Temperamentul unui caine depinde de bagajul genetic cu care este inzestrat, dar si de impactul pe care il are mediul in care traieste asupra sa.
Potrivit specialistilor in domeniu, agresivitatea se datoreaza comportamentului cainelui, de cele mai multe ori necorespunzator. Acesta poate fi rezultatul lipsei de dresaj sau stresului si este influentata de varsta, hormoni sau teritoriu. Temperamentul unui caine depinde de bagajul genetic cu care este inzestrat, dar si de impactul pe care il are mediul in care traieste asupra sa.
Alte motive ale agresivitatii sunt teama si nesiguranta fata de persoane sau imprejurari. La cainii care au camin nou trebuie sa aveti rabdare pana au incredere. Exista mai multe tipuri de agresivitate la caini, cum ar fi: caine agresiv cu stapanul, caine agresiv cu oamenii in general, caine agresiv cu alti caini, caine agresiv la mancare s.a.
Mai multe cauze
Agresivitatea fata de stapan este datorata, in general, din cauza pornirii dominante. Din lipsa unui dresaj sau a unui dresaj corect cainele se crede liderul turmei si considera ca el este cel care ia deciziile. Cainii dominanti pot deveni agresivi cu oamenii daca sunt deranjati. Cel mai des se intampla asta la cainii nedresati sau nedresati corepunzator cand patrupedul se crede superior ierarhic fata de stapan. De obicei cainii cu gradul cel mai mare de agresivitate sunt cei de acelasi sex. Masculii sunt cei mai agresivi de obicei si agresivitatea lor are legatura cu echilibrul hormonal. Daca ai un caine care in general este cuminte, dar cand vine vorba de mancare maraie sau musca inseamna ca: poate sa fie o problema de comportament, pot sa fie sechele din trecut, ii e frica sa nu ii iei mancarea. Cainii care sunt cuminti si se comporta diferit numai cand au mancare in castron inseamna ca le este teama sa nu le ia cineva mancarea.
Gelozia si joaca
Daca acesti caini sunt rasfatati de mici foarte mult de o singura persoana, cainele are tendinta sa devina gelos. Intotdeauna cand un stapan se joaca cu un catel cel care trebuie sa castige este intotdeauna stapanul. Se recomanda sa observati starea cainelui cand acesta depune efort si sa fie stapanul cel care face primul pauza sau intrerupe jocul. Astfel cainele se invata ca cel care ia deciziile este stapanul. Cele mai multe cazuri de agresivitate ale cainilor sunt din cauza lipsei unui dresaj corect. Un caine dresat poate comunica cu stapanul prin comenzi simple pe care le intelege. De exemplu, evita jocurile cu carpa in care cainele trage de ea. Acestea nu fac decat sa mareasca gradul de agresivitate. Dresajul si socializarea joaca un rol foarte important in viata unui caine. Acesta trebuie invatat de mic cum sa reactioneze in cat mai multe situatii pentru a nu avea probleme cand devine adult.
Sunt si cazuri in care agresivitatea este buna daca, spre exemplu, seara cineva incearca sa intre in spatiul protejat de caine acesta ia masuri imediat daca persoana este straina.
Pentru a evita un caine sa fie agresiv este recomandat sa i se faca un dresaj de supunere si invatare a comenzilor de baza (stai, sezi, asteapta, si altele) pentru a putea comunica mai usor cu stapanul si a stii ca nu el este liderul haitei. Nun uitati ca primii pasi ai unui comportament corect incepe cu relatia stapanului sau a familiei fata de caine. Acesta trebuie sa invete ca nu el este stapanul si ca trebuie sa se supuna unor comenzi.
Calendar Evenimente