Cum sa alegi un piton regal

cum sa alegi un piton regal

Pitonul-bil─â, cunoscut ┼či sub numele de pitonul regal, este un ┼čarpe popular, viu colorat.

cum sa alegi un piton regal

Informatii

Acest piton, nativ din Africa de Vest – Sierra Leone, Togo ┼či Senegal a primit aceast─â denumire din cauza faptului c─â se ├«ncol─âce┼čte ├«n form─â de bil─â, cu capul ├«n / mijloc, atunci c├ónd este speriat. Aceasta este o strategie comun─â ┼čerpilor mai retra┼či, scopul fiind ap─ârarea capului ├«n cazul atacurilor unor pr─âd─âtori.

Pitonii-bil─â sunt timizi, dar inofensivi, cresc p├ón─â 1-1,3 metri lungime ┼či tr─âiesc 20-30 de ani ├«n captivitate.

Cump─ârarea unui piton regal

Fi┼úi aten┼úi, ├«n momentul ├«n care cump─âra┼úi un piton de la magazinul de reptile, mai ales dac─â este primul ┼čarpe pe care ├«l achizi┼úiona┼úi. Magazinele v├ónd deseori pitoni s─âlbatici, care nu sunt obi┼čnui┼úi s─â fie atin┼či de oameni ┼či pot avea parazi┼úi.

La aceasta se adaug─â faptul c─â ace┼čti pitoni s─âlbatici nu recunosc ┼čoarecii mor┼úi drept hran─â ┼či pot deveni anorexici.

C─âuta┼úi un cresc─âtor cu reputa┼úie, telefon├ónd la organiza┼úia herpetologic─â local─â. Un cresc─âtor va putea s─â v─â dea sfaturi despre ├«ngrijirea ┼čarpelui.

cap de piton regal

Preg─âtirea unui vivariu

Un vivariu de 75 litri este volumul minim necesar pentru p─âstrarea unui ┼čarpe de asemenea m─ârime. Deoarece pitonii-bil─â tr─âiesc ├«n vizuini, ei prefer─â spa┼úiile mici, intime.

Nu le plac locurile deschise, a┼ča c─â acoperi┼úi exteriorul vivariului cu un material opac ┼či pune┼úi una sau dou─â cutii dup─â care s─â se poat─â ascunde, ├«n bazin. Mai pune┼úi ┼či o creang─â pentru a ajuta ┼čarpele s─â fac─â exerci┼úii de c─â┼ú─ârare ┼či acoperi┼úi podeaua vivariului cu ziare sau prosoape de h├órtie. Evita┼úi surcelele de cedru.

Men┼úine┼úi bazinul la o temperatur─â de 27┬░C-32┬░C ziua ┼či 24┬░C-27┬░C, noaptea. Pute┼úi ├«nc─âlzi bazinul cu pre┼čuri electrice plasate sub acesta, cu l─âmpi ceramice sau cu dispozitive de ├«nc─âlzire cu infraro┼úii.

Nu se recomand─â pietrele fierbin┼úi, deoarece pot r─âni ┼čarpele. Pitonii-bil─â nu au nevoie de iluminare special─â. Asigura┼úi-v─â c─â a┼úi acoperit acvariul cu un capac transparent sigur. Ca majori┬Čtatea ┼čerpilor, pitonii sunt mae┼čtri ai evad─ârilor.

Hr─ânirea pitonului

Dieta unui piton-bil─â trebuie s─â con┼úin─â ┼čoareci proas┬Čp─ât omor├ó┼úi sau roz─âtoare congelate, dezghe┼úate ├«n prea┬Člabil. Hr─âni┼úi-1 seara, c├ónd este obi┼čnuit s─â v├óneze. ┼×erpii tineri trebuie hr─âni┼úi la fiecare 5-10 zile, adul┼úii se hr─ânesc la intervale de 10-21 de zile.

Dac─â ┼čarpele este mofturos la m├óncare sau dac─â a fost prins ├«n s─âlb─âticie, da┼úi-i hamsteri mor┼úi ├«n loc de ┼čoareci. Aceste animale seam─ân─â mai mult cu prada natural─â a pitonului-bil─â. Aproviziona┼úi constant pitonul cu ap─â proasp─ât─â, pun├ónd-o ├«ntr-un vas larg, care s─â nu poat─â fi r─âsturnat.

piton regal in iarba

Bucura-te de animalul tau de casă

├«n general, reptilelor nu le place s─â fie atinse sau luate ├«n m├ón─â des. Pitonii-bil─â, retra┼či ┼či timizi defel, par s─â apre┬Čcieze acest lucru, mai mult dec├ót celelalte reptile.

Pentru a feri animalul de stres, jucaţi-vă cât mai puţin posibil cu el. Dacă vreţi să îl mângâiaţi, faceţi-o seara.

Pitonii-bil─â sunt crepusculari, ceea ce ├«nseamn─â c─â se odihnesc la pr├ónz ┼či noaptea, fiind ├«ns─â activi diminea┼úa ┼či seara. Ca to┼úi ┼čerpii, pitonul-bil─â poate transmite Salmonella. Sp─âla┼úi-v─â pe m├óini dup─â ce a┼úi atins ┼čarpele ┼či supraveghea┼úi contactul lui cu copiii.

Bibliografie:

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii