Forme Gecko Leopard

Gecko Leopard high yellow

1. Gecko leopard „normal wild”

Este tipul salbatic de gecko leopard, fara modificari genetice sau prin selectie artificiala. Are un colorit maroniu-galbui cu puncte negre, mici si dese. Fenotipul normal este dominant asupra tuturor genelor recesive. Asta inseamna ca orice combinatie ati incerca cu un leopard normal, puiul care va iesi va avea cel putin cateva pete negre. Fenotipul normal include si alte forme capabile sa produca pete negre, cum ar fi hypo tangerine, high yellow, lavender, pastel, jungle si altele.

Gecko Leopard normal Wild

2. Gecko leopard „high yellow”

Este tot o forma de gecko leopard normal (wild) dar prin selectie dirijata s-au obtinut exemplare cu pete negre ceva mai mari si mai rare decat la tipul Wild. Deci este un tip polimorfic (line bred, polygenic, polymorphic, designer morph).

Gecko Leopard high yellow

3. „Hypo”, „Superhypo (SH)”, „Super Hypo Carrot Tail (SHCT)”, „Super Hypo Carrot Tail Baldy (SHCTB)

Toate aceste tipuri sunt polimorfice (designer, line bred), obtinute prin selectie de catre crescatori.

„Hypo (Hypomelanistic)” – Sunt leoparzi care au fost selectionati pentru a prezenta cat mai putine puncte negre pe spate. Pot avea pete negre pe coada si cap dar pe spate trebuie sa aiba maxim 12 pete negre. Daca ii lipsesc total petele negre de pe spate atunci avem un Super Hypo.

„Super Hypo” – Este un gecko leopard care nu prezinta pete negre decat pe cap si pe coada. Cat sunt pui arata la fel cu cei Hypo dar la maturitate pierd complet petele negre de pe spate.

„Carrot Tail” – Caracteristica Carrot Tail este data la leoparzii Super Hypo de prezenta culorii portocalii pe baza cozii in proportie de minim 25%.

„Baldy” – Baldy este un gecko leopard Super Hypo caruia ii lipsesc total petele negre de pe cap, avand pete negre doar pe coada. Aceasta forma a fost dezvoltata de Gourmet Rodent. Este o gena polimorfica (line bred, designer), fiind obtinuti prin imperecherea repetata a exemplarelor cu pigmentare redusa a capului.

Gecko Leopard Hypo

4. „Tangerine”, „Carrot Tail” si „Carrot Head”

Toate aceste denumiri specifica prezenta culorii portocalii pe corpul leoparzilor, in diverse locatii, corp, cap sau coada. Animalele care au culoarea fondului de pe spate portocalie sunt numite Tangerine. Cele care prezinta diverse pete portocalii pe cap sunt denumite Carrot Head iar cele numite Carrot Tail au cel putin 25% din coada portocalie. Intensitatea culorii poate varia de la un galben-portocaliu pana la aproape rosu. Carrot Head este o particularitate a exemplarelor de leopard Tremper Albino. Este o caracteristica polimorfica (designer, line bred).

„Tangerine Tornado” – este denumirea unei linii de gecko leopard de culoare portocalie-rosie foarte intensa, obtinuti de cei de la Urban Gecko.

„SHTCT” = Super Hypo Tangerine Carrot Tail

Gecko Pisica carot head

5. „Albino”

Morfurile albino sunt caracterizate prin pierderea totala a pigmentului negru (melanina) din organism. Pot avea sau nu ochi rosii sau roz si sunt leoparzi care prezinta gene simple recesive. Exista trei linii bine cunoscute de leoparzi albino. Toate liniile de leoparzi albino provin din mutatii genetice, nu pot fi obtinute prin selectie (line bred) si toate sunt gene recesive – indivizii sunt homozigoti recesivi.

„Tremper Albino” – sunt caracterizati prin culoarea deschisa a ochilor si tendinta de a prezenta desene maronii pe corp. A fost prima linie de leopard albino, produsa in 1996 de Ron Tremper (leopardgecko.com) si de altfel cea mai comuna pe piata. Neobisnuit este faptul ca nou nascutii de Tremper Albino au pete foarte inchise la culoare, putand fi confundati cu leoparzii normali sau high yellow. Pe masura ce cresc se decoloreaza. Forma „Chocolate Albino” este tot un Tremper care a fost incubat la temperatura mai mica in ultimele doua saptamani dinainte de eclozare.

„Rainwater Albino” – sunt cunoscuti si ca „Las Vegas Albino” dar ambele denumiri reprezinta aceeasi linie de albino. Au fost obtinuti de Tim Rainwater in 1998. Rainwater tind sa fie mai mici decat ceilalti si au ochii cei mai inchisi la culoare. Multi dintre ei au pielea mai deschisa decat a celorlalti albino dar sunt atatea variatii de nuante incat nu este o caracteristica definitorie.

