Circulatia sangelui la girafa

Circulatia sangelui la Girafa

Cu totii stim ca girafa este un animal mare cu gatul foarte lung. Ceea ce este interesant la girafa, si putini stiu asta, este circulatia permanenta a sangelui din corp la cap si cand culege frunze din copaci si cand se apleaca sa bea apa. Distanta este una foarte mare. Din pozitia in care culege frunze pana la nivelul apei sunt peste 5 metri inaltime.

cum bea apa girafa

Inima girafei este de doua ori si jumatate mai mare fata de ce asteptau geologistii sa gaseasca la un animal de marimea ei. Aceasta are o marime de peste 11 kg. Trebuie sa fie mare si puternica pentru a pompa sangele pana la capul girafei care este cativa metri mai sus. O serie de valve care permit sangele sa treaca doar intr-o singura directie sunt amplasate la nivelul gatului.

girafa bea apa

Cele mai citite articole

Fara aceste valve si a vaselor elastice presiunea sangelui ar fi fost foarte mare mai ales cand girafa se afla in pozitia aplecat. Aceasta presiune i-ar fi putut cauza girafei accidente vasculare grave la nivelul creierului. Toate aceste detalii (inima marita, valvele, vasele de sange flexibile si jugulara) trebuie sa trebuie sa fie in perfecta functionare. Fara una din aceste „rotite” girafa nu poate trai.

Pielea tare si puternica de pe picioare, alaturi de muschi are un rol important in circulatia sangelui. Avand in vedere ca este o diferenta de aproximativ 5m pe inaltime picioarele trebuie sa fie puternice si sanatoase pentru a sustine greutatea si a rezista presiunii sangelui si a executa si celelalte functii(de deplasare, alergare, aparare, etc.).

Circulatia sangelui la Girafa

Bibliografie:

Cele mai citite articole