Un porumbel in istorie

Un porumbel in istorie

Va prezint o mica povestioara despre un porumbel care a scris istorie in cel de-al Doilea Razboi Mondial, numele acestui porumbel este G.I. Joe. A pasit pentru prima data pe trapa in data de 24 martie 1943 la Pigeon Section in Algiers, Algeria, North Africa. Mai tarziu ajungand pe front in Tunisia, apoi in Bizerte si de aici pe frontul Italian.

„G.I. JOE” este creditat ca cel mai remarcabil porumbel din istorie salvand viata a cel putin 1000 de soldati britanici in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Brigada British 56th a fost programata sa atace orasul Colvi Vecchia, Italia, la ora 10 am in data de 18 octombrie 1943. US Air Suport primise comanda sa bombardeze orasul drept bilet de intrare pentru Brigada Britanic.

Germanii s-au retras, lasand doar un gardian mic in spate si ca urmare trupele britanice au intrat in oras, cu o mica rezistenta si l-au ocupat inainte de termen.

Toate incercarile de a anula bombardamentul orasului, facute de radio si alte mijloace de comunicare, au esuat. Micul „G.I. JOE” a fost lansat cu mesaj important pentru a anula bombardamentul.

A zburat 20 mile inapoi la US Air Support Comandamentul de baza in 20 de minute, si a ajuns exact cand avioanele se pregateau de decolare. Daca ar fi ajuns cu cateva minute mai tarziu, ar fi fost o alta poveste.

Generalul Mark Clark, comandant al Armatei SUA a 5-a, a estimat ca G.I. JOE, a salvat vietile a cel putin 1000 de aliati britanici. In noiembrie 1946, G.I. JOE a fost transferat de la Fort Monmouth, NJ la Londra, Anglia, unde a fost citat si unde i s-a acordat Medalia Dickin pentru bravura de catre primarul Londrei. G.I. Joe fiind singura pasare sau animal din istoria Statelor Unite care a primit aceasta mare distinctie.

Cele mai citite articole

Dupa al doilea razboi mondial, GI. JOE a fost adapostit in Loft Churchill, Armata SUA „Hall of Fame” de la Ft. Monmouth, NJ, impreuna cu 24 de porumbei eroi. In martie 1957, restul de porumbei eroi au fost plasati la diferite gradini zoologice pe intreg teritoriul SUA, G.I. JOE a fost plasat la Gradina Zoologica din Detroit, unde a murit la 3 iunie 1961, la varsta de 18 ani. GI. JOE a fost impaiat si plasat in centrul istoric, Meyer Hall, de la Fort Monmouth, NJ.

Aceasta este mica povestioara cu care G.I. Joe a facut istorie.

Un porumbel in istorie

 

Citeste si articolul despre zborul pasarilor

 

Bibliografie:

Cele mai citite articole