Povestea originală a delfinului Flipper, lansată sub forma unui serial de televiziune în anii `60, a devenit una dintre cele mai cunoscute în lumea divertismentului internațional. Devenită între timp o adevărată Franciză, această serie TV s-a difuzat pe postul NBC din 19 septembrie 1964 până pe 15 aprilie 1967. Animalul de companie al lui Porter Ricks (rol interpretat de actorul Brian Kelly), gardian-șef la Coral Key Park din Florida, delfinul Flipper a cucerit publicul cu inteligența, bunătatea și capacitatea sa de a transmite emoții.
În anul 2024 se împlinesc 60 de ani de la premiera serialului de aventură Flipper, care a dat startul unei adevărate francize dezvoltate de-a lungul deceniilor următoare. În cele 3 sezoane, accentul s-a pus pe relația de prietenie dintre delfin și cei doi fii ai lui Porter Ricks, Sandy și Bud. Un astfel de model de relație salvatoare era deja dezvoltat cu succes de un alt personaj – franciză, Lassie, câinele care s-a bucurat de asemenea de o largă popularitate în acea perioadă, dar și ulterior.
Serialul Flipper, produs de MGM, cu Luke Halpin și Tommy Norden în rolurile băieților, prezenta printre altele felul în care delfinul inteligent ajuta la prinderea celor care pescuiau ilegal sau la salvarea victimelor atacurilor de rechini.
Destinul trafic al delfinului Flipper
Dacă audiența a văzut doar povestea frumoasă transmisă de producători pe micile ecrane, realitatea aflată ulterior a adus multă tristețe în rândul oamenilor și a punctat importanța respectării drepturilor animalelor. Destinul tragic al delfinului Flipper este de altfel destinul obișnuit al animalelor exploatate pentru divertisment.
În prezent, organizațiile pentru protecția animalelor militează pentru ca exemplarele sălbatice existente în captivitate, dacă nu pot fi eliberate în habitatul natural, să aibă parte totuși de condiții de viață cel puțin decente. Nu a fost cazul lui Flipper, care a fost ținut mare parte din viața sa într-un rezervor de apă. În cele din urmă, acesta a decedat din cauza depresiei, după cum a explicat Richard O’Barry, regizor și antrenor în cadrul serialului.
De fapt, personajul Flipper a fost interpretat de 5 delfini, printre care femelele Suzy și Kathy. Aceasta din urmă a apărut în cele mai multe episoade, iar moartea ei l-a determinat pe Richard O’Barry să își reanalizeze valorile morale. Astfel, el a decis să lupte activ împotriva industriei care a contribuit la producția serialului, inclusiv contra delfinariilor, afaceri foarte productive unde delfinii sunt captivi și obligați să „muncească”, departe de spațiile vaste de care au parte în mediul lor natural.
Cele mai citite articole
„Pentru delfini, orice încercare de a respira reprezintă un adevărat efort. Pot să-și ia viața in orice moment. Flipper m-a privit drept in ochi, și-a ținut respirația, iar apoi s-a scufundat în rezervor și nu s-a mai întors. Kathy nu mai suporta să fie închisă într-un bazin, mi-am dat seama în acel moment”, a povestit O’Barry.
În același context, poate fi amintită modificarea percepției sociale în ceea ce privește exploatarea animalelor în cadrul circurilor. În tot mai multe țări, printre care și România, spectacolele de circ cu animale au devenit interzise, după ce anterior erau o prezență obișnuită în show-urile de divertisment.
Flipper și delfinii în general, în lumea divertismentului modern
În ultimele două decenii, au fost realizate numeroase documentare de televiziune despre viața delfinilor, pe baza cercetărilor științifice. În divertismentul modern, delfinul este protagonist și în jocuri video precum Dolphin Simulator (realizat pentru dispozitive mobile cu Android) sau Ecco the Dolphin: Defender of the Future (creat pentru PlayStation). Sunt populare și jocurile de păcănele cu delfini, unul dintre primele titluri fiind Dolphin Reef, slot online dezvoltat de producătorul de jocuri de cazino online Playtech în anul 2009.
În anul 1995 a fost lansat un remake al serialului Flipper, cu Brian Wimmer, Colleen Flynn, Haas Payton și Jessica Alba – devenită între timp un mare star la Hollywood.
Flipper – The New Adventures s-a terminat într-un mod șocant, cu delfinul eșuat pe o plajă, fără a avea un final clar. A fost probabil și dorința producătorilor de a sublinia o problemă reală, cea a impactului umanității asupra vieții sălbatice din adâncurile mărilor și oceanelor. Există și 3 filme de cinema cu celebrul delfin: Flipper (1963), Flipper’s New Adventure (1964) și Flipper (1996).
Sursa foto canva.com