Manx

Pisica Manx
 • Origine: Isle of Man
 • Obtinere: Naturala/Mutatie
 • Greutate: 3 – 6 kg
 • Culori: Toate culorile
 • Blana: scurta/lunga
 • Temperament: afectuoasa, face putin zgomot
 • Sanatate: in general sanatoasa
 • Pui: 5 pui
 • Media de varsta: 8 – 14 ani
 • Alte nume: Pisica Manx, Manks, Manx cat
 • Pret: 300$

Origine

Rasa Manx isi are originile in Isle of Man, o insula din arhipelagul Britanic. Locul de origine le da si numele iar primele exemplare au fost descrise in secolul al XVIII-lea. Locuitorii insulei spun ca pisicile Manx provin de pe corabiile Armadei Spaniole, care s-au apropiat de tarmurile Marii Britanii acum mai bine de 300 de ani.

Potrivit unei legende locale, pisicile au ajuns pe corabiile spaniole in Orientul Indepartat. Exista mai multe povesti legate de originea mutatiei acestor pisici. Intr-una dintre acestea se spune ca atunci cand Noe a inchis usa Arcei a prins coada unui Manx care a intarziat imbarcarii.

O alta poveste pune lipsa cozii pe seama incrucisarii pisicilor cu iepurii de pe insula. Asa s-ar explica si diferenta de lungime dintre picioarele din spate si cele din fata ale felinei.

Prezenta genei care provoaca mutatia cozii la pisicile Manx se observa inca de la nastere, cand puii sunt adusi pe lume fara coada. Incrucisarea a doua pisici fara coada poate fi letala. Crescatorii de Manx sunt foarte atenti sa evite astfel de probleme si imperecheaza pisici fara coada cu unele care nu au mutatia genetica specifica pisicilor Manx.

Aceste metode de incrucisare au dus si la reducerea problemelor cu coloana vertebrala, specifice rasei. Pisicile Manx au fost recunoscute de Cat Fanciers Association inca din anul 1920. Pisica Manx apare in expozitii inca din anul 1800. Primul standard al rasei a fost publicat in anul 1903.

Citeste si despre… Alimentatia pisicii

Aspect Pisica Manx

Pisicile Manx seamana foarte mult cu cele din rasa British Shorthair. Picioarele din spate ale pisicilor Manx sunt mai lungi decat cele din fata, dand corpului un aspect rotund. Manx este o pisica de talie medie, cu cap rotund si ochi mari.

Urechile sunt situate sus pe cap si sunt aplecate usor spre exterior. Blana este moale si deasa, orice culoare si desen fiind admise. Principala caracteristica a acestor pisici este coada scurta sau lipsa totala a acesteia.

Exemplarele fara coada sunt cele mai apreciate de crescatori si, din pacate, au existat cazuri in care cozile unor Manx au fost taiate pentru a corespunde mai bine cu cerintele organizatorilor de concursuri.

Comportament Pisica Manx

Manx are o natura buna si afectuoasa, iubind sa fie afectuoasa. Se intelege foarte bine cu copiii si cu alte animale, parand sa se inteleaga foarte bine chiar si cu cainii. Sunt animale de companie ideale, adaptandu-se foarte usor la viata de familie. Duc o viata foarte fericita ca animale de interior si fac foarte putin zgomot.

Cele mai citite articole

Blana scurta a pisicilor din rasa Manx nu necesita o ingrijire excesiva, fiind capabile sa-si intretina blana si singure. Blana pisicilor Manx are o dubla calitate, prezentand doua straturi, unul gros si scurt si unul putin mai lung decat celelalt.

Blana dubla este de departe mai importanta decat culoarea sau semnele de pe ea. Este permisa orice combinatie de culori si marcaje, cu exceptia patternului Siamez. Pisicile pentru expozitie sunt mult mai apreciate pentru textura blanii decat pentru culoare sau marcaje.

Absenta cozii la pisicile Manx este o caracteristica cunoscuta de secole si circula mai multe povesti despre originea lor exacta. Probabil ca cea mai veche legenda este cea care povesteste despre Noe, care atunci cand a inchis usa Arcai sale, din graba, a prins coada piscii, lasand-o cu doar un ciot in loc de coada.

O alta legenda povesteste despre pisica fara coada care hoinarea pe epavele galleoanelor Armatei Spaniole de pe plaja insulei Man, in 1588. nu exista indoiala ca faptul ca insula era foarte izolata a permis perpetuarea carcateristicii pisicilor Manx, dar pisicile Manx cu cioturi de coada sunt rezultatul mutatiilor genetice suferite in urma imperecherii cu pisicile din rasa British Shorthair. Aceasta gena ar putea fi responsabila si pentru defectele scheletului acestor pisici.

Particularitati Pisica Manx

Manx este o pisica jucausa, afectuoasa si inteligenta. Iubeste sa se catere peste tot si poate fi invatata comenzi simple. Se intelege foarte bine cu copiii si cu alte animale de casa, inclusiv cainii.

Fac foarte putin zgomot si reusesc sa se adapteze foarte bine regulilor vietii la apartament. Ingrijirea blanii scurte a acestei pisici nu necesita foarte mult timp, mai ales ca si felinei ii place sa se mentina singura curata.

O pisica Manx poate trai pana la 15 ani iar, ca si rudele din rasa British Shorthair, este predispusa la obezitate. In ciuda lipsei cozii, pisicile din rasa Manx nu au probleme cu mentinerea echilibrului.

Boli Pisica Manx

Mutatia coloanei vertebrale poate afecta foarte grav sanatatea pisicilor Manx. Cele mai intalnite probleme de sanatate ale acestor feline le afecteaza maduva spinarii si vezica urinara.

De asemenea, tractul anal poate fi ingust provocand blocaje intestinale. cele mai multe pisici Manx sunt date spre adoptie la varsta de patru luni, dupa ce majoritatea problemelor de sanatate au fost identificate si, eventual, inlaturate.

Cunoscutul expert in feline, Roger Tabor, a declarat ca singurul lucru care il opreste sa critice pastrarea unei mutatii genetice atat de periculoase pentru pisici este faptul ca aceasta rasa este foarte veche.

Poze Pisica Manx

Felise Pisica Manx

in curand..

Cele mai citite articole