Rasa Bulldog Englez

caine Bulldog Englez
  • Origine: Anglia
  • Grupa: Non-Sporting
  • Greutate: Masculi:24-25kg Femele:22-23 kg
  • Inaltime: 30 – 40 cm
  • Culori: maro-alb, gri tigrat, rosu, maro, alb-rosu
  • Dresaj: Trebuie sa fie simplu, calm, facut cu blandete
  • Ingrijire: usor de ingrijit
  • Temperament: Docil, prietenos, gregar
  • Sanatate: in general sanatos
  • Pui: 3-5 pui
  • Media de varsta: 8 – 10 ani
  • Alte nume: English Bulldog, British Bulldog

Origine Bulldog Englez

Este o rasa foarte cunoscuta si iubita in Anglia. Originile indepartate nu sunt prea cunoscute. Una din ipotezele emise presupune ca bulldog-ul descinde din Molossul din Epir, stramosul comun al dog-ilor.

Prima mentiune despre Bulldog este din 1209 in descrierea unei lupte intre cainii macelarilor si un taur. Lupte sangeroase intre Bulldogi si alte animale (tauri, ursi, urangutani) au fost permise in Anglia pana in 1835.

Chiar daca acesti caini au fost apoi mai putin cautati, totusi, fanii acestei rase au perpetuat-o panstrandu-i puterea si curajul, dar eliminandu-i apucaturile agresive nedorite si punand accent pe temperamentul bland si aspectul distinctiv.

Hrana Bulldog Englez

Bulldogul Englez este un mancacios. Conformatia sa fizica il demasca usor ca pe un gurmand. Fiind in general sedentari si prea putin dispusi sa isi consume energia, cainii din aceasta rasa trebuie tinuti atent sub control.

O particularitate in cazul Bulldogului Englez: acest caine prefera variatia in meniu. Deseori, proprietarii semnaleaza cazuri de caini clinic sanatosi, care refuza hrana din motive de neinteles, desi in trecut o consumau cu placere.

Aceasta trasatura reprezinta un obstacol in hranirea cainelui din rasa Bulldog Englez, pentru ca nu este de dorit ca dieta sa fluctueze in limite prea largi pentru ca in acest caz pot interveni deranjamente intestinale, indigestii, si accentuarea fenomenului flatulentei (destul de des raportat la aceasta rasa).

Cel mai bine este sa completati hrana comerciala oferita in formula constanta (adaptata taliei si necesarului specific rasei) cu portii pregatite in casa din ingrediente variate dar complementare ca aport nutritiv.

Diversificarea meniului ii va multumi pe acesti pofiticiosi cu pretentii. Este bine ca in privinta suplimentelor de peste zi sa va limitati la bucati de carne slaba uscata (de vita), cu o contributie proteica utila dar si folositoare pentru mentinerea sanatatii gingiilor.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Bulldog Englez

Este un caine de talie medie, masiv, cu un corp greu, indesat, sustinut de picioare scurte, puternice. Are un cap masiv, lat, patratos, cu un craniu scurt, frunte plata si ridata, sprincene proeminente. Botul este scurt, lat si comprimat, cu maxilarul inferior mult iesit in afara fata de cel superior, un nas carn si buzele groase, mari si atarnate.

Ochii sunt adanciti in orbite, departati, rotunzi si de marime medie. Urechile sunt departate, mici, atarnate si cu o portiune din partea interna a pavilionului vizibila.

Gatul este scurt, gros, iar pieptul este lat si adanc. Parul este scurt si fin, neted si lucios, bine lipit de corp si de culoare bej, maron-roscat, dungat (cu sau fara fata neagra), alb si baltat.

Blana acestui caine nu necesita prea multa ingrijire. Un periaj pentru a indeparta parul mort in perioada de naparlire este suficient. Se recomanda curatarea regulata a pliurilor de pe fata.

Din pacate, la aceasta rasa sunt frecvente afectiunile congenitale la coloana si inima. Au o inclinatie spre sforait si salivatie excesiva cat si spre flatulenta cronica. Nu se recomanda sa stea in soare puternic deoarece este predispus la insolatie.

Comportament Bulldog Englez

Bulldogul de astazi este un caine vioi, spontan, curajos, echilibrat, inteligent, bland si sensibil. Credincios si ascultator cu stapanul, este tolerant si grijuliu cu copiii. De obicei se intelege bine cu alte animale, uneori poate fi certaret cu alti caini, dar de regula se intelege cu ei.

Mic si indesat, mereu depasit de situatie dar incercand curajos sa tina pasul cu alti pui angrenati in joaca, micul Bulldog Englez va fi comediantul perfect. La maturitate, ca si caine adult, apetenta sa pentru miscare va descreste constant, un caine adult transformandu-se rapid intr-un partener de plimbari linistite facute la pas si punctate de pauze de refacere de preferinta in locuri racoroase.

