Gaita Albastra

Gaita Albastra pasare

Origine

Gaita albastra (Garrulus glandarius) este o specie de pasari care populeaza o mare parte din vestul Europei, nord-vestul Africii si o parte din Asia pana in Japonia.

A fost una din multele specii de pasari descrise de Linnaeus in secolul 18. Populeaza in special padurile si locurile impadurite cu stejari.

Hrana Gaita

Gaita se hraneste si in copaci si la nivelul solului.

Consuma o gama larga de nevertebrate, dauntori, insecte, ghinde, seminte de stejar (pe care le ingroapa pentru a avea ce sa consume iarna), fructe, alte pasari mai mici, oua, si rozatoare mici.

Hrana pentru iarna este depozitata in scorburi sau sub scoarta copacilor ajutand astfel si la raspandirea unor specii de plante.

Caracteristici Gaita

Cele mai citite articole

Gaita este o pasare mijlocie de 32-35cm care are o greutate de aproximativ 170g. Penajul este roscat, avand pe aripi o culoare de albastru pestrit cu negru.

Sunetul neobisnuit este un apel de alarma, un tipat utilizat pentru reperarea diverselor animale de prada. Gaita este cunscuta pentru imitarea a diferite specii, diferenta fiind aproape imposibil de facut fara a vedea pasarea.

In caz de pericol avertizeaza si alte pasari printr-un sunet de alarma.

Reproducere Gaita

Cuiburile sunt construite in copaci sau arbusti la inceputul lunii aprilie, iar la sfarsitul lunii femela depune si cloceste in ele de obicei 4-7 oua, de culoare alba verzuie, care eclozeaza dupa 16-19 zile.

Ambii parinti hranesc puii.

Poze Gaita

Stiati ca …

  • Gaitele aduna seminte pe timp de toamna si apoi le ingroapa.
  • Este renumita pentru ca imita diferite alte specii.

Citeste si Cele mai rapide 10 pasari din lume

Cele mai citite articole