de zile. Realitatea este ca a avut un caine care a murit inainte de termen pentru ca s-a imbolnavit si acum are altul in varsta de 5 ani care are cancer, e obez de poti cara naveta de bere pe spatele lui si mai si schioapata. Vai de viata animalului ala ..

Recomandari

Invatati cainele de la varste fragede ce are voie si ce nu are voie. Dresajul ofera avantajul dialogului. Astfel el poate invata ce are voie si ce nu are voie. Nu ii dati voie sa vi se urce in poala cand vrea el, ci numai cand se poate si unde se poate. De exemplu poate sa stea in poala daca sunt in sufragerie si ma uit la televizor, nu cand lucrez la birou si nici cand mananc.

Tratati cainele in functie de varsta pe care o are si nu in funtie de marime sau inaltime. Chiar daca este un chihuahua poate fi invatat sa faca multe lucruri. Dragostea este izvorul fericirii, dar in limitele normale.

Patrupedul trebuie iubit si mangaiat si scarpinat dar nu cand vrea el. Cand vrea stapanul si cand poate stapanul. Atunci va aprecia mai mult atentia de care va avea parte decat daca cineva va fi la cheremul lui sa-l dragalaseasca.

Regula generala pentru a avea un caine sanatos din toate punctele de vedere este sa stii sa-l hranesti sanatos (ma refer la alimentatia corecta a unui caine, nu la ce mananca omul) si comportamentul (miscarea zilnica, joaca de dupa si putin dresaj pentru a putea dialoga cu el). Nu este greu, dar multi nici macar atat nu fac. De aceea avem sindromul cainelui mic si alte sindromuri.

sindromcaine3

Citeste si despre Alimentatia cainelui

 

Bibliografie:

  • http://paradigma.ro
  • http://storage0.dms.mpinteractiv.ro
  • http://media.infobarrel.com

Cele mai citite articole