Pisica in calduri

pisica neagra in calduri

1. Cat dureaza perioada de calduri la pisici ?

2. Cum recunosc o pisica in calduri ?

3. La ce varsta intra pisica in calduri ?

4. Cum calmezi o pisica in calduri ?

5. Cum reactioneaza motanul cand pisica este in calduri ?

Pisicutele ajung la marutitate intre 5 si 12 luni.

1. Cat dureaza perioada de calduri la pisici ?

Sezonul de imperechere la pisici dureaza din februarie pana in septembrie. Perioada de calduri, estu cum este numit in termeni medicali, dureaza in general 4-6 zile dar se poate repeta la 2-3 saptamani. Aceasta este perioada in care o femela este fertila. Siamezele care sunt precoce pot avea estru incepand cu varsta de 4 luni, iar pisicile de talie mare (Maine coon) pot avea la 10 luni.

De obicei o pisica intra in calduri de cateva ori pe sezon. Nu te asptepta sa miaune de la 10 la 18 si dupa sa taca. Este posibil sa miaune mai putin ziua si noaptea sa nu poti dormi de mieunat. Cel putin asa am patit eu doua nopti 🙂

Aceasta stare se termina dupa ce pisica se imperecheaza sau este sterilizata. Daca alegeti varianta sterilizarii o sa scapati de problema, iar daca se imperecheaza poate reintra in calduri in prima luna dupa nastere.

pisica in calduri

2. Cum recunosc o pisica in calduri ?

Nu toate pisicile se manifesta cand sunt in calduri. Sunt si pisici „silentioase”. La cele care se manifesta este destul de simplu, simptomele sunt multe si evidente.

– Este foarte agitata si agomotoasa. – Ridica coada la mangaiere – Miauna neobisnuit (mult si tare, chiar si noaptea) – Urineaza in diverse locuri ca si cum si-ar marca teritoriul. – Se tarsaie de podea – Cere mai multa atentie – Va incerca sa iasa afara pentru a se imperechea – Pozitia „Lordoza” – Isi linge des organele genitale – Scade pofta de mancare

Imediat inainte de inceperea perioadei de calduri pisica devine mai afectuoasa. Pisicile care in general evita sa fie mangaiate se lasa atinse fara sa faca mofturi chiar si de catre straini. In lipsa mangaielilor se va freca de mobilier sau de picioarele celor prezenti.

In pozitia lordoza pisica sta cu capul aplecat catre sol, cu burta aproape lipita de pamant si partea din spate cat mai expusa. Bate usor cu picioarele din spare ca si cand ar merge pe loc si da coada in lateral.

Unele pisici pulverizeaza un lichid cu miros puternic pe diverse suprafete (orizontale sau verticale). Zona trebuie spalata de cateva ori si parfumata pentru a scapa de miros.

Cele mai citite articole

Miorlaiala specifica reprezinta „chemari” pentru motani. Acestea pot continua zile intregi (in functie de pisica) sau pana la imperechere.

Pisicile de la bloc scot din pepeni chiar si cel mai rabdator stapan. In plus s-ar putea sa nici nu poti dormi pentru ca este mai activa noaptea si miauna mai tare.

Perioada de calduri se caracterizeaza prin nivel ridicat de hormoni estrogeni care sunt responsabili de schimbarea comportamentala a matei. Chiar daca nu are experiente cu motani unele pisici vor tine coada ridicata.

pisica neagra in calduri

3. La ce varsta intra pisica in calduri ?

Eu am fost informat ca pisica intra in calduri la 6 luni. Raspunsul corest este: depinde de rasa. Unele pisici intra in calduri la 4-5 luni, iar altele la 6-8 luni. Eu am Siameza si la 5 luni am avut doua nopti in care nu am dormit de mieunat. Nu este tocmai placut pentru stapanii care cresc pisici in casa (sau apartament).

4. Cum calmezi o pisica in calduri ?

Cea mai buna metoda de calmare a unei pisici in calduri, daca nu vrei sa se inmulteasca, este s-o sterilizezi. Sterilizarea scapa pisica de discomfort si stapanul de dureri de cap (adica de mieunat).

Pisicile care nu se imperecheaza pot avea diverse probleme de sanatate cum ar fi lactatia falsa, inflamatii ale mamelelor, piometru, stres, tulburari psihice, etc.

O metoda temporara este sa-i acorzi timp si sa o mangai. Diverse activitati precum joaca sau periatul tin pisica ocupata. Cumpara-i jucarii noi, in special cere care o solicita fizic sa sara sau sa alerge.

O alta metoda de calmare este tratamentul hormonal sub forma de pastile sau injectii. Aceasta este o solutie temporara nerecomandata de multi medici veteriari pentru ca poate genera afectiuni genitale, piometru sau infertilitate.

Folosirea baii pentru calmarea pisicilor in calduri nu este considerata o solutie eficienta.

5. Cum reactioneaza motanul cand pisica este in calduri ?

Motanii pot simti o pisica in calduri de la o distanta de 10km.

Ei devin mai agresivi in sezonul de imperechere daca nu sunt sterilizati.

Urina cu miros mai puternic este un semn ca sunt mai interesati de exploarate decat de obicei in cautarea unei femele.

Bibliografie:

Cele mai citite articole