1000x250 ro

Komondor

caine Komondor
  • Origine: Ungaria
  • Grupa: Working
  • Greutate: 50-60 kg
  • Inaltime: Masculi:71-76 cm Femele: 64-69 cm
  • Culori: alb
  • Dresaj: mediu-dificil
  • Ingrijire: dificila
  • Temperament: neinfricat, gentil, calm, iubitor, independent
  • Sanatate: in general sanatos
  • Pui: 6 – 12 pui
  • Media de varsta: 10 – 12 ani
  • Alte nume: Komondorok (plural), Hungarian Sheepdog, Hungarian Komondor, Mop Dog, Komondor dog

Origine

Originile rasei de caini Komondor sunt inca disputate. Aparitia si evolutia lor pe teritoriul Ungariei este pusa fie pe seama triburilor de maghiari, care s-au instalat in Campia Panonica in jurul anului 890 e.n., fie a celor de cumani (populatie nomada, de limba turcica, rezidenta pe teritoriul de astazi al Ungariei intre secolele 12-13).

Unii specialisti plaseaza insasi originea numelui in corelatie cu triburile cumane (Komon= cuman, dor=caine; cainele cumanilor). In mod cert, pastorii au fost cei care au adus cu ei acest caine de talie mare, puternic si impunator. Prima mentionare scrisa despre aceasta rasa figureaza intr-un Codex din anul 1544. Astazi, in Ungaria, rasa Komondor este declarata tezaur national prin lege, fiind interzise orice ameliorari si transformari.

Aspectul sau iesit din comun, dat de blana grupata in suvite impaslite, lungi, dispuse uniform in straturi succesive, sugereaza o inrudire cu rasele de caini Puli (Ungaria) si Bergamasco.

De asemenea, unele trasaturi fizice si de caracter sugereaza o legatura intre acesti caini si puternicul Ciobanesc Caucazian Alb (South Russian Ovcharka). Este de la sine inteles ca acesti caini au aparut initial intr-un areal cu climat extrem de aspru, fapt pentru care si-au dezvoltat blana foarte deasa si densa, cu fir special.

1000x250 ro

In timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, Komondor-ii erau utilizati pentru a asigura paza echipamentului militar. Multe exemplare au murit la datorie, rasa devenind rara dupa sfarsitul razboiului.

Exportarea lor din Ungaria devenise dificila in aceasta perioada datorita turbulentelor din viata politica si economica. In cele din urma, in anii 1930, Komondor-ul si-a facut intrarea pe pamantul american. Unii fermieri din Statele Unite inca mai utilizeaza Komondor-ii pentru paza si protectia turmelor de animale, dar majoritatea exemplarelor sunt, astazi, indragite animale de companie.

Hrana Komondor

Cainii sunt, conform opiniei generale, omnivori. Si se poate sustine asta doar daca ignoram faptul ca orice rasa de caine s-a dezvoltat din lupul ancestral care a fost si a ramas prin exemplarele actualei specii un animal preponderent carnivor.

Cainele Komondor nu a suferit multe ameliorari ale rasei, incrucisari controlate etc. care sa-i schimbe semnificativ fondul genetic ancestral, deci inclinatia lui in ceea ce priveste dieta va fi una bazata pe carne si produsele de origine animala.

Pana la urma, solutia o reprezinta mixarea carnii si a produselor de origine animala cu legumele, pe care acest caine le va accepta in hrana, mai ales cand ii organizam dieta cu grija, de timpuriu.

Pe langa alimentele de origine animala: carne de vita, pui, cal, gasca, curcan, oaie, miel si peste dezosat (acesta din urma in cantitati moderate) se recomanda si o serie de legume (atentie la cele toxice-ex.ceapa) cum ar fi rosii, salata, spanac, cartofi (fierti in coaja si pisati), morcovi (rasi), telina, patrunjel, fasole verde si varza (aceasta administrata maxim o data pe saptamana).

Pentru completarea sursei de proteine, aminoacizi si carbohidrati sunt se recomanda organele de porc si vita (ficat, rinichi, plamani), pastele fainoase, oua (de preferat fierte), cereale, lapte, branza si fructe (ocazional).

Oasele reprezinta si ele o sursa favorabila de calciu pentru caine insa ele trebuie sa fie de provenienta cabalina sau de vita (cele de pasare sunt casante si produc aschii periculoase) si cu maduva. Oasele sunt utile in dieta unui Komondor si pentru o buna intretinere a igienei dentare.

Hrana administrata trebuie sa fie bine fiarta, pentru omogenizare, iar ratia (tainul) trebuie suplimentata in functie de nivelul de activitate atins de fiecare animal in parte. La cateii de Komondor tainurile vor fi 5-6 la numar (la 4 luni), 4-5 (la 6 luni), 3-4 (la 1 an) scazand pana la varsta de 2 ani (stadiul de maturitate) la 2 portii pe zi, preferabil administrate dimineata si in orele serii.

Acest caine de talie mare are nevoie de multa hrana. Exemplarele standard ajung la maturitate sa cantareasca 55-60 de kilograme, iar unii caini pot atinge, conform relatarilor unor proprietari, chiar si 70-75 de kilograme!

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Komondor

Komondor este un caine de talie mare cu un corp de forma patrata, puternic, musculos. Capul este mare, proportional cu corpul, cu ochi migdalati de culoare inchisa.

In general, ochii acestui caine nu sunt vizibili (facand astfel si mai dificila anticiparea reactiilor lor), fiind acoperiti de par. Urechile sunt mari, lasate, acoperite la randul lor de par.

Coada este lunga, usor intoarsa la varf, purtata atarnat, iar in stare de agitatie se ridica cel mult la nivelul spatelui. Blana este deosebita, foarte deasa si lunga, contribuind la aspectul de masivitate pe care il denota exemplarele rasei.

Culoarea blanii este alba (in nuanta fildesului), aceasta fiind dubla, cu un prim strat pufos, foarte des, lanos si impermeabil.

Stratul superior creste lung, paslos si incretit si adesea firele se grupeaza in ceea ce s-ar putea numi snururi impletite (natural). Putin pretentios, este rezistent la intemperii. Are nevoie de un stapan hotarat si cu experienta in cresterea cainilor.

Comportament Komondor

Komondor afiseaza un calm linistitor dar dublat de un curaj imperturbabil in paza si apararea turmei incredintate, sau a proprietatii si casei stapanului sau. Atacul sau se bazeaza intotdeauna pe surprindere.

Komondor nu latra prea mult, pentru a nu-si alarma inamicii. Acest caine priveste proprietatea pe care este instalat ca pe teritoriul sau absolut si nu va tolera prezenta altor fiinte.

Susceptibilitatea este una din trasaturile native ale rasei. Nu va ezita sa atace animale masive, precum ursii sau pumele si tine piept in mod brav haitelor de lupi, coioti sau sacali. Este foarte credincios stapanului sau, dar nu are incredere in straini.

Suporta desul de bine interactiunea cu copiii. Ziua prefera o pozitie retrasa, stand culcat intr-o zona care-i asigura posibilitatea de a supraveghea vizual teritoriul.

Cainele va motai pe timpul zilei, dar va avea mereu un ochi atintit asupra celor din jur. Noaptea, comportamentul sau obisnuit este cel de paznic activ, patrulandu-si neobosit teritoriul.

Dresaj Komondor

Datorita dimensiunilor, puterii, vitezei de reactie si temperamentului specific, un Komondor are nevoie sa debuteze in exercitii de dresaj foarte devreme (4-8 luni), altfel putandu-se inregistra dezvoltari periculoase ale comportamentului sau.

Este un caine destul de inteligent, dar se plictiseste destul de repede atunci cand are parte de rutina in exercitii si devine incapatanat si necooperant.

Are nevoie sa i se induca mereu o stare vesela, iar fondul de lucru trebuie sa fie unul optimist. Lauda reprezinta o necesitate in antrenamentul cu un Komondor, dar si corectiile punctuale.

Daca i se va permite sa afiseze un comportament neprietenos si ostil, cainele isi va face foarte usor din acestea „cartea sa de vizita”. Prin urmare, corectiile consistente, chiar si fata de un tanar catel sunt necesare pentru a asigura dezvoltarea unui caine adult cu comportament bine ajustat.

Komondor are nevoie de socializare precoce si sa fie expus inca de tanar la numeroase situatii noi. Deoarece instinctele de caine de paza sunt foarte puternice (implementate in caracterul sau in mod natural), lipsa de socializare poate duce la un exces de agresivitate in situatiile in care cainele se confrunta cu situatii sau persoane noi.

In mod natural a fost un caine caruia i s-a permis o mare libertate de decizie, drept pentru care va reactiona destul de greu la dresajul de obedienta. Invata mai greu comenzile in dresaj, dar odata ce-si va insusi o comanda, o va respecta in mod constant.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Komondor

Blana acestei rase nu se perie, dar trebuie smulse cu mana smocurile care se formeaza din puful ce cade daca doriti sa se formeze o blana sub forma de franjuri.

Atunci cand vine vorba de imbaiere, activitatea se recomanda doar in sezonul cald, deoarece blana sa foarte densa are nevoie de cateva zile pentru a se usca complet. Komondor are nevoie de un teren generos in care sa isi faca miscarea zilnica, o curte larga fiind cea mai buna alegere.

Este un caine de exterior, suportand foarte bine variatiile de temperatura pe durata tuturor anotimpurilor.

Nu se recomanda in calitate de caine de interior, pentru ca este un caine de talie prea mare si comportamentul sau specific, de paznic vesnic in alerta il va face dificil de suportat. Este un caine de paza excelent pentru turmele de ierbivore, pentru proprietati si locuinte.

Boli Komondor

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.

Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.

Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora.

Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.

Durata medie de viata a Komondor-ului este de 10 – 12 ani.

Poze Komondor

Canise Komondor

  1. Canisa Somogyi Betyar Kennel
  • Adresa: H-7443 Somogyjád, – Galambos puszta
  • Telefon: +36-20-552-41-55
  • Email: info@mykomondors.com
  • Website: http://mykomondors.com/

2. Canisa Haromszeki-gobe

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

 

Alte articole

Cele mai citite articole