Bulldogul Englez este prin definitie un animal de interior, cu tabieturi linistite, permanent pregatit pentru un „pui de somn” linistit in coltul preferat. Adora sa se afle in apropierea membrilor familiei, dar se va angrena rar in activitatile dinamice ale acesteia.

Este un observator calm si rezervat, partenerul ideal pentru persoanele mai putin active, dar un paznic ferm si eficient al locuintei. Bulldogul nu este un caine galagios, latra foarte rar, dar va reusi intotdeauna sa se impuna in fata intrusilor gratie aparentei solide si a fortei exprimate natural.

Dresaj Bulldog Englez

Cainele din rasa Bulldog Englez este un caine destul de inteligent, dar care mereu isi dramuieste resursele si ignora comenzile care nu au relevanta pentru el sau care cer un efort fizic prea mare pentru a fi duse la indeplinire.

Dresajul de interior este bine insusit si, de asemenea, cainele va copia si respecta fidel tabieturile stapanului sau. Se recomanda ca in sedintele de dresaj sa se evite exercitiile prea complexe ori cele care includ prea multe elemente de agilitate.

Stapanul unui Bulldog Englez trebuie sa dea dovada de calm, perseverenta si blandete in dresaj si, de asemenea, sa cunoasca bine limitele acestei rase pentru a nu pretinde prea mult. Bulldog Englez este un bun caine de paza si un animal de companie linistit si reconfortant.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Bulldog Englez

Blana scurta si aderenta la corp nu necesita o ingrijire prea intensa. Avand in vedere nivelul scazut de activitate, imbaierea acestui caine se poate efectua la intervale mari de timp.

Se recomanda verificarea periodica a starii pernutelor de la picioare, scurtarea periodica a unghiilor si curatarea atenta a pliurilor pielii, mai ales in regiunea fetei. Acest caine intra repede in hiperventilatie, deci nu trebuie expus la conditii de temperatura ridicata.

De asemenea, datorita conformatiei brahicefalice a craniului, acesti caini au nevoie de un periaj dentar regulat. In privinta bolilor, rasa este expusa unor riscuri mai ales in ceea ce priveste displazia de cot si de sold, complicatiile cardiace, luxatiile patelare, unele alergii si afectiuni oculare.

Trebuie avut in vedere ca acesti caini se nasc cel mai adesea prin cezariana, nasterea pe cale naturala fiind mult ingreunata datorita craniului foarte mare, specific puilor rasei si a conformatiei oaselor bazinului la femele.

Boli Bulldog Englez

In linii mari, cainii din rasa Bulldog Englez nu au probleme de sanatate intr-o masura semnificativ mai mare decat majoritatea celorlalte rase de caini. Bineinteles, ne referim aici la acele exemplare cu o descendenta controlata, provenind din linii de reproducere si selectie verificate. Dar, pe de alta parte, nici nu putem sustine ca se numara printre rasele cele mai sanatoase si mai viguroase. Problemele de sanatate in cazul rasei Bulldog Englez s-au accentuat in momentul in care s-a intervenit pentru ameliorarea rasei.

De la jumatatea secolului al XIX-lea, cand luptele de caini si cele purtate intre caini si alte animale au fost interzise in Anglia, precursorii rasei Bulldog Englez si-au pierdut, cum s-ar spune, „obiectul muncii”. Ratiunea de a fi a cainilor antrenati sa lupte cu tauri periculosi, cu ursi, cu urangutani ori cu alti caini special antrenati a fost anihilata prin act legislativ, iar iubitorii rasei au decis ca doar eliminarea acelor trasaturi dure, de luptator feroce, atat de apreciate anterior, vor permite salvarea si perpetuarea rasei.

Modificarile anatomice aparute in urma incrucisarii cu rasa Mops (Pug) au ameliorat caracterul si temperamentul acestor caini, dar le-au redus rezistenta la efort si au contribuit la aparitia unor complicatii dictate de sindromul brahiocefalic (cap turtit) precum si la o anume sensibilitate pentru diferite boli.

Rasa moderna de Bulldog Englez a pastrat capul mare, patratos si impresionant al stramosilor, ca si corpul foarte musculos, dar botul s-a transformat, devenind foarte turtit, ca la rasa Mops. Mai mult, a ramas in reperele fizice al unei rase de caini de talie medie, dar cu masa corporala mare si picioare scurte. De aici au aparut multe probleme, in primul rand respiratorii, dar si de reglare a temperaturii interne, precum si unele riscuri cardiace.

Poze Bulldog Englez

Canise Bulldog Englez

  1. Canisa Angel Heart
  • Adresa:  Sos. Pantelimon Nr 239 Bl 62, Et 3 , Ap 66 SECTOR 2 BUCURESTI ROMANIA
  • Telefon: +40723 210 480
  • Email: contact@angelheartkennel.ro
  • Website: http://angelheartkennel.ro/

2. Canisa Britisher

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii