![cum-scapam-de-purici2](https://www.toateanimalele.ro/wp-content/uploads/2016/06/cum-scapam-de-purici2.jpg)
Catelul tau se scarpina prea des ? Ai observat ca are purici ? Vrei sa previi aparitia puricilor ?
Puricii prefera temperaturi si umiditate mare (64 de grade si 75%) asa ca cel mai mult pot fi intalniti in zone de campie unde este mai cald. Este, daca vreti, mai mult o problema sezoniera, pentru ca iarna numarul lor scade considerabil.
Cainii iau cel mai des purici de la alti caini sau din mediul inconjurator frecventat de caini sau alte animale precum pisicile.
Puricii nu au aripi, nu pot zbura si nici nu pot sari mult asa ca singura metoda de contaminare este prin contact.
![doi caini se joaca in iarba](https://www.toateanimalele.ro/wp-content/uploads/2016/06/doi-caini-se-joaca-in-iarba-.jpg)
Doi caini se joaca in iarba (plini de purici)
Cainele meu e plin de purici
Iti dai seama ca animalul are purici dupa comportament. Ciuputurile puricilor deranjeaza cainele si acesta se scarpina pana cand locul ramane fara blana.
Cu cat are mai multi purici cu atat se va scarpina mai des si in mai multe locuri. Unii care ajung la disperare se scarpina si plang.
Iata cum poti scapa de purici:
1. Sampoane si esente
In primul rand nu ai cum sa previi aparitia puricilor. Este inevitabil. E ca si cum te duci in Africa si speri sa nu vezi negri.
Mai devreme sau mai tarziu tot o sa-i vezi. Asa si la caini. Nu poti sa previi aparitia puricilor in blana cainelui tau, dar cel putin poti evita acest lucru cat mai mult posibil.
Daca nu-l duci printre maidanezi sau prin locurile pe unde umbla acestia, daca nu se intersecteaza cu alti caini purtatori de purici sunt sanse mici ca patrupedul tau sa ia purici.
Sampoanele, esentele si restul solutiilor pot irita pielea cainelui si deregla ph-ul pielii. Nu este bine sa intoxicati pielea cainelui de fiecare data cand iesiti afara sau mergeti undeva. Aceasta este sensibila.
Cazul este similar cu cel al copiilor care cand aveau paduchi li se dadea cu gaz in cap. Ganditi-va cum ar fi daca li s-ar da cu gaz in cap de fiecare data cand ar iesi afara. Daca intoxicati blana si pielea cainelui cu sampoane, pesticide sau esente impotriva puricilor aceasta nu mai poate sa „respire”.
2. Solutii impotriva puricilor
![purici de caine](https://www.toateanimalele.ro/wp-content/uploads/2016/06/purici-de-caine.jpg)
purici de caine
1. Baia cu rozmarin. Se iau doua maini de rozmarin proaspat, se face o infuzie in 2-3 litri de apa si se lasa la racit. Cu solutia rezultata se spala cainele si se lasa sa se usuce singur.
2. Lamaia. Se ia zeama de la o lamaie si se pulverizeaza pe blana. Se poate dilua optiunal cu putina apa pentru acoperire mai mare dupa care se pune pe blana.
3. Lavanda. Se pun cateva picaturi de ulei de lavanda pe ceafa si la baza cozii.
4. Otetul de mere. Se poate pune intr-un bidon si pulveriza direct pe blana animalului. (Atentie la partile sensibile)
5. Toaleta si pieptenele pentru toaleta. Se recomanda tunderea si toaletarea cainilor, mai ales in sezonul cald. Pieptenele este necesar si dupa baie pentru ca apa nu reuseste sa elimine toate oualele puricilor.
Daca gasiti purici pe pisica sau cainele care doarme in casa se recomanda spalarea asternuturilor, aspirarea camerelor si punerea de capcane pentru purici (insecte mici).
Combaterea puricilor se poate face si cu produse spot-on impotriva puricilor si capuselor. Cautati solutie purici caine, dar tineti cont de cantitate. Aceste doze sunt in functie de marimea animalului.
Daca stati la curte atunci aveti nevoie de solutie pentru purici in curte. Pentru suprafete mari puteti alege pulverizatoare. Acestea au preturi cuprinse intre 50 si 250 de lei.
Este obligatorie aplicarea pe toate suprafetele unde insectele ar putea sa treaca sau sa se ascunda.
3. Ciupiturile puricilor
Cainii se scarpina cand sunt muscati de purici. Puricii le creaza discomfort si pot transmite boli. Primul semn cand un caine are purici este scarpinatul. Sa stii ca nu toti cainii se scarpina imediat cand iau purici. Unii sunt mai sensibili, altii nu.
Cu cat situatia se complica si animalul are mai multi purici acesta se scarpina din ce in ce mai mult si mai tare, se freaca de diverse obiecte sau isi foloseste dintii in locurile in care poate ajunge. In locurile unde se scarpina excesiv poate cadea parul si pielea se inroseste. De obicei se ajunge aici in stadii avansate.
Ciupiturile puricilor sunt foarte daunatoare puilor. Acestia se pot inmultii rapid si suge sangele micutului pana acesta devine anemic si daca nu este ingrijit moare. Cateva din bolile transmite de capuse sunt: borelioza, hepatozoonoza, babesioza sau ehrlichioza.
Citeste si cum sa cureti blana cainelui
4. Remedii naturale
Sunt cateva solutii pentru tinerea la distanta a puricilor cat mai mult posibil. Le puteti folosi cand mergeti in anumite locuri dar nu abuzati de ele spre sanatatea cainelui.
Unul dintre aceste remedii este usturoiul. Avantaj pentru cei care hranesc animalul cu hrana gatita in casa. Nu puteti pur si simplu sa-i dati o mana de boabe si de catei de usturoi. Cu siguranta n-o sa manance usturoiul.
S-ar putea sa refuze la inceput hrana cu usturoi dar nu exagerati cu cantitatea in timp se obisnuieste. Se spune ca usturoiul ajuta la prevenirea si indepartarea puricilor datorita mirosul si gustul ajunge pana in pielea si parul animalului. Nu va fie frica, cainele n-o sa miroasa a usturoi, doar puricii, care il considera repulsiv, or sa simta asta.
Poti incerca sa-l introduci treptat in mancare. Azi putin, maine putin mai mult, pana cand o sa manance un catel pe zi. ( Intreaba un veterinat cat usturoi este ok sa ii dai cainelui pe zi sau pe saptamana. Cainele are mai putin de jumatate din greutatea omului.) Nu uita ca usturoiul in cantitati mari este toxic.
Lamaia este urmatorul ingredient care personal il recomand mai mult decat usturoiul. Modul de preparare este urmatorul. Se taie cateva lamai in bucati cat mai mici si se pun intr-un vas. Pune apa peste lamai si pune-le intr-un blender sau lasa-le cel putin 12h sa faca infuzie dupa care toarna continutul intr-un pulverizator. Pulverizeaza solutia pe blana cainelui. Evita ochii si botul pentru ca n-o sa-i placa gustul.
Alte plante folosite in indepartarea puricilor sunt rozmarinul, lemnul de cedru si levantica.
5. Alte remedii
Scapa definitiv de purici cu zgarzile antiparazitare. Sunt accesibile si usor de folosit. Chiar daca nu sunt cele mai comfortabile sau cele mai apreciate de caini acestea se spun ca au o eficacitate de 4 pana la 8 luni de zile.
Pipetele antiparazitare se gasec mai nou in majoritatea magazinelor de specialitate si cabinetelor veterinare. Protectia oferita de acestea este de o luna. Sunt usor de folosit aplicandu-se pe ceafa animalului. Cand cumparati una nu uitati sa verificati data de fabricatie, specia corespunzatoare(caine sau pisica) si greutatea pentru care este recomandata. Nu cred ca sunt potrivite pentru ca sunt la baza chimicale.
Pentru insecticide si puverizatoare puteti alege produsele de la pestcontrol
Ce urasc puricii este Spray-ul antiparazitar. La fel de bun ca cianura, dupa parerea mea. Omoara puricii si in timp si cainele. Este usor de folosit, dar periculos, unele chiar toxice.
Are o eficacitate de aproxmativ 4 saptamani impotriva puricilor si capuselor. Cand aplicati solutia trebuie sa folositi manusi de protectie. Daca este benefic de ce trebuie sa folosim manusi ? Personal nu recomand asa ceva. Este toxic si pe langa purici ataca si ochii cainelui.
Baia
Daca patrupedul tau a luat purici si nu ai observat sau vrei sa salvezi un animal in suferinta o metoda foarte rapida pentru acest lucru este sfanta baie. Apa trebuie sa fie calduta si nu trebuie sa depaseasca gatul animalului.
Udati bine capul pentru capuricii au tendinta sa urce in partile uscate sa se salveze. Dupa ce animalul este ud puteti sa folositi un sampon pentru caini. Unii folosesc detergent de vas cu aroma de lamaie. De preferat samponul pentru caini. Detergentul de vase este pentru vase in timp ce ala de caini este pentru caini.
![cum-scapam-de-purici2](https://www.toateanimalele.ro/wp-content/uploads/2016/06/cum-scapam-de-purici2.jpg)
Imbaierea cainelui
Frecati bine fiecare parte a corpului (picioare, coada, corp) si mare atentie cu capul sa nu ii intre in ochi sau gura.
Dupa baie daca folositi o perie cat mai deasa o sa vedeti puricii si ouale acestora. Clatiti foarte bine blana de cateva ori sa va asigurati ca nu ramane sampon. Altfel poate sa se irite sau sa faca coji.
Nu uitati ca in afara de caine sa deparazitati si culcusul sau zona in care are activitatea cea mai mare.
O alta soluti ceva mai costisitoate este sa investiti intr-o maimuta. Aceasta va purica la propriu cainele 🙂
Pentru a avea un sistem imunitar sanatos un rol important il are alimentatia.
Citeste acum despre Alimentatia cainelui
O zi insorita
Bibliografie:
l4kjjd
Whats up are usijng Wordplress for yoiur site platform?
I’m neew to tthe blog world butt I’m tryinng too gget started aand seet uup mmy own. Do yyou need anyy htmjl coding knnowledge tto make your own blog?
Anny help wwould bee grwatly appreciated!
My blog … xnxx gratis