Pitonul-bilă, cunoscut şi sub numele de pitonul regal, este un şarpe popular, viu colorat.
Informatii
Acest piton, nativ din Africa de Vest – Sierra Leone, Togo şi Senegal a primit această denumire din cauza faptului că se încolăceşte în formă de bilă, cu capul în / mijloc, atunci când este speriat. Aceasta este o strategie comună şerpilor mai retraşi, scopul fiind apărarea capului în cazul atacurilor unor prădători.
Pitonii-bilă sunt timizi, dar inofensivi, cresc până 1-1,3 metri lungime şi trăiesc 20-30 de ani în captivitate.
Cumpărarea unui piton regal
Fiţi atenţi, în momentul în care cumpăraţi un piton de la magazinul de reptile, mai ales dacă este primul şarpe pe care îl achiziţionaţi. Magazinele vând deseori pitoni sălbatici, care nu sunt obişnuiţi să fie atinşi de oameni şi pot avea paraziţi.
La aceasta se adaugă faptul că aceşti pitoni sălbatici nu recunosc şoarecii morţi drept hrană şi pot deveni anorexici.
Căutaţi un crescător cu reputaţie, telefonând la organizaţia herpetologică locală. Un crescător va putea să vă dea sfaturi despre îngrijirea şarpelui.
Pregătirea unui vivariu
Un vivariu de 75 litri este volumul minim necesar pentru păstrarea unui şarpe de asemenea mărime. Deoarece pitonii-bilă trăiesc în vizuini, ei preferă spaţiile mici, intime.
Cele mai citite articole
Nu le plac locurile deschise, aşa că acoperiţi exteriorul vivariului cu un material opac şi puneţi una sau două cutii după care să se poată ascunde, în bazin. Mai puneţi şi o creangă pentru a ajuta şarpele să facă exerciţii de căţărare şi acoperiţi podeaua vivariului cu ziare sau prosoape de hârtie. Evitaţi surcelele de cedru.
Menţineţi bazinul la o temperatură de 27°C-32°C ziua şi 24°C-27°C, noaptea. Puteţi încălzi bazinul cu preşuri electrice plasate sub acesta, cu lămpi ceramice sau cu dispozitive de încălzire cu infraroţii.
Nu se recomandă pietrele fierbinţi, deoarece pot răni şarpele. Pitonii-bilă nu au nevoie de iluminare specială. Asiguraţi-vă că aţi acoperit acvariul cu un capac transparent sigur. Ca majori¬tatea şerpilor, pitonii sunt maeştri ai evadărilor.
Hrănirea pitonului
Dieta unui piton-bilă trebuie să conţină şoareci proas¬păt omorâţi sau rozătoare congelate, dezgheţate în prea¬labil. Hrăniţi-1 seara, când este obişnuit să vâneze. Şerpii tineri trebuie hrăniţi la fiecare 5-10 zile, adulţii se hrănesc la intervale de 10-21 de zile.
Dacă şarpele este mofturos la mâncare sau dacă a fost prins în sălbăticie, daţi-i hamsteri morţi în loc de şoareci. Aceste animale seamănă mai mult cu prada naturală a pitonului-bilă. Aprovizionaţi constant pitonul cu apă proaspătă, punând-o într-un vas larg, care să nu poată fi răsturnat.
Bucura-te de animalul tau de casă
în general, reptilelor nu le place să fie atinse sau luate în mână des. Pitonii-bilă, retraşi şi timizi defel, par să apre¬cieze acest lucru, mai mult decât celelalte reptile.
Pentru a feri animalul de stres, jucaţi-vă cât mai puţin posibil cu el. Dacă vreţi să îl mângâiaţi, faceţi-o seara.
Pitonii-bilă sunt crepusculari, ceea ce înseamnă că se odihnesc la prânz şi noaptea, fiind însă activi dimineaţa şi seara. Ca toţi şerpii, pitonul-bilă poate transmite Salmonella. Spălaţi-vă pe mâini după ce aţi atins şarpele şi supravegheaţi contactul lui cu copiii.
Bibliografie:
- http://www.regalpythons.com/
- http://cdn1.arkive.org/
Comentarii