Lacul Lebedelor

Lacul Lebedelor

Lacul lebedelor este un balet compus de Piotr Ilici Ceaikovski. Este una din compozitiile muzicale celebre pentru balet. Libretul (textul operei muzicale) a fost scris de Vladimir Berghicev si V. Ghelzer avand ca sursa de inspiratie legenda rusa.

Unii spun ca sursa de inspiratie ar fi de origine germana dupa numele personajelor (Siegfried, Odette, Rotbart, etc.). Important este ca piesa a intrunit pretentiile compozitorului rus. De-a lungul timpului textul a fost transcris si suferit mai multe modificari. Unele versiuni puse in practica au finalul diferit de cel original.

Premierea piesei a avut loc la Teatrul Mare din Moscova la data de 4 martie 1877 in coregrafia lui Julius Reisigner. Primele reprezentatii nu au avut succes datorita stilului neobisnuit al muzicii pentru balet si unei slabe si neinspirate coregrafii.

Cu toate acestea, baletul a fost mentinut in repertoriul teatrului timp de 6 ani iar in februarie 1894 a fost prezentat, in cadrul unui concert comemorativ in onoarea compozitorului, un extras din balet-actul II prezentat de Marius Petipa si colaboratorul sau, Lev Ivanov. Intrucat publicul nu a primit bine nici aceasta reprezentatie, in final s-a luat decizia repunerii integrale in scena a baletului (inceputul lui 1895).

Dupa moartea compozitorului Piotr Illich Tchaikovsky, la cererea conducerii teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Marius Petipa si Lev Ivanovich Ivanov au modificat coregrafia baletului, iar dirijorul teatrului Mariinsky, Riccardo Drigo, a adus mai multe modificari partiturii muzicale. In noua forma, baletul a avut premiera pe 15 ianuarie 1895 si a avut succesul mult asteptat si bine meritat. Marius Petipa s-a ocupat de actele de la castel (unu si trei), iar Lev Ivanov de actele de la lac (doi si patru).

Desi astazi exista mai multe versiuni opera lacul lebedelor este reprezentata in mod curent.

Povestea

A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi nu s-ar povesti. A fost odata,undeva, intr-o lume de basm, o printesa pe care o chema Odette.Odette culegea flori pe-o pajiste ca orice fata. Rothbart, geniul rau, o zareste si o transforma in lebada.

Printul Siegfried care traia intrun palat minunat se pregatea sa-si serbeze majoratul,ca si in acele vremuri era acest obicei . La petrecerea de majorat a printului Siegfried, Regina il anunta ca a sosit vremea insuratorii, dar acesta era hotarat sa se casatoreasca numai din dragoste. Serbarea este animata de glumele si giumbuslucurile Bufonului. Dupa plecarea oaspetilor, Siegfried admira visator un stol de lebede la marginea lacului. Cere Bufonului arbaleta si, intr-un imbold inexplicabil, alearga dupa ele.Asa ajunge printul printre lebedele de pe lac.

In miez de noapte, lebedele isi recapata infatisarea umana si danseaza. Fermecat de frumusetea Odettei, care se afla printre ele, Siegfried se indragosteste imediat si, promitandu-i credinta, o invita a doua zi la castel pentru a o prezenta drept logodnica. Juramantul sau curat le-ar putea salva pe toate celelalte lebede. Insa,, Rothbart,vrajitorul cel rau aude si pregateste un plan .La petrecerea de la palat,cu gandul la printesa-lebada, Siegfried aproape nici nu baga in seama fetele ce ii sunt prezentate la curte si care vin din toate colturile lumii si nu se poate hotari pe care sa o aleaga.

Deodata, navaleste in sala o tanara care seamana leit cu Odette, dar este imbracata in negru, ca si cel care o insoteste. Dupa un pas de deux plin de pasiune, Siegfried o prezinta pe Odile drept aleasa sa. In departare se zareste umbra disperata a Odettei. Rothbart isi arunca deghizarea si iese cu fiica sa Odile, jubiland ca l-a facut pe Siegfried sa-si calce juramantul.In acest timp,fetele-lebede au revenit la marginea lacului, unde Odette isi plange soarta.

Siegfried incearca sa le explice ca a fost inselat, dar in zadar. Doar Odette nu-i intoarce spatele si, in ciuda furtunii declansate de Rothbart, ramane langa el. Cei doi,Siegfried si Rothbart se lupta intre viata si moarte.In lupta inegala dintre cei doi, Siegfried este aproape invins, dar dragostea Odettei biruie asupra Raului, iar Rothbart este inghitit de flacarile iadului.

Cele mai citite articole

Vraja s-a risipit, lebedele si-au reluat chipul omenesc, iar soarele incununeaza iubirea celor doi.Iar cei doi indragostiti traiesc fericiti pana la sfarsitul vietii,se spune ca inca traiesc si sunt fericiti .daca ne uitam atenti ii vedem si noi cand ne plimbam pe malul unui lac.

Libretul baletului Lacul lebedelor (textul operei)

Actul I
In prolog aflam despre transformarea in lebada a unei printese, blestemata de geniul rau, Rotbart. Urmeaza o petrecere la majoratul printului Siegfried, caruia mama ii propune ca a doua zi sa-si aleaga o mireasa.

Dansurile nu-l inveselesc; mai degraba pleaca singuratic spre malul lacului din parcul castelului de unde se vad in zare ruinele unui vechi palat. Gandurile sunt intrerupte de zborul unui stol de lebede care poposeste pe malul lacului, langa ruine. Dornic sa le vaneze printul ia arbaleta si alearga prin padure.

Actul II
Ajunse la mal, lebedele se transforma in printese chiar in momentul in care Siegfried voia sa o tinteasca pe cea mai frumoasa. Lebedele il inconjoara, iar cea mai frumoasa dintre ele, Odetta, ii destainuie blestemul lor. Siegfried este hotarat sa lupte pentru nimicirea geniului rau, Rotbart, dar Odetta il previne ca nu prin lupta poate dezlega blestemul, ci prin iubire.

Actul III
In sala de onoare a palatului ii sunt prezentate lui Siegfried mai multe tinere posibile mirese. El le refuza si se arata cucerit de o stranie pereche care intra neanuntata, recunoscand in trasaturile fetei (de fapt fiica lui Rotbart) pe Odilia. Accepta sa se casatoreasca cu ea, calcandu-si astfel juramantul.

Actul IV
Tradata, lebada-printesa se vede condamnata la prelungirea blestemului. Siegfried vine, recunoscandu-si greseala si implorand iertarea. Iubirea celor doi este mai puternica decat Rotbart. Blestemul se risipeste la cele dintai raze ale aurorei.

Actul IV – varianta 2
Alta varianta pentru finalul actului IV
Odette ii marturiseste ca acum se afla pentru totdeauna sub blestemul Geniului cel Rau, iar singura modalitate prin care poate scapa de blestem este moartea. La aparitia lui Rothbart, Odette se arunca in lac. Siegfried o urmeaza iar prin sacrificiu iubirea lor devine eterna. Puterile lui Rothbart sunt distruse, iar restul lebedelor sunt eliberate de sub blestem. La rasaritul soarelui, Odette si Siegfried urca spre Rai, dragostea lor ramanand pura si vesnica.

Lacul Lebedelor

 

Citeste si articolul despre zborul pasarilor

 

Bibliografie:

Cele mai citite articole