Girafa

Girafa

<<<< Inapoi la animale salbatice

  • Areal: Africa
  • Habitat: savane, pasuni si zone deschise
  • Hrana: Ierbivor
  • Marime: 4 – 6 m
  • Greutate: 550kg – 1,930kg
  • Viteza: 48kph (30mph)
  • Culori: Alb, rosu, maro, negru, crem
  • Reproducere: 1 pui
  • Pradatori: Leu, leopard, hiena
  • Traieste: in turma
  • Media de varsta: 20 – 25 ani
  • Particularitati: Cel mai inalt animal

Girafa (Giraffa camelopardalis) este cea mai inalta din toate speciile de animale. Masculii pot avea 4,8 – 5,5 m inaltime si o greutate de 900kg. Numele ei provine din araba si inseamna “cea mai inalta dintre toate”.




Originara din Africa, girafa este inrudita cu familiile: Cervidae si Bovidae, dar apartine altei familiei, Giraffidae, care cuprinde doar girafa si ruda ei cea mai apropiata okapi.

Hrana Girafa

Regimul alimentar al girafei este in acord cu fizicul; mananca frunzele arborilor folosind limba. Cele care traiesc in sudul Africii prefera ramurile si frunzele care au spini.

Cand mananca alimente proaspete si suculente pot sta mult timp fara apa, dar in epoca de seceta parcurg mai multi kilometri pentru a bea apa din lacuri sau balti.

Alimentul favorit al girafei este Acacia, o specie de arbore care creste in savana, este un animal care alege mult mancarea cand poate sa aleaga.

Dar daca nevoia o cere, nu are probleme in a se adapta la alte alimente. De asemenea consuma alte specii de arbori si iarba. Pentru a bea sau a manca iarba , girafa trebuie sa se aplece si se aseaza intr-o pozitie vulnerabila.

Limba girafei cat si aparatul digestiv sunt adaptate sa digere vegetale cu spini, pe care le digera fara nici un tip de probleme. Girafele petrec 16-20 ore pe zi alimentandu-se si daca au pui, o pot face si in perioada cea mai calduroasa din zi cand animalele de prada sunt inactive.

Poate ajunge sa manance si 65 kg de vegetale. Girafa la fel ca vaca, este un animal rumegator, are 4 stomacuri si digestia este asemanatoare celorlalte rumegatoare (digestia are nevoie de mult timp).

Aspect Girafa

Girafele sunt faimoase datorita gatului lor extrem de lung (care le permite sa ajunga la frunzele cele mai inalte si mai fragede din arbori) si picioarelor anterioare care sunt mai lungi si mai mari decat cele posterioare.

Structura osoasa a gatului nu este diferita de cea a altor mamifere, neavand vertebre in plus, dar fiecare din cele sapte oase este mai lung. In plus are coarne mici acoperite cu piele (ossicoarne).

Exista multe modificari specifice ale structurii girafei, care au evoluat aparte comparativ cu a altor mamifere, in special sistemul circulator.

Inima girafei trebuie sa pompeze o presiune sangvina practic dubla ca a multor alte mamifere mari pentru a putea mentine fluxul sanguin normal.

In partea superioara a gatului girafei, exista un sistem complex de regulare a presiunii sangelui care previne excesul acestuia cand girafa coboara capul sa bea.

Vasele sangvine din partea inferioara a picioarelor sunt supuse unei presiuni foarte mari. Girafa are o piele groasa si stransa pe extremitatile inferioare ale picioarelor, care mentine presiunea extravasculara ridicata, semanand ca functie cu costumul unui pilot de avion supersonic.

Majoritatea sunetelelor pe care girafa il emite cu ajutorul plamanilor sai enormi nu poate fi auzit de urechea umana, intrucat girafele comunica intre ele cu ajutorul infrasunetelor.

Limba de culoare neagra, foarte lunga (circa 45 de cm), ii permite sa-si curete urechile. Are doua coarne si o creasta osoasa datorita dezvoltarii excesive a oaselor frontale si nazale.

Gura este diferita de cea a altor rumegatoare, buza superioara nu este taiata ca la camile, are o forma mai ascutita. Are un sistem care ii permite sa deschida si sa inchida fosele nazale in mod voluntar, protejandu-le de praf.

Blana este de culoare galbena, cu pete de culoare mai inchise sau mai deschise, petele de pe gat sau picioare sunt mai mici.

Girafele traiesc in grupuri de 20-30 exemplare, la tinerete, la batranete cauta singuratarea.

Comportament Girafa

Girafa este un animal care nu este sedentar si care convietuieste in grupuri de 15-20 datorita neconcordantei si lipsei de ajutor dintre acestea.

Girafele sunt animale timide, prefera fuga inainte de a infrunta pericolul, in principal ferindu-se de lei; in cazul in care se vad inconjurate sau cand sunt amenintati puii acestora, girafele se lupta, in special lovind cu picioarele (datorita gabaritului acestora aceste lovituri pot fi mortale sau pot provoca rani grave).

Datorita inaltimii sale, girafa are un camp vizual extrem de mare, cu ajutorul caruia poate descoperi foarte repede orice amenintare. Atunci cand fuge, girafa este un animal foarte agil, putand atinge pana la 60 km pe ora.

Masculii se infrunta si intre ei. Girafele, contrar a ce ceea ce crede majoritatea oamenilor, se bazeaza pe un sistem de comunicare asemanator cu cel al vacilor, sistem prin care isi anunta pericolele iminente si isi localizeaza puii.

Reproducere Girafa

Perioada de gestatie la girafa este intre 14 si 15 luni; naste un singur pui. Girafa naste in picioare iar sacul embrionar nu se rupe cand fatul cade pe sol. Girafele nou nascute masoara 1,8m.

La putine ore dupa nastere , puiul de girafa poate alerga si nu se deosebeste de cel care are o saptamana. Oricum in primele doua saptamani stau mai mult asezate si pazite de mama lor.

Girafele adulte sunt prea mari pentru majoritatea carnivorilor, dar exemplarele mai tinere pot fi atacate de majoritatea carnivorilor : lei, leoparzi, hiene si caini salbatici. Puiul devinde independend dupa 18 luni.

Doar 25-50% dintre ei vor ajunge adulti, avand o medie de viata de 20 si 25 ani.

Pui girafelor sunt mai sociabili decat adultii, acestia jucandu-se si petrecand mult timp impreuna. Problema lor sunt pradatorii – puii de girafa sunt mai mici de inaltime decat adultii si de aceea sunt frecvent atacati de lei, hiene si de alte animale salbatice care in principiu nu ar indrazni sa atace o girafa adulta.

Atunci cand se nasc puii, acestia cantaresc in jur de 50 de kg si masoara mai putin de 2 m inaltime. Se hranesc cu lapte matern pana la varsta de 16 luni.

Mamele raman mereu aproape de puii lor pentru ai proteja de pradatori, dar ii lasa liberi atunci cand acestia incep sa creasca. Celelalte girafe au grija si de puii celorlalte din grup daca acestea s-au indepartat prea curand din anumite motive.

Poze Girafa

Stiati ca ..
  • Girafa este unul dintre cele mai inalte mamifere din lume, fiind cunoscuta mai ales pentru gatul si picioarele foarte lungi.
  • Girafele sunt considerate singurele animale cu adevarat mute.
  • Girafa adulta poate sa-si curete urechile cu limba sa lunga de jumatate de metru, putin peste 50cm centimetri.