- Origine: S.U.A.
- Grupa: Terrier
- Greutate: 5 – 11 kg
- Inaltime: 38 – 43 cm
- Culori: alb-maro, alb-tigrat, alb-negru
- Dresaj: usor de dresat
- Ingrijire: curatati ochii si urechile zilnic
- Temperament: activ, prietenos, inteligent, gentil
- Sanatate: in general sanatos
- Pui: 3 – 4 pui
- Media de varsta: 15 ani
- Alte nume: Boston Bull, Boston Bull Terrier, Boston Terrier dog
Origine Boston Terrier
Incrucisat astfel incat talia sa sa scada, Boston terrierul original cantarea aproximativ 20 kg (Old Boston Bulldogge-Vechiul Bulldog de Boston) si era folosit in luptele cu cainii de tip pit si bull-terrier. Astazi pare greu de crezut si de imaginat ca acesti micuti si ferchesi caini erau odata luptatori pit inraiti.
De fapt, pe vremuri, ei erau clasificati dupa greutate in usori , medii si grei. Boston terrierul este una dintre putinele rase care este creata in SUA (made in USA), mai precis in Boston. Vechii Terrieri de Boston proveneau din incrucisarile dintre Bulldog-ul Englez si o rasa de caini care azi este disparuta, si anume Terrierul Alb Englez.
Prin anul 1865, un vizitiu angajat de bogatasii din Boston a inceput sa incruciseze cainii detinuti de angajatii acestor oameni. Dintr-una din aceste incrucisari, intre un Terrier alb Englez si un Bulldog Englez a rezultat un caine numit Hope’S Judge. Judge cantarea cam 13.5 kg si a fost imperecheat cu o femela mai mica decat el ca si talie.
Unul dintre puii masculi rezultati a fost imperecheat apoi cu o femela si mai joasa , iar urmasii acestora au fost apoi incrucisati cu Bulldog Francez , constituind astfel stramosii Boston Terrier-ului.
Din anul 1889, rasa a devenit suficient de populara in Boston, incat admiratorii si crescatorii acestor caini sa formeze Clubul American bull Terier-ului. Acest lucru nu a fost insa bine primit de iubitorii rasei Bull Terrier, deoarece crearea unei similitudini intre aceste 2 rase de caini, poreclite si „capete rotunde” nu era deloc potrivita. La scurt timp dupa acest conflict, rasa a fost numita Boston terrier, dupa locul in care s-a format.
A fost recunoscuta oficial de American Kennel Club in anul 1893. A aparut prima data in Boston in 1870. In anii de inceput , culoarea robei si semnele nu erau foarte importante, dar in 1900 culoarea si semnele distincte ale rasei au fost inscrise in standardul oficial al rasei si au devenit o caracteristica esentiala.
Caine terrier numai cu numele, Boston Terrierul a pierdut mult din grosolania si agresivitatea initiala, preferand acum compania oamenilor, desi unii masculi inca mai pot provoca alti caini, daca acestia le invadeaza teritoriul.
Hrana Boston Terrier
Una dintre putinele rase canine „made in USA”, Boston Terrier nu ridica probleme de hranire cu adevarat speciale. Acesti caini de talie mica odinioara proiectati ca si caini de lupta dar „metamorfozati” definitiv in ultimul secol in „gentlemani” perfecti si companioni foarte placuti, sunt caini de interior (de apartament) si dieta lor poate fi astfel tinuta sub un control atent. Principala preocupare: au un sistem digestiv sensibil si uneori reactioneaza la anumite ingrediente sau alimente.
Daca ati intrat in posesia unei masuri-standard (cana) pentru hrana uscata (articol ce poate fi obtinut in pet-shop-urile mari, adaptate noilor cerinte ale pietei), va va fi foarte usor sa evaluati cantitatea de hrana uscata pe care o serviti cainelui vostru Boston Terrier. In functie de talia, varsta si nivelul de activitate al cainelui, 1 – 1,5 cupe de hrana uscata pe zi sunt, in principiu, de ajuns.
Aceasta cantitate se poate servi intr-o singura portie pentru exemplarele cu varsta mai mare de 12 luni. Pentru cateii sub 6 luni hrana se va servi in 3 portii, iar in intervalul de varsta 6-12 luni doua portii. Un ingredient la care multe exemplare de Boston Terrier dezvolta alergii este drojdia de bere, deci fiti atenti la retetar.
Uneori, contrar asteptarilor, puteti indentifica drojdia de bere in conservele cu hrana pentru caini pe baza de carne de miel ori carne de pasare (pasari de curte). Cititi cu atentie indicatiile cu ambalaj, atlfel veti avea parte de surprize neplacute! Se mentin sii in cazul acestor caini interdictiile privitoare la anumite alimente, cum ar fi: ciocolata, strugurii, stafidele, ceapa, varza.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Boston Terrier
Boston Terrierul este un caine vioi, foarte inteligent, cu roba scurta si parul moale, compact construit, cu coada scurta, bine echilibrat. Capul este proportional cu corpul , iar expresia sa denota o inteligenta mare. Capul este scurt, plat, fara cute pe piele, cu obrajii plati , sprancenele bine definite si stopul foarte bine marcat.
Expresia ideala a Boston Terrierului este cea alerta, draguta, denotand un grad mare de inteligenta. Aceasta este cea mai importanta caracteristica a rasei. Ochii sunt departati unul de altul, mari, rotunzi, exoftalmici, de culoare caprui inchis sau negru. Culoarea albastra sau cu urme de albastru descalifica exemplarele respective.
Urechile acestui caine sunt mici, subtiri, purtate erect, pot fi cupate, pentru a da forma din standard a capului si asezate astfel incat sa fie cit mai aproape de colturile craniului, sau purtate natural. Botul este scurt, patrat, larg si adanc, proportional cu craniul, lipsit de cute, mai scurt decat lat, cu lungimea fiind aproximativ 1/3 din lungimea craniului.
Botul, de la stop pana la varful nasului este paralel cu crestetul capului. Trufa este larga, neagra , cu o linie bine definita intre nari. Falcile sunt largi si patrate, cu dintii scurti si regulati. Buzele sunt largi, dar nu pendulante si acopera complet dintii atunci cand gura este inchisa. Gatul trebuie sa fie proportional cu trunchiul ca lungime si constructie. Este usor arcuit, cu capul purtat gratios si corect prins intre umeri.
Spatele acestui caine este suficient de scurt incat sa dea o forma patrata trunchiului. Linia superioara este dreapta si crupa este usor curbata la prinderea cozii. Pieptul este adanc, cu largime suficienta , coastele sunt bine arcuite si orientate spre sale. Trunchiul trebuie sa fie scurt. Coada este prinsa jos, scurta, fina si ascutita la varf , dreapta sau rasucita si trebuie sa nu fie purtata orizontal.
Membrele toracice au umerii oblici, bina inclinati posterior, ceea ce imprima Boston Terrierului o miscare eleganta, stilata. Coatele nu sunt orientate spre interior sau exterior. Membrele anterioare sunt asezate destul de distantat unul de altul , pe aceiasi linie cu varful superior al spetei. Au razele osoase drepte , cu chisitele scurte si puternice. Pintenii daca apar, pot fi indepartati.
Labele picioarelor sunt mici , rotunde si compacte , orientate drept , cu degetele bine arcuite si unghii scurte. Membrele posterioare au coapsele puternice, musculoase, , bine inclinate spre articulatia grasetului si prinse corespunzator. Jaretii sunt puternici si scurti, drepti, cu aplomburile corecte. Labele sunt mici, compacte , cu unghii scurte.
Mersurile acestui caine sunt acelea ale unui caine sigur pe picioarele lui, cu aplomburile corecte . Membrele anterioare si cele posterioare se misca in linie dreapta, cu un ritm perfect, fiecare pas indicand gratie si putere. Roba prezinta blana scurta, moale, lucioasa, cu o textura fina. Culoarea robei poate fi de culoarea marii, negru cu reflexe roscate in lumina puternica, sau negru cu semne albe. Sunt obligatorii insemnele : o banda alba pe bot, o dunga alba intre ochi, pata alba pe piept.
Comportament Boston Terrier
Desi in trecut acest caine a fost crescut pentru luptele cu caini, astazi Boston Terrierul este crescut pentru scaderea agresivitatii . El este gentil, alert, manierat si foarte inteligent. Caine entuziast si ocazional sugubat, aceasta rasa chiar are simtul umorului si poate fi un companion ideal.
Acesti caini sunt foarte buni cu copiii, dar si cu persoanele varstnice , foarte prietenosi cu strainii. Boston Terrierul este jucaus, foarte afectuos si dornic sa i aparte la toate activitatile familiei. Este foarte popular in Statele Unite, tocmai datorita caracterului sau excelent. In general se inteleg bine cu animalele de casa non-canine.
Unii masculi pot fi dominanti si se pot lupta cu alti caini. Uneori acesti micuti caini pot fi dificil de invatat sa isi faca nevoile afara. Se adapteaza bine vietii in apartament, dar si vietii la tara. Sunt destul de inactivi in interior si, sunt foarte sensibili la modificarile vremii.
Dresaj Boston Terrier
Boston Terrier sunt caini de companie foarte reusiti, pentru ca imbina o inteligenta peste medie cu o permisivitate si putere de adaptare care transforma actul de dresaj intr-o placere. Sociabili, atasati si sensibili la reactiile partenerului uman, cainii din rasa Boston Terrier invata usor si pot fi struniti fara dificultati.
Asa cum subliniam si in alte materiale dedicate rasei, Boston Terrier-ii nu sunt practic inruditi cu reprezentantii numeroasei familii Terrier, ci descind mai degraba din cainii cu tipologie Bulldog si este posibil sa fi mostenit chiar trasaturi de ordin fizic de la Mops/Pug.
Destul de asemanatori cu dragalasii „Frenchie” (Bulldog Francez), Boston Terrier-ii au un comportament destul de asemanator pe ansamblu, fiind ceva mai putin incapatanati si oferind un plus la capitolul maleabilitate, trasaturi care-i departajeaza clar de portretul clasic al Terrier-ului incapatanat, voluntar si artagos.
Ei se pot dovedi jucausi, alerti si vioi in mediul exterior, dar se comporta placut in interior, preferand sa „trandaveasca” si sa stea linistiti in cele mai comode zone ale caminului, niciodata prea departe de stapan si de membrii familiei.
Un aspect foarte interesant si incomplet elucidat pana in momentul de fata este modul si contextul in care au evoluat temperamental reprezentantii acestei rase, daca tinem cont de faptul ca precursorii cainilor moderni Boston Terrier au fost clar preferati in rol de luptatori in arenele pentru lupte canine.
Odata cu talia care a suferit pierderi considerabile, cainii din aceasta rasa au pierdut instinctele agresive si comportamentul dur pe care in mod cert il etalau exemplarele de la care s-a pornit selectia pentru obtinerea noii rase. Acum, specialistii il caracterizeaza drept un animal de companie mic si teribil de simpatic care etaleaza un temperament incantator si cuceritor ce da gata pe oricine.
Se integreaza cu placere in diferite jocuri, invata usor trucuri si rutine complexe, este prietenul dedicat al copiilor, cu care se comporta frumos si permisiv. Tolerant la tachinarile celor mici, are o anume robustete care-l fereste de pericolele accidentelor frecvente in cazul raselor mignone si fragiel, dar este in acelasi timp destul de mic si de agil pentru a-si mentine o cota de simpatie inalta.
Boston Terrier-ul este deosebit de sensibil la tonul vocii stapanuli, asa ca pedepsele aspre sau tonurile dure (atitudinale sau vocale) il marcheaza profund si il contrariaza pana la retragere si blocaj comportamental. Acest caine raspunde bine la socializarea precoce si va tolera fara mari probleme prezenta altor animale in jurul sau. Dar va tanji mereu dupa prezenta oamenilor, dorind sa se afle tot timpul in preajma lor.
Dovezile de afectiune trebuie acordate gradat si nuantat, cel mai des in relatie cu comportamente pozitive, cand raspunde corect la dresajul domestic. Daca stapanul nu le dedica suficienta atentie, ii ignora sau nu se joaca cu ei, cainii acestei rase pot deveni usor anxiosi sau agitati. Nu sunt niste „cersetori” afectivi, dar simt nevoia sa se simta mereu pe aceeasi „lungime de unda” cu stapanul lor, aspect foarte folositor in dresaj.
Dincolo de faptul ca este un caine de talie mica, se dovedeste un caine de paza eficient, in sensul ca strainii care se apropie vor fi semnalati prompt, insa fara a fi tratati cu agresivitate sau suspiciune excesiva. Eventualele tendinte in acest sens observate la masculii tineri trebuie imediat corectate, caci reprezinta deviante comportamentale de la standard. Relatia cea mai stransa o va dezvolta cu acel membru al familiei care se dovedeste in termeni absoluti cel mai influent si capabil sa sa ia decizii.
Nu uitati ca aceste animale inteligente percep autoritatea reala in termeni de o mai mare acuratete decat noi. Daca un Boston Terrier alege individual o anume persoana din familie si se va posta mereu in preajma acesteia, acordandu-i intreaga sa atentie, acea persoana trebuie sa se implice cel mai mult in dresaj. Astfel vor fi obtinute cele mai bune rezultate in timp scurt.
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Boston Terrier
Parul moale si scurt face ca ingrijirea sa fie facila. Nu necesita imbaiere, decat la nevoie.
Periatul si pieptanatul energic al blanii sunt suficiente pentru acest caine.
Fata trebuie stearsa zilnic, de asemenea ochii trebuie curatati cu mare grija, la fel si urechile.
Ochii si urechile trebuie curatate de asemenea de depunerile de sebum.
Labele, urechile, ochii trebue verificati pentru a nu culege seminte de iarba, care produc granuloame de corp strain destul de serioase.
Boli Boston Terrier
Boston Terrier este o rasa cu destul de putine probleme de sanatate, dar, ca in cazul tuturor raselor canine, se poate vorbi de unele riscuri si afectiuni cu incidenta mai ridicata. Nu toti cainii Boston Terrier sunt expusi neconditionat tuturor bolilor care figureaza in statistica de profil a rasei, dar este bine sa acordati atentie in principal anumitor riscuri identificate de specialisti. Cand cumparati un pui de Boston Terrier solicitati si date din istoricul medical al parintilor acestuia pentru a fi atentionati ce masuri de precautie speciale se impun.
Cataracta – Boston Terrier-ii sunt expusi ambelor forme ale bolii, respectiv cataracta juvenila si cataracta de varsta adulta. Cataracta juvenila se dezvolta in general in intervalul de varsta 8 saptamani – 12 luni. Boala reprezinta modificarea totala sau partiala a proprietatii de transparenta a cristalinului, cu evolutie progresiva si insotita de diminuarea vederii. Pe masura ce un caine avanseaza in varsta, culoarea albastra-cenusie a ochilor tradeaza, de cele mai multe ori, instalarea bolii.
O parte normala a procesului de imbatranire o reprezinta culoarea mai inchisa a ochilor, ce se datoreaza ingrosarii cristalinului. In acest caz este vorba de scleroza nuclear intalnita de obicei la cainii cu varsta de peste sase ani si nu pune in pericol vederea. Cataracta poate fi ereditara sau poate sa apara datorita unor cauze multiple, inclusiv ranirile de glob ocular sau de anumite boli, cum ar fi diabetul. Daca animalul sufera de cataracta datorita unei boli, prin tratarea acesteia efectul cataractei poate fi diminuat.
Nu exista un tratament anume pentru cataracta. Boala nu este insotita de suferinta, dar atunci cand animalul are probleme cu orientarea in spatiu se poate face apel la interventia chirurgicala, pentru imbunatatirea vederii. Un medic veterinar oftalmolog va inlocui cristalinul cu unul artificial.
Boala „Cherry eye” (ochii sangerii) – In acest caz este vorba de tesutul celei de-a treia pleoape (plasata in coltul interior al fiecarui ochi) care se poate inflama sau chiar deplasa, prezentandu-se ca o pelicula de culoare rosu intens, ce tinde sa acopere globul ocular. Adesea este nevoie de interventie chirurgicala pentru eliminarea tesutului inflamat. Problema ca acest tesut contine si cea mai importanta glanda lacrimala. Daca se ajunge la solutia extrema de extirpare, va fi nevoie sa folositi picaturi pentru ochi pe tot parcursul vietii cainelui.
Luxatia patelara – reprezinta probabil cea mai comuna afectiune ortopedica la caini, indiferent de rasa. Aceasta este o tulburare care afecteaza rotula (patela). Ea migreaza din santul de culisare la nivelul extremitatii distale a femurului. Cainii afectati vor avea dificultati in deplasare (vor schiopata). De cele mai multe ori, in functie si de stadiul si gravitatea afectiunii, va fi necesara interventia chirurgicala.
Murmurul cardiac – face parte din aria tulburarilor cardiace, cele mai multe dintre acestea fiind cu transmisie ereditara. Exista mai multe tipuri de murmur cardiac, avand drept cauza diverse modificari structurale ale cordului. Specialistii in cardiologie disting 6 trepte de amploare, medicul veterinar putand decela zgomotele patologice in cadrul unui consult primar (prin ascultare cu stetoscopul).
Chiar daca se intalneste murmur de gradul 1 (minor), se recomanda monitorizarea cainelui afectat si efectuarea unor teste suplimentare cum ar fi ecocardiografia si electrocardiografia, deoarece murmurul se poate agrava. Desi exista exemplare cu afectiuni cardiace care ating o varsta inaintata, incadrata in media de viata a rasei, acestea se exclud de la reproductie. Predispozitia pentru acest tip de afectiune cardiaca este asociata descendentei din Bull Terrier, o alta rasa ce manifesta probleme similare.
Poze Boston Terrier
Canise Boston Terrier
in curand..
Alte rase de caini
Cele mai citite articole
Comentarii