Cu ce se hranesc soparlele este o intrebare comuna pentru pasionatii de reptile. Una din principalele conditii, in afara de mediul in care traiesc (terariu sau mediul salbatic), este hrana. O hrana sanatoasa ofera unei soparle multe avantaje: energie pentru a putea vana in continuare, sistem imunitar crescut, satisfactia foamei pentru moment. Chiar daca majoritatea soparlelor prefera insectele sunt si soparle care prefera o dieta vegetariana.
Insectele
Majoritatea soparlelor din salbaticie prefera insectele ca hrana principala. Din categoria insectelor cu care se hranesc micutele animale fac parte: greierii, gandacii, lacustele, libelulele, furnici, etc. Exista si soparle care au dietele specializate, soparla cu corn prefera doar furnicile.
Soparle vegetariene
Soparlele vegetariene isi gasesc mai usor hrana, dar pot fi si mai pretentioase. Crescatorilor de soparle vegetariene, dar nu numai, le recomand salatele cu fructe si legume taiate cat mai marunt. O dieta sanatoasa are la baza alimente bogate in vitamine: varza, glulie, telina, avocado, papadie, lucerna, frunze de cactus, pastarnac, papaya, mazare verde, marar, andive, dovleac de placinta, etc. Este de preferat sa se evite spanacul pentru ca in combinatie cu calciul sporeste aparitia pietrelor la rinichi. Se recomanda ca mancar o data pe zi (ideal ar fi macar de 2-3 ori) sa-ti hranesti soparla cu salata de fructe si legume proaspete.
Cea mai des intalnita si cunoscuta soparla vegetariana este iguana verde (Iguana iguana). Aceasta apartine soparlelor de talie mare. Hrana ocazionala, cu care poate fi hranita soparla din cand in cand: mere, banane, mure, zmeura, capsuni, brocoli, varza, pepene galben, morcov, conopida, telina cu frunze, castravete, kiwi, ciuperci, patrunjel, piersici, pere, dovleac, orez fiert si racit, spanac, cartofi, dovlecel, linte, s.a. Nu are voie citrice de orice fel pentru ca sunt prea acide (portocale, lamai, etc.).
Soparlele carnivore / omnivore
Cand spunem soparle omnivore ne referim la soparlele mari precum iguanele. In salbaticie se hranesc cu rozatoare, soareci si alte animale mici. Crescatorii care detin iguane sau soparle omnivore pot procura de la magazinele de specialitate conserve si rozatoare congelate pentru animalul lor. Din categoria soparlelor carnivore fac parte varanii. Acestia se hranesc cand sunt mici cu insecte, apoi cu mamifere mici si amfibieni.
Cele mai citite articole
Crescatorii de astfel de soparle este bine sa stie ca anumite specii de soparle au nevoie de tuburi fluorescente cu emisie de UVB fara de care nu pot produce vitamina D3 necesara asimilarii si fixarii calciului in oase.
Despre hranire
Aceasta parte este pentru cei care detin soparle. Soparla este un animal care-si regleaza temperatura corpului in functie de temperatura ambientala. Pentru a accepta hrana temperatura terariului sau a camerei trebuie sa fie cuprinsa intre 30 si 40 de grade celsius altfel animalul poate refuza hrana. Inainte sa-l hranesti asigura-te ca ai portionat hrana in bucati mici pentru a le putea inghite si digera usor.
Din cauza ca hrana din captivitate nu este la fel de echilibrata ca in libertate insectele cu care sunt hranite soparlele trebuiesc pudrate cu calciu si vitamine. Lipsa acestor elemente esentiale pot imbolnavi sau scade sistemul imunitar al soparlei.
Unul din cele mai mari secrete cand vine vorba despre hranirea soparlei este apa. Aceasta trebuie schimbata zilnic. Apa murdara si mancarea stricata pot imbolnavi soparla si aceasta poate chiar muri in timp. Fiind in captivitate este total dependenta de noi.
Bibliografie:
- http://24.media.tumblr.com
- http://www.buzzle.com
- Articol scris de Xme (26.10.2014)
Comentarii