Care este alimentatia cainelui tau ? Este alimentatia cainelui tau corecta ? Alimentatia aleasa este cea corecta ? Puteti sa argumentati acest lucru ?
Acestea sunt cateva din intrebarile la care gasiti raspuns in randurile de mai jos. Nu exista o reteta valabila pentru toate rasele de caini, dar va putem spune cum sa faceti voi o alimentatie corecta respectand, in functie de rasa, indicatiile urmatoare.
Ca iubitor de animale mi-au trecut prin mana multi caini si pasiunea pentru acesti prieteni ai omului m-a invatat anumite lucruri pe care le puteti pune si voi in practica extrem de simplu.
Marele secret este format din cateva informatii de baza pentru voi ca stapani. Informatiile sunt de fapt o lista de alimente care sunt recomandate si care nu sunt recomandate impreuna cu cateva reguli minimale (de exemplu mersul afara sau miscarea zilnica).
Mare atentie, o ingrijire necorespunzatoare atrage dupa sine o serie intreaga de probleme cum ar fi vizite la veterinar, medicamente, alergii, boli, costuri, si altele…
Cat de des trebuie sa hraniti cainele?
Nu este o regula stricta pentru ca dieta cainelui depinde de fiecare rasa in parte (activitate, energie, marime, etc.)
- Puii pana la 6 luni primesc 3
-4 mese pe zi - Cainii intre 3 si 5 luni trebuie sa primeasca 3 mese / zi
In general, este recomandat sa hranesti cainele adult de 2 ori pe zi. Ideal ar fi de 3 ori pentru o digestie mai buna.
Cat mananca un caine pe zi
Dupa cum spuneam dieta cainelui depinde de fiecare rasa in parte (activitate, energie, marime, etc.)
In tabelul de mai jos s-au facut niste calcule dupa care va puteti ghida.
Iata care sunt pasii spre o alimentatie corecta.
Puii pana la 6 luni primesc 3-4 mese pe zi. Dupa sase luni doua mese pot fi suficiente, dar eu recomand si ideal ar fi trei. Ca si omul, cainele are nevoie o pauza de 15-30 de minute dupa masa. In perioada de crestere, mai ales pana la varsta de un an cainele va manca mai mult, are mai multa energie si are o dorinta de miscare fantastica.
Hrana recomandata: carne (vita, pasare, peste, curcan, iepure), orez, morcov, ceapa ardei telina, fructe, s.a.
Ce NU are voie sa manance un caine
Alimente interzise sau care ii fac rau: Ciocolata, cafea, inghetata, dulciuri, varza, fasole, carne de porc, mancare condimentata, alune, alcool, oase de pasare, porc sau oaie sau organe interne crude.
Nu se recomanda (adica in cantitate mica sau deloc) sa i se ofere mancare care poate fermenta, cum ar fi: fasole, mazare, cartofi, varza. Nu sunt indicate nici prajelile sau sosurile.
Cantitatea de hrana difera de la individ la individ. Aceasta difera in functie de varsta, nutrienti, nivelul de energie, starea fizica (gestatie). Pentru a vedea cat mananca ii puneti un castron cu mancare si daca nu mananca tot la urmatoarea masa se pune mai putin si tot asa.
Daca il obisnuiti cu un tip de mancare este bine sa nu il treceti imediat pe alt tip de mancare sau alta marca. Trecerea trebuie facuta in cel putin cateva zile in care mancarea cea noua se introduce treptat din ce in ce mai mult.
Mancarea gatita sau „boabe” ?
Personal prefer mancarea gatita. De ce ? Prefer sa ii ofer cainelui o masa sanatoasa si bogata in vitamine si minerale proaspete pe care le pot controla si varia in functie de nevoie si sezon.
Daca nu aveti timp sa gatiti zilnic pentru companionul vostru o puteti face mai rar. Am vazut cateva persoane care gateau cantitati mai mari de hrana, o data pe saptamana, le portionau si le depozitau in pungi in frigider. Astfel hrana se pastreaza mai multe zile.
Boabele si mancarea la plic sau conservele sunt bune daca au in compozitie tot ce cainele are nevoie zilnic. Se vehiculeaza ca unele marci de mancare din magazin sunt mai putin bune sau proaste. Mare atentie cu ce-ti hranesti cainele pentru ca poate fi alergic la anumite tipuri de hrana.
Hrana uscata este benefia pentru dintii si gingiile cainelui, asigura scaune tari si este mai ieftina. Dezavantajul este ca poate contine grasime animala care este nesanatoasa si gluten.
Hrana umeda are mai multe proteine, lichidul este benefic pentru hidratare si tractul urinar, multi caini „spun” ca este mai gustoasa. Conservele sigilate au o valabilitate mai mare. Unele patrupede se ingrasa mai usor de la hrana umeda decat de la hrana uscata.
Apa pentru caini
Multi stapani au grija sa nu uita sa le dea de mancare cainilor dar uita sa le dea apa. Apa este la fel de importanta ca mancarea.
Daca pleci pentru mai mult timp ai grija in ce pui apa cainelui. (sper ca nu ai spus castron) Cainii pot varsa castronul si raman fara apa.
Un caine trebuie sa aibe 50 de ml de apa pentru fiecare 500 g de greutate. Pentru un caine de 20 de kg este suficient 1 kg de apa pe zi.
Cateva motive pentru care cainele nu bea apa:
- Castronul este murdar
- Apa trebuie schimbata
- Nu mai are pentru ca in sezonul cald se evapora
- O varsa
- Nu poate fizic din diverse motive
Lactatele pentru caini
Cele mai citite articole
Lapte, branza, oua, toate trebuie sa faca parte din alimentatia cainelui mai ales in perioada de crestere pentru o dezvoltare sanatoasa, puternica si corecta.
Carnea cruda la caini
Este adevarat ca patrupedul rupe si sfasie carnea cu dintii si o mesteca mai putin dupa care o inghite. Acest lucru se intampla in salbaticie. Cainii de companie pot primi si mancare care sa contina carne cruda, dar unii fac alergii, iar altii nu prefera acest tip de mancare. Carnea cruda creste riscul de a expune cainele la paraziti interni.
Alimentatia cainelui cu pancreatita
Pancreatita canina se manifesta exemplarele trecute de jumatatea varstei. Simptomele tipice includ stari de voma, pierderea apetitului si dureri abdominale dar uneori acestea pot fi mascate sau vagi.
Pancreatita regim canin
Cainilor obezi se recomanda cura de slabire prin dieta adecvata prin excluderea grasimilor din hrana si a medicamentatiei.
In cazuri extreme se recomanda interventia chirurgicala insa in aceasta bola animalul este considerat a fi un mare risc fata de anestezice.
Alimentatia cainelui batran
Dupa ce a depasit varsta de 7 ani, alimentatia cainelui va deveni mai usoara, se va micsora cantitatea de grasimi, carne si oase inlocuindu-le cu orez, legume, supe, etc.
De unde cumpar cea mai buna mancare pentru caini ?
Daca nu ai timp sau stai bine cu lenea iti recomand un shop-ul online care livreaza acasa pentru animale.
Alte magazine sunt Maxypet sau Animax.
Personal nu recomand mancare pentru caini ieftina deoarece calitatea lasa de dorit si in cazul unei sensibilitati a cainelui pot aparea probleme. Tineti cont ca cele mai multe sensibilitati apar la cainii de rasa.
Mancare pentru caini cu diabet gasiti la Zooplus. La fel, dupa caz trebuie sa cumparati mancare pentru caini sterilizati sau mancare pentru caini obezi.
Tipuri de hrana pentru caini
1. Hrana ACANA – Hrana ACANA pentru caini este o hrana super premium produsa in Canada de Champion Petfoods, din ingrediente atent selectionate, mereu proaspete, niciodata congelate, fara conservanti. Mai mult, mancarea ACANA este preparata chiar in ziua in care ingredientele ajung la fabrica, ca o garantie a prospetimii acestora.
2. Hrana Hills pentru caini. Hills este o mancare pentru caini și pisici, completa si echilibrata cu precizie, realizata din componente de inalta calitate. Alimentele Hill’s ofera animalului dvs. toate ingredientele necesare pentru buna functionare a organismului.
3. Hrana caini Royal Canin. Royal Canin ofera diferite tipuri de mancare naturala, de calitate pentru caini. Mancarea Royal Canin vine disponibila pentru mai multe rase de caini, si pentru diferitele etape de varsta prin care trec acestia, fiecare in parte cere anumite nevoi specifice nutritionale.
Astea sunt cateva din tipurile de hrana de top care se gasesc pe piata la noi.
Medicii veterinari si specialistii recomanda alegerea mancarii in felul urmator:
- mancare caini mici < 1 an
- mancare caini adulti 1 – 7 ani
- mancare caini seniori > 7 ani
Concluzie:
Pentru o viata sanatoasa recomand mancarea gatita in cantitati mai mari si depozitata. Ai control asupra sanatatii cainelui de companie si garantat dupa 1-2 saptamani este mai vioi.
In loc sa ii dai dulciuri da-i recompense pentru el si o sa fie fericit si bucuros. Atentie, daca ii cresti cantitatea de hrana zilnica cu prea multe recompense o sa se ingrase.
Vezi si Retete de mancare pentru caine
Bibliografie:
- http://www.ghiduldesanatate.ro/wp-content/uploads/post/dieta-cainelui-hrana-uscata-sau-umeda/hrana-caine-cover-300×181.jpg
- http://www.frenchbulldogbreed.net/files/French-Bulldog-raw-diet-and-nutrition-01.jpg
- http://dogsonraw.com/wp-content/uploads/2013/08/glass-of-milk-with-cheeses.jpg
- http://www.healthyfitdogs.com/wp-content/uploads/2014/09/rawdiet.jpg
- http://dogmagz.com/wp-content/uploads/2015/04/dog-food-allergy.jpg
Ieri mam trezit in curte cu o Amstaff cam batrana, dar facuse pui recent dupa mameloane…Cu o afectiune extraordinara fata de mine a fost dragoste la prima vedere…am zis ca stapanul a aruncato si mam decis sa o adopt….nu stiu cati ani are dar cand ies la plimbare cu ea ma trage ca un tank….este curata, vesela, sa atasat numai in 2 zile de mine si nu imi vine sa cred….multumesc foarte mult de sfaturile pretioase despre hrana acestor caini…este o noutate pt mine heheheheeee…Sa auzim de bine
Pardon, dar cum sa spuneti ca se recomanda a se da ceapa cainelui? E literalmente otrivitor pentru caini, la fel si ardeiul, rosiile (nu chiar atat de grav dar daca sunt verzi nu e ok), stafide, ciocolata, struguri, orice fel de oase.