Sarpele Anaconda

anac
  • Areal: America de Sud 
  • Habitat: Semi-acvatic
  • Hrana: Carnivora
  • Marime: Intre 10-12 m
  • Greutate: Poate atinge 250 kg.
  • Viteza: Mobila si mmanevrabila
  • Culori: Verde-maslinie patata cu puncte negre
  • Reproducere: Nasc pui vii
  • Particularitati: Adaptabilitate perfecta la mediu, capacitati reale de vanator 

 

Anaconda este un sarpe constrictor. Este cel mai mare sarpe din lume si poate inghiti hrana cu un diametru aproape triplu fata de cel al corpului sau. Anaconda face parte din ordinul Eunectes. Ordinul Eunectes se imparte in două subordine: Eunectes murinus si Eunectes notaeus. Varsta maxima la care poate ajunge este de 35 de ani. Anaconda este intalnita in bazinele fluviilor  Amazon si Orinoco, in ape linistite si mlastini.

Povestile primilor exploratori al Amazonului relatau despre un sarpe gigant care putea vana usor un om adult. Ani la randul, oamenii de stinta au fost sceptici in privinta performantelor de care este capabil cel mai mare sarpe al lumii. Ultimile studii ale herpetologilor, precum si relatarile pertinente ale indigenilor, aduc o noua lumina asupra unei reptile intr-atat de temuta incat a ajuns sa fie venerata ca un adevarata divinitate a apelor. 

Anaconda este de fapt denumirea pentru patru specii din familia boidelor, toate fiind intalnite exclusiv in America de Sud. O singura specie dintre acestea, Anaconda verde ( Eunectes murinus), a devenit celebra in lumea oamenilor odata cu descoperirea si descrierea sa in fata lumii stiintifice inca din anul 1758 de catre renumitul naturalist suedez Carl Linnaeus. Pentru ca este cel mai mare reprezentant al familiei serpilor boa, fermierii venezueleni si brazilieni il denumesc boa verde, datorita culorii sale, sau boa de apa, cu trimitere directa la mediul acvatic in care traieste acest colos cu solzi. Indienii din triburile sud americane o denumesc Sucurinju, Yakumama sau Jiboia. Anaconda traieste exclusiv in America de Sud, in Brazilia, Venezuela, Peru, Guyana, Ecuador, Columbia si Bolivia, preferand bazinul amazonului si al fluviului Orinoco. Un anaconda este un sarpe masiv la propriu, o femela adulta are un corp la fel de gros ca al unui om. Sarpele suprem (dupa cum este denumit, printre altele) din Amazonia a fost venerat de multe triburi de indieni datorita fortei si atractiei sale. Intre aceste triburi s-a nascut mitul anacondei gigant care poate atinge dimensiuni incredibile.

HRANA ANACONDA

Serpii adulti foarte mari vaneaza chiar animale mari precum caprioara, capibara (cel mai mare rozator din lume), mistretul etc. De fapt, consuma orice fel de prada pe care o poate prinde: pesti, pasari de apa, broaste testoase, amfibieni, reptile. Anacodele adulte pot prinde pecari, porci domestici, gaini, gaste, caini, oi, capre, cervide, tapiri, capybara, caimani. Au fost documentate unele cazuri rare in care au reusit sa ucida chiar jaguari.

ASPECT ANACONDA   

Are culoarea verde-maslinie patata cu puncte negre. De alungul capului serpii anaconda au cate o dunga distincta de culoare portocalie. Pe abdomen desenul solzilor este alcatuit dintr-o combintaite de pete si dungi neregulate de culoare neagra pe un fond galben-verzui. Capul este ingust comparativ cu corpul, ochii sunt asezati sus la acelasi nivel cu craniul pentru a-i permite sa observe tot ce se afla la suprafata apei.

COMPORTAMENT ANACONDA 

Anaconda isi pandeste prada stand incolacita in mlastinile si baltile care presara nesfarsita selva amazoniana, de obicei evita cursurile repezi de apa. Din ascunzisul sau anaconda zace nemiscata ore in sir pana in momentul in care prada ajunge in dreptul razei sale de atac. Acesta este fulgerator, imensul resort din muschi se destinde brusc cu o viteza prea mare pentru ochiul uman. Prada este insfacata cu multitudinea de dinti dupa care, daca victima este mica, urmeaza sa fie tarata in apa si inecata.

Cele mai citite articole

 

In cazul in care a prins o prada de talie mare, corpul anacondei se infasoara in jurul victimei, dupa care urmeaza teribila inclestare a fortei. Inel cu inel, milimetru cu milimetru, sarpele incepe sa isi stranga musculatura pana cand prada este sufocata si intr-un final moare.

In cazuri foarte rare, cand anaconda simte ca se afla in mare pericol, regurciteaza prada (care poate fi si de doua ori mai mare decat ea), pentru a scapa de pradatorii din jur.

REPRODUCERE ANACONDA 

Imperecherea anacondelor este un fenomen interesant, unic in lumea reptilelor. In timpul sezonului de imperechere femela elimina un miros specific care atrage ca un magnet toti masculii de pe teritoriul strabatut de ea. Masculii se strang intr-o adevarata „Minge de imperechere” in care circa 12-15 masculi se incolacesc in jurul unei femele. Copulatia are loc in apa, iar gestatia dureaza circa 6 luni. Anaconda sunt serpi ovovivipari, adica femela produce oua care eclozeaza in interiorul corpului sau, dupa acest aspect puii se nasc vii. Nou nascutii masoara 60 cm in medie si nu au nevoie de ingrijirea parintilor. La varsta de 4 ani tinerele anaconde ating maturitatea sexuala.

 

 

 

Cele mai citite articole