„Bell Albino” – sunt binecunoscuti datorita ochilor roz atat la pui cat si la adulti. Au fost produsi de Mark Bell si mai sunt numiti si Florida Albino. Pot avea multe puncte maronii pe corp si pot sa aiba si zone de culoarea levanticai (lavender). E linia cea mai noua de leoparzi albino.

6. „Giant” si „Super Giant”

Cele mai citite articole

Aceasta co-dominanta a fost descoperita de Ron Tremper in anul 2000. Aceasta este purtata de forma Tremper Albino. Exista trei faze ale acesteia, Giant, Super Giant si Normal. Normalii nu exprima gena deloc. Giant este forma heterozigota iar Super Giant este forma homozigota si sunt cei mai mari. Exemplarul original, produs de Ron Tremper cantarea 156 grame. Exemplarul a murit pe 9 octombrie 2007 la varsta de 6 ani si greutatea de 154 grame.

7. „A.P.T.O.R.”, „R.A.P.T.O.R.” si „Eclipse”

Sunt trei variatii ale celebrei forme Tremper Albino. „A.P.T.O.R.” inseamna „Albino Patternless Tangerine Orange”, iarR.A.P.T.O.R este aceeasi forma dar cu ochii rosii. Gena care produce aceste forme nu este compatibila cu forma Murphy’s Paternless. Denumirea „Eclipse” se refera la o variatie non-Albino a acestei forme si este ocazional folosita pentru a denumi leoparzii cu „Snake Eyes”.

„Snake Eyes” – Sunt gecko care prezinta pete solide, negre (sau rosii in cazul exemplarelor albino), pe iris. Cele mai multe exemplare au unul sau ambii ochi pe jumatate negri dar altele pot avea de la 1/4 la 3/4 din iris colorat. Genetic nu s-a descoperit cauza dar se pare ca sunt afectate in principal formele Blizzard si R.A.P.T.O.R. Uneori este folosit si termenul „Eclipse” pentru acest tip.

8. „Patternless”

Numele prescurtat pentru Murphy’s Paternless Leopard Gecko, descoperit de Pat Murphy in 1991, este denumit siLeucistic Leopard Gecko desi in mod eronat, forma Blizzard fiind cu adevarat forma leucistica a acestei specii. Acest morph are la baza o gena simplu recesiva. La maturitate pierd total petele negre desi ca pui prezinta pete gri sau maro in special in zona capului si a umerilor. Pe la varsta de 10 luni petele inchise deja dispar iar culoarea corpului devine de la galben si gri pana la vinetiu. Coada este intotdeauna gri. Prin selectie au fost obtinute si exemplare cu portocaliu la baza cozii (carrot tail).9. „Red Stripes, Bold Stripes si Jungle”

Sunt considerate de cei mai multi ca fiind gene polimorfice dar sunt si unii care le considera gene recesive. Jungle sunt caracterizati prin forme neregulate ale desenelor de pe corp, nefiind niciuna identica cu cealalta. Bold Stripes sunt similari cu Jungle dar petele negre sunt prezente numai pe lateralele corpului, prezentand dungi negre longitudinale, foarte intense. Red Stripes au fost selectati sa produca leoparzi galbeni sau portocalii cu doua dungi mai rosii pe laterale, dungi vizibile abia de la varsta de sase luni. Red Stripe este folosit in prezent in combinatie cu Albino pentru a produce Red Stripe Albino.

10. „Blizzard” si „Banana Blizzard”

Forma Blizzard a fost descoperita de Jay Villa (Prehistoric Pets) in 1995 si este foarte asemanatoare cu Paternless si ca si aceasta este tot o forma simplu recesiva. Dar spre deosebire de Paternless, Blizzard sunt lipsiti de pete negre inca de la nastere, fiind forma leucistica a acestei specii. Culoarea lor variaza de la alb cu umbre de gri, ocazional cu nuante de galben sau roz-violet. Cei cu mai mult galben sunt numiti Banana Blizzard. De asemenea leoparzii Blizzard nu au nici portocaliu pe coada (carrot tail), coada lor fiind alba in totalitate. O alta caracteristica care apare ocazional o reprezinta ochii care pot fi „solid eyes” care au irisul complet negru sau „snake eyes” la care apar pete negre pe iris. Se pare ca aceasta e o mutatie pur intamplatoare si nu se poate determina genetic pentru a rezulta pui cu aceasta caracteristica a ochilor. Se vehiculeaza ca Banana Blizzard sunt exemplarele de Blizzard galbene dar se pare ca adevaratul Banana Blizard este o incrucisare intre Blizzard si Murphy’s Paternless, exemplarele galbene uzuale de Blizzard fiind doar o variatie a genei Blizzard.

