10 intrebari pentru a creste o reptila

10 intrebari pentru a creste o reptila

Esti pregatit pentru a creste o reptila ?

Iata 10 intrebari pe care trebuie sa ti le pui inainte sa aduci o reptila acasa:

Posibilii deţinători eu animale de casă nu înţeleg cu adevărat de câtă grijă au nevoie noii lor prieteni. Acest lucru se întâmplă în special în cazul reptilelor şi amfibienilor. Iată zece întrebări pe care ar trebui să vi le puneţi, înainte să cumpăraţi un astfel de animal de casă:

1. Am cercetat şi citit suficient referitor la acest subiect?

Cercetarea implică mai mult decât cele câteva întrebări puse la magazinul de animale. S-ar putea ca angajaţii unui astfel de magazin să nu fie la curent cu ultimele informaţii despre animalele pe care le vând, iar dumneavoastră aveţi nevoie de mai multe informaţii decât cele oferite de ei într-o conversaţie scurtă.

Pentru a obţine cunoştinţe mai detaliate, trebuie să consultaţi cărţi, site-uri pe Internet şi societăţi locale care se ocupă de reptile sau cu herpetologia (studiul reptilelor).

2. Am suficient timp ca să mă ocup de ea ?

Inactivitatea relativă a reptilelor nu înseamnă mai puţină muncă din partea proprietarilor lor. Atenţia pentru detalii este extrem de importantă. De exemplu, marea broască-bou africană mănâncă numai o dată pe săptămână şi abia dacă se mişcă.

Dar excrementele ei sunt foarte toxice, şi broaştele pot muri dacă sunt ţinute intr-o cuşcă ‘mică şi necurăţată. îngrijirea reptilelor şi amfibienilor nu este o treabă de rutină, şi timpul necesar pentru observarea animalului dumneavdâstră de casă şi asigurarea celor ce-i sunt necesare poate fi destul de mare.

3. Pot să-mi iau un angajament pe termen lung faţă de animalul meu de casă?

Multe specii de reptile şi amfibieni – broaştele ţestoase, şopârlele, şerpii şi salamandrele – pot trăi chiar şi 50 de ani în captivitate. Chiar şi animalele mai mici pot avea durate de viaţă surprinzător de mari. Tritonii pot trăi peste 10 ani, iar broaştele africane cu gheare, aproape 20 de ani. Grădinile zoologice acceptă foarte rar animale de casă la care proprietarii vor să renunţe, iar reţelele de adopţii sunt deseori suprasolicitate.

10 intrebari pentru a creste o reptila

4. Pot asigura îngrijirea animalului meu de casă, cât timp sunt plecat?

Găsirea cuiva care să aibă grijă de reptila dumneavoastră cât timp sunteţi plecat este mai dificilă decât găsirea unei persoane care să vă hrănească şi să vă plimbe câinele. Instituţiile specializate care se ocupă de astfel de animale sunt rare şi riscaţi destul de mult, dacă vă lăsaţi animalul în mâinile unei persoane neexperimentate.

5. Imi pot permite să cresc o reptilă, din punct de vedere material?

Ingrijirea unei reptile poate fi foarte costisitoare. Echipamentul specializat-bazin, lumini şi încălzitoare-poate fi scump, la fel ca şi asigurarea hranei: şoareci, insecte. Costul îngrijirii veterinare pentru tratarea unei reptile bolnave este comparabil şi deseori chiar mai mare cu cel pentru îngrijirea câinilor şi pisicilor, pentru că tratarea medicală a reptilelor este un domeniu specializat.

6. Este legal şi sigur să am o reptilă ca animal de casă?

Faptul că un animal este oferit spre vânzare nu înseamnă neapărat că este legal şi sigur să îl păstraţi. Autorităţile locale sunt chemate deseori să confîşte animale vândute ilegal în magazine.

Cele mai citite articole

Şerpii constrictori mari pot să-şi ucidă proprietarii, iguanele lăsate libere în casă doboară deseori dispozitive electrice şi provoacă incendii, iar unele reptile purtătoare de microorganisme pot provoca boli serioase oamenilor, şi uneori moartea. Chiar şi muşcăturile neletale ale unor reptile de genul iguanei verzi pot fi foarte grave şi se pot infecta rapid.

copil hraneste iguana cu salata

7. Animalul de casă la care mă gândesc se potriveşte cu nivelul meu de interes?

Deşi reptilele şi amfibienii pot fi fascinanţi pentru cei care au interes real faţă de animale, un proprietar mai puţin interesat sau novice poate fi dezamăgit de inactivitatea animalului său de casă.

Vă puteţi plictisi repede de ele, dacă nu ştiţi să apreciaţi astfel de animale, dacă nu puteţi înţelege că ele nu fac lucruri prea fascinante, în afară de a mânca şi de a-şi schimba pielea. Reptilele nu oferă sentimentul de „apropiere” care apare în cazul animalelor de casă tradiţionale.

8. Pot asigura condiţiile de mediu potrivite pentru animalul meu de casă?

Reptilele şi amfibienii sunt, de obicei, destul de pretenţioase în ceea ce priveşte nevoile lor de lumină, căldură, umiditate şi spaţiu.

Multe au nevoie de lumină, de lungimi de undă specifice, de aer umed, dar proaspăt, de locuri pentru hibernare şi de diferite moduri de încălzire ziua şi noaptea. Acestea necesită o întreţinere atentă şi continuă.

9. Pot să-i asigur o dietă corectă animalului meu?

Multe reptile şi amfibieni necesită diete ce pot fi greu de găsit sau sunt costisitoare. Cele care se hrănesc cu insecte pot avea o dietă-standard cu greieri, dar pot slăbi, fără suplimente nutritive.

De exemplu, şopârlele cu com trebuie să fie hrănite cu furnici, iar broaştele otrăvitoare rapide au nevoie de muşte din fructe sau de insecte prinse din sălbăticie. Trebuie să vă gândiţi bine la efortul necesar pentru procurarea de animale sau de menţinerea acestora în viaţă.

10. Animalul meu de casă se va reproduce în captivitate?

Cum multe populaţii de reptile şi amfibieni sunt din ce în ce mai puţin numeroase, potenţialii deţinători cu animale de casă trebuie să se gândească la faptul că împerecherea acestor animale captive poate duce la creşterea numărului disponibil pentru comerţul de animale şi la păstrarea populaţiilor sălbatice în libertate.

Dar împerecherea include şi toate preocupările necesare pentru îngrijirea unei reptile sau a unui amfibian. Dacă nu aveţi de gând să împerechiaţi sau să acordaţi timp înmulţirii animalului dumneavoastră de casă, e mai bine să alegeţi o specie cât mai comună.

10 copii tin un piton galben

Bibliografie:

Cele mai citite articole