Cainii de talie foarte mare sunt incadrați in categoria GIANT. Au o greutate la maturitate care depaseate 45 de kg. Acești caini, cu o statura depăşind-o pe cea standard, se impart in peste 25 de rase. Etapa lor de crestere este prelungita si intensa. De aceea trebuie supravegheata indeaproape, pentru a preveni dezvoltarea tulburărilor osteo-articulare si a monitoriza toleranta lor digestiva. scazuta.
In cazul unui caine de talie foarte mare, riscul consta in incercarea de a obtine o crestere prea rapida. In ciuda dimensiunii lor, cainii din rasele gigant sunt, in general, animale temperate, iubitoare, loiale şi foarte inteligente.
Copoiul (caine de vanatoare), Rottweiler-ul (caine ciobănesc), Saint Bernard-ul (caine de munte) si Terra Nova (caine salvamar), sunt cativa dintre cainii cu statura impunatoare, a caror etapa de crestere speciala scoate in evidenta trupul lor masiv. Spre exemplu, Saint Bernard-ul: pana la varsta de 8 luni, prima etapa de crestere este intr-adevar exponentiala si extrem de rapida. Aceasta coincide, in mare parte, cu perioada in care cațelul de talie GIANT isi construieste propriul sistem de aparare imunologic, intre a 4-a si a 12-a saptamana de viata. De la varsta de 8 pana la 18-24 luni, se realizeaza dezvoltarea muschilor, in cadrul unei etape de creștere mult mai lente.
Cateva rase de caini uriasi
Dog german sau Marele danez. Devotat unui singur stapan, şi-a castigat titlul de cel mai inalt caine din lume, putand atinge un metru inaltime. Recordul mondial este detinut de Zeus, un dog german din Michigan, cu cei 112 centimetri ai sai la nivelul umarului şi doi metri cand se ridica pe labele din spate.
Mastiff englez. Daca Dogul german deţine recordul pentru cel mai inalt caine, campion la capitolul greutate este Mastifful englez, care poate cantari pana la 100 kg. Cel mai greu şi mai masiv caine care a trait vreodată a fost un mascul din aceasta rasa: Aicama Zorba a atins, în 1987, 156 kg, 94 cm la inaltimea umarului şi o lungime totala de 251 cm, de la bot la varful cozii. Aceasta rasa a fost crescută special pentru luptele sangeroase cu alti caini, cu ursi, tauri sau lei.
Saint Bernard. Acest câine de talie mare îşi are originea în Alpii Elveţiei, unde a fost utilizat la vânătoare, dar şi la căutarea şi salvarea călătorilor, care rămâneau înzăpeziţi sau se rătăceau prin munţi. Pana la varsta de 8 luni, prima etapa de crestere este exponentiala si rapida. Aceasta coincide, in mare parte, cu perioada in care catelul de talie GIANT isi construiește propriul sistem de aparare imunologic, intre a 4-a și a 12-a saptamana de viata.
Saint Bernardul poate avea o greutate de aproximativ 50-95 kg, iar înălţimea poate varia între 60 şi 70 cm. Deşi este un caine masiv si puternic, Saint Bernardul are un temperament extraordinar, remarcandu-se prin inteligenta.
Calendar Evenimente