Pasarea Colibri

Pasarea Colibri

Pasarea Colibri

Origine

Pasarea colibri (Hummingbird) face parte din familia Trochilidae. Ea poate fi intalnita de la sud de Alaska pana in insulele Caraibe.

Majoritatea speciilor totusi se gasesc in zonele tropicale si subtropicale din sudul si centrul Africii.

Au fost inregistrate 25 de specii diferite in S.U.A, mai putin de 10 in Canada, peste 160 in Columbia, Ecuador 130.

Aceasta este una dintre cele mai mici pasari care are lungimi cuprinse intre 7 si 13cm. Cea mai mica pasare este tot o colibri care are o lungime de numai 5cm.

Poate bate din aripi in aer de 12 pana la 90 de ori pe secunda in functie de specie. Numele ei provine din limba engleza de la zumzetul facut de aripile care se misca cu o rapiditate uimitoare. poate zbura cu o viteza de peste 15m/s.

Hrana Colibri

Pasarea colibri se hraneste cu nectarul dulce cules de la anumite flori. Ca si albina, este capabila sa evalueze cantitatea de zahar din nectar, respingand tipurile de flori cu un procent de zahar mai mic de 10%, preferand florile cu cntinut cat mai mare de zahar.

Nectarul este o sursa slaba de elemente nutritive, si ca sa suplineasca nevoie de proteine, aminoacizi, vitamine si minerale vaneaza diferite tipuri de insecte si paianjeni.

Cele mai multe colibri au ciocul lung si drept adaptat la tipul specific de hranire, si anume, extragerea polenului din flori.

Cand se hranesc cu nectar ciocul este de obicei deschis foarte putin permitand sa iasa limba in interiorul florilor. Ele nu-si petrec toata ziua in aer, zburand, deoarece ar insemna un consum mare de energie.

Marea parte a timpului o petrece pe crengile copacilor, hranirea fiind impartita in multe mese mici de nectar, pana la de 12 ori din greutatea lor corporala zilnic.

Petrec o medie de 10-15% din timp hranindu-se si 70-80% odihnindu-se si facand siesta. Pasarile Colibri au coevoluat cu florile din care se hraneste ajutand la polenizare acestora pe toata perioada hranirii.

Caracteristici Colibri

Zborul pasarilor colibri a fost studiat intens din perspective aerodinamice folosind tunele de vant de mare viteza si camere video.

In urma studiului s-a observat ca zborul acestor pasari in pozitie verticala si bataia aripilor foarte rapida. Cea mai mare colibri zboara cu o 8-10 batai ale aripilor pe secunda, o colibri de marime medie cu 20-25 batai, iar cea mai mica pasarica atinge 100 de batai ale aripilor pe secunda.

Cu exceptia insectelor, pasarile colibri, in zbor, au cel mai rapid metabolism dintre toate animalele. Bataile inimii ajung la 1260 pe minut.

Cele mai citite articole

De asemenea, consuma o cantitate de nectar mai mare decat propria ei greutate si pentru a face asta „viziteaza” zilnic sute de flori.

Pasarile colibri consuma o cantitate de energie atat de mare incat daca nu mananca moare aproape instant, din cauza organismului foarte rapid ea isi face rezerve de hrana care ii ajung peste noapte.

Sunt capabile sa-si incetineasca metabolismul noaptea sau cand nu zboara. Intra intr-o stare de hibernare unde bataile inimii se reduc dramatic, pana la 50-180 pe minut, reducand astfel consumul de energie.

Studierea amanuntita a pasarilor colibri a raspuns la intrebarea: cum poate aceasta pasare mica sa traverseze golful Mexic in zbor fara pauza? Inainte de migrare isi face rezerve de grasime pe post de energie, crescand astfel potentialul pasarii de a zbura.

Majoritatea pasarilor colibri au un colorit exotic. Specialistii spun ca la multe specii coloritul nu vine de la pigment, ci de la lumina.

Reproducere Colibri

Din cunostintele actuale masculii nu participa la cuibarit. Majoritatea speciilor isi construiesc un cuib in forma de ceasca pe ramurile copacilor tropicali.

Marimea cuibului variaza de la specie la specie. Multe pasari folosesc panza de paianjen pentru a lega cuibul si a-l face stabil.

Proprietatile unice ale panzei de paianjen le permite sa mareasca, cuibul odata cu cresterea puilor. Cuibul contine de obicei doua oua, si pe langa faptul ca sunt cele mai mici oua de pasare par pari pentru aceste animalute.

Incubatia dureaza 14 pana la 23 de zile, in functie de specie, ambient si temperatura. Mama hraneste puii cu insecte mici, alte vietuitoare (artropode, etc) si nectar regurgitand mancarea chiar in ciocul puilor.

Multe din pasarile colibri mor in primul an de viata pentru ca sunt vulnerabile cand parasesc cuibul. Cele care reusesc sa treaca peste acest prag pot trai 10 ani sau mai multi.

Media de viata s-a stabilit undeva in jurul varstei de 3-5 ani. Cea mai longeviva pasare colibri a fost un adult care a trait 12 ani.

Alte recorduri s-au inregistrat in functie de specie de 10 si 11 ani.

Pasarea colibri poze

Stiati ca …

  • Pasarii colibri i se mai spune „pasare musca”
  • Pasarea colibri este singura pasare care zboara cu spatele.
  • Pasarea colibri moare repede daca este prinsa in plasa, inchisa in colivie sau agresata.
  • Inima unei pasari colibri bate de 1.200 de ori pe minut.
  • Oul unui colibri cu gat rubiniu este mai mic decat o boaba de mazare.
  • O pasare colibri cantareste doar 3,2 grame.

Pasarea colibri ciripituri

Pasarea colibri este si o trupa cunoscuta romaneasca. Ciripituri este un album al formatiei Pasarea Colibri aparut in anul 1998. Acest album constituie o reeditare a vechilor succese ale celor trei membri din prim-planul formatiei

 

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole