Labrador

caine Labrador

 

  • Origine: Canada(Newfoundland)
  • Grupa: Sporting
  • Greutate: Masculi: 29–36 kg, Femele: 25–32 kg
  • Inaltime: Masculi: 57–62 cm, Femele: 55–60 cm
  • Culori: Negru, ciocolata, crem-galben
  • Dresaj: usor de dresat, inteligent, energic
  • Ingrijire: usor de intretinut
  • Sanatate: in general sanatos
  • Pui: 5 – 10 pui
  • Media de varsta: 10 – 12 ani
  • Alte nume: Black Labrador Retriever, Yellow Labrador Retriever, Chocolate Labrador Retriever, Silver Labrador Retriever, Lab

Cuprins:

  1. Origine
  2. Hrana
  3. Aspect
  4. Comportament
  5. Dresaj
  6. Particularitati
  7. Boli
  8. Poze
  9. Canise


1. Origine

Labrador Retriever-ul isi are originile din Newfoundland si nu din Labrador, asa cum ii sugereaza numele, desi ambele regiuni sunt localizate in estul Canadei. Este posibil ca, confuzia geografica sa fi condus la denumirea rasei.

Date exacte cu referire la cum a ajuns rasa sa populeze Newfoundland nu sunt cunoscute. Prima consemnare inscrisa cu privire la rasa, respectiv, o scrisoare redactata de un calator prin acea regiune, dateaza din 1822.Pescarii au adus rasa in Marea Britanie la inceputurile secolului al XIX-lea. Initial, cainii erau impartiti intr-o varietate cu blana abundenta, lunga cunoscuta ca si Newfoundland de talie mare si o varietate cu blana aspra, mai scurta numita Newfoundland inferior sau cainii Sf. Ion.

Labrador Retriever-ul din zilele noastre se trage, probabil, din acest caine al Sf. Ion, iar rasa cunoscuta acum ca si Newfoundland din Newfoundland de talie mare.

Rasa nu a fost, initial, utilizata ca si caine de companie. Mai degraba, Retriever-ii au fost crescuti, in mod exclusiv, ca si vanatori, o sarcina pentru care ei posedau calitati superioare. Labrador Retriever-ul a fost, in mod oficial, acceptat in English Kennel Club in 1903 si in American Kennel Club in 1917.

De-a lungul anilor, Golden Retriever-ii au devenit utili ca si caini-calauza pentru orbi, surzi sau alte persoane cu diferite handicapuri datorita inteligentei, disciplinei si temperamentului lor echilibrat, precum si datorita abilitatii lor de a se intelege de minune cu oamenii.

Ei sunt antrenati ca si caini de terapie pentru a aduce alinarea persoanelor internate in azile si a copiile cu tulburari de natura emotionala. Fortele militare si politia au intrebuintat aceasta rasa pentru rafinamentul mirosului lor in luarea urmei criminalilor, drogurilor, armelor, bombelor si pentru identificarea persoanelor prinse sub daramaturile produse in urma cutremurelor sau in urma altor dezastre.

Grupa: caini de vanatoare sau caini de agrement – sportivi (AKC). Rasa este recunoscuta de urmatoarele organizatii si oficii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, CCR, APRI, ACR.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Hrana Labrador

In privinta bolilor mostenite genetic, trebuie sa stiti ca Labradorul este o rasa la care incidenta displaziei coxo-femurale este foarte mare, deci este necesar sa va asigurati ca puiul provine din parinti radiografiati. Fiind predispus la obezitate, cresterea acestuia trebuie supravegheata astfel incat sa nu ajunga supraponderal, fapt ce mareste riscul aparitiei displaziei.

De asemenea, un aport prea mare de substante proteice nu este de dorit. O alta problema de sanatate care poate aparea este atrofierea progresiva a retinei (P.R.A.). Si aceasta boala poate fi evidentiata prin teste care arata felul in care se formeaza imaginea.Exista patru directii importante in alimentatia acestei rase, de care trebuie sa tineti cont.
Astfel, trebuie acordata o atentie deosebita:

1. protejarii blanii si a pielii
2. evitarii supraponderabilitatii
3. prevenirii problemelor osteo-articulare
4. mentinerii acuitatii vizuale si a functiei cognitive

Aspect Labrador

Exista doua tipuri de labradori. Labrador englezesc si labrador american. Rasa englezeasca de Labrador, provine din Anglia, din fondul britanic al rasei. Aspectul lor exterior este diferit, fiind masivi si butucanosi. Rasa americana de Labrador provine din fondul american de labradori, fiind mai inalti si mai uscativi.

Labrador Retriever-ul un caine de talie medie, puternic, bine-legat, mai lung decat inalt care poseda o conformatie echilibrata, atletica, cu simturi bine dezvoltate, aspecte ce-i permit sa-si indeplineasca indatoririle de caine de vanatoare recuperator, precum si de membru al familiei.

Labrador Retriever-ul prezinta un cap lat, nas proeminent si un stop pronuntat. Gatul este musculos si puternic. Ochii sunt castanii sau caprui, cu o expresie inteligenta. Urechile de dimensiuni medii sunt pendulante. Membrele sale prezinta o structura osoasa bine definita, terminandu-se cu labe prevazute cu o membrana interdigitala, mai dezvoltata decat in cazul altor rase, care ii ajuta la inot.

Blana este dubla, scurta, aspra, deasa si impermeabila, cu un colorit divers: negru, galbui si ciocolatiu. Se spune ca ar mai fi o varietate argintie sau gri pe care AKC o considera o nuanta de ciocolatiu.

Aceasta culoare este foarte controversata. Unii specialisti considera ca ar fi rezultatul incrucisarii cu Weimeriner, in timp ce altii sunt de parere ca ar fi rezultatul unei mutatii genetice.

Rasa labrador maro prezinta o coada de vidra care este groasa la baza si ia o forma conica spre varf, fiind acoperita in totalitate cu par. Liniile pentru concursuri si expozitii sunt mai masive si mai docili ca si temperament, decat liniile de teren.

Cainele isi poate asigura si singur o igiena minimala usurandu-va astfel munca de intretinere a blanii. Fara un program regulat de periere a parului mai ales in anumite zone unde este mai predispus la incalcire; va duce la un declin al sanatatii blanii si implicit oferind cainelui o stare de disconfort.

Perierea atenta a blanii si mai ales a sub-blanii trebuie sa fie efectuata odata pe saptamana pentru a indeparta toate firele de par mort si pentru a tine sub un oarecare control naparlirea. Ocazional, pot sa fie imbaiati fara probleme, desi samponul este bine sa fie folosit cat mai moderat si cat mai rar pentru a nu dauna caracteristicii de rezistenta la apa a blanii.

De cele mai multe ori o simpla balaceala intr-o piscina sau rau din apropiere este suficienta pentru a curata blana cainelui, atata timp cat nu va va deranja mirosul de caine umed pe care il va capata astfel.

Urechile sale trebuie sa fie verificate periodic pentru urme de paraziti sau infectii. Cainii care au urechile moi si cazute trebuie sa fie mai des inspectati pentru ca aceasta parte a corpului lor va fi mai predispusa la rani si accidente, dar si la infectii sau iritatii. De asemenea cand ii scoateti din apa, dupa imbaiere trebuie sa va asigurati ca sunt complet uscate.

Labrador-ul auriu adult prezinta o inaltime la greaban de 56-61 cm la mascul si de 53-58 la femela si o greutate de 27-34 kg la mascul si de 25-32 kg la femela. Unii masculi pot atinge o greutate de pana la 45 kg si chiar mai mult.

Comportament Labrador

Cateii de rasa Labrador Retriever sunt deosebit de receptivi la laude, usor de dresat daca se va apela la metodele de educatie pozitiva. Sunt iubitori, afectuosi, te atasezi imediat de ei si sunt deosebit de rabdatori, trasatura esentiala pentru cainii de vanatoare. Deosebit de inteligenti, loiali, au o vointa puternica si au nevoie constant de provocari fizice si mentale pentru a se mentine in forma.

