Alegerea unui pui de sarpe

Deoarece majoritatea ┼čerpilor ├«┼či depun ou─âle prim─âvara, vara ┼či toamna sunt cele mai prielnice momente pentru c─âutarea unui ┼čarpe nou-n─âscut. Cresc─âtorii au destui ┼čerpi ├«n timpul toamnei, ├«ns─â stocul scade iama. Acum este sezonul ├«n care trebuie s─â cump─âra┼úi.

Probabil, cel mai bun loc ├«n care s─â c─âuta┼úi un pui de ┼čarpe sau de alt─â reptil─â este o expozi┼úie de aceast─â natur─â, unde cresc─âtorii vin s─â-┼či expun─â ┼či s─â-┼či v├ónd─â animalele. Pute┼úi compara ┼či alege dintr-o gam─â mai larg─â de specii, culori ┼či variet─â┼úi dec├ót ve┼úi g─âsi vreodat─â ├«n magazinele de animale.

Se organizeaz─â multe expozi┼úii de acest gen, unele lunare, ├«n White Plains, New York sau Havre de Grace. Altele sunt mai rare, precum Expozi┼úia Anual─â de Reptile de la Timonium, de altfel foarte urm─ârit─â, unde 150 de cresc─âtori ┼či de distribuitori de accesorii pentru reptile din toat─â ┼úara se adun─â pentru dou─â zile, ├«n toamn─â.

Avantajul de a cump─âra un animal de la cresc─âtor este c─â pute┼úi afla obiceiurile reptilei: ce m─ân├ónc─â ┼či c├ót de des, condi┼úiile de habitat. Fiecare ┼čarpe are propriul lui habitat, iar cresc─âtorii au ┼či ei stiluri personale. Astfel pute┼úi reduce la minimum riscul de a ┼čoca animalul, datorit─â schimb─ârii.

Cump─âr├ónd de la un cresc─âtor, ve┼úi economisi ┼či bani, deoarece magazinele de animale m─âresc pre┼úul acestora, dup─â achizi┼úia lor de la cresc─âtori. Accesoriile, cum sunt bazinele ┼či ├«nc─âlzitoarele, sunt de obicei mai ieftine.

Găsiţi crescători de reptile pe web

Intemetul este o surs─â bun─â pentru a g─âsi cresc─âtori, ca ┼či informa┼úii despre aproape orice fel de ┼čarpe disponibil, ├«ns─â, ├«n aceia┼či timp, aceste informa┼úii pot fi cople┼čitor de multe. Odat─â ce v-a┼úi hot─âr├ót la un animal, c─âuta┼úi pe Internet cresc─âtorii specializa┼úi ├«n cre┼čterea acelui animal, ├«nainte de a cump─âra, este cel mai bine s─â vorbi┼úi cu cresc─âtorul despre problemele ce pot ap─ârea. Acest lucru este valabil ┼či la expozi┼úie. Majoritatea cresc─âtorilor nu are magazine de prezentare, iar expozi┼úiile sunt unica metod─â de a-┼úi prezenta marfa.

Billie Zulich care, ├«mpreun─â cu so┼úul ei, Al, conduce Centrul de Cre┼čtere al Reptilelor din Harford, Bel Air, reco-mand─â s─â lua┼úi copiii cu dumneavoastr─â la expozi┼úie, ├«nainte s─â cump─âra┼úi un exemplar, pentru a-i introduce ├«n lumea at├ót de variat─â a animalelor prezentate. Pe site-ul www.pythons.com se g─âsesc o serie de informa┼úii despre cresc─âtorii de reptile ┼či modul de apelare a site-ului lor.

Majoritatea cresc─âtorilor, ca ┼či familia Zulich, afi┼čeaz─â expozi┼úiile de reptile pe care le vor frecventa ├«n urm─âtoarele luni. Alte surse de aflare a informa┼úiilor despre expozi┼úiile de reptile sunt societ─â┼úile herpetologice locale. Multe din acestea organizeaz─â expozi┼úii regionale.

Mul┼úi cresc─âtori sunt specializa┼úi doar ├«n c├óteva specii -de ┼čerpi. Harford, de exemplu, ini┼úiaz─â doritorii ├«n unele specii de ┼čerpi mai mici, inclusiv pitonii mai mici. Pre┼úul acestor animale pleac─â de la 30 de dolari pentru un ┼čarpe Pueblan de lapte tricolor ┼či ajunge la 2.000 de dolari pentru o pereche de woma. La expozi┼úie, copiii ┼či p─ârin┼úii pot pune ├«ntreb─âri cresc─âtorilor, form├óndu-┼či o idee despre manevrarea ┼či ├«ngrijirea acestor animale.

Zulich spune c─â, ├«n afar─â de evaluarea vizual─â a st─ârii generale a unui ┼čarpe t├ón─âr – s─â nu aib─â semne la exterior, culorile s─â arate bine, ochii ┼či n─ârile s─â fie curate – este dificil s─â-┼úi dai seama dac─â ┼čarpele are ceva ├«n neregul─â ├«n interior.

Citi┼úi despre ├«nf─â┼úi┼čarea animalelor, documenta┼úi-v─â asupra imaginii fizice a speciei ┼či compara┼úi cu altele de acela┼či tip din expozi┼úie. Apoi vorbi┼úi cu cresc─âtorul despre asta. Foarte mul┼úi sunt m├óndri de animalele lor ┼či v─â vor spune cu pl─âcere de ce. Un alt avantaj al cump─âr─ârii ┼čerpilor din expozi┼úie este acela c─â, prin oferirea spa┼úiului de expozant ca premiu, cresc─âtorii sau distribuitorii de animale boln─âvicioase sunt repede elimina┼úi.

Bibliografie:

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii