Curiozitati despre reptile

Reptilelor li se atribuie adesea eticheta de animale agresive, periculoase, reci, care iti fac sangele „sa inghete”. Mai jos vom vedea ca de fapt sunt animale extrem de captivante, care merita mai multa intelegere din partea noastra.

– Exista 8240 de specii de reptile, care traiesc pe aproape fiecare continent al lumii, exceptand Antarctica, unde este prea frig.

– Ele traiesc pe pamant de aproximativ 200 de milioane de ani, cu mult inaintea omului.

– Termenul de „animale cu sange rece” nu e tocmai adevarat. Reptilele sunt poikiloterme, ceea ce inseamna ca isi regleaza temperatura corpului din surse externe. Organismul lor nu are posibilitatea sa-si controleze temperatura interna asa cum fac mamiferele.

– Sunt cele mai longevive animale de pe pamant: specii de testoase cum ar fi Aldabra, pot trai mai mult de 150 de ani. Aligatorii pot depasii 70 de ani, iar pitonii reticulati 40 de ani.

– Clasa reptilelor inglobeaza 4 mari grupuri: crocodilii, testoasele, tuatara, serpii si soparlele (apartinand aceluiasi ordin).

– Dintre cele peste 3000 de specii de serpi, doar 500 sunt veninosi.

– In Australia situatia este total opusa, numarul serpilor veninosi il depaseste pe cel al serpilor neveninosi.

– Sute de mii de oameni sunt muscati de catre serpi in fiecare an, din fericire un procent mic isi pierd viata (aproximativ 150 de deces/ an).

– Tuatara este o specie rara de reptile, regasita doar in noua Zeelanda. Desi asemanatoare cu o soparla, tuatara are o conformatie anatomica unica a ochilor si maxilarelor, ce o diferentiaza de alta reptile. De asemenea poate trai si la temperaturi de sub 4 grade Celsius, o raritate in clasa reptilelor.

Creierul reptilelor reprezinta doar 1% din masa corporala.

– Maxilarele sunt astfel conformate incat nu pot mesteca hrana. Reptilele sunt nevoite sa isi inghita prada intreaga.

– La majoritatea reptilelor inima este formata din 3 incaperi. Crocodilienii sunt singurii care poseda 4 camere cardiace.

– Reptilele nu au glande sudoripare.

– Soparla basilisc s-a nascut cu o abilitate unica: poate pasi pe apa fara sa se scufunde. Aceasta se datoreaza vitezei mari cu care abordeaza suprafata apei.

– Testoasele exista pe pamant inca dinaintea aparitiei dinozaurilor.

– Reptilele, asemenea pasarilor, isi pot controla voluntar muschii pupilei. Ele isi dilata sau contracta pupila cand doresc, nu doar ca raspuns la gradientul de lumina.

– Daca un gecko este atacat, el va incerca sa distraga atentia pradatorului agitandu-si coada. Cand pradatorul se arunca asupra cozii, aceasta se desprinde de corp si continua sa miste. Soparla scapa cu viata, iar in scurt timp ii va creste o alta coada.

Cel mai lung sarpe din lume, inregistrat oficial, a fost un un piton reticulat ce depasea cu putin 10 metri.

Cea mai mica soparla din lume este o specie rara de gecko, originara din Insulele Virgine, care masoara sub 2 cm.

– Serpii si soparlele isi scot limba afara pentru a capta particulele de miros. Ei nu isi folosesc narile in acest scop, asa cum facem noi.

– Precum ii spune si numele, „sarpele african mancator de oua”, adora sa consume ouale altor specii. El inghite ouale intregi, pe care le sparge ulterior cu ajutorul unui „dinte ascutit”, derivat inspre interior din coloana vertebrala. Continutul oului este mancat, iar coaja este regurgitata atent „impaturita”.

Dragonii de Kmomodor, o specie veninoasa de soparla, de dimensiuni mari, sunt singurele reptile care au fost vazute jucandu-se intre ele.

– Unele reptile au capacitatea sa isi schimbe culoare in cateva clipe pentru a se camufla mai bine in mediul inconjurator (cameleonii).

– Soparla texana cu corn poate tasni sange din ochi. Este o modalitatea deosebita de aparare. Jetul poate fi aruncat pana la 3 metri.

– Gecko sunt singurele soparle care au voce si emit sunete specifice.

– Limba unor specii de soparle (cameleoni) este de doua ori lungimea corpului.

– In schimb crocodilii nu pot scoate limba afara din gura.

– Serpii pot inghiti prazi care sunt de 3 ori diametrul lor corporal.

Serpii nu au urechi.

– In functie de marimea ultimei mese, anaconda poate trai cateva luni fara sa manance.

– Serpii au capacitatea sa isi disloce maxilarele pentru a inghiti mai usor prada.

– Majoritatea reptilelor depun oua. Exista insa si specii care nasc pui vii (boa constrictor este una dintre ele). Cobra africana este singura care construieste un cuib in care va depune ulterior ouale.

– Puii proaspat iesiti din oua sunt independenti din prima clipa si apti sa lupte pentru supravietuire.

– Cobra africana este cel mai mare sarpe veninos. Poate atinge lungimi de peste 6 metri.

– Varanul de Komodor este cea mai mare dintre soparle.

– Crocodilul de Nil poate atinge viteze de peste 45 km/h.

– Cameleonii isi pot misca ochii in directii diferite in acelasi timp.

– Daca pitonul este cel mai lung sarpe din lume, anaconda este cel mai masiv. Este unul din serpii care nasc pui vii.

– Serpii sunt foarte folositori in controlul populatiilor de rozatoare de pe un anumit teritoriu.

Soparlele se dovedesc si ele utile cand vine vorba de insecte. Sunt mai eficiente decat orice insecticid.

Bibliografie:

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii