Pasari fitofage

Pasari fitofage

Pasarile fitofage sunt pasarile care se hranesc cu plante.

Multe pasari depind de materia vegetala care este parte din hrana lor de baza. O relatie stransa intre plante si animale are loc in fiecare dintre cazuri.

Pasarile polenizeaza florile cand se hranesc cu nectar si ajuta la raspandirea semintelor cand se hranesc cu fructe. Multe dintre diferitele tipuri de pasari sunt in principal fitofage chiar daca se hranesc cu flori, fructe, nuci, seminte sau alte materii vegetale.

Speciile care se hranesc cu plante trebuie sa consume mari cantitati de hrana, in comparatie cu cele care se hranesc cu carne, din cauza valorii nutritive scazute a plantelor in comparatie cu a carnii. In ultimul secol, multe specii au profitat de extinderea agriculturii, care acum le asigura surse mari de hrana din culturi.

Obiceiurile de hranire ale acestor pasari le aduc deseori in conflict cu fermierii, cand ele se inmultesc cu rapiditate ca o consecinta a cresterii rapide a resurselor de hrana. De exemplu, populatiile de cacadu si-au crescut rapid numarul in Australia datorita raspandirii terenurilor arabile si proviziilor aferente de apa din rezervoare, pentru irigatii.

Aceste pasari s-au inmultit si s-au adunat in stoluri mari compuse din mii de indivizi, care au cauzat daune foarte serioase culturilor pe care le-au pradat. Acum sunt considerate daunatoare in unele zone.

Adaptarea la schimbarile de sezon

Pasarile din zonele temperate au o hrana variata in functie de sezon. Mugurarii, de exemplu, se hranesc cu muguri din livezile de meri primavara, cand sunt denumite daunatoare, iar mai tarziu, pe parcursul anului, se hranesc cu seminte si fructe.

Ciocul lor, ca si al altor membri ai familiei cintezelor, le ajuta sa crape semintele cu usurinta. Unele pasari depoziteaza hrana vegetala cand aceasta este din belsug, pentru a se putea intretine pe timpul iernii.

Alunarii aduna alune cu care se hranesc iarna pana in anul urmator. Ciocanitorile de stejar sapa scorburi pe care le umplu cu ghinde, creand o camara accesibila pentru iarna, cand zapada acopera solul.

Florile

Un anumit numar de pasari se bazeaza pe flori, si nu pe toata planta, ca sursa de hrana. Polenul este o sursa foarte apreciata de proteine, in timp ce nectarul asigura zaharidele. Nu este surprinzator ca cele care se hranesc cu flori sunt limitate la zonele tropicale, unde plantele sunt inflorite tot timpul anului.

Pasarile colibri, de exemplu, isi folosesc ciocul ingust pentru a colecta nectarul din flori. Unele pasari colibri si-au dezvoltat ciocuri specifice alungite si curbate, care le permit sa se hraneasca din anumite tipuri de flori.

Aceste pasari ajuta la polenizarea florilor din care se hranesc, prin transferarea polenului de la floare la floare, cu ajutorul ciocului sau al penajului. Pasarile soarelui care se intalnesc in Africa si Asia au o evolutie asemanatoare cu a pasarilor colibri, cu care se aseamana ca dimensiune si penaj viu colorat, deseori iridescent.

Spre deosebire de pasarile colibri, nu sunt suficient de agile pentru a se putea hrani din zbor, dar stau cocotate in apropierea florilor. Numerosi membri ai familiei papagalilor se hranesc si ei din flori, mai ales papagalii Lori. limbile lor sunt dotate cu papile minuscule ca niste mustati, care le ajuta sa colecteze polenul cu usurinta.

Fructele

Pasarile care se hranesc numai cu fructe cum ar fi turturelele de fructe pot fi intalnite numai la tropice, unde fructele sunt din belsug tot timpul anului. Aceste specii de obicei sunt intalnite in padurile tropicale, unde au un rol semnificativ in protejarea biodiversitatii padurii.

Semintele fructelor cu care se hranesc trec prin tractul lor digestiv nemodificate si sunt eliminate la mare departare de planta in sine, ajutand astfel la raspandirea ei.

Pasari fitofage

Materia vegetala

Relativ putine pasari se bazeaza in alimentatie exclusiv pe plante. Primitivul hoatzin din padurile tropicale din America de Sud este un exemplu de pasare care este astfel.

La fel de neobisnuita este si pasarea turaco din Africa, ce se hraneste in mare parte numai cu frunze, pe care le recolteaza impreuna cu fructele. Unii papagali cum ar fi eclectus se presupune ca se hranesc numai cu hrana vegetala, in loc de fructe sau seminte.

Digerarea vegetatiei prezinta o dificultate considerabila, intrucat pasarile nu au enzimele necesare pentru a putea digera celuloza din plante. Pasarile cum ar fi potarnichile, care se hranesc cu regularitate cu hrana vegetala, si-au dezvoltat tuburi lungi, fara capat, numite cec. Acestea contin bacterii care pot dizolva celuloza.

Nuci si seminte

Aceasta hrana este o sursa valoroasa pentru multe tipuri diferite de pasari, de la papagali la cinteze. oricum, crapatul cojii exterioare a semintelor sau al tecilor poate fi o problema. Cintezele cum ar fi botgrosii si-au dezvoltat un cioc fosrte puternic in acest scop.

Botgrosii sunt capabili sa crape cojile samburilor de cirese pentru a extrage miezul. Cel mai bizar exemplu de cioc adaptat pentru hranirea cu seminte este la forfecutele din padurile de conifere din nord.

Aceste pasari au literalmente partea superioara si cea inferioara a ciocului incrucisate, permitandu-le sa sparga semintele din conurile de molid, cu care acestea se hranesc.

Unii papagali cacadu cum ar fi cei din Moluce au ciocul destul de puternic pentru a putea deschide nucile de cocos.

 

Citeste si articolul despre zborul pasarilor

 

Bibliografie:

  • https://lh4.googleusercontent.com/-HVS8iPeLe3A/UgC_ZaMtvSI/AAAAAAAAAU8/1zgcT2SSE1s/w800-h800/ptica_13.jpg
Comentarii
Toate comentariile

Comentarii