1000x250 ro

Ciobanesc german

caine ciobanesc german

 

  • Origine: Germania
  • Grupa: Ciobanesti si de cireada
  • Greutate: Femele:22-32 kg Masculi: 30-40 kg
  • Inaltime: Femele:55-60 cm Masculi: 60-65 cm
  • Culori: Negru, Maro-negru, Albastru, Rosu-negru
  • Dresaj: usor de dresat
  • Ingrijire: normala
  • Sanatate: in general sanatos
  • Pui: 8-12 pui
  • Media de varsta: 9 – 13 ani
  • Alte nume: Caine lup, German Shepherd dog, Alsatian, Deutscher Schaferhund, GSD

Origine

Provin din Germania, dupa cum le spune si numele, rasa a fost creata de catre capitanul Max von Stephanitz la sfarsitul secolului XX ce a vrut sa creeze un caine utilitar bun la toate. Rasa Ciobanesc German este o adaptare a cainelui Ciobanesc German de Munte.

Dupa primul Razboi Mondial, soldatii americani si britanici, impresionati de numeroasele calitati ale cainilor Ciobanesc German, au adus acasa cateva exemplare. Trei regiuni din Germania au devenit celebre pentru cresterea acestei rase: Wurtemberg, Thurginia si Bavaria.

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial popularitatea rasei a scazut datorita asocierii ei cu Hitler si regimul sau de teroare. In acesti ani postbelici britanicii au schimbat numele acestui caine in Alsacian, iar ulterior in Caine Lup Alsacian, pentru a sterge stigmatul de a avea cuvantul german in denumire.

Hrana Ciobanesc german

Hrana este specifica carnivorelor, ratia va fi stabilita conform activitatii zilnice. In acest sens se impune mentionarea ca acesta specie nu valorifica resturile menajere sau alimente cu continut ridicat in celuloza. Alimentele utilizate sunt de origine animala si vegetala.

1000x250 ro

Dintre cele de origine animala: carnea de vita, gaina, gasca, pui, oaie si miel(in cantitati nu foarte mari), mai putin carne de porc, (aceasta se recomanda totusi ca adaos la hrana cainilor cu munci grele, sau paza in medii cu temperaturi scazute, in cantitati reduse si sub control medical); Subprodusele de abator, organele, oasele sub forma de praf, laptele si derivatele lui, ouale, grasimile animale cu exceptia soricului de porc, care este interzis, deoarece la nivelul ficatului poate produce alergii si in cele din urma leziuni grave.

Carnea de peste se poate administra dezosata. Carnea de vanat este acceptata in alimentatia ciobanescului german. Alimente de origine vegetala: orezul, painea, pastele fainoase, faina de cereale, graul, arpacasul, morcovii, cartofii, zaharul, salata, spanacul, fasolea verde, telina, prazul, uleiurile vegetale.

Se pot include pasta sau tocatura, conservele, mezelurile desi nu sunt recomandate in mod special. Nu se recomanda fasolea uscata, varza si conopida, iar cartoful se va administra fara sa constituie un component de baza. Ocazional cainele poate consuma fructe, mere, pere, prune, struguri, caise, acesta se pot adauga cu succes la fierberea mancarii, dar nu in cantitate mare.

Este de preferat ca hrana administrata sa fie bine fiarta, pentru a ajunge la stadiul de terci, iar ratia obisnuita sa contina atat produse din carne, cereale, legume, lactate, ouã si uneori fructe. Zaharurile si produsele zaharose trebuiesc administrate cu prudenta producand carii dentare si obezitate.

Hrana poate fi administrata in doua tainuri, dimineata si seara, dimineata administrandu-se 60% din cantitatea totala. Hranirea femelelor care alaptaza se va face in trei tainuri imbogatindu-se alimentatia in saruri si vitamine.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Ciobanesc german

Capul are forma de pana, corespunzator marimii corpului (lungimea aprox. 40% din inaltimea la greaban), fara a fi greoi sau supra alungit, ca aparitie uscata, intre urechi potrivit de lat, cu fruntea, vazuta din lateral si din fata, numai putin bombata si fara sau cu o putin accentuata circumvolutiune mediana.

Raportul dintre partea superioara a capului si bot este de 50% la 50%. Latimea partii superioare a capului corespunde aproximativ lungimii acesteia. Partea superioara a capului (vazuta de sus) duce de la urechi pana la trufa, ingustandu-se uniform, cu un stop inclinat, nu foarte marcat. Maxilarul superior si inferior au o conformatie puternica. Septul este drept, o concavitate sau convexitate sunt de nedorit. Buzele sunt intinse, inchizandu-se bine si au culoare inchisa.

Nasul (trufa) trebuie sa fie negru. Dantura trebuie sa fie puternica, sanatoasa si completa (42 dinti conform formulei dentare). Ciobanescul German are o muscatura in foarfeca, aceasta insemnand ca incisivii trebuie sa se petreaca sub forma de foarfeca (incisivii superiori trec peste incisivii inferiori forfecandu-se). Muscatura cleste, prognatismul superior sau inferior sunt defectuoase, precum si spatiile interdentare mari. Defectuoasa este de asemenea o arcada dentara a incisivilor dreapta.

Oasele maxilarului trebuie sa fie dezvoltate, astfel incat dintii sa fie implantati adanc in maxilar. Ochii sunt mijlocii, migdalati, putin oblici si ne proeminenti. Culoarea ochilor trebuie sa fie pe cat posibil inchisa. Ochii deschisi la culoare, intepatori sunt de nedorit, deoarece schimba exresia cainelui. Urechile Ciobanescul German are urechi erecte de maime mijlocie, purtate paralel (nu deviate lateral).

Ele sunt ascutite si cu pavilioanele orientate spre inainte. Urechile semi erecte sau cazute sunt defectuoase. Urechile purtate pe spate in timpul miscarii respectiv in stare de repaus nu sunt considerate defectuoase.

Gatul trebuie sa fie puternic, bine muscularizat si fara salba. Unghiul cu trunchiul (orizontala) este de cca. 45.

Linia superioara decurge incepand cu baza gatului peste greabanul bine format si peste spatele foarte putin lasat fata de orizontala, pana la crupa usor lasata, fara o intrerupere vizibila. Spatele este tare, puternic si bine muscularizat.

Soldul este lat, format puternic si bine muscularizat. Crupa trebuie sa fie lunga si usor lasata ( cca. 23 fata de orizontala) si sa treaca, fara o intrerupere a liniei superioare, in baza cozii. Pieptu trebuie sa fie de cca 45% pana la 48% din inaltimea pana la greaban. Coastele trebuie sa aiba o curbura medie.

Toracele cu coaste prea curbate ( sub forma de butoi) este la fel de defectuos ca si toracele cu coaste plate. Coada ajunge cel putin pana la jaret, dar nu este mai lunga decat jumatatea acestuia. La partea inferioara ea are par mai lung si este purtata curbata lin.

In stare de agitatie se de miscare ea este purtata mai sus, dar fara sa depaseasca orizontala. Operatiile estetice pentru corectare sunt interzise. Membrele anterioare sunt drepte, privite din orice directie, si privite din fata perfect paralele.

Omoplatul si bratul sunt de aceasi lungime si prinse de trunchi prin intermediul unei musculaturi puternice. Unghiul dintre omoplat si brat este in cazul ideal de 90. , de regula pana la 110. Coatele nu ai voie sa aiba devieri in exterior sau interior, nici in pozitie statica si nici in miscare. Antebratele sunt, privite din toate directiile, drepte si perfect paralele unul fata de celalalt, uscate si foarte bine muscularizate.

Chisita are o lungime de cca 1/3 din antebrat si formeaza cu acesta un unghi de cca 20-22. Atat o chisita prea inclinata (mai mult de 22.), cat si una prea putin inclinata (mai putin de 20.) afecteaza capacitatea de utilizare, in special rezistenta.

Labele sunt rotunjite, bine inchise si curbate, talpile tari, dar nu sfaramicioase. Ghiarle sunt puternice si de culoare inchisa. Membrele posterioare Pozitia membrelor posterioare este usor inapoiata, aceasta fiind, vazute din spate, paralele una fata de cealalta.

Femurul si tibia sunt de lungimi aproximativ egale si formeaza un unghi de cca 120. , pulpele sunt puternice si bine muscularizate. Calcaiele sunt puternice si stabile, jaretul este perpendicular sub calcai.

Labele sunt inchise, usor bombate, pernutele tari si de culoare inchisa, ghiarele puternice, bombate si de asemenea de culoare inchisa. Pielea este desprinsa, fara a forma insa cute. Masculii trebuie sa aiba doua testicule normale, evidente si complet coborate in scrot.

Parul: Corecta acoperire cu par la Ciobanescul Geman este parul aspru cu subpar. Parul pe acoperire trebuie sa fie des, aspru, drept si lipit de corp. Pe cap, inclusiv in interiorul urechilor, pe partea anterioara a membrelor, pe labe si degete parul este scurt, pe gat ceva mai lung si mai des. Pe partea posterioara a membrelor parul se alungeste pana la chisita, respectiv jaret. Pe partea posterioara a pulpelor parul formeaza pantaloni moderati.

Culorile: negru cu pete roscat – maronii, maro, galbene pana la gri deschis. Astfel, ciobanescul german poate fi negru uni sau gri cu degradeuri inchise. Pete albe de dimensiuni mici, putin vizibile pe piept, ca si pe partie interioare sunt admise dar nu sunt de dorit.

Indiferent de culoarea parului, trufa trebuie sa fie neagra. Lipsa mastii, ochi deschisi, intepatori, ca si pete deschise sau albicioase pe piept si partile interioare, gheare deschise si varful cozii roscat sunt considerate defecte de pigmentatie. Subparul prezinta o usoara nuanta gri. Culoarea alba este neadmisa.

Marime / greutate Masculi: inaltime la greaban = 60-65 cm Greutate = 30-40 Kg. Femele : inaltime la greaban = 55-60 cm Greutate = 22-32 Kg.

Comportament Ciobanesc german

Personalitatea rasei este distincta, fiind increzatori si puternici atat in comportament cat si in infatisare. Bine educati vor dezvolta puternice sentimente de loialitate si supunere neconditinata, si pot fi dresati sa atace si sa elibereze intrusul la comanda.

Daca un caine Ciobanesc German este violent sau agresiv, acesta este rezultatul dresajului gresit si lipsei de control al stapanului asupra cainelui. Sunt deseori folositi ca si caini de paza, de atac si de politie, ceea ce contribuie la perceptia gresita ca ar fi o rasa periculoasa.

Unele exemplare functioneaza concomitent ca membri ai echipelor de cautare a victimelor si ca animale de casa. Este imposibil de redat in cuvinte loialitatea de care da dovada aceasta rasa si cat de puternica e legatura emotionala pe care o stabileste cu stapanii sai.

Trauma pe care o resimt daca sunt separati de acestia este unul din motivele pentru care in zilele noastre sunt folositi mai putin in rolul de caine ghid al nevazatorilor, pentru ca pentru a putea indeplini acest rol trebuie sa fie antrenati de la stadiul de catel de catre o alta persoana de care se despart in momentul in care au invatat cum sa usureze viata celor orbi, ce devin noii lor stapani.

Au o energie debordanta si au fost crescuti pentru a avea porniri naturale de protectie si supunere, impresioneaza stapanul prin firea echilibrata, puterea de munca si inteligenta ascutita. Cateii de rasa Caine Lup pot fi animale de casa incantatoare, dar vor fi nefericiti daca nu au parte de exercitiu fizic zilnic si daca nu li se desemneaza o anumita sarcina. Acesti caini utilitari sunt cei mai fericiti daca au de lucru, altfel pot dovededi ca posed tendinte distructive.

