De ce vomita pisicile ? Voma la pisici. Pisica mea a vomitat. Reflux gastroesofagian la pisici. Ce trebuie facut cand pisica vomita ?
Pentru a raspunde la toate aceste intrebari trebuie mai intai sa vedem CUM vomita pisica. Sunt multe cauze pentru care vomita pisica si multe lucruri care le da afara. Diversi stapani care sunt ingrijorati de acest lucru au semnalat faptul ca voma este galbena, alba (cu spume), cu par sau mancare nedigerata.
Vom vorbi in continuare despre fiecare in parte si vom vedea daca cat de grav este ca pisica vomita si ce este de facut.
De ce vomita pisica ?
In general pisica vomita foarte usor. Nu este un lucru placut nici pentru ea, dar este normal. Datorita modului de viata de a se „spala” inghite fire de par mort care se fac ghem in stomac. Pentru ca aceste fire de par nu se elimina mereu prin fecale, ele sunt eliminate pe cale orala, adica pe gura.
De obicei ghemul de par este de forma lunguiata (forma stomacului).
Daca pisica voastra vomita ghemotoace de par periodic, de 3 ori pe luna, nu este un lucru de ingrijorare. Nu se poate o perioada exacta pentru ca depinde de mai multi factori acest lucru (cat de des este periata, lungimea blanii)
Exista cazuri in care ghemotoacele de par formate in stomacul pisicii sa se blocheze pe drum in tractul gastrointestinal. In cazul in care pisica nu le poate elimina natural trebuie administrat alifie sau intervenit chirurgical.
Cum poti face ca pisica sa vomite mai rar ?
Nu poti face o pisica sa nu mai vomite niciodata, dar o poti ajuta sa vomite cat mai rar prin perierea blanii. Cu cat blana este mai mare si perierea este mai deasa ghemotoacele de par care se acumuleaza in stomac se formeaza mai greu si pisica o sa vomite mai rar.
Daca vreti sa controlati acest proces ii puteti oferi pisici iarba. Aceasta se amesteca cu firele de par si este eliminata mai repede. Pisicile de pe strada mananca mai multa iarba pentru a-si provoca voma.
Pisica vomita in fiecare zi
Daca pisica doar vomita zilnic nu este grav. Este posibil sa fie o alergie la mancare. Trebuie rezolvata problema pentru ca daca ramane netratata se poate agrava.
Se recomanda un test cu un medic veterinar pentru a vedea la ce este alergica si cel mai probabil, dupa ce micuta felina va tine o dieta de cateva zile, va rezulta schimbarea dietei principale cu eliminarea alimentului elergic.
Eu am o pisica cu simptom de voma acuta (vomita zilnic suc gastric, cred) si doctorul a pus diagnosticul pe simptomele descrise de mine. I-a facut 3 injectii si a trecut-o pe mancare de dieta. Sper sa ii treaca in cateva zile ..
Daca pisica se intoarce la activitatile zilnice dupa ce vomita nu trebuie sa va alarmati. Mergeti cu ea la medicul veterinar cand aveti timp si cu putina atentie se rezolva. Varsaturile sunt motiv de ingrijorare cand sunt insotite de sange, diaree, deshidratare sau pierderea apetitului. Atunci poate fi vorba despre un simptom secundar (boli infectioase, cancer, diabet, etc.). In acest caz mergeti de urgenta la veterinar.
Pisica vomita mancare
Una din situatiile in care pisicile vomita mancare este exact dupa ce o mananca. Unele pisici vomita si de 2-3 ori pe zi. Sunt cazuri in care felinele isi mananca voma.
Cele mai comune cauze din care pisicile vomita sunt bolile inflamatorii ale tubului digestiv: colangiohepatita, pancreatita, cancerul, problemele renale, hipertiroidismul. Mai sunt multe alte cauze precum paraziții, obstrucțiile mecanice și bolile infecțioase.
Cele mai citite articole
Solutii care pot ajuta sunt:
– eliminarea alergiilor alimentare cu diete de 6-8 saptamani cu schimbarea dietei
– examen coproparazitologic pentru depistarea viermilor intestinali si a altor paraziti
– deparazitarea pentru combaterea si prevenirea viermilor intestinali si a altor paraziti.
– analize de sange
– radiologie pentru eliminarea suspiciunii de obstructie intestinala sau esofagiana
– ecografie
– biopsie prin endoscopie
De cele mai multe ori se opteaza pentru tratarea bolilor inflamatorii fara stabilirea unui diagnostic efectiv.
Refluxul gastroesofagian
Apare cel mai mult la pisicile tinere. Daca esofagul trebuie sa suporte des aparitia sucului gastric pisica poate suferi in timp aparitia ulcerului.
Principala cauza care duce la aparitia refluxului gastroesofagian este alimentatia necorespunzatoare (de obicei prea multe proteine si grasimi). Mai poate aparea si dupa anestezie generala.
Varsaturile pot contine mancare sau lichid colorat.
Se recomanda consultul unui medic specialist. Cele mai dese tratamente implica schimbarea dietei pisicii.
Daca nu se vad semne de imbunatatire sau refluxul nu dispare dupa schimbarea dietei este necesar un nou consult cu analize amanuntite.
Pisica vomita lichid de culoare galbena
Dupa cum am spus la inceput pisica are un stomac sensibil si vomita cu usurinta. Daca mananca ceva care o deranjeaza sau are probleme vomita. Voma devine acuta cand pisica vomita des si nu se opreste pana elimina tot din stomac.
Lichidul galben se datoreaza bilei pisicii, iar cauzele sunt multiple:
– schimbari ale dietei
– indigestie
– reactii alergice la alimente
– paraziti intestinali
– disfunctii (metabolice sau renale)
– boli de ficat (varsaturi multiple)
– gastroenterita
– tumori
– si altele…
Diagnosticare voma acuta la pisici
Daca vedeti ca pisica vomita des trebuie sa mergeti la veterinar. Luati o monstra de voma. Este posibil ca medicul veterinar sa va ceara si o probal de scaun. Are diaree ? Daca unele vomitaturi au culoarea rosie sau rosu-maroniu pot contine sange si problema poate sa fie mai grava, poate fi vorba de ulceratie. Daca voma miroase urat si puternic poate fi vorba de o obstructie intestinala.
Daca nu se trateaza la timp pot aparea complicatii si chiar moartea.
Tratamentul
… depinde de cauza principala care determina vomitatul. Acesta poate fi:
– antibiotice pentru ulcer
– schimbare de dieta
– corticosteroizi pentru bolile inflamatorii
– operatie in caz de tumoare
– etc.
Cateva semne ca pisica ta este bolnava
– este apatica, letargica si are febra
– nu are pofta de mancare
– pierde sau a pierdut greutate
– se observa sange in voma
– are dureri
– inghite alte mancaruri sau substante
– este irascibila
Citeste si despre… Alimentatia pisicii
Bibliografie:
- http://www.island-cats.com/
- https://i.ytimg.com
- http://www.kbear.fm/
Comentarii