1000x250 ro

Limbajul corpului la animale

Limbajul Corpului la caini si pisici

Animalele sunt precum copiii mici, nu pot vorbi. Asta nu inseamna ca nu pot comunica. Toate o fac, dar unele o fac mai bine. Cainele da din coada cand se bucura, pisica toarce, iar pestii vin la suprafata cand le este foame. Fiecare animal comunica in felul lui. Daca vrei intr-adevar sa comunici cu un animal, oricare ar fi el, nu trebuie decat sa-i intelegi limbajul si sa „vorbesti” pe limba lui.

Se spune ca pasarile de companie sunt pretentioase, neprietenoase sau distante de multe ori. Acest lucru depinde doar de voi. In primul rand pasarile nu sunt la fel ca si cainii. Nu prea le place sa fie mangaiate. Spre deosebire de caini sau pisici, pasarile supravietuiesc cu ajutorul aripilor si a penelor, de aceea nu le place sa fie atinse. Pentru ca o pasare sa fie prietenoasa are nevoie de cateva conditii. In primul rand trebuie sa fie sanatoasa si sa se simta bine.

Sanatatea unei pasari se vede in penajul ei si in activitatea ei. Cu cat este mai vioaie si are penele mai aranjate si se curata regulat cu atat este mai sanatoasa. Alt aspect este sa fie tratata cu blandete. Trebuie sa ii arati ca vii s-o mangai ca prieten.

Ele simt asta. Este normal sa se sperie la inceput cand vad ditamai „creatura” apropiindu-se. Pentru animale la inceput sunteti niste straini mult mai mari. Daca vreti sa le mangaiati sau sa va imprieteniti trebuie sa le aratati ca sunteti pasnici si ca nu aveti intentii rele.

Fiti foarte atenti cu gesturile. Majoritatea animalelor nu stiu de gluma. Nu puteti sa le faceti rau sau sa le necajiti si a doua zi sa aveti pretentii sa le mangaiati sau sa faca diverse giumbuslucuri care le face de obicei.

1000x250 ro

Animalele care au un disconfort vor sa fie lasate in pace. Si oamenii sunt la fel, daca ii doare stomacul sau sunt nedormiti pot fi irascibili. Daca intr-o zi animalul este mai dificil poate fi din cauza ca in timp ce ati fost plecat un vecin a dat gauri cu bormasina 4 ore sau a ascultat muzica tare.

Animalele adora muzica. De obicei este si in functie de animal, dar foarte multe asculta muzica clasica buna si o fac cu placere. Mare atentie. Animalele asculta muzica incet. Au majoriatea simturilor mult mai bine dezvoltate ca omul. Pisica, de exemplu, aude de 3 ori mai bine. In concluzie ca sa puteti comunica cu animalele trebuie mai intai sa le intelegeti. In continuare o sa va dam cateva exemple de comportamente ale animalelor, cunoscute sau mai putin cunoscute.

Cainii

Limbajul trupului la caine este printre cele mai cunoscute din lume. Cainii sunt fericiti cand dau din coada sau energici cand alearga voiosi si topaie. Cand stau lipiti de pamant cu privirea tinta inseamna ca stau la panda, cand scoate limba ii este cald, cand tin jos capul si urechile si merg greoi sunt plictisiti sau au un disconfort (le poate fi cald). Un caine care te iubeste face orice ca sa iti fie pe plac, sa-l mangai sau sa-l bagi in seama.

Ca si copiii mici, cainii nu pot vorbi dar se pot face intelesi. Sta la usa cand face pe el sau vrea afara, vine si pune capul in poala ta cand ai nevoie de compasiune, practic preia mare parte din trairile tale. Starea de spirit se schimba destul de repede de la agonie la extaz. Probabil ca cunoasteti primirea de „cersetor”, „milog”, „vesel” sau „trist” a cainelui vostru.

Mirosul este ceva foarte important pentru caini. Cand se afla pe un teritoriu strain acestia il miros pentru a detecta toate fiintele din zona si potentialul pericol. Daca i se spune sa stea undeva, o va face daca este dresat, dar va ramane in stare de alerta pentru orice eventualitate si cu ochii pe stapan.

Daca mergeti cu cainele la plimbare si are tendinta sa va traga tot timpul este din cauza ca incearca sa fie cainele dominant. Cainii vad familia ca pe o haita si considera ca are locul lui in haita de cum este dominat sau domina stapanii. Un caine care te trage are tendinta sa te plimbe el in loc sa-l plimbi tu pe el. Daca nu poti rezolva singur/a asta, o poate face usor un dresor de caini.

Limbajul Corpului la animale

Pisicile

Spre deosebire de caine pisicile au alt limbaj al corpului. Desi sunt patrupede ambele specii, ele nu „vorbesc” aceeasi limba. Cand o pisica tine coada in sus inseamna ca este prietenoasa si relaxata. Daca este ridicata si zbarlita toata inseamna ca este agresiva, pregatita de atac sau aparare.

Datul din coada la pisica are mai multe semnificatii. Daca mangaiem o pisica aceasta poate sta cateva la inceput. Dupa scurt timp aceasta va da usor din coada semn ca nu ar mai vrea. Cu cat o mangaiem mai mult cu atat va da mai tare din coada. Ma refer la pisicile straine noua, la cele care nu torc.

Cand da din coada repede si parca o izbeste ca un bici cu atat e mai nervoasa. Urmatorul pas poate fi un atac asa ca este foarte recomandat s-o lasam in pace. Sunt cazuri in care daca nu vrea sa stea la mangaiat poate pleca, dar sunt si cazuri in care o gasim intr-un loc de-al ei pe care prefera sa-l apere, mai ales de straini.

Urechile ridicate. Multa lume nu stie limbajul urechilor la pisici pentru ca majoritatea le au ridicate. Daca sunt indreptate in fata pisica este atenta in directia in care se uita. Daca sunt lasate pe spate, ceea ce este de nedorit, este din cauza ca se afla in pozitie de atac sau aparare. De obicei le da pe spate in momentele foarte tensionate asa ca daca vedeti o pisica cu urechile date pe spate este bine sa o evitati pentru se poate lasa cu zgarieturi urate si/sau muscaturi.

Cele mai citite articole

Pisica sta pe spate din doua motive: siguranta sau aparare. Prefera sa stea pe spate pentru a fi sigura ca nu o poate ataca nimeni, pentru „a-si proteja spatele” si pentru a-si putea folosi toate cele patru picioare ca sa se apere. Alt motiv cand sta pe spate este cand se simte in siguranta. Pisica mea sta pe spate cand se alinta, cand doarme sau cand se intinde si o vad in diverse pozitii: ba isi intinde picioarele in spate, ba sta pe spate si se uita la mine mieunand sa ne jucam, etc. De obicei sta pe spate langa diverse obiecte sau in locurile pe care si le face in paturile de pe pat.

Vocea. Cu cat pisica ta este mai „vorbareata” cu atat o vei intelege mai usor. Nu toate pisicile „vorbesc”, adica miauna. Unele miauna mai mult, altele mai putin, in functie de rasa. Birmaneza mea este aproape printre cele mai „vorbarete” si ma bucur ca pot „vorbi” cu ea cand este in casa. O strig si ea miauna. In functie de tonalitatea imi dau seama daca este bine sau a facut vreo prostie. Miauna cand vrea pe balcon, miauna cand nu mai are mancare, miauna cand o doare burtica sau se simte rau. Mieunatul este bun. Este bine sa vorbesti cu pisica ta s-o incurajezi sa „vorbeasca” ca sa puteti comunica mai usor.

Se spune ca pisicile simt anumite stari ale omului si reactioneaza la ele. Cand te doare burta sau altceva pisica vine si se pune in poala ta, sau daca stai intins pe burta sau abdomenul tau, se aseaza, si torc o perioada. Periodic ele simt nevoie de afectiune si de alintare si vin sa fie bagate in seama. Cei de la bloc simt cel mai bine asta. Daca te pui in locul pisicii nu este usor sa stai acasa tot timpul. Cand vii de la munca uneori te asteapta la usa.

Poate isi manifesta la fel de mult sentimentele ca un caine, pentru ca este totusi o felina, dar si asa este tot un suflet si are nevoie de atentie si afectiune. Cand mangai sau scarpini o pisica si ii face placere aceasta incepe sa toarca. O pisica toarce cu aceeasi frecventa ca o masina diesel, de 26 de ori pe secunda. Nu este fantastica ? Sa nu ma intrebati cum face una pe banzina ca nu stiu. Probabil cand e racita sau ragusita. A mea este diesel 🙂

Starea de somnolenta este usor detectabila la pisici. Daca acasa are loc un eveniment care dureaza ceva mai mult pisica incepe sa faca ochii mici, casca si incepe sa devina lenesa. Pisicile obisnuiesc sa doarma mult si sa-si conserve energia. O pisica poate dormi 12-16 ore pe zi, nu este ceva neobisnuit. As spune ca sunt ca bateriile de telefoane mobile cu ecran mare, stau mult la incarcat si cand le folosesti se consuma atat de repede ca trebuie sa le incarci din nou. Adevarul este ca atunci cand sunt treze are instinctele si simturile foarte bine dezvoltate. Felinele sunt de invidiat din acest punt de vedere.

Mirosul pisicilor este mult mai sensibil fata de cel al oamenilor. Daca o pisica este luata din teritoriul ei si dusa in alt teritoriu aceasta incremeneste de frica. Pana nu miroase imprejurimile si nu este convinsa ca nu se apropie nici un potential pericol poate fi dificila si manipularea din partea propriilor stapani. Eu am fost cu pisica mea in vizita si nu a lasat pe nimeni sa puna mana pe ea cel putin 1-2 ore. In functie de locatie poate fi mai mult sau mai putin.

Era foarte speriata. Era si pui, avea aproape un an. Dar dupa o perioada am vorbit cu ea sa imi recunoasca vocea, am lasat mana jos sa poata sa ma miroasa si in scurt timp am luat-o in brate. S-a simtit mult mai in siguranta pentru ca mirosul de acasa a fost mai puternic.

Limbajul Corpului la caini si pisici

Pasarile

O parte din descrierea pasarilor am facut-o mai sus. Spre deosebire de alte animale pasarile isi pot controla marimea irisului. Ele pot sa-si mareasca sau micsoreze irisul cu rapiditate cand vad ceva interesant, sunt fericite sau speriate. La fel ca la majoritatea animalelor tonul vocii poate fi diferit. Folosesc diferite sunete pentru a semnala pericole, fericire, tandrete, a imita sau a se apara. Unele pasari sunt cantatoare, altele galagioase sau imita alte sunete.

Aripile sunt alt mijloc de comunicare. Daca le intinde si le aseaza din nou pe langa corp poate insemna ca se dezmorteste, mai ales daca a stat in colivie sau in spatiu mic o perioada mai mare de timp. Daca sta in soare sau ii este cald departeaza aripile de corp si le intinde putin pentru a se racori. Daca o pasare are aripile pe langa corp dar lasate poate fi bolnava.

Penele joaca un rol important in sanatatea pasarilor. O pasare care nu se curata este o pasare bolnava. Mai rar sau mai des, de obicei zilnic, pasarile se curata. Penele cresc tot timpul si fac la baza diferite coji pe care pasarea le indeparteaza.

Penele zburlite poate insemna ca pasare se racoreste, ca este bolnava sau ca isi descarca tensiunea. Poate fi stresata de la persoane straine, copii, etc. in functie de specie si de cat este specia de sensibila. Pasarile cu creste, cum sunt papagalii cu creasta pe care ii puteti vedea si pe site-ul nostru, isi pot ridica creasta cand se bucura sa isi vada stapanul, gaseste ceva interesant cum ar fi o jucarie noua sau poate fi de la agitatie. Daca are creasta lasata pe spate inseamna ca pasarea este relaxata.

Alte animale

Alte animale salbatice isi arata coltii cand se simt amenintate sau cand ataca cum ar fi lupul, hiena, leul, ghepardul, leopardul, jaguarul, etc. Animalele care traiesc in barloguri si vizuini se apara de pradatori cu coltii si ghearele.

Dupa o masa copioasa aproape toate animalele prefera sa se odihneasca, sa isi faca siesta.

Toate animalele se joaca. Cel mai mult cand sunt mici si au frati cu care isi pot dezvolta si exersa deprinderile pentru cand vor ajunge la maturitate.

pasara isi hraneste puii la cuib

Un alt articol interesant este circulatia sangelui la girafaVezi cum poate un animal de 5 metri sa bea apa fara sa ii vina sangele in cap !

Cele mai citite articole