Cele mai periculoase boli ale cainilor

Cele mai periculoase boli ale cainilor

Iti este frica sa nu fi muscat de un maidanez ? Sunt maidanezii purtatori de boli ? Cainele tau sufera de vreo boala ? Cunosti principalele boli ale cainilor ? Ca sa stii sigur ca un caine, maidanez sau al tau, sufera de o boala trebuie sa cunosti atat boala respectiva cat si simptomele ei. In continuare va prezentam cele mai comune boli la rasele de caini:

Constipatia la caini

Constipatia cainelui apare cel mai des ca urmare a unui consum mare de oase. Apare si la cainii in varste din alte cauze (ca urmare a hipertrofiei glandei prostate). Cainele cu constipatie face eforturi la defecare, are abdomenul usor marit in volum si este de cele mai multe ori abatut.

Tratamentul consta de cele mai multe ori in supozitoare cu glicerina sau clisma cu apa calduta (50-250ml in functie de talia cainelui). Se poate administra si lapte deoarece are rol fermentescibil.

Piometrul la caini

Afectiunea este frecventa la catelele in varsta de peste 5 ani, care nu au fost imperecheate niciodata, fiind atribuita disfunctiei ovariene cu cresterea secretiei de progesteron.

Continutul uterului afectat este steril, desi in unele cazuri poate fi infectat cu streptococi si colibacili. Piometrul poate fi urmare a metritei acute, daca cervixul este inchis.

Simptome: primul semn este anorexia, urmata de polidipsie. Animalul vomita mai des dupa ce bea apa. Respiratia este acentuata, iar temperatura este usor crescuta la inceput, scade pe masura ce boala progreseaza si ajunge subnormal. Animlul slabeste progresiv, are abdomenul destins si poate manifesta durere la palpatie. Uneori se scurg mici cantitati de puroi din uter, murdarind perii din zona vulvei si a cozii.

Tratamentul:se poate incerca administrarea de oxitocina pentru evacuarea uterului, dar in general se face ovariohisteroctomia dupa care se incerca combaterea infectiei cu antibiotice.

Epilepsia la caini

Epilepsia se caracterizeaza clinic prin accese de convulsii (contractii musculare destul de violente),insotite de pierderea cunostintei. Este o afectiune din ce in mai des intalnita care de regula determina stapanul sa apeleze la medicul veterinar.

Ea apare ca manifestare clinica in boli precum encefalopatie toxica, hemoragii encefalice, hidrocefalice, dureri foarte intense la nivel dentar, infectii perianale la caine, parazitism intestinal etc.

Cauzele sunt dintre cele mai diverse dupa cum se observa. Nu orice caine sau pisica va face epilepsie. In ceea ce priveste epilepsia depinde foarte mult de individ. Epilepsia ocupa un procentaj foarte mic insa nu este absent. Atentie insa,nu orice contractie musculara este epilepsie.

De recomandat este sa se elimine de la reproductie exemplarele care au facut la un moment dat epilepsie pentru ca sunt sanse destul de mari sa trimita descendentilor predispozitia catre un atac de epilepsie. In ceea ce priveste tratamentul acesta este destul de anevoios.

Trebuie avut o grija deosebita in ceea ce priveste dozarea barbituricelor. Unii dintre medicii veterinari facand uz excesiv de acestea animalul epileptic fiind obligat sa doarma mai tot timpul. In manifestarile epileptiforme se va face OBLIGATORIU si tratamentul bolii primare.

Boli ale aparatului digestiv: Gastrita

Gastrita este inflamarea si congestia puternica a mucoasei stomacului si reprezinta o conditie relativ frecventa la caine. De obicei, inflamatia trece si la intestine, iar in acest caz se instaleaza o gastroenterita.

Cauze: Alimentele prea reci, prea fierbinti, oase si alimente greu digerabile cand stomacul este prea plin se produce o gastrita traumatica.

Semnele bolii. Cainele vomita repetat inainte si dupa masa, sete exagerata, tristete si o balonare progresiva; a abdomenului prin torsiunea stomacului, angajand si splina.

Boli ale aparatului digestiv: Enterita

Enterita reprezinta o inflamatie a mucoasei intestinale, variind in grade de gravitate, este intalnita frecvent la catei. Cauze. Alimentele usor fermentescibile (lapte, smantana etc.), parazitoze (ascaridioza, dipilidioza etc.) si unele boli infectioase.

Oboseala, surmenajul cainilor de vanatoare, afectiuni ale dintilor pot determina enterite. Sigur ca nu orice enterita trebuie se fie considerata un inceput de jigodie, dar este bine sa consultam medicul, daca ea persista mai multe zile la rand si mai ales daca apar scaune cu aspect sangvinolent.

Rîia

Cele mai citite articole

Râia e de mai multe feluri, dar cele mai des întalnite tipuri ale sale sunt: Demodex canis, Sarcoptes scabies (localizate la nivelul pielii), Otodectes cynotis (conductul auricular extern). Sunt extrem de pruriginoase, iar ranile produse de scarpinat se pot suprainfecta. Atentie! Sarcoptes scabies se poate transmite si la om! Tratamentul consta atat în aplicarea topica de substante antiprazitare pe ceafa si îmbaieri, cat si în administrarea orala de suplimente vitamin-minerale.

Parazitii intestinali la caine

Acestia produc frecvent pierderi în randul animalelor tinere, care nu au fost deparazitate intern corespunzator. Manifestarile clinice pot fi: diaree, voma (uneori cu expulzia parazitului), pareze si paralizii, crize epileptiforme, anemie, inapetenta, letargie, balonament abdominal, lipsa de glucide, fosfor, saruri minerale si vitamina C.

Cand sunt prezenti în numar mare, pot produce fenomene de obstructie intestinala. Deparazitarea animalelor ar trebui respectata cu rigurozitate, începand de la varsta de 4-6 saptamani, întrucat multi paraziti sunt transmisibili la om (mai ales la copii).

Parazitii externi la caine

Sunt reprezentati de purici si capuse. Acestea spoliaza organismul de sange si, totodata, pot inocula diverse alte organisme care au si potential zoonotic (Borrelia burgdorferi, Babesia spp., virusuri).

La animale, pe langa discomfortul creat, pot produce anemii, dermatite alergice, rani datorate pruritului intens. Este esential ca animalele sa fie deparazitate extern periodic, mai ales în lunile de vara.

Diabetul zaharat

Este o boala metabolica complexa determinata de deficienta secretiei de insulina de catre celulele pancreatice beta, sau de actiunea insuficienta a insulinei la nivelul tesuturilor periferice.

Citeste si despre vaccinarea cainilor

Hipertiroidism

Hipertiroidismul (tirotoxicoza) este o tulburare multisistemica determinata de cantitatea excesiva de hormoni tiroidieni.

Torsiunea gastrica

Dilatatia asociata cu torsiune gastrica este intalnita in special la rasele mari de caini cum sunt: Dogul German, Doberman, Ciobanesc German, Boxer, etc.

Puritul cutanat

Pruritul este o afectiune caracterizata prin scarpinat intens scarpinat care poate duce pana la sange sau automutilarea animalului.

Rinita acuta

Rinita acuta se caracterizeaza prin aparitia brusca a unui stranut violent si des, insotit de prurit nazal (cainele isi freaca botul de labele anterioare sau de pamant). Mucoasa nazala este congestionata, iar pe nari se scurge o secretie seroasa, apoi seromucoasa si mai tarziu muco-purulenta sau sangvinolenta.

Rahitismul

Principala cauza a rahitismului la caine este carenta in vitamina D, ceea ce determina o absorbtie insuficienta a calciului in intestin, un nivel mai scazut al fosforului din sange si o insuficienta depunere a calciului in oase, respectiv o decalcifiere a oaselor, care devin moi.

Cele mai periculoase boli ale cainilor

 

Citeste si alimentatia cainelui

Bibliografie:

Cele mai citite articole