Sunt deosebit de dedicati muncii lor, fiind excelenti caini de paza, lucreaza in politie la detectia narcoticelor, a cadavrelor si a materialelor explozive, fac parte din echipele de cautare si salvare a victimelor. Este de asemenea un eficient caine de terapie si il veti regasi si ca caine ghid pentru cei nevazatori.

In ciuda potrivirii lor pentru toate aceste munci solicitante, cainii din rasa Ciobanesc German pot fi de asemenea doar animale de casa loiale si deosebit de iubitoare. Adora compania oamenilor si a altor animale, sunt ascultatori si deosebit de usor de dresat. Se comporta deosebit cu copiii si tolereaza bine alte animale de casa. Nu suporta sa fie lasati singuri pentru intervale mari de timp, de aceea este esential sa interactioneze in permanenta cu familiile lor.

Cainii din rasa Ciobanesc German incorporeaza calitatile unor caini utilitari ce au instinctul de a pastori turmele, frumusetea lor sta in abilitatile de a munci: muschi, osatura, articulatii foarte bine dezvoltate, infatisare si comportare mandra, inteligenta, rezistenta fizica.

Sunt atat de populari si pentru cat de mult sunt utilizati in politie, datorita adaptabilitatii, puterii de munca, taliei mari si infatisarii generale ce impune respect.

Cateii de rasa Ciobanesc german au fost creati pentru a pastori, desi nu au simtul vizual atat de ascutit ca cel al rasei Border Collie si alte rase ciobanesti. Ei sunt dresati sa isi urmeze instinctul, ceea ce pentru aceasta rasa semnifica sa patruleze toata ziua un anumit teritoriu si sa restrictioneze accesul animalelor pastorite in afara granitelor acelei zone.

Acesta este instinctul ce a facut din cainii de rasa Ciobanesc German superbi caini de paza, ce potejeaza cu orice pret turma, ce reprezinta familia lor. Acelasi instinct de pastorit ii face pe cainii din rasa Ciobanesc German sa supraveheze atent sau chiar sa ciupeasca membrii familiei, atunci cand acestia se departeaza de aria caminului.

Pot avea tentativa de a-si conduce stapanii la ceea ce ei percep ca fiind locatia corecta, mergand atat de departe incat sa le ia usor intre dinti mana pentru a le atrage atentia si a-i directiona spre o zona sigura. Cu ceva dresaj aceasta tendinta se poate transforma in scamatoria cunoscuta sub numele – a plimba omul.

Puii de Caine Lup nu cunosc frica si sunt extrem de doritori sa fie pe placul stapanului, mai ales daca acesta s-a impus cu adevarat in fata lor. Vor lupta pana la ultima suflare pentru viata stapanului lor si sunt suficient de puternici sa aiba sanse mari sa castige batalia.

Sunt distanti cu strainii si dureaza pana ajung sa cunoasca persoanele noi suficient de bine incat sa lase garda jos. Cainele Lup este incredibil de alert, nu ii scapa nimic din ceea ce se petrece in jurul lui, de aceea fiind alegerea perfecta daca un excelent caine de paza este ceea ce cautati.

Rasa Ciobanesc German este una dintre cele mai inteligente si cele mai usor de dresat. Dresajul trebuie sa inceapa de la o varsta frageda si e necesar sa fie efectuat ferm de la inceput, dar rabdator si sa ii laudati eforturile pozitive. Sunt atat de inteligenti incat adora provocarile mentale, asa ca pot fi dresati sa faca aproape orice, fapt demonstrat de numeroasele sarcini pe care le-au indeplinit de-a lungul anilor.

Dresaj Ciobanesc german

Cand vorbim despre aceasta rasa, trebuie sa ne gandim ca avem de-a face cu numarul unu mondial din punctul de vedere al capacitatii de a fi instruit, deci, in cazul in care dorim o rasa mai putin activa, alegerea este total gresita.

Chiar daca Ciobanescul german nu este intotdeauna primul la competitiile de dresaj, de orice natura ar fi ele, cert este un singur lucru: un pui de Ciobanesc german care provine din parinti corespunzator selectionati va avea un caracter echilibrat si va putea cu usurinta promova examenele de lucru, fie ca provine dintr-o linie de „frumusete” sau dintr-o linie de lucru.

Cu alte cuvinte, castigul cel mai mare al sistemului de selectie rigid, „cu ochelari de cal”, de tip german este ca „aschia nu sare departe de trunchi”, spre deosebire de alte rase, unde, din parinti campioni la lucru, pot rezulta produsi care se sperie la focul de arma sau au deficiente grave de caracter: spaima sau agresivitate sporita.

De aceea, atunci cand alegem un Ciobanesc german, trebuie sa ne gandim ca am ales sa fim profesionisti in dresaj si nu trebuie sa ne multumim cu un simplu caine de companie, deoarece ar fi echivalent cu a conduce un Ferrari cu 30 km/h…

Antrenamentul trebuie inceput cu multa rabdare, fara graba, deoarece „picurii de strop cu strop fac al marilor potop”… Cine se grabeste va obtine intotdeauna rezultate mediocre. Datorita conformatiei anatomice deosebite radical fata de conformatia altor rase, este total contraindicat sa fortam fizic un pui de Ciobanesc german pana la atingerea varstei de un an, atunci cand scheletul este in mare parte format.

Aceasta nu inseamna ca antrenamentul trebuie inceput dupa un an, ci doar ca puiul de Ciobanesc german trebuie sa fie antrenat cu masura, fara sa parcurga distante prea lungi si fara a sari garduri inalte in copilarie. Dupa ce a crescut, puiul fragil va deveni un sportiv redutabil, capabil sa parcurga distante interminabile intr-un trap intins sau sa sara cu usurinta un gard inalt de 2.5 metri.

Nu trebuie sa uitam ca Ciobanescul german nu este cel mai bun, luat pe bucati, la nici una dintre probe: urma, disciplina, atac, dar devine de neintrecut atunci cand ne gandim la insumarea lor. Cu alte cuvinte, pastrarea nealterata a caracterului rasei inseamna o instruire completa a cainelui.

Desi la origine a fost folosit doar pe post de caine de turma, intrebuintarea rasei a inceput sa se diversifice, la ora actuala Ciobanescul german fiind folosit cu succes la examene de lucru (IPO sau ring), in politie, in actiuni de salvare (caine pentru calamitati), pe post de salvamontist, ghid pentru nevazatori sau depistator de droguri. Inainte de inceperea propriu-zisa a antrenamentului, este esential sa intelegem rolul stimulilor (hrana sau obiect miscator), fara de care un rezultat de varf este de neconceput, epoca dresajului „mecanic” fiind de mult apusa.

Chiar daca la inceput stimulul „hrana” pare sa fie mai eficient, deoarece un pui functioneaza mai degraba ca un tub digestiv, pe parcurs nevoia de joaca creste, ceea ce aduce un castig de cauza imens pentru toti stapanii care au avut suficienta rabdare pentru dezvoltarea pasiunii catelului pentru obiectele miscatoare (mingea cu siret).

Pasiunea pentru minge este totodata si primul pas facut pentru insusirea comenzii „aport”, comanda fara de care nu este de conceput promovarea unui examen de lucru la ora actuala, deoarece exista aport de pe sol, peste obstacol si peste palisada, care totalizeaza suficient de multe puncte astfel incat proba de disciplina sa nu poata fi promovata fara ele.

Antrenamentul puiului de Ciobanesc german incepe cu sectiunea „A” – urma, avand ca scop dezvoltarea calitatilor native ale puiului prin trasarea unei urme de carne, fie continua (zeama de carne), fie folosindu-ne de bucatele mici presarate pe parcurs. Intotdeauna, la sfarsit, exista o bucata de carne mai mare, care serveste drept recompensa. Corectia mecanica pe urma este total contraindicata, cainele trebuind sa parcurga urma cu maxima placere.

Sectiunea „C” – atac, nu se incepe decat dupa ce cainele cunoaste notiunile de baza, de disciplina (mersul la picior, comanda „lasa”). La ora actuala, atacul este privit, pentru examenele de lucru, ca un atac sportiv, cainele trebuind sa fie totdeauna usor de controlat, iar lasatul mansonului la comanda este esential pentru promovarea probei. Pentru a ne usura munca de mai tarziu, este foarte util sa invatam puiul sa-si ceara obiectele prin latrat.

„Rutina” atacului consta in reflexul pe care il cream cainelui, respectiv de a musca doar „infractorul” care se misca. Dupa ce acesta s-a oprit, cainele trebuie sa lase priza, supravegheandu-l cu atentie si provocandu-l prin latrat sa se miste din nou. Exercitiul se termina prin oferirea mansonului drept recompensa. Inaintea primului examen de lucru de tip IPO („brevet de lucru international”), exista un examen premergator: BH („caine de companie”), care, pe langa partea de disciplina, contine si un test de socializare. De aceea, este important sa invatam puiul de la varste fragede cu mediul inconjurator, cu zgomotele, cu aglomeratiile, cu ceilalti caini.

In principiu, Ciobanescul german nu este agresiv in mod excesiv cu ceilalti masculi, dar este totusi util sa-i supraveghem comportamentul de mic. Placerea de a urmari obiecte miscatoare nu trebuie sa determine cainele sa fie agresiv fata de biciclete, patinatori sau copii in fuga.

Tot de la varste fragede, puiul trebuie deprins cu o mare varietate de mijloace de transport: tramvai, tren, barca, lift, avion, masina etc. Este posibil ca un caine de competitie sa colinde locuri variate si indepartate, astfel incat mijloacele de transport sa joace un rol important in viata lui.

Desi poate parea fragil in perioada de dezvoltare, din cauza unei conformatii anatomice cu angulatii foarte inchise, la maturitate, Ciobanescul german devine un adevarat campion al utilitatii, el fiind prezent cu rezultate bune in toate sporturile canine.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Ciobanesc german

Cateii de rasa Ciobanesc German se mai numesc si Caine Lup si sunt deosebit de inteligenti, agili si potriviti pentru mediile in care li se cere sa munceasca si sa fie activi.

Roul initial pentru care a fost creata aceasta rasa era sa sa pastoreasca oi, vite sau alte animale ce ar fi necesitat asistenta unui pastor, de aici si numele de Ciobanesc.

Alte particularitati nu prea sunt, dupa cum se stie este un caine aproape perfect, daca este dresat cum trebuie poate fi considerat o persoana in plus.

Boli Ciobanesc german

Boli infectioase: bruceloza, leptospiroza, salmoneloza, septicemia noilor nascuti, tuberculoza, tetanosul;

Boli virotice: jigodia, rabia, boala lui Aujeszky, hepatita contagioasa, parvoviroza, gastroenterita virotica cu herpes-virus, virozele pulmonare.

Boli parazitare: cestodoze, nematodoze, arachnoentomoze, scabie, parazitismul cu capuse, parazitimsul cu purici, micoze cutanate.

Boli medicale: ale aparatului digestiv, ale aparatului respirator, ale aparatului urinar, boli ale sistemului nervos, boli ale pielii, boli de nutritie, fracturi osoase, rani, traume, arsuri.

Poze Ciobanesc german

Canise Ciobanesc german

  1. Canisa Schwarz

canisa-schwarz

2. Canisa Haus Corvinus Kennel

Tel: 0 744 848 317

canisa haus kotina

Alte rase de caini

 

Alte articole

Cele mai citite articole