Cateii Labrador Retriever sunt plini de viata, poseda un temperament pozitiv si adora sa se joace, in special in apa gratie pasiunii pentru innot. Se comporta exemplar cu copii, puteti avea incredere sa ii lasati cu copii mici deoarece nu au tendinte agresive si suporta din partea lor orice forme de tachinare. Si fata de alti caini demonstreaza cumpatare, fiind toleranti si blanzi, cainii rasa Labrador Retriever nu vor fi ei cei care initiaza un conflict.

Cainii Labrador Retriever tanjesc dupa atentia oamenilor si ravnesc dupa orice forma de manifestare a afectiunii ce le este purtata, ei avand nevoie sa simta ca fac parte efectiv din familie. Nu suporta sa stea singuri prea mult timp, daca acest lucru se intampla pot avea tendinte distructive.

Sunt usor de dresat, de la o varsta frageda va trebui sa ii invatati sa nu traga in lesa, avand gaturi puternice. Rareori sunt rezervati fata de straini, in special daca nu au fost corect socializati de pui.

Cateii rasa Labrador Retriever sunt usor mai dominanti si mai independenti decat cei Golden Retriever. Doar cateva din talentele lor sunt: vanatul, luarea urmei si aportul prazii, participarea activa in munca de politie la detectia narcoticelor, caine ghid pentru nevazatori, fac parte din echipele de cautare si salvare a victimelor accidentelor, sunt campioni la diverde concursuri de agilitate.

Cainele Labrador Retriever este una dintre cele mai bune alegeri daca sunteti in cautarea unui caine de familie si a unui companion devotat datorita dispozitiei blande, iubitoare. Poseda o fire echilibrata si remarcabil de versatila, adaptandu-se usor sa indeplineasca un domeniu larg de sarcini, dar si doar sa fie un animal de casa adorabil. De regula nu au tendinte sa fie excesiv de teritoriali, agresivi, distructivi sau hipersensibili.

Asa cum sugereaza si numele rasei, sunt excelenti caini de aport si gratie acestei trasaturi adora instinctiv sa tina obiecte sau chiar mana stapanului in gura, pot face asta cu o finete deosebita. Sunt predispusi sa roada diverese obiecte, desi pot fi usor dresati sa nu faca acest lucru.

Cele mai citite articole

Iubesc joaca, sunt rapizi si atletici, iar faptul ca nu stiu ce inseamna frica necesita uneori o atitudine ferma a celui care il dreseaza pentru a nu i se permite sa preia controlul. Cainii rasa Labrador Retriever se maturizeaza in jurul varstei de 3 ani, inainte de aceasta varsta vor prezenta un grad semnificativ de energie copilareasca, uneori fiind interpretati ca fiind hiperactivi. Deosebit de inteligenti, abordeaza cu mintea deschisa lucruri noi, tanjesc in permanenta dupa atentia si interactia umana, de care par sa nu se sature niciodata.

Desi uneori vor latra la auzul unui zgomot, in special daca nu pot vedea care este sursa zgomotului, cainii Labrador Retriever nu sunt teritoriali si deseori sunt binevoitori si prietenosi fata de straini, tocmai de aceea nu sunt recomandati ca si caini de paza.

Temperamentul stabil si abilitatea de a invata repede lucruri noi, fac din cainele Labrador Retriever alegerea perfecta ca membru al echipelor de salvare si cautare a victimelor, in munca politistilor de detectie a narcoticelor sau ca si caine de terapie.

Dresaj Labrador

Sunt firi foarte entuziasmate si vor avea nevoie de o cantitate considerabila de exercitii si de miscare in aer liber pentru a le mentine sanatatea. In primii trei ani de viata se vor comporta ca mici catelusi si este bine sa le consumati pe deplin energia. Limita minima la plimbari va fi de doua pe zi, in lesa cu o mana forte.

Labradori au muschii umerilor si ai gatului pronuntati si vor reusi foarte usor sa va dezechilibreze printr-o smucire in lesa daca nu veti fi atenti. Pe langa plimbari vor avea nevoie de un spatiu in care sa se miste in voie; dar aceasta curte va trebui sa fie asigurata cu un gard pentru a impiedica cainele sa plece sau sa alerge strainii sau alte animale impulsionat fiind de calitatile sale de caine de vanatoare.

Sunt inotatori extraordinari si vor da curs acestor talente cu fiecare ocazie care li se ofera, indiferent ca este vorba de piscine, rauri, balti sau lacuri. Dar sa nu va asteptati ca de catei mici acestia sa inoate perfect, au nevoie de o anumita perioada de timp pentru a se obisnui cu apa. Pentru inceput este bine sa duceti cainele in zone cu apa mica ca adancime ca sa poata iesi singur atunci cand oboseste sau nu mai vrea sa inoate.

Se vor maturiza mai repede fizic, decât psihic si abia incepând cu varsta de 3 ani putem spune despre ei ca sunt adulti. Pe masura ce va inainta in varsta nu va mai fi la fel de exuberant, ci mai calm.

Firea sa energica va duce la o serie de comportamente care trebuie corectate de cum sunt observate; cum este saritul pe musafiri sau pe membrii familiei ca semn de afectiune. Sunt caini de talie mare, au o anumita greutate si este bine sa il tineti sub control pentru a evita momente stanjenitoare sau chiar accidente nedorite.

Consistenta si recompensele pozitive pentru un comportament adecvat sunt puncte forte ale oricarui dresaj eficient. In timp ce un antrenor poate sa isi mentina aceeasi consistenta in comportamentul fata de caine, laudand comportamentele bune si pedepsindu-le pe cele rele; Labradorul isi va forma de obicei un model de comportament in functie de membrii familiei de adoptie. Astfel, daca un membru al familiei ii va interzice sa sara pe oameni si altul ii va permite acest lucru, el va sari in continuare din cauza mesajelor mixte.

De aceea este bine ca toti membrii familiei sa aiba aceeasi atitudine fata de anumite comportamente si sa cunoasca toti limitele si regulile dresajului cainelui. Recompensele pe care le puteti da cainelui in timpul dresajului pot sa fie atat verbale (laude), cat si gestuale (mangaieri).

Oferirea de recompense alimentare pentru un comportament adecvat nu va fi cea mai buna idee deoarece ei au tendinta de a lua usor in greutate si ii vor incuraja spre aceasta directie.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Labrador

Un Labrador pui nu reprezinta o ecuatie alimentara dificil de rezolvat. Modul in care alegeti sa-i hraniti, cu hrana uscata, industriala, sau cu alimente preparate in casa, este la latitudinea voastra, dar rasa in sine nu se incadreaza in randul celor pretentioase.

Veti gasi usor pe etichetele de prezentare de pe ambalajul cu hrana de caini indicatii cu trimitere la rasa Labrador, aceste animale fiind foarte populare in spatiul de limba si cultura engleza. De fapt, particularitatile de hranire ale unui Labrador Retriever au fost folosite adeseori de catre producatorii de hrana de caini ca standard pentru formulele alimentare alese.

Doar ca, pentru o hranire corecta, echilibrata si sanatoasa trebuie sa aveti in vedere cateva reguli. Cateva dintre acestea va sunt prezentate mai jos, alte cateva le puteti obtine consultandu-va cu medicul vostru veterinar.

• Este foarte important ca sa creati cainelui vostru rasa Labrador o rutina pe care sa o respecte atunci cand este vorba de hrana, deci cautati sa stabiliti anumite ore de masa si un loc specific pentru servirea ei, aspecte pe care sa le respectati;

• Nu intrerupeti niciodata un caine atunci cand se hraneste. Cainii in general, si Labradorii nu fac exceptie, devin artagosi cand sunt deranjati in timpul cat se hranesc. Aceste animale fac intotdeauna legatura intre hrana la dispozitie si procesul de supravietuire. Este un instinct puternic pe care nu-l pot bloca;

• Asigurati-va ca hrana pentru caine este portionata in bucati mici. Un caine Labrador retriever este pofticios prin excelenta si are tendinta de a ignora mestecatul temeinic al hranei, preferand sa inghita bucatile, chiar si pe cele prea mari. Exista pericolul sa-si obtureze traheea daca bucatile de hrana sunt prea mari;

• Hrana pentru un caine Labrador trebuie servita la temperatura mediului ambiant. Nu exagerati cu incalzitul acesteia si nu o serviti cainelui direct de la frigider. In astfel de cazuri, destul de frecvent, se pot produce indigestii;

• Daca aveti un caine Labrador care, in anumite zile, nu arata ca ar fi infometat, nu este neaparat o problema. Poate ca in ziua respectiva nu a desfasurat activitati dinamice si nu si-a consumat rezerva de energie. Astfel de cazuri sunt rare, pentru un Labrador este un „mancau” prin excelenta, dar se poate intampla asa ceva. Cainii au o digestie mai lenta decat oamenii si mancarea se proceseaza mai lent in stomacul lor. In astfel de cazuri nu lasati mancarea la dispozitia cainelui mai mult de 30 de minute. Fiti atenti cu aceasta regula mai ales in anotimpul calduros, cand vasul de mancare poate atrage foarte repede mustele, iar acestea infesteaza mancarea;

• Din momentul in care ati stabilit tipul de hrana de caini potrivit pentru Labradorul vostru, nu ii permiteti sa se rezume doar la cateva bucatele. Cainele trebuie sa manance tot ceea ce i se pune in vas. In caz contrar, ii veti permite sa devina mofturos si va veti confrunta cu „arsenalul” sau sofisticat si consistent de „tehnici de cersire”. Cu siguranta nu va doriti un caine de talie medie/mare cum este un Labrador Retriever care sa sara la nivelul mesei sau pe blatul de bucatarie pentru o bucatica gustoasa din hrana familiei;

• Nu uitati sa oferiti apa proaspata dupa fiecare masa Labradorului. Chiar daca vi se pare obositor, impuneti-va sa spalati vasul de apa cu apa fierbinte in fiecare zi. Cele mai indicate sunt vasele de inox (sunt cel mai usor de curatat impotriva cuturilor bacteriene), potrivit de mare si cu gura larga;

• Limitati accesul cainelui catre spatiul sau recipientul de pastrare a deseurilor menajere. Probabil stiti ca un caine, de rasa sau nu, este capabil sa manance aproape orice, iar un Labrador – animal curios, oportunist si pofticios prin excelenta – se va comporta la fel. De asemenea, este bine sa stiti ca Labradorii au tendinta de mesteca diferite obiecte, chiar si pe cele evident non-comestibile. Aveti grija sa combateti un astfel de comportament;

• Nu lasati copiii de varste mici sa manance diverse gustari sau deserturi in preajma cainelui Labrador. Desi este un gentil in relatia cu cei mici, cainele Labrador, mai ales exemplarele cu varsta mai mica de 3 ani (practic, niste copii mari) nu se va sfii sa „fure” napolitana, biscuitele sau ciocolata mezinului/mezinilor familiei. Pe langa faptul ca anumite alimente (in special ciocolata, cremele de cacao) sunt total contraindicate in cazul unui caine, se pot crea tensiuni intre copii si caine.

Boli Labrador

Desi sunt o rasa de caini in general sanatoasa, Labradorii mai pot avea predispozitii la asemenea conditii de care sufera majoritatea cainilor de talie mare, displazia de sold sau de umar.

Mai pot avea probleme si cu ochii, precum atrofia progresiva a retinei, care este una dintre cele mai grave boli de ochi care pot aparea la aceasta rasa. Din cauza apetitului lor sanatos si aparent nelimitat sunt predispusi la obezitate; astfel ca trebuie sa le oferiti mese micute si sa le tineti sub control greutatea.

Poze Labrador

poze caine labrador

poze caine labrador

Canise Labrador

1. Canisa Clear Pasion Kennel

2. Canisa Terra Spirit Labradors

Daca doresti sa inscrii o canisa ne poti contacta aici.

Alte rase de caini

 

Alte articole

Cele mai citite articole