11. „Blazing Blizzard”

Leoparzii Blazing Blizzard sunt incrucisari intre Blizzard si Albino, fiind o mutatie dublu recesiva. In principiu arata ca si Blizzard obisnuit doar ca nu au deloc pigment negru. Sunt uzual albi complet dar pot avea si galben in diverse nuante, pe toata suprafata corpului. Sunt accesibile pe piata exemplare obtinute si din Tremper Albino dar si din Rainwater Albino. Se pare ca s-a reusit obtinerea doar a doua exemplare din combinatia Blizzard cu Bell Albino, unul din ei obtinut de Kelli Hammack de la (hiss.com) si a murit la scurt timp dupa eclozare, celalalt fiind in colectia lui Steve Sykes, cel care a reusit obtinerea lui in iulie 2008. Exemplarele Blazing Blizzard au irisul de culoarea ochilor formei albino din care au fost obtinuti.

12. „Diablo Blanco”

Este o forma obtinuta de Ron Tremper in 2006, combinatie intre forma Blizzard si forma R.A.P.T.O.R. in principiu unDiablo Blanco este o combinatie de patru gene recesive: Blizzard, Tremper Albino, Tremper Eclipse si Patternless Stripe. Aspectul unui Diablo Blanco este cel al unui gecko leopard total alb cu ochii de un rosu solid.

12. „Mack Snow”, „Mack Super Snow”

Au fost obtinuti de John si Amy Mack iar principala lor caracteristica este faptul ca se nasc cu fondul corpului alb sau aproape alb, nu galben. La cei Mack Snow, pe masura ce imbatranesc se pare ca albul tinde sa se transforme in galben. Au pete negre pe corp ca leoparzii normali dar aranjate in linii longitudinale. Alta caracteristica a lor este ca temperatura la care sunt incubati pare sa nu decida sexul viitorului pui. Exemplarele Mack Snow cand sunt imperecheate intre ele au capabilitatea de a produce pui Super Snow.

Acestia cand se nasc sunt vinetii sau gri-argintiu si pe masura ce cresc culoarea corpului devine alba. Ochii sunt complet negri. Petele negre de pe corp nu sunt asezate aleator ci formeaza linii intrerupte. Mack Snow a fost la inceput considerata gena co-dominanta, dar dupa un timp s-a ajuns la concluzia ca este gena incomplet dominanta. Practic acesti leoparzi au trei gene diferite, Super Snow, Mack Snow si Wild Type.

Super Snow este homozigotul genei Mack Snow. Mack Snow e forma heterozigota a genei Mack Snow. Puii Wild Type nu poarta deloc gena Mack Snow si arata identic cu leoparzii normali. Daca Mack Snow sunt imperecheati cu leoparzi normali puii vor fi 50% Mack Snow si 50 % normali.

13. „Hybino”, „Sunglow”, „Urban Sunglow”

Hybino (popularizat ca Sunglow) sunt rezultatul incrucisarii intre forme Albino recesive si forme polimorfice Hypo si Super Hypo, pentru a produce Albino cu colorit galben intens pana la portocaliu, solid sau aproape solid cu diferite grade de Carrot Tail si Tangerine. Poate fi obtinut din oricare din cele trei linii de albino iar aspectul lor poate varia la fel de mult ca de la Hypo la Super Hypo. Pe masura ce cresc, puilor le dispar petele inchise iar culoarea de fond portocalie se intensifica.

„Urban Sunglow” – Este denumirea data liniei de gecko Sunglow obtinuti de cei de la Urban Gecko, caracterizati printr-un portocaliu mai intens decat ceilalti Sunglow.

14. „Enigma”

Forma Enigma este o gena dominanta si este considerata ca fiind o mutatie genetica intamplatoare. Primul leopardEnigma a fost produs de Mark Bell in 2006, incrucisand aleator exemplare de leopard din colectia lui. Pattern-ul acestei forme nu respecta mai nimic din culorile si pattern-urile obisnuite ale leoparzilor. Principala caracteristica a puilor este ca in loc sa prezinte benzi transversale ei au pete iar coada o au alba.

Pot avea fond galben sau portocaliu cu pete neregulate, albe si puncte negre dispuse in zone aleatoare sau orice alte modificari haotice. Practic nu exista doi leoparzi la fel la aceasta forma. Prezinta destul de des disfunctii neurologice si trebuie imperecheate doar exemplarele care nu prezinta simptome.

Cele mai comune simptome sunt mersul in cerc (invartit in jurul cozii), capul tinut ridicat in sus (star-gazing), clatinatul, sovaitul in miscari si ratarea prazii. De asemenea, animalele pot cadea lateral in timpul deplasarii. Deci este o mutatie daunatoare iar animalele ar trebui excluse de la reproducere.

Bibliografie:

Cele mai citite articole