Rasa Ciobanesc Australian

caine Ciobanesc Australian
  • Origine: S.U.A.
  • Grupa: Ciobanesc si de cireada
  • Greutate: 1.8 – 2.7 kg
  • Inaltime: 15 – 25 cm
  • Culori: negru-albastrui, roscat, caramiziu, negru, maro
  • Dresaj: usor, este inteligent
  • Ingrijire: periere periodica si exercitii
  • Temperament: echilibrat, activ, inteligent, loial
  • Sanatate: displazia de sold si unele probleme oculare
  • Pui: 7 pui
  • Media de varsta: 12 – 13 ani
  • Alte nume: Ciobanesc Australian, Aussie, Australian shepherd

Origine

Se spune ca rasa de caine ciobanesc australian are originile in muntii Pirinei, dar forma actuala este finalizata in S.U.A. Numele de ciobanesc australian vine de la faptul ca poate mana si pazi turmele de oi si ca originile rasei au trecut si prin Australia.

Originea acestei rase incepe in anii 1800. A inceput sa devina popular dupa al 2-lea razboi mondial odata cu spectacolele de rodeo.

I se spunea Aussi cu mai multi ani in urma. Din puct de vedere al abilitatilor de munca a reusit sa se adapteze conditiilor vitrege si astazi exceleaza printre rasele de caini ciobanesti.

In anul 1957 se formeaza Clubul American al Ciobanestilor Australieni, cel mai mare club de ciobanesti australieni din America. Pentru ca parerile erau impartite in legatura cu inscrierea in AKC (American Kennel Club), clubul s-a despartit in doua tabere, cele care voiau si cele care nu voiau inscrierea in AKC.

In 1993 AKC recunoaste oficial rasa. Rasa nu are o popularitate mare oficiala pentru ca multe exemplare nu sunt inregistrate. In 2006 a castigat premiu de „best-in-show” in Marea Britanie.

Hrana Ciobanesc Australian

Hrana trebuie sa contina proteine, grasime, carbohidrati, vitamine si minerale. Hrana trebuie impartita in minim doua portii pe zi, ideal ar fi trei.

Dupa masa trebuie lasat 15-30 de minute ca sa digere. Nu trebuie hraniti cu cantitati mari de mancare si sub nici o forma nu trebuie sa ii lasati mancare la discretie pentru ca sunt foarte pofticiosi si se pot ingrasa cu usurinta.

Sunt predispusi la obezitate. Apa trebuie sa fie la discreti pentru ca animalul sa isi potoleasca setea ori de cate ori are nevoie.

Dupa fiecare masa, si pauza, este recomandata miscarea.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Ciobanesc Australian

Ciobanescul Australian este un caine de marime medie care are inaltimea de 48-50 cm la femele si 50-56 cm la masculi Greutatea este de 20 – 32 de kg. Femelele sunt mai usoare decat masculii. Capul este destul de mare, in comparatie cu corpul, si puternic. Urechile de forma triunghiulara sunt purtate lasat.

Coada scurta are marimea de 10 cm. Blana este dubla, stratul inferior este dens si cel exterior de lungime medie usor ondulat. Membrele sunt puternice, drepte si perpendiculare pe sol. Nu predomina culoarea alb pe cap si ochii trebuie sa fie inconjurati in intregime de culoare.

Poate fi intalnit in diverse culori: negru-albastrui, roscat, caramiziu, negru, maro. Poate fi cu sau fara pete. Blana are nevoie ceva mai multa periere in perioada de naparlire, in rest o periere periodica este suficienta. Pentru o blana frumoasa si stralucitoare se recomanda perierea regulata.

Ciobanescul australian mai este numit si ochi de fantoma datorita culorii ochilor. Ochii pot fi albastri, maronii, combinatii intre albastru si maro, culoarea alunei sau culoarea chihlimbarului. Se pot intalni si exemplare ceacare, cu un ochi de o culoare si celalalt ochi de alta culoare.

Comportament Ciobanesc Australian

Ciobanescul australian este un caine care adora sa ia parte la activitatile zilnice ale familiei. Isi indeplineste sarcinile cat de bine poate, aceasta rasa este printre primele in competitii si la executarea comenzilor. Are un temperament foarte echilibrat si are puterea de a lucra toata ziua.

Este activ, inteligent si ii place sa invete. Ca animal de companie isi iubeste stapanii si incearca sa-i multumeasca cat poate de bine. Este loial si afectuos.

Tolereaza foarte bine copiii, se intelege cu alti caini si alte animale mai ales daca este invatat de mic cu ele. Ii place sa se joace cu mingea si s-ar balaci cat e ziua de lunga.

Instictul de vanator poate crea unele probleme cu animalele mici daca nu este invatat de mic sau daca nu socializeaza o perioada cu ele. Sunt dominanti, isi vor proteja cat pot de bine teritoriul si stapanii.

Daca va doriti un caine energic, un caine care care sa ocupe tot timpul ciobanescul australian este cea mai buna solutie.

Dresaj Ciobanesc Australian

Ca orice caine si ciobanescul australian trebuie sa socializeze de mic cu animalele mici si sa invete cel putin comenzile de baza (stai, culcat, etc.).

Dresajul este obligatoriu la caini pentru a putea comunica ei in anumite situatii. Un caine nu stie cand trebuie sa stea daca nu este invatat si cel mai buna perioada este cand patrupedul este mic pentru ca atunci invata cel mai repede.

Daca ne referim strict la ciobanescul australian putem spune ca este un caine inteligent care invata cu usurinta. Cele mai recomandate antrenamente pentru el sunt flyball, concursurile si exercitiile de agilitate.

Are nevoie de dresaj constant si consistent, de comenzi care il pun sa foloseasca atat muschii cat si mintea.

Pot fi antrenati pentru detectarea drogurilor sau a narcoticelor sau pentru urmarire.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Ciobanesc Australian

Cainele Ciobanesc Australian are nevoie de exercitii si miscare zilnica. Ii place sa se implice in diverse activitati, inclusiv cele de familie. Se simte cel mai bine cu un stapan activ care ii acorda multa atentie.

Trebuie sa aiba tot timpul ceva de facut, asa ca daca plecati si il lasati singur asigurati-va ca are destule jucarii. Daca nu isi face plimbarea zilnica se poate plictisi si poate deveni distructiv.

Ciobanescul australian este folosit ca animale de companie si la paza si manatul turmelor. Poate fi folosit si pentru paza cirezilor de vaci. Pot fi folositi si ca insotitori pentru persoanele cu handicap. A fost crescut la ferma ca si caine de turma.

Viata in apartament nu este recomandat pentru aceasta rasa pentru ca are nevoie de spatiu de miscare.

Nivelul mare de energie pe care il are il poate consuma numai intr-o curte unde poate alerge si face diferite exercitii.

Boli Ciobanesc Australian

Zonele dificile si aride ale Australiei si ale statelor unite au testat rezistenta acestor caini. In final s-a dovedit ca ciobanescul australian este un caine rezistent la boli.

Cea mai comuna boala intalnita la ciobanescul australian este displazia de sold. Este o boala care se transmite genetic si se depisteaza incepand cu varsta de 9 luni.

In afara de displazia de sold, mai pot aparea probleme oculare care pot merge pana la pierderea totala sau partiala a vazului.

Desi majoritatea ciobanestilor australieni traiesc intre 9 si 15 ani, media de varsta este de 12-13 ani.

Poze Ciobanesc Australian

poze caine ciobanesc australian

poze caine ciobanesc australian

Canise Ciobanesc Australian

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii

  1. Sameer

    Thank you for sharing valuable content, keep sharing worthy content like this!

  2. шкафы-купе на заказ в Твери

    Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, let